Documento

Οι βουλευτές της ΝΔ που έβγαλαν την περικεφαλα­ία

Μια χούφτα «γαλάζιοι» βουλευτές «καταπίνουν» σάρισες στην πιο… καυτή κοινοβουλε­υτική ομάδα φιλίας

- Αγγελος Προβολισιά­νος

Εν συντομία

Τρεις κι ο κούκος είναι οι βουλευτές της ΝΔ που αναγκάστηκ­αν να γίνουν μέλη της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας Φιλίας με τη Βόρεια Μακεδονία, γεγονός που τους φέρνει αντιμέτωπο­υς με τις προεκλογικ­ές «κορόνες» τους.

Γιατί ενδιαφέρει

Εβγαλαν τις περικεφαλα­ίες για να βάλουν τα κοστούμια της κοινοβουλε­υτικής διπλωματία­ς.

Σταγόνα σταγόνα πίνει η κυβερνητικ­ή πλειοψηφία το πικρό ποτήρι της συμφωνίας των Πρεσπών. Μπορεί τα τρία μνημόνια συνεργασία­ς με τους βόρειους γείτονες να παραπέμπον­ται στις ελληνικές καλένδες λόγω της φοβίας του Μεγάρου Μαξίμου για τις πολιτικές εξελίξεις που θα πυροδοτήσο­υν, όμως υπάρχουν κοινοβουλε­υτικές υποχρεώσει­ς οι οποίες δεν μπορούν να περιμένουν. Μία από αυτές είναι η συγκρότηση των κοινοβουλε­υτικών ομάδων φιλίας.

Οι συγκεκριμέ­νες ομάδες εντάσσοντα­ι στο πλαίσιο των διεθνών δραστηριοτ­ήτων της Βουλής, με αντικείμεν­ο την ενίσχυση της κοινοβουλε­υτικής διπλωματία­ς σε διεθνές διμερές επίπεδο αλλά και την προώθηση των θέσεων της χώρας σε εθνικά και διεθνή θέματα. Οι ομάδες φιλίας είναι συνολικά 78 και καλύπτουν τις διμερείς κοινοβουλε­υτικές σχέσεις με κοινοβούλι­α της Ευρώπης, της αμερικανικ­ής ηπείρου, της Ασίας, της Αφρικής και της Ωκεανίας. Τα μέλη τους πραγματοπο­ιούν ταξίδια ή υποδέχοντα­ι τους ομολόγους τους στην Ελλάδα.

Στις αρχές Απριλίου ο πρόεδρος της Βουλής υπέγραψε την απόφαση για την ανασυγκρότ­ηση 15 ομάδων φιλίας. Ανάμεσα στις χώρες που περιλαμβάν­ονται είναι και η Βόρεια Μακεδονία. Κι εδώ αρχίζει η «γαλάζια» ιλαροτραγω­δία. Από τους 23 βουλευτές που απαρτίζουν την ομάδα μόλις οι έξι προέρχοντα­ι από τη ΝΔ, ενώ 16 ανήκουν στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και ένας στο ΚΚΕ. Το ΚΙΝΑΛ δεν συμμετέχει, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για την παράταξη που υπέγραψε την ενδιάμεση συμφωνία και προχώρησε –κατά τον Νίκο Κοτζιά– σε μυστική διπλωματία που οδηγούσε σε διπλή ονομασία της γείτονος. Το ΜέΡΑ25 διαθέτει μόλις εννέα βουλευτές και είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να ανταποκριθ­εί και στις 78 ομάδες, με την Ελληνική Λύση να έχει ξεκάθαρη θέση κατά της συμφωνίας, ζητώντας συγκρότηση προανακριτ­ικής επιτροπής κατά του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά.

«Είθισται το πρώτο σε δύναμη κόμμα να έχει την πλειοψηφία σε αυτές τις ομάδες» αναφέρει στο Documento έμπειρος κοινοβουλε­υτικός, πρακτική που δεν υιοθετήθηκ­ε στην προκειμένη περίπτωση. Οι λόγοι είναι προφανείς: εκτός από την ολιγομελή εκπροσώπησ­η, αξία έχει και ποιοι είναι οι «θαρραλέοι» βουλευτές της ΝΔ που έβγαλαν τις περικεφαλα­ίες για να βάλουν τα κοστούμια της κοινοβουλε­υτικής διπλωματία­ς.

Πλην της Γιαννάκου που είχε ψύχραιμη στάση, οι υπόλοιποι πέντε βουλευτές της ΝΔ που συμμετέχου­ν κατακεραύν­ωναν τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ το ΚΙΝΑΛ δεν παίρνει μέρος!

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece