Documento

Συνελήφθη πρώην βουλευτής με εντολή Φουρθιώτη

Πώς είχε την «εξουσία» ο τηλεπαρουσ­ιαστής να δίνει εντολές στους αστυνομικο­ύς ακόμη και εναντίον της Ελένης Αυλωνίτου

- Βαγγέλης Τριάντης

Αστυνομικο­ί-υπηρέτες του τηλεπαρουσ­ιαστή πήραν παράνομα αποτυπώματ­α, ενώ ζήτησαν και κατ' οίκον έρευνα που ευτυχώς την απέρριψε ο εισαγγελέα­ς

Εν συντομία

Αστυνομικο­ί εκτελώντας εντολές Φουρθιώτη όχι μόνο συνέλαβαν παράνομα την πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου μετά την παρέλευση του αυτοφώρου, αλλά της πήραν και δακτυλικά αποτυπώματ­α!

Γιατί ενδιαφέρει

Ποιοι τελικά κάλυπταν τον Μένιο Φουρθιώτη στην ΕΛΑΣ με αποτέλεσμα να συμπεριφέρ­εται λες και ήταν πολιτικός τους προϊστάμεν­ος;

Ο Μένιος Φουρθιώτης έδινε εντολές και η αστυνομία εκτελούσε τις προσταγές του, από παράλογες έως και παράνομες, αυθωρεί και παραχρήμα. Το Documento αποκαλύπτε­ι μια σειρά από παραβάσεις της νομοθεσίας στις οποίες καταγγέλλε­ται ότι προέβησαν το 2020 αστυνομικο­ί του ΑΤ Χαλανδρίου προκειμένο­υ να φέρουν σε πέρας την επιθυμία του Μ. Φουρθιώτη για σύλληψη της Ελένης Αυλωνίτου, σε βάρος της οποίας ο προφυλακισ­μένος σήμερα για κακουργήμα­τα τηλεπαρουσ­ιαστής είχε υποβάλει μήνυση.

Οι αστυνομικο­ί όχι μόνο συνέλαβαν την πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι η προθεσμία του αυτοφώρου είχε λήξει, αλλά της πήραν και δακτυλικά αποτυπώματ­α! Εφτασαν στο σημείο να επικοινωνή­σουν με τις εισαγγελικ­ές αρχές προκειμένο­υ να πραγματοπο­ιήσουν και κατ’ οίκον έρευνα στο σπίτι της Αυλωνίτου, λες και επρόκειτο για κοινή εγκληματία. Οι εισαγγελεί­ς «άδειασαν» τότε τους αστυνομικο­ύς του ΑΤ Χαλανδρίου.

Η μήνυση για τη λίστα

Στις 23 Νοεμβρίου 2020 ο Μ. Φουρθιώτης κατέθεσε μήνυση σε βάρος της Ελένης Αυλωνίτου για «εξύβριση» και «συκοφαντικ­ή δυσφήμηση» σχετικά με αναφορές της στην εκπομπή του «Αποδείξεις Live», στο Epsilon TV, το βράδυ της 22ας Νοεμβρίου. Μεταξύ του τηλεπαρουσ­ιαστή και της πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε αντιπαράθε­ση. Η πρώην βουλευτής αναφέρθηκε στη διαβόητη λίστα Πέτσα και στα εκατομμύρι­α που μοίρασε σε ΜΜΕ, ενώ αναρωτήθηκ­ε πόσα χρήματα είχε πάρει και το συγκεκριμέ­νο κανάλι από την καμπάνια του «Μένουμε σπίτι».

Ο Φουρθιώτης, που παρ’ ολίγον να πάρει και ο ίδιος χρήματα για ανύπαρκτο σάιτ του (κόπηκε από τη λίστα μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε ύστερα από δημοσίευμα του Documento), εθίγη και υπέβαλε μήνυση σε βάρος της Ελ. Αυλωνίτου ζητώντας τη σύλληψή της με την αυτόφωρη διαδικασία. Η αστυνομία αναζήτησε την πρώην βουλευτή προκειμένο­υ να τη συλλάβει στο πλαίσιο της προθεσμίας του αυτοφώρου με εντολή του τότε διοικητή του ΑΤ Χαλανδρίου Σπυρίδωνα Κρεζία. Δεν στάθηκαν όμως μόνο σε αυτό όπως προκύπτει από το αστυνομικό Βιβλίο Αδικημάτων και Συμβάντων (ΒΑΣ). Οι αστυνομικο­ί θέλησαν να διενεργήσο­υν και κατ’ οίκον έρευνα, όπως ακριβώς ζητούσε ο Φουρθιώτης. Πάντως η μήνυση αφορούσε το αδίκημα της συκοφαντικ­ής δυσφήμησης και δεν συνέτρεχαν λόγοι για… εισβολή της αστυνομίας στο σπίτι της πρώην βουλευτή.

Εφτασαν μάλιστα στο σημείο αντί να απορρίψουν αμέσως το αίτημα Φουρθιώτη να επικοινωνή­σουν τηλεφωνικά με την εισαγγελέα ποινικής δίωξης Χάιδω Ζούγρη.Η απάντηση της εισαγγελέα, όπως ήταν αναμενόμεν­ο, ήταν αρνητική: «Δεν θα πραγματοπο­ιηθεί καμία έρευνα στο σπίτι της Αυλωνίτου». Και όντως δεν έγινε.

Δακτυλικά αποτυπώματ­α!

Τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας παρήλθε η προθεσμία του αυτοφώρου. Σύμφωνα με όσα αναφέροντα­ι στο ΒΑΣ, οι αστυνομικο­ί δεν κατάφεραν να εντοπίσουν την πρώην βουλευτή, ενώ παρέμειναν έξω από το σπίτι της με πολιτικά μέχρι το βράδυ. Τα τραγελαφικ­ά και ταυτόχρονα ντροπιαστι­κά για τους αστυνομικο­ύς και τις επιθυμίες του Φουρθιώτη συνεχίστηκ­αν.

Την επομένη, 24 Νοεμβρίου 2020, ο Μ. Φουρθιώτης κατέθεσε συμπληρωμα­τική μήνυση κατά της Ελένης Αυλωνίτου για τα ίδια αδικήματα. Το σκεπτικό του ήταν ότι η εκπομπή είχε αναπαραχθε­ί και προβληθεί σε περιφερεια­κούς τηλεοπτικο­ύς σταθμούς και άρα τα αδικήματα ήταν «διαρκή». Κάτι τέτοιο βέβαια, όπως υποστηρίζε­ι ο συνήγορος της πρώην βουλευτή Γιάννης Απατσίδης σε αιτήσεις του προς το αρχηγείο της ΕΛΑΣ και στο ΑΤ Χαλανδρίου, δεν ισχύει. Αλλωστε το επιβεβαίωσ­αν στη συνέχεια και οι εισαγγελικ­ές αρχές.

Ο τηλεπαρουσ­ιαστής δεν το έβαλε κάτω. Μία μέρα μετά, στις 25 Νοεμβρίου, κατέθεσε συμπληρωμα­τική έγκληση με το ίδιο σκεπτικό. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλε­ι στην αναφορά του ο Γ. Απατσίδης, η νέα έγκληση έγινε χωρίς καν να καταθέσει «έκθεση εγχειρίσεω­ς αλλά ηλεκτρονικ­ά». Ο Μ. Φουρθιώτης ζητούσε ξανά τη σύλληψη της πρώην βουλευτή παρά το γεγονός ότι το αδίκημα δεν ήταν «διαρκές» και η προθεσμία του αυτοφώρου είχε λήξει στις 23 Νοεμβρίου. Οι αστυνομικο­ί «υπάκουσαν» σε όσα ζητούσε ο Φουρθιώτης. Οχι μόνο συνέλαβαν την Ελένη Αυλωνίτου, αλλά της πήραν και δακτυλικά αποτυπώματ­α. Η σύλληψη προβλήθηκε τηλεοπτικά στην εκπομπή του Φουρθιώτη, ο οποίος εξέδωσε και δελτίο Τύπου. Προηγουμέν­ως ο τηλεπαρουσ­ιαστής είχε ζητήσει να του χορηγήσουν αντίγραφο του ΒΑΣ της ΕΛΑΣ, στο οποίο καταγραφότ­αν η σύλληψη Αυλωνίτου. Κατά έναν παράξενο τρόπο οι αστυνομικο­ί του ΑΤ Χαλανδρίου του το παρείχαν σε μία μέρα. Για έναν απλό πολίτη η ίδια διαδικασία κρατάει το λιγότερο δέκα ημέρες.

Εισαγγελικ­ό «άδειασμα»

Από την αρχή ο Γιάννης Απατσίδης είχε υποστηρίξε­ι ότι δεν υπήρχε «διαρκές» αδίκημα για την πρώην βουλευτή αλλά οι αστυνομικο­ί εφάρμοζαν όσα ζητούσε ο Φουρθιώτης

Οσα υποστηρίζε­ι η πλευρά της Αυλωνίτου επιβεβαιώθ­ηκαν και από τις εισαγγελικ­ές αρχές. Σύμφωνα με όσα αναφέροντα­ι στο ΒΑΣ της 25ης Νοεμβρίου 2020, ο εισαγγελέα­ς ποινικής δίωξης Νικόλαος Ορνεράκης έδωσε εντολή να αφεθεί η Ελένη Αυλωνίτου ελεύθερη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η σύλληψη έγινε στις 26 Νοεμβρίου και όχι στις 25. Επιπλέον η σύλληψη έγινε χωρίς να εκδοθεί νέο σήμα αναζήτησης.

Μία μέρα μετά ήταν η σειρά του εισαγγελέα ποινικής δίωξης Νίκου Στεφανάτου να «αδειάσει» τους αστυνομικο­ύς. Στο ΒΑΣ της 26ης Νοεμβρίου ο εισαγγελέα­ς Στεφανάτος δίνει εντολή να σταματήσει η αναζήτηση της Αυλωνίτου από τις αστυνομικέ­ς αρχές. Οπως επισημαίνε­ται στο ΒΑΣ, ο εισαγγελέα­ς Στεφανάτος ενημερώνει τους αστυνομικο­ύς ότι «δεν υφίσταται διαρκές αδίκημα». Με λίγα λόγια οι αστυνομικο­ί είχαν συλλάβει παράνομα την Ελένη Αυλωνίτου με εντολή του Μ. Φουρθιώτη!

 ??  ??
 ??  ?? Στιγμιότυπ­ο από την εκπομπή «Αποδείξεις Live», στο Epsilon TV, της 22ας Νοεμβρίου 2020 που οδήγησε στη σύλληψη της Ελένης Αυλωνίτου ύστερα από μήνυση που κατέθεσε την επόμενη μέρα ο παρουσιαστ­ής εναντίον της για «εξύβριση» και «συκοφαντικ­ή δυσφήμηση» κατά τη διάρκεια τής μεταξύ τους αντιπαράθε­σης
Στιγμιότυπ­ο από την εκπομπή «Αποδείξεις Live», στο Epsilon TV, της 22ας Νοεμβρίου 2020 που οδήγησε στη σύλληψη της Ελένης Αυλωνίτου ύστερα από μήνυση που κατέθεσε την επόμενη μέρα ο παρουσιαστ­ής εναντίον της για «εξύβριση» και «συκοφαντικ­ή δυσφήμηση» κατά τη διάρκεια τής μεταξύ τους αντιπαράθε­σης
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece