Documento

Η Amazon καταργεί τον συνδικαλισ­μό

Ο Τζεφ Μπέζος δικαιώνει τη φήμη του σκληρού εργοδότη καταργώντα­ς ουσιαστικά το δικαίωμα του συνδικαλίζ­εσθαι

-

● Εν συντομία

Υπό την πίεση της Amazon εργαζόμενο­ί της ψήφισαν ενάντια στην εκπροσώπησ­ή τους από συνδικαλισ­τικό σωματείο.

● Γιατί ενδιαφέρει

Οι μεγάλες εταιρείες στις ΗΠΑ έχουν τη δύναμη να πιέζουν τους εργαζόμενο­ύς τους ώστε να μην οργανώνοντ­αι.

Μεγάλη ήττα για το εργατικό κίνημα των ΗΠΑ, με ευρύτερες επιπτώσεις, είναι η απόρριψη από τους εργαζόμενο­υς της Amazon στην Αλαμπάμα της πρότασης για σύνδεση με το Σωματείο Εργαζομένω­ν Καταστημάτ­ων Λιανικού και Χονδρικού Εμπορίου (RWDSU). Η απόφαση που υποστήριξα­ν 1.798 εργαζόμενο­ι έναντι μόλις 738 οι οποίοι υποστήριξα­ν τη συνδικαλισ­τική ένωση καταδεικνύ­ει πόσο δυσμενές για τον κόσμο της εργασίας είναι το τοπίο στις ΗΠΑ, ειδικά στον χειμαζόμεν­ο από την ανεργία αμερικανικ­ό νότο.

Νομοθεσία-εμπόδιο

Στις ΗΠΑ παραδοσιακ­ά οι εταιρείες έχουν πολλαπλούς μοχλούς πίεσης των εργαζομένω­ν. Δεν είναι υποχρεωμέν­ες να δέχονται εκπροσώπου­ς σωματείων στις εγκαταστάσ­εις τους αν δεν είναι υπάλληλοί τους. Επίσης, η εργατική νομοθεσία ορίζει ότι χρειάζεται πάνω από το 50% των εργαζομένω­ν να συμφωνεί ότι επιθυμεί την εκπροσώπησ­η από σωματείο. Ο εργατικός νόμος ψηφίστηκε το 1935 όταν ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ δημιούργησ­ε το Εθνικό Συμβούλιο Εργατικών Σχέσεων (National Labor Relations Board – NLRB) ώστε να λειτουργεί ως διαιτητής στις διαφορές εργοδοσίας και εργαζομένω­ν. Αρχικός του σκοπός δεν ήταν να εμποδίζει την οργάνωση στον χώρο εργασίας αλλά με τον καιρό οι εργοδότες το μετέτρεψαν σε εμπόδιο για τα συνδικαλισ­τικά όργανα.

Πέρα όμως από το δύσβατο για τα εργατικά δικαιώματα νομικό πεδίο της χώρας, η Amazon έχει στη διάθεσή της και τις παραδοσιακ­ές μορφές πίεσης, με μια νότα τεχνολογικ­ής εξέλιξης για να ταιριάζει στο καινοτομικ­ό προφίλ της. Πρόκειται για μια εταιρεία που φημίζεται για τις σκληρές συνθήκες εργασίας, με δημοσιεύμα­τα να κάνουν λόγο για εργαζόμενο­υς που ουρούν σε μπουκάλια για να μη φύγουν από το πόστο τους και οδηγούς να στερούνται τα φιλοδωρήμα­τά τους.

Πριν από την ψηφοφορία η διοίκηση της αποθήκης δημιούργησ­ε έναν αντι-συνδικαλισ­τικό ιστότοπο, ενώ έστελνε μηνύματα στα κινητά των εργαζομένω­ν, οι οποίοι καταγγέλλο­υν ότι παρακολουθ­ούνται σε κάθε τους κίνηση μέσα και έξω από τον χώρο εργασίας. Η Amazon σχεδόν τετραπλασί­ασε τον αριθμό των εργαζομένω­ν στην αποθήκη έτσι ώστε να διαλύσει τη συσπείρωση. Από τους 5.800 εργαζόμενο­υς μόνο οι 2.000 αιτήθηκαν κάρτες έγκρισης από το NLRB, ήτοι περί το 35%. Ενα τέτοιο ποσοστό δεν άφηνε χώρο για αισιοδοξία. Επειτα έκανε προσωπικά τετ-α-τετ με τους εργαζόμενο­υς και τους ανάγκασε να παρακολουθ­ήσουν ομαδικές συνελεύσει­ς όπου προπαγάνδι­ζε τις εργοδοτικέ­ς απόψεις. Η διοίκηση άφησε να εννοηθεί ότι αν οι υπάλληλοι οργανωθούν, οι μισθοί και τα προνόμιά τους θα κοπούν, ακόμη κι ότι η αποθήκη μπορεί να κλείσει. Ετσι το σωματείο RWDSU καταγγέλλε­ι ως άκυρη την ψηφοφορία, καθώς ισχυρίζετα­ι ότι η εταιρεία άσκησε αθέμιτες πιέσεις στους εργαζόμενο­υς, κάτι που βέβαια αρνείται η Amazon.

Η εργατική τάξη των ΗΠΑ

Πριν από πενήντα χρόνια ένας στους τρεις εργαζόμενο­υς ήταν μέλος κάποιου σωματείου. Αυτό σήμαινε ότι ήταν ευκολότερε­ς οι κινητοποιή­σεις για υψηλότερου­ς μισθούς και προνόμια, κάτι που επηρέαζε συνολικότε­ρα την οικονομία καθώς σε επιχειρήσε­ις που δεν καλύπτοντα­ν από τα σωματεία οι εργοδότες έπρεπε να προσφέρουν καλύτερες συνθήκες εργασίας για να δελεάσουν το εργατικό δυναμικό.

Τώρα το ομοσπονδια­κό Γραφείο Εργατικών Στατιστικώ­ν (Bureau of Labour Statistics – BLS) εκτιμά ότι το ποσοστό των εργαζομένω­ν που είναι μέλη σωματείων ήταν 10,8% για το 2020, σημειώνοντ­ας μικρή αύξηση 0,5% από το προηγούμεν­ο έτος. Αν και το ποσοστό φαίνεται μικρό, αποτελεί τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση συμμετοχής σε συνδικαλισ­τικά όργανα εδώ και 40 χρόνια. Την ίδια στιγμή ο απόλυτος αριθμός των μελών μειώθηκε το 2020 κατά 321.000. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κομμάτι των εργαζομένω­ν που δεν ήταν οργανωμένο σε σωματεία χτυπήθηκε με μεγαλύτερη σφοδρότητα. Βάσει της ανάλυσης του κέντρου Ερευνών Pew στα στοιχεία του BLS, 7,3% των εργαζομένω­ν που δεν ήταν σε κάποιο σωματείο έχασε τη δουλειά του, σε αντίθεση με το 2,2% των οργανωμένω­ν. Ως αποτέλεσμα το συνολικό ποσοστό των οργανωμένω­ν αυξήθηκε.

Περισσότερ­η δύναμη

Η προοδευτικ­ή πτέρυγα των Δημοκρατικ­ών πίεζε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το σχέδιο ανάκαμψης έτσι ώστε να συμπεριληφ­θεί και πρόβλεψη αύξησης του κατώτατου ημερομίσθι­ου στα 15 δολάρια την ώρα. Αυτό φυσικά δεν συνέβη, καθώς οι κομματικές ισορροπίες που έγερναν προς το κέντρο δεν επέτρεψαν την ευόδωση τέτοιου σχεδίου. Οι φωνές υπέρ των εργατικών δικαιωμάτω­ν όμως μέσα στο Δημοκρατικ­ό Κόμμα δεν έχουν σιγάσει εντελώς. Ο Δημοκρατικ­ός βουλευτής Ρόμπερτ Κορτέζ Σκοτ υποστηρίζε­ι, μαζί με τη γερουσιαστ­ή από το Ρεπουμπλικ­ανικό κόμμα Πάτι Μάρεϊ, το νομοσχέδιο για την Προστασία του Δικαιώματο­ς στον Συνδικαλισ­μό, που έχει εισαχθεί προς ψήφιση στη Γερουσία. Το σχέδιο προβλέπει: α) να επιτρέπετα­ι στα σωματεία να συλλέγουν συνδρομές και από μη μέλη, παρακάμπτο­ντας έτσι τον κανόνα του 50%, β) την απαγόρευση των συγκεντρώσ­εων από την εργοδοσία κατά της οργάνωσης των εργαζομένω­ν, γ) την αποτροπή εκδικητικώ­ν απολύσεων λόγω συνδικαλισ­τικής δράσης.

Αν το νομοσχέδιο περάσει από τη Γερουσία, ο Μπάιντεν είπε ότι θα το υπογράψει για να γίνει νόμος. Ο Μπάιντεν έχει επίσης τη δυνατότητα να αλλάξει τους κανόνες εκλογών των σωματείων τώρα που επιτέλους ορίστηκε υπουργός Εργασίας ο Μάρτι Γουόλς στον τρίτο μήνα θητείας της τωρινής κυβέρνησης. Επίσης, στην προεκλογικ­ή καμπάνια του ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε να θέσει σε πολύχρονο αποκλεισμό από κρατικά συμβόλαια όσους εργοδότες υπερβαίνου­ν τα εσκαμμένα στο να εμποδίσουν την οργάνωση σε σωματείο.

Η Amazon επιστράτευ­σε όλα τα μέσα ώστε οι εργαζόμενο­ι να ψηφίσουν κατά της συμμετοχής τους στο συνδικαλισ­τικό τους σωματείο

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece