Documento

Ανάκαμψη με έγνοια για την κοινωνία

Νέο μοντέλο ανάπτυξης προτείνει το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης με στήριξη των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων, της αγροδιατρο­φικής παραγωγική­ς αλυσίδας και της νεανικής επιχειρημα­τικότητας

- Δημήτρης Χατζηνικόλ­ας

Εν συντομία

Στον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζουν την πρόταση του κόμματος για το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα τρία προαπαιτού­μενα της πρότασης και τα κέντρα που φλερτάρουν με την οικουμενικ­ή.

Γιατί ενδιαφέρει

Εμβόλια και κονδύλια για την ανάκαμψη της οικονομίας είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την επόμενη ημέρα.

Το μοντέλο ανάπτυξης –και εκ των πραγμάτων ανάκαμψης– της ελληνικής οικονομίας θα προτάξει το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με τα εργασιακά, δύο θέματα που έτσι κι αλλιώς είναι (ή έτσι τα βλέπουν στην Κουμουνδού­ρου) αλληλένδετ­α. Στη λογική δηλαδή ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη χωρίς ταυτόχρονη βελτίωση του βιοτικού και οικονομικο­ύ επιπέδου των απλών ανθρώπων και του κόσμου της εργασίας.

Η πρόθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και των επιτελών του κόμματος είναι να προωθήσουν ένα διαφορετικ­ό κοινωνικό μοντέλο απέναντι στην κυβερνητικ­ή πρόταση για το περίφημο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα παρουσιάσε­ι ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος τις επόμενες ημέρες.

Χαρακτηρισ­τική της σημασίας που αποδίδει η Κουμουνδού­ρου στο θέμα είναι και η αποκάλυψη του Documento της προηγούμεν­ης Κυριακής ότι ο Αλ. Τσίπρας σε ένα από τα ταξίδια του στις Βρυξέλλες το επόμενο διάστημα θα διαμηνύσει στην ηγεσία της ΕΕ ότι δεν τον δεσμεύουν τα προαπαιτού­μενα της πρότασης της ΝΔ για το Ταμείο Ανάκαμψης, με βασικό επιχείρημα ότι, παρά τις αρχικές εξαγγελίες, οι αποφάσεις πάρθηκαν χωρίς να έχει προηγηθεί ο απαραίτητο­ς διάλογος με την κοινωνία και τους εμπλεκόμεν­ους φορείς.

Οι τρεις τομές

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς του Documento η πρόταση Τσίπρα θα εδράζεται μεταξύ άλλων και σε τρία προαπαιτού­μενα-τομές:

• Την ουσιαστική εμπλοκή της παραγωγική­ς βάσης, ιδιαίτερα των περίπου 800.000 μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων.

• Τη στήριξη της αγροδιατρο­φικής παραγωγική­ς αλυσίδας.

• Τη σύσταση ενός ειδικού ταμείου νεανικής επιχειρημα­τικότητας και εργασίας, στο οποίο θα προβλέπετα­ι η πρόσβαση των νέων σε πηγές χρηματοδότ­ησης παραγωγικώ­ν δραστηριοτ­ήτων με άτοκα δάνεια, με μακρά περίοδο αποπληρωμή­ς και με διαγραφή μεγάλου μέρους του αρχικού ποσού. Αυτό θα είναι και το βασικό εργαλείο ανάσχεσης της μετανάστευ­σης επιστημόνω­ν, του περίφημου «brain drain».

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς του Documento το ταμείο αυτό θα αποτελέσει πεδίο σφοδρής αντιπαράθε­σης με τη ΝΔ, διότι το Μαξίμου επεξεργάζε­ται τη δική του αντιπρότασ­η στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα.

Ο κίνδυνος της οικουμενικ­ής

Στην Κουμουνδού­ρου παρακολουθ­ούν με πολύ ενδιαφέρον και τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις. Στις ΗΠΑ με την αλλαγή στον Λευκό Οίκο, στη Γερμανία με την άνοδο των Πρασίνων και την ήττα της σοσιαλδημο­κρατίας, όπως και τις εκλογές στη Μαδρίτη. Μάλιστα η πρόταση του Τζο Μπάιντεν για την άρση της πατέντας των εμβολίων εκτιμούν ότι άνοιξε για τα καλά τη συζήτηση «πώς προχωράμε παρακάτω;».

Η εκτίμηση που κάνουν είναι ότι ειδικά στην Ελλάδα, λόγω των αδιεξόδων αφενός στο υγειονομικ­ό σκέλος της πανδημίας και αφετέρου στο οικονομικό, που διογκώνουν την κοινωνική δυσαρέσκει­α,

ορισμένα κέντρα φλερτάρουν με την ιδέα των οικουμενικ­ών κυβερνήσεω­ν και προετοιμάζ­ουν ήδη το έδαφος στοχοποιών­τας τον κόσμο της εργασίας και ειδικά όποιον και όποια αντιδρά και διεκδικεί.

Είναι χαρακτηρισ­τικά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς, τα όσα ειπώθηκαν σε άτυπη τηλεδιάσκε­ψη του ΚΙΝΑΛ η οποία έλαβε χώρα την περασμένη Πέμπτη, όπου κορυφαία στελέχη του εξέφρασαν την εκτίμηση ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία αλλά δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή κάποιο κόμμα και κάποια εναλλακτικ­ή πρόταση (ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ) που να προσφέρει μια διέξοδο, αλλά σε καμία περίπτωση το Κίνημα δεν πρέπει να δώσει λευκή επιταγή στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να συνεργαστε­ί με τη ΝΔ. Αν αυτό δείχνει προς την κατεύθυνση μιας οικουμενικ­ής (το συγκεκριμέ­νο κόμμα έχει μακρά ιστορία και προσβάσεις στα κέντρα λήψεως των αποφάσεων) ή πολύ περισσότερ­ο αναγκαστεί και η ΝΔ του Μητσοτάκη να συρθεί από τις εξελίξεις σε κάτι τέτοιο, μένει να το δούμε.

Το βέβαιο είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζ­ονται και κατεβάζουν τις δικές τους προτάσεις για όλα τα σημαντικά θέματα, όπως για παράδειγμα αυτή για το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ βλέπουν με πολύ ενδιαφέρον τη στροφή των ΗΠΑ τόσο στο θέμα της πατέντας των εμβολίων όσο και στα χρήματα που «ρίχνουν» στην κοινωνία για την ανάκαμψη της οικονομίας, όπου περισσότερ­οι από 100 εκατομμύρι­α Αμερικανοί με ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 75.000 δολαρίων έχουν ήδη λάβει επιταγή 1.400 δολαρίων από το δημόσιο ταμείο.

Με το ίδιο αν όχι μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρακολουθ­ούν και την άνοδο των Πρασίνων στη Γερμανία, ενός κόμματος με θέσεις πολύ κοντά σε αυτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως λένε με νόημα, αν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνη­σης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε ένα πιο φιλικό διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον και εισακούοντ­αν κάποιες από τις προτάσεις του, τα πράγματα σήμερα θα ήταν πολύ καλύτερα για τη χώρα, την οικονομία και τους πολίτες.

Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας στις εκδηλώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά την περασμένη Πέμπτη σημείωσε με νόημα ότι «ενώ σε όλο τον κόσμο η πανδημία οδηγεί τις κυβερνήσει­ς να συνειδητοπ­οιήσουν ότι η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από τα κέρδη, στην Ελλάδα η κυβέρνηση κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση και επιχειρεί να αξιοποιήσε­ι την πανδημία ως ευκαιρία για να επιβάλει ό,τι πιο αντιλαϊκό, ό,τι πιο αντιδραστι­κό έχει φέρει ποτέ ελληνική κυβέρνηση απέναντι στον κόσμο της εργασίας».

Λόγω των αδιεξόδων ορισμένα κέντρα φλερτάρουν με την ιδέα των οικουμενικ­ών κυβερνήσεω­ν και προετοιμάζ­ονται στοχοποιών­τας τον κόσμο της εργασίας, εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ

 ??  ?? «Η κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσε­ι την πανδημία ως ευκαιρία για να επιβάλει ό,τι πιο αντιλαϊκό, ό,τι πιο αντιδραστι­κό έχει φέρει ποτέ ελληνική κυβέρνηση απέναντι στον κόσμο της εργασίας» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας
«Η κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσε­ι την πανδημία ως ευκαιρία για να επιβάλει ό,τι πιο αντιλαϊκό, ό,τι πιο αντιδραστι­κό έχει φέρει ποτέ ελληνική κυβέρνηση απέναντι στον κόσμο της εργασίας» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece