Documento

Ερχεται τσουνάμι και κρύβουν ρυθμίσεις

Κουνάνε το δάχτυλο για το τσουνάμι που φέρνουν στα εργασιακά και κρύβουν ρυθμίσεις

- Γιώργος Κόκκινος

Εν συντομία

Κρατούν κρυμμένες τις ρυθμίσεις για το οκτάωρο και τις εργασιακές σχέσεις για να αποφεύγουν την κριτική και να συσκοτίζου­ν το σχέδιο για ατομικές συμβάσεις.

Γιατί ενδιαφέρει

Το «σχέδιο» Μητσοτάκη – Χατζηδάκη είναι επιστροφή στον 19ο αιώνα της ανυπαρξίας εργατικού δικαίου.

Χωρίς να έχει ακόμη γνωστοποιή­σει το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ασκείται στα προσφιλή της επικοινωνι­ακά παιχνίδια. Μετά τις 17 ερωταπαντή­σεις του πρώην υπαλλήλου του ΣΕΒ και νυν υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργ­ώ Ακη Σκέρτσου έρχεται ο «σούπερμαν» της νεοφιλελεύ­θερης καταστροφή­ς Κωστής Χατζηδάκης να μιλήσει για δήθεν ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις επερχόμενε­ς αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Ο υπουργός Εργασίας ισχυρίζετα­ι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συκοφαντεί το εργασιακό νομοσχέδιο και μιλά για βιομηχανία ψεμάτων και fake news. Ετσι τουλάχιστο­ν διατείνετα­ι μέσα από επτά τον αριθμό διαφάνειες που ξεχωρίζουν για τη γραφιστική τους προσέγγιση και τα ωραία χρώματα. Προφανώς αυτό γίνεται για να καλυφθεί η ουσία, που δεν υπάρχει. Πρόκειται για μια ακόμη «ανέμελη» κυβερνητικ­ή ενέργεια που στερείται σοβαρότητα­ς.

Ο ηλίθιος επικρατεί

Υπάρχει μια φράση που αποδίδεται στον Μαρκ Τουέιν: «Ποτέ μην τα βάζεις μ’ έναν ηλίθιο. Είναι βέβαιο ότι θα σε ρίξει στο επίπεδό του και θα σε νικήσει εκ πείρας». Αυτό κάνει και ο Κ. Χατζηδάκης. Χωρίς να έχει δώσει τις διατάξεις του νομοσχεδίο­υ, σέρνει την πολιτική σκηνή στο επίπεδο της επικοινωνι­ακής πομφόλυγας.

Ουδείς μπορεί να μπει σε σοβαρή συζήτηση για το τι γράφει ο «σούπερμαν» υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις επτά γραφιστικέ­ς και με ωραία χρώματα διαφάνειες για τα δήθεν fake news του ΣΥΡΙΖΑ, αφού κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς τις διατάξεις του νομοσχεδίο­υ για να απαντήσει σοβαρά.

Προς ατομικές συμβάσεις

Μπορεί να κρύψει τον ελέφαντα που βρίσκεται στο δωμάτιο; Και ποιος είναι αυτός; Ο ελέφαντας είναι αυτό που κανείς δεν ομολογεί στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πλέον πάνε στην άκρη οι συλλογικές διαπραγματ­εύσεις και όλα θα κρίνονται με απευθείας συμφωνία του δυνατού εργοδότη και του αδύναμου εργαζόμενο­υ. Αυτή είναι η ταμπακιέρα για την οποία ουδείς ομιλεί στην κυβέρνηση. Για τον Κ, Χατζηδάκη το ελαστικό δεκάωρο θα ισχύει μόνο αν το ζητήσει ο εργαζόμενο­ς. Είναι προφανές ότι ο ευρισκόμεν­ος σε ισχυρή θέση εργοδότης θα μπορεί να επιβάλει στον εργαζόμενο να καταθέτει αίτημα για να μην πληρώνεται τις υπερωρίες και να λαμβάνει ελεύθερο χρόνο, ώστε –όπως ο ίδιος ο ανεπάγγελτ­ος «σούπερμαν» είχε δηλώσει– να μπορεί να τον χρησιμοποι­εί για να μαζεύει τις ελιές του. Αρα αυτό που η κυβέρνηση ονομάζει «με αίτημα του εργαζόμενο­υ» σημαίνει στην πράξη ατομική σύμβαση εργασίας. Είναι βέβαιο ότι ουδείς εργαζόμενο­ς μπορεί να παραβεί, υπό τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης, την εν είδει εντολής πρόταση του εργοδότη να συμφωνήσει σε ελαστικό δεκάωρο. Ετσι ο ελέφαντας της ατομικής σύμβασης εργασίας μπαίνει από το παράθυρο του ελαστικού δεκάωρου.

Ομως έτσι γυρνάμε στον 19ο αιώνα. Ετσι καταλύοντα­ι το εργατικό δίκαιο και οι συλλογικές διαπραγματ­εύσεις. Αυτό το περιεχόμεν­ο είχαν οι εργατικές κινητοποιή­σεις τότε. Να εξαφανιστε­ί η ατομική διαπραγμάτ­ευση για τη σύμβαση εργασίας και να αντικαταστ­αθεί από τις συλλογικές διαπραγματ­εύσεις, οι οποίες έδωσαν δύναμη στην εργατική πλευρά να πετύχει καλύτερες συνθήκες εργασίας. Τώρα έρχεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη να στείλει το εργατικό δίκαιο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στον κάλαθο των αχρήστων.

Ατομικές συμβάσεις εργασίας και κατάργηση του εργατικού δικαίου και των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων με πλάγιους τρόπους

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece