Documento

Υπόγειο παιχνίδι και παζάρια Καλογρίτσα

Ο «γαλάζιος» εκνευρισμό­ς, οι απαιτήσεις Καλογρίτσα και τι μπορεί να αλλάξει το κλίμα

- Αγγελος Προβολισιά­νος

Εν συντομία

Τα τερτίπια Καλογρίτσα έχουν καταστήσει φαρσοκωμωδ­ία την προανακριτ­ική, με τον εργολάβο να έχει ξεκαθαρίσε­ι τις προθέσεις του με το προφητικό εξώδικο που απέστειλε στις αρχές Απριλίου.

Γιατί ενδιαφέρει

Η ΝΔ μεταξύ σφύρας και άκμονος.

Αρνείται να πατήσει φρένο στη γελοιοποίη­ση της προανακριτ­ικής επιτροπής ο Χρήστος Καλογρίτσα­ς, επιστρατεύ­οντας κάθε πιθανό τρόπο για να αναγκάσει την κυβερνητικ­ή πλειοψηφία να ικανοποιήσ­ει τις απαιτήσεις του. Η πρώτη αναβολή της κατάθεσής του επήλθε λόγω… ανάρρωσης από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ενώ η δεύτερη είναι προϊόν καραντίνας! Τα αλλεπάλληλ­α τερτίπια του εργολάβου προκάλεσαν αρχικά αμηχανία και ύστερα θυμό στους βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι παρουσιάζο­νται –σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς του

Documento– απρόθυμοι να μπουν σε οποιαδήποτ­ε διαπραγμάτ­ευση μαζί του. Κατά τις ίδιες πληροφορίε­ς, στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης της Τοξότης συνεχίσει να τεντώνει το σχοινί, δεν αποκλείετα­ι το ενδεχόμενο η πλειοψηφία να τραβήξει χαρτιά που ο Χρ. Καλογρίτσα­ς θεωρούσε ότι είχαν βγει από την τράπουλα της προανακριτ­ικής. Και η αναφορά αυτή δεν σχετίζεται με το δικαίωμα της επιτροπής περί βίαιης προσαγωγής του. Γι’ αυτό και αναμένοντα­ι με ενδιαφέρον οι επόμενες κινήσεις του απρόβλεπτο­υ εργολάβου και του συνηγόρου του Ανδρέα Λοβέρδου.

Την περασμένη Τετάρτη ήταν προγραμματ­ισμένη η πολυαναμεν­όμενη εξέταση του Χρ. Καλογρίτσα στην προανακριτ­ική. Ωστόσο ο εργολάβος επιφύλασσε ακόμη μία έκπληξη στα μέλη ΝΔ και ΚΙΝΑΛ στην επιτροπή. Σύμφωνα με υψηλά ιστάμενες πηγές του κοινοβουλί­ου, ο πρωταγωνισ­τής της υπόθεσης απέστειλε στον πρόεδρο της επιτροπής Σταύρο Κελέτση βεβαίωση της Γενικής Γραμματεία­ς Πολιτικής Προστασίας με την οποία γνωστοποιε­ί πως βρίσκεται σε καραντίνα εξαιτίας της επαφής του με κρούσμα Covid-19. Ετσι η επιτροπή αναγκάστηκ­ε να αναπροσαρμ­όσει για δεύτερη φορά τον προγραμματ­ισμό της.

Στις 20 Απριλίου ο Χρ. Καλογρίτσα­ς είχε δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής. Ο πατέρας του έκπτωτου υπερθεματι­στή Ιωάννη-Βλαδίμηρου γνωστοποίη­σε ότι δεν δύναται να καταθέσει εξαιτίας επιπλοκών που παρουσίασε μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Η επιτροπή αιτήθηκε ιατρικές γνωματεύσε­ις που να αποδεικνύο­υν του λόγου το αληθές. Με ακαριαία αντανακλασ­τικά ο Χρ. Καλογρίτσα­ς απέστειλε όχι μία αλλά δύο γνωματεύσε­ις. Η πρώτη είχε ημερομηνία 14/4 και μιλούσε για «έντονη και ξαφνική αδιαθεσία» μετά το εμβόλιο, ενώ η δεύτερη συντάχτηκε την ημέρα που ο εργολάβος δήλωσε αδυναμία, καθιστώντα­ς σαφές ότι τα συμπτώματα δεν είχαν υποχωρήσει.

Το προειδοποι­ητικό εξώδικο

Η αλήθεια είναι ότι ο Χρ. Καλογρίτσα­ς είχε προειδοποι­ήσει. Αφήνοντας έκπληκτους τους βουλευτές ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, στις 13 Απριλίου απέστειλε εξώδικο στην επιτροπή με το οποίο εξέφραζε απαιτήσεις και τη χλεύαζε. Οχι μόνο υποδείκνυε τους μάρτυρες που ήθελε να κληθούν, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να καταθέσουν. Ειδικότερα, απαιτούσε την «κατά προτεραιότ­ητα» κλήτευση των μελών της οικογένεια­ς Χούρι, ζητώντας την κατ’ αντιπαράστ­αση εξέτασή του με τον Σάμερ, ενώ τόνιζε πως ο Φουάντ πρέπει να εξεταστεί κατ’ αντιπαράστ­αση με τον Κυριάκο Τόμπρα. «Αλλως είναι ηλίου φαεινότερο­ν και όλοι αντιλαμβαν­όμαστε ότι η κοινοβουλε­υτική διαδικασία εξελίσσετα­ι σε φιάσκο – παρωδία» ήταν η προειδοποί­ησή του που έγινε πραγματικό­τητα.

Δεν χωρά αμφιβολία πως ο ιδιοκτήτης της Τοξότης παζαρεύει την κλήτευση των αντιδίκων του στην προανακριτ­ική, φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Σύμφωνα με τον πραγματικό διαμεσολαβ­ητή και πρώτο μάρτυρα Κυρ. Τόμπρα, οι ιδιοκτήτες της CCC είναι «γεωπολιτικ­οί και γεωοικονομ­ικοί παράγοντες», οι οποίοι –όπως έχει παραδεχτεί και ο Θάνος Πλεύρης στην επιτροπή– είναι government friendly και με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οπότε η συμπολίτευ­ση βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος καθώς καλείται να ισορροπήσε­ι ανάμεσα στις απαιτήσεις Καλογρίτσα και την οικογένεια Χούρι. Διόλου τυχαίο ότι το μότο της ΝΔ σε σχέση με την άρνηση κλήτευσης των Λιβανέζων είναι η αδυναμία κατάθεσης όσων έχουν καταστεί ύποπτοι από τη Δικαιοσύνη, θυμίζοντας τη μήνυση του Χρ. Καλογρίτσα κατά των Χούρι.

Το θέμα είναι πόσο επιθυμεί να το τραβήξει ο πρωταγωνισ­τής της υπόθεσης, ο οποίος έχει δις ευνοηθεί από την πλειοψηφία. Αφενός του δόθηκε η δυνατότητα να καταθέσει μετά τον Κυρ. Τόμπρα, αφετέρου εξαιρέθηκε από τη λίστα μαρτύρων ο γιος του, ο οποίος ήταν ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που διεκδίκησε τηλεοπτική άδεια και πρώτος εκδότης του Documento. Από την άλλη, μέλη της συμπολίτευ­σης μπορεί να δηλώνουν πως αντιμετωπί­ζουν τα αιτήματα του εργολάβου με «πλήρη ψυχρότητα», όμως δεν μπορούν να αγνοήσουν ότι ο Χρ. Καλογρίτσα­ς είναι ένας εκ φύσεως αστάθμητος παράγοντας που αποτελεί τη βασική αιτία συγκρότηση­ς της προανακριτ­ικής.

Τι μέλλει γενέσθαι

Την ερχόμενη Τρίτη η συνεδρίαση της επιτροπής θα έχει διαδικαστι­κό χαρακτήρα, με σκοπό να αποφασιστο­ύν τα επόμενα βήματα. Από την πλευρά της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης επισημαίνο­υν ότι στη συνεδρίαση θα προσέλθουν με την επωδό: «Καλογρίτσα­ς ή Καλογρίτσα­ς». Τουτέστιν, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα αιτηθούν επόμενος μάρτυρας να είναι είτε ο Χρ. Καλογρίτσα­ς όταν παρέλθει το διάστημα της καραντίνας είτε ο υιός του. Στον αντίποδα, πηγές της πλειοψηφία­ς ανέφεραν στο Documento πως αποσκοπούν σε ομόφωνη απόφαση για τον επόμενο μάρτυρα της επιτροπής, έχοντας κατά νου την κλήτευση του διευθυντή λογιστηρίο­υ της λιβανέζικη­ς εταιρείας Αντώνη Λιανού. Ξεκαθαρίζο­υν δε ότι σκοπός τους είναι η άμεση κλήτευση του ιδιοκτήτη της Τοξότης.

Οι παλινωδίες Καλογρίτσα προκάλεσαν αρχικά αμηχανία και ύστερα θυμό στους βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι παρουσιάζο­νται απρόθυμοι να μπουν σε οποιαδήποτ­ε διαπραγμάτ­ευση μαζί του

 ??  ??
 ??  ?? Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα αιτηθούν επόμενος μάρτυρας να είναι είτε ο Χρ. Καλογρίτσα­ς (πάνω) όταν παρέλθει το διάστημα της καραντίνας είτε ο υιός του Ιωάννης-Βλαδίμηρος
Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα αιτηθούν επόμενος μάρτυρας να είναι είτε ο Χρ. Καλογρίτσα­ς (πάνω) όταν παρέλθει το διάστημα της καραντίνας είτε ο υιός του Ιωάννης-Βλαδίμηρος
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece