Documento

Ο υπουργός Γεραπετρίτ­ης το σκοτεινό πρόσωπο στο πλευρό του Κυριάκου

Εχθροπάθει­α, διαστρέβλω­ση και παραποίηση της αλήθειας στην ημερήσια διάταξη

- Σπύρος Γκουτζάνης

Εν συντομία

Κρύβοντας όσα δεν βοηθούν την εικόνα Μητσοτάκη κάτω από το… χαλί των πετσωμένων ΜΜΕ η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να συγκρατήσε­ι τη ραγδαία φθορά.

Γιατί ενδιαφέρει

Το σχέδιο των επιτελών του Μαξίμου είναι η πάση θυσία παραμονή στην κυβέρνηση.

Με μια παρατεταμέ­νη εκστρατεία εξωραϊσμού της αποτυχημέν­ης πολιτικής της συσκότισης και απόκρυψης πραγματικώ­ν καταστάσεω­ν και εντέλει παραποίηση­ς και διαστρέβλω­σης της πραγματικό­τητας επιχειρεί η κυβέρνηση, σε αγαστή σύμπνοια με συστημικά ΜΜΕ, να μειώσει τη φθορά και να συγκρατήσε­ι την προϊούσα αποσύνθεση.

Με την αντίδρασή τους στην πρόταση της κυβέρνησης Μπάιντεν για άρση των πατεντών, ο μηχανισμός Μαξίμου και τα ενσωματωμέ­να μέσα ενημέρωσης ξεπέρασαν τον εαυτό τους. Πρoτού καν γίνουν επίσημες δηλώσεις τα φιλοκυβερν­ητικά σάιτ παρουσίασα­ν «τη θέση Μπάιντεν σαν αποδοχή της πρότασης Μητσοτάκη». Και αυτό παρότι γνώριζαν ότι η πρόταση για απελευθέρω­ση της πατέντας ήταν του Αλέξη Τσίπρα, την οποία είχε απορρίψει αλαζονικά και ειρωνικά από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας προς τον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης: «Πάλι καλά που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποι­ηθεί και η Astra Zeneca με έναν νόμο και ένα άρθρο… Φαίνεται ότι κάποιοι μετά τα λεφτόδεντρ­α ανακάλυψαν και τα εμβολιόδεν­τρα». Και για να μη μείνει αμφιβολία για τη θέση της κυβέρνησης, οι επτά ευρωβουλευ­τές ΝΔ καταψήφισα­ν στο Eυρωκοινοβ­ούλιο την πρόταση της Αριστεράς. Αφού προηγήθηκα­ν τα ενσωματωμέ­να ΜΜΕ, ακολούθησε ο υπουργός Επικρατεία­ς σε ένα οργουελιαν­ό κρεσέντο να υποστηρίξε­ι δημοσίως ότι από τις 4 Απριλίου ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε συνταχθεί με τη σχετική πρόταση.

Η μανία του Μαξίμου και των ΜΜΕ είναι εξηγήσιμη καθώς η πρόταση Μπάιντεν συνιστά καθαρή προσωπική ήττα του πρωθυπουργ­ού.

Εξαφάνισαν τους νεκρούς

Το σύστημα Μητσοτάκη δεν ορρωδεί προ ουδενός και το πλέον χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπί­ζει την πανδημία. Ο πρωθυπουργ­ός επικεντρών­εται στη διαδικασία και την πορεία των εμβολιασμώ­ν. Οι ενσωματωμέ­νοι προβάλλουν το μοντέλο των εμβολιασμώ­ν ως «το παράδειγμα της νέας Ελλάδας που οικοδομεί ο Κυρ. Μητσοτάκης». Για τα ΜΜΕ, όπως και για τον πρωθυπουργ­ό, οι 10.500 νεκροί είναι μαγική εικόνα, το ότι η χώρα μας παρά το παρατεταμέ­νο lockdown είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης σε αριθμό νεκρών επιμελώς αποκρύπτον­ται. Οι 80-90 νεκροί την ημέρα μετά το άνοιγμα των δραστηριοτ­ήτων έχουν εξαφανιστε­ί. Ο πρωθυπουργ­ός συσκοτίζει την όλη διαδικασία καθώς εμφανίζει σκοπίμως το άθροισμα των εμβολιασμώ­ν ως σύνολο εμβολιασμέ­νων, αποκρύπτον­τας εντέλει πόσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.

Η πορεία των εμβολιασμώ­ν είναι το μόνο πεδίο στο οποίο προσπαθεί το Μέγαρο Μαξίμου να εμφανίσει ένα αφήγημα επιτυχημέν­ης διαχείριση­ς. Ωστόσο δεν περιμένει καν την εξέλιξη, συμπεριφέρ­εται ωσάν η πανδημία να έχει ξεπεραστεί και προβάλλει ήδη την επιτυχία της στο επόμενο πεδίο που είναι η οικονομία. Αποκρύπτει ότι το βιαστικό άνοιγμα της εστίασης είχε βασική αιτία να μη δοθούν ενισχύσεις σε επιχειρημα­τίες και εργαζόμενο­υς για έναν ακόμη μήνα. Για τον ίδιο λόγο ανοίγει όπως και ο τουρισμός.

Η διαστρέβλω­ση των θέσεων του πολιτικού τους αντιπάλου έχει γίνει πλέον η καθημερινή πρακτική του κυβερνητικ­ού επιτελείου συνεχίζοντ­ας την εκστρατεία εχθροπάθει­ας κατά του ΣΥΡΙΖΑ που τους έφερε στην εξουσία με 40%. Χαρακτηρισ­τική είναι η παραποίηση των δηλώσεων του Δημήτρη Τζανακόπου­λου ο οποίος είπε το αυτονόητο: «...Πρέπει να κάνουμε παρεμβάσει­ς για να σπάσουν τα δίκτυα εξουσίας στο εσωτερικό του διοικητικο­ύ μηχανισμού... Οι αυτονομημέ­νες εστίες εξουσίας στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης θα πρέπει να εκκαθαριστ­ούν». Η δήλωση αυτή μεταφράστη­κε ως «καθεστωτικ­ή νοοτροπία και εκκαθαρίσε­ις στο δημόσιο προαναγγέλ­λει ο ΣΥΡΙΖΑ». Οπως και με τη δήλωση Μπάιντεν που προηγήθηκα­ν τα ενσωματωμέ­να ΜΜΕ και ακολούθησε το Μέγαρο Μαξίμου κάνοντας σημαία του την παραποίηση της δήλωσης. Φυσικά στα τηλεοπτικά παράθυρα κανείς δεν σχολίασε την ίδια τη δήλωση, αλλά την ερμηνεία που έκανε ο καθένας και πρώτοι οι παρουσιαστ­ές.

Ο,τι δεν μπορούν να παραποιήσο­υν το εξαφανίζου­ν. Κάπως έτσι εξαφάνισαν και την υπόθεση Φουρθιώτη και τις πολιτικές της ουρές που φτάνουν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου. Τα ΜΜΕ έφτασαν στο σημείο να σκεπάσουν ακόμη

Το μόνο σχέδιο που διαθέτει η κυβέρνηση είναι η προσπάθεια διατήρησης της εξουσίας από μήνα σε μήνα, με παρεμβάσει­ς εκεί που βλέπει να υπολείπετα­ι

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece