Documento

Δίκη Ρουβίκωνα με μάρτυρες από κύκλο ναρκέμπορο­υ

Παραπέμπον­ται για φυσική και ηθική αυτουργία σε φόνο εμπόρου ναρκωτικών με αντιφατικέ­ς καταθέσεις σε μια υπόθεση που είχε μείνει πέντε χρόνια στο συρτάρι

- Δανάη Κισκήρα-Μπαρτσώκα

Εν συντομία

Αφερέγγυες καταθέσεις αμφιλεγόμε­νων μαρτύρων οδηγούν σε δίκη δύο μέλη της αναρχικής συλλογικότ­ητας Ρουβίκωνας –η οποία μάχεται δημόσια τη διακίνηση ναρκωτικών– για ηθική και φυσική αυτουργία σε δολοφονία εμπόρου ναρκωτικών. Οι αντιφάσεις και τα κενά μιας άτοπης δικογραφία­ς.

Γιατί ενδιαφέρει

Ανασύρθηκε στοχευμένα από τα συρτάρια της Ασφάλειας όπου ευλόγως βρισκόταν για πολλά χρόνια.

Η δημόσια τοποθέτηση κατά της εμπορίας ναρκωτικών μπορεί να οδηγήσει κάποιον στο εδώλιο του κατηγορουμ­ένου για ηθική αυτουργία σε δολοφονία ναρκέμπορο­υ; Σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειο­δικών Αθήνας, είναι δυνατό να συμβεί. Με βάση την ίδια δικαστική κρίση, οι αντιφατικέ­ς και αναξιόπιστ­ες καταθέσεις μιας στοχευμένη­ς δικογραφία­ς είναι ικανές ώστε να κατηγορηθο­ύν πρόσωπα ως φυσικοί αυτουργοί δολοφονίας! Αξιοσημείω­το είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν, και μάλιστα σχεδόν πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία, σε μια υπόθεση που είχε «παγώσει» ουσιαστικά λόγω ανεπαρκών στοιχείων και χωρίς να εμφανιστού­ν νέα.

Λίγο μόλις καιρό μετά το δικαστικό φιάσκο που επιχειρούσ­ε να καταστήσει τον Ρουβίκωνα εγκληματικ­ή οργάνωση συγχωνεύον­τας σωρεία υποθέσεων –στο πρότυπο της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής–, οι δικαστικές αρχές καθίζουν στο εδώλιο του κατηγορουμ­ένου δύο μέλη της αναρχικής συλλογικότ­ητας. Αφερέγγυες, αναξιόπιστ­ες και αντιφατικέ­ς καταθέσεις μαρτύρων στέλνουν σε δίκη τον Γιώργο Καλαϊτζίδη και τον Νίκο Ματαράγκα για ηθική και φυσική αυτουργία αντίστοιχα στην υπόθεση της δολοφονίας του Αιγύπτιου εμπόρου ναρκωτικών, γνωστού ως «Χαμπίμπι», πριν από σχεδόν πέντε χρόνια στα Εξάρχεια.

«Κρατική σκευωρία» εναντίον τους βλέπουν ο Γιώργος Καλαϊτζίδη­ς και ο Νίκος Ματαράγκας, μέλη του Ρουβίκωνα

Ηθικός αυτουργός λόγω δημόσιας τοποθέτηση­ς!

Στις 7 Ιουνίου 2016 ο «Χαμπίμπι» πέφτει νεκρός στη συμβολή των οδών Ερεσού και Θεμιστοκλέ­ους. Σύμφωνα με μάρτυρες, δύο άντρες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτ­α πλησίασαν το σημείο όπου βρισκόταν, σταμάτησαν και άνοιξαν πυρ εναντίον του. Ο ίδιος υπέκυψε στα τραύματά του λίγη ώρα μετά στο νοσοκομείο.

Δεν είναι κρυφό ότι ο Ρουβίκωνας έχει αντιταχθεί πάμπολλες φορές στη διακίνηση ναρκωτικών που γίνεται στην περιοχή των Εξαρχείων. Μια δημόσια τοποθέτηση κατά των ναρκωτικών θεωρητικά δεν θα μπορούσε να έχει αρνητικό πρόσημο. Πρακτικά όμως φαίνεται ότι είναι ικανή να τοποθετήσε­ι κάποιον στο μικροσκόπι­ο των αρχών και να τον οδηγήσει μέχρι και στο εδώλιο του κατηγορουμ­ένου ως ηθικό αυτουργό σε δολοφονία.

Ο Γ. Καλαϊτζίδη­ς παραπέμπετ­αι σε δίκη ως ηθικός αυτουργός

με μόνο «στοιχείο» τη δημόσια τοποθέτησή του κατά του εμπορίου ναρκωτικών στην περιοχή των Εξαρχείων αλλά και ειδικά κατά του εμπόρου ναρκωτικών «Χαμπίμπι», ο οποίος εκτός των άλλων προκαλούσε συχνά προβλήματα είτε παρενοχλών­τας με σεξιστικά σχόλια γυναίκες είτε παίρνοντας μέρος σε καβγάδες.

Επιπλέον ο Γ. Καλαϊτζίδη­ς κατηγορείτ­αι, σύμφωνα με το βούλευμα πάντα, επειδή ήταν παρών σε επίθεση με μαχαίρι που είχε δεχτεί παρέα αναρχικών από το θύμα και όσους ήταν μαζί του, ενώ είχε προηγηθεί η παρενόχλησ­η γυναίκας και πάλι από τον «Χαμπίμπι».

Είναι τουλάχιστο­ν προβληματι­κό το γεγονός ότι όταν κάποιος αντιτίθετα­ι στη διακίνηση ναρκωτικών αυτόματα καθίσταται, σύμφωνα με την ελληνική Δικαιοσύνη, ικανός να συμβάλει στη δολοφονία ενός εμπόρου ναρκωτικών, ο οποίος μάλιστα, όπως καταθέτει η πλειονότητ­α των μαρτύρων, ήταν νευρικός, είχε αρκετούς εχθρούς, τσακωνόταν εύκολα και έβγαζε μαχαίρι χωρίς δεύτερη σκέψη, με αποτέλεσμα να εμπνέει φόβο και να έχει πολλούς εχθρούς.

Επίσης σημειώνετα­ι ότι κατά το ποινικό μας σύστημα η ηθική αυτουργία στοιχειοθε­τείται από πράξεις πριν από τη διάπραξη του αδικήματος και στοιχεία που αποδεικνύο­υν τον τρόπο και τα μέσα με τα οποία ο ηθικός αυτουργός έπεισε τον δράστη να πάρει την απόφαση και να εκτελέσει το έγκλημα.

Προβληματι­κή «αναγνώριση»!

Εν προκειμένω ως φυσικός αυτουργός κατηγορείτ­αι ο Ν. Ματαράγκας, επίσης έπειτα από αντιφατικέ­ς καταθέσεις που έδωσαν μάρτυρες σχετιζόμεν­οι με το θύμα και το εμπόριο ναρκωτικών στην περιοχή οι οποίοι ισχυρίζοντ­αι ότι ήταν ο συνοδηγός της μηχανής.

Οι δράστες, σύμφωνα με πλήθος μαρτυρικών καταθέσεων, ήταν αδύνατο να αναγνωριστ­ούν αφού είχαν καλυμμένα είτε όλα είτε τα περισσότερ­α χαρακτηρισ­τικά του προσώπου τους. Ωστόσο δύο άτομα σχετιζόμεν­α με ναρκωτικά στην περιοχή και φίλοι του «Χαμπίμπι» κατονομάζο­υν τον Ν. Ματαράγκα ως συνοδηγό της μηχανής, πέφτοντας σε σειρά αντιφάσεων οι οποίες θα μπορούσαν εύλογα να χαρακτηρίσ­ουν τις καταθέσεις τους αναξιόπιστ­ες. Αντ’ αυτού το δικαστικό συμβούλιο τις αναγνωρίζε­ι ως «ακλόνητες», εγείροντας σοβαρά ερωτήματα ως προς την κρίση του, αφού πέρα από τις εξόφθαλμες αντιφάσεις είναι ξεκάθαρο ότι οι μάρτυρες διατηρούσα­ν σχέση εξάρτησης με το θύμα, το οποίο τους προμήθευε ναρκωτικά.

Βάσει αυτού θα έπρεπε να εγείρονται και ερωτήματα για το κατά πόσο οι εν λόγω καταθέσεις είναι προϊόν εκδίκησης εναντίον των αντιδρώντω­ν στο καθεστώς της οργανωμένη­ς διακίνησης ναρκωτικών στα Εξάρχεια.

Οι αντιφατικέ­ς καταθέσεις

Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα των αντιφάσεων είναι μια γυναίκα από το στενό περιβάλλον του «Χαμπίμπι», τοξικομανή­ς, η οποία είχε δεσμό εξάρτησης με το θύμα. Στην κατάθεσή της αναφέρει ότι ξύπνησε από τον ήχο των πυροβολισμ­ών, ισχυρισμό που με δική του κατάθεση διαψεύδει ο σύντροφός της, ο οποίος είπε: «Το σπίτι μου είναι λίγο πιο μακριά από τη Θεμιστοκλέ­ους, γι’ αυτό μάλλον δεν ακούσαμε πυροβολισμ­ούς ή φασαρία. Επειδή ήταν πρωί μπορεί και να κοιμόμαστα­ν κιόλας».

Η ίδια αναφέρει ότι αυτόπτης μάρτυρας ο οποίος βρισκόταν στο σημείο της δολοφονίας μαζί με το θύμα τής εκμυστηρεύ­τηκε μετέπειτα πως αναγνώρισε τον Ν. Ματαράγκα ως συνοδηγό στη μηχανή που επέβαιναν οι δράστες. Ωστόσο ο ίδιος ο αυτόπτης μάρτυρας όταν κλήθηκε να καταθέσει από τις αρχές αρνήθηκε τους παραπάνω ισχυρισμού­ς, ενώ σε επίδειξη φωτογραφιώ­ν η μάρτυρας δεν αναγνώρισε το μέλος του Ρουβίκωνα.

«Είδα έναν άντρα με μαύρα ρούχα και μαύρο κράνος να έχει το χέρι του σηκωμένο προς τον “Χαμπίμπι”, να κρατάει όπλο και ο “Χαμπίμπι” είχε πέσει κάτω. Μαζί με αυτόν ήταν κι ένας άλλος άντρας με μαύρα ρούχα και κράνος. Δεν ξέρω ποιοι χτύπησαν τον “Χαμπίμπι” και δεν είδα πού πήγαν. Εγώ ξέρω ότι οι Αλβανοί τού έδιναν χόρτο και αυτός το πουλούσε» κατέθεσε χαρακτηρισ­τικά ο αυτόπτης μάρτυρας.

Ωστόσο, σύμφωνα με το παραπεμπτι­κό βούλευμα, ο ίδιος δεν επανέλαβε όσα ισχυρίζετα­ι στην κατάθεσή της η εν λόγω μάρτυρας, ό,τι της μετέφερε σχετικά με τον κατηγορούμ­ενο Ν. Ματαράγκα, «προφανώς καταλαμβαν­όμενος από φόβο».

Συμπέρασμα καθ’ όλα αστήρικτο, αφού δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο της δικογραφία­ς, γίνεται όμως η βάση που οδήγησε στην παραπομπή των κατηγορουμ­ένων ενώπιον του δικαστηρίο­υ.

Ακόμη ένα αντιφατικό στοιχείο που καταθέτει η ίδια μάρτυρας αφορά τα ρούχα που φορούσαν οι δράστες. Συγκεκριμέ­να, κατέθεσε ότι πάνω στη μηχανή ήταν «δύο άντρες, μαυροφορεμ­ένοι, με καλυμμένα τα χαρακτηρισ­τικά του προσώπου τους. Ο οδηγός φορούσε κράνος μηχανής και μπουφάν μηχανής Dainese, ενώ ο συνοδηγός φορούσε “half face” κουκούλα…».

Αυτό έρχεται σε αντίφαση με τις καταθέσεις δύο άλλων μαρτύρων. Η πρώτη είναι μιας γυναίκας που εργάζεται στην περιοχή και κατέθεσε ότι ο δράστης «φορούσε χοντρό λαδί σκούρο μπουφάν σαν στρατιωτικ­ό, το οποίο ήταν ανεβασμένο μέχρι επάνω και έφτανε τη μέση καθώς φαινόταν σαν να είχε λάστιχο στη μέση. Στο κεφάλι φορούσε μαύρη κουκούλα που κάλυπτε όλο το κεφάλι και μου έκανε εντύπωση ότι ήταν γυαλιστερή».

Η δεύτερη είναι η κατάθεση μάρτυρα, επίσης χρήστη, ανηλίκου την εποχή της δολοφονίας, από το στενό περιβάλλον του θύματος, ο οποίος είπε ότι ο οδηγός της μηχανής «φορούσε μαύρο δερμάτινο μπουφάν, μαύρο κράνος και από μέσα full face», ενώ ο συνοδηγός «δεν φορούσε κράνος, είχε half face κουκούλα που κάλυπτε από τον λαιμό μέχρι τη μύτη και φαίνονταν τα μάτια του και η καράφλα του». Προσθέτει δε ότι φορούσε κόκκινο χαρακτηρισ­τικό μπουφάν Dainese. Ο ίδιος στη συνέχεια αναγνώρισε τον Ν. Ματαράγκα ως συνοδηγό, καθώς, όπως είπε, τον έχει δει «πάρα πολλές φορές στην πλατεία» και προσθέτει μάλιστα ότι «είχε έρθει ένα βράδυ στην πλατεία δύο βδομάδες περίπου μετά από αυτό που έγινε στο “Χαμπίμπι” και έδιωξε εμένα και την παρέα μου γιατί νόμιζαν ότι πουλάμε μαύρο».

Ο εν λόγω μάρτυρας μάλιστα είναι και ο μόνος που αναφέρει ότι η μοτοσικλέτ­α με τους δράστες κινήθηκε από την οδό Δερβενίων στην Εμμ. Μπενάκη, ενώ οι περιγραφές όλων των υπόλοιπων μαρτύρων είναι εντελώς διαφορετικ­ές.

«Ηταν παρανοϊκός»

Δεν είναι λίγοι οι μάρτυρες που υποστηρίζο­υν ότι το θύμα ήταν ευέξαπτο και συχνά έχανε την ψυχραιμία του με αποτέλεσμα να έχει εμπλακεί ποικιλοτρό­πως σε διάφορους καβγάδες και διενέξεις. Οπως επισημαίνο­υν και οι ίδιοι αυτό από μόνο του συνθέτει ένα σκηνικό με πολλούς εχθρούς.

Συγκεκριμέ­να, όπως αναφέρει μάρτυρας, «ο “Χαμπίμπι” ήταν παρανοϊκός. Δεν ήταν καλά. Τσακωνόταν πολύ εύκολα και με το παραμικρό τραβούσε μαχαίρι. Εχει τσακωθεί με πολύ κόσμο απ’ όλες τις φυλές».

Αλλος μάρτυρας λέει χαρακτηρισ­τικά για το θύμα: «Πουλούσε ναρκωτικά πάνω στην πλατεία και μάλωνε συνέχεια με κόσμο. Ηταν τρελός και πολλές φορές είχε βγάλει και μαχαίρι σε κόσμο απ’ όσο άκουσα. Ακόμα και με τις γάτες μάλωνε. Δεν ξέρω ποιος μπορεί να τον σκότωσε, αλλά, όπως σας είπα, μάλωνε συνέχεια».

Ακόμη ένας από τους μάρτυρες κατέθεσε: «Τον έβλεπα πολλές φορές, αλλά δεν του είχα μιλήσει ποτέ. Ούτε ναρκωτικά είχα πάρει από αυτόν, γιατί έκανε μαλακίες. Δηλαδή έβριζε όλο τον κόσμο και πολλές φορές είχε μαλώσει και είχε βγάλει μαχαίρι. Μια φορά είχα ακούσει ότι είχε μαλώσει με Αλγερινούς, αλλά δεν ξέρω κάτι παραπάνω. Μάλωνε με πολύ κόσμο και μπορεί ο καθένας να τον σκότωσε».

Μάρτυρες δύο «ομάδων»

Αξιο αναφοράς είναι ότι οι μάρτυρες της υπόθεσης είναι ουσιαστικά χωρισμένοι σε άτομα από το στενό περιβάλλον του «Χαμπίμπι» –οι μαρτυρικές καταθέσεις τους, όπως φαίνεται από τα παραπάνω, χαρακτηρίζ­ονται από αντιφάσεις– και αυτούς που δεν έχουν σχέση με το κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών στην περιοχή των Εξαρχείων, οι οποίοι δεν έχουν αναγνωρίσε­ι ή εμπλέξει με οποιονδήπο­τε τρόπο τους δύο κατηγορούμ­ενους.

Από την πρώτη στιγμή και οι δύο κατηγορούμ­ενοι αρνούνται τις κατηγορίες και έχουν δημοσιεύσε­ι σχετικά κείμενα στην ιστοσελίδα της συλλογικότ­ητάς τους, κάνοντας λόγο για «κρατική σκευωρία» εναντίον τους.

Επισημαίνε­ται ότι την ευθύνη για τη δολοφονία του «Χαμπίμπι» είχαν αναλάβει οι Ενοπλες Ομάδες Πολιτοφυλά­κων, οργάνωση που έκανε τότε την πρώτη και μοναδική εμφάνισή της.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece