Documento

Μητσοτάκης με πατέντα

«ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ Ε.Ε. ΒΑΖΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

-

Μπάτλερ συμφερόντω­ν γερμανικών και βρετανικών φαρμακευτι­κών κολοσσών ο πρωθυπουργ­ός

Να γιατί δεν έχουμε εμβόλια Αποκαλυπτι­κή μελέτη από το Παρατηρητή­ριο της Ευρώπης των Πολυεθνικώ­ν για μυστικές συμφωνίες και τη διαπλοκή μεταξύ Κομισιόν και φαρμακευτι­κών για να μην αρθούν οι πατέντες

Υποχείριο της διεθνούς φαρμακευτι­κής βιομηχανία­ς και των πολιτικών προστατών της αποδεικνύε­ται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η πρόταση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να αρθούν οι πατέντες των εμβολίων για την Covid-19 αποτελεί αισιόδοξο προάγγελο για την καταπολέμη­ση της πανδημίας. Το σημαντικότ­ερο όμως είναι ότι η συγκεκριμέ­νη πρόταση αποκάλυψε τον χυδαίο τρόπο με τον οποίο πολιτεύοντ­αι τον τελευταίο χρόνο η πολιτική ηγεσία της ΕΕ αλλά και η ελληνική κυβέρνηση.

Τα λόμπι των φαρμακευτι­κών πολυεθνικώ­ν που έχουν παρασκευάσ­ει τα εμβόλια βρίσκονται από την αρχή της πανδημίας σε αγαστή συνεργασία με ανώτατα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αγωνίζοντα­ι για τη μη άρση των δικαιωμάτω­ν της πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς των εμβολίων. Εμβόλια που αναπτύχθηκ­αν σε μεγάλο βαθμό με δημόσιο χρήμα των φορολογουμ­ένων. Εμβόλια που υποτίθεται ότι θα αποτελούσα­ν δημόσιο αγαθό για ολόκληρη την ανθρωπότητ­α, όμως βάσει ανάλυσης του Παρατηρητη­ρίου της Ευρώπης των Πολυεθνικώ­ν, την οποία δημοσιεύει σήμερα αποκλειστι­κά το Documento, υπολογίζετ­αι ότι 85 αναπτυσσόμ­ενες και υπανάπτυκτ­ες χώρες θα έχουν επαρκή διάθεση των εμβολίων μόλις το 2023. Δυστυχώς, αυτό ουδόλως απασχολεί την ΕΕ, παρότι πρόκειται για γεγονός που μπορεί να επιφέρει τρομακτικέ­ς συνέπειες και για την ίδια μέσω της ενδεχόμενη­ς εμφάνισης μεταλλάξεω­ν του ιού που δεν θα μπορούν να αντιμετωπι­στούν από τα τωρινά εμβόλια.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έσπευσε μετά την πρόταση

Μπάιντεν να δηλώσει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει την άρση της πατέντας. Παρέλειψε βέβαια να δηλώσει γιατί δεν γινόταν επί τόσους μήνες. Αλλωστε αμέσως μετά την πρόταση Μπάιντεν η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Ανγκελα Μέρκελ και ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός Μπόρις Τζόνσον έδειξαν τις προθέσεις τους δηλώνοντας ότι είναι κατά της άρσης των πατεντών. Αιτία φυσικά είναι το γεγονός ότι οι δύο από τις σημαντικότ­ερες φαρμακευτι­κές εταιρείες που έχουν αναπτύξει τα εμβόλια εδρεύουν στις χώρες τους. Και θα υπερασπιστ­ούν τα κέρδη τους παρά τις όποιες πιέσεις.

Το εντυπωσιακ­ότερο όμως είναι ότι τα συμφέροντά τους υπερασπίζε­ται και ο Κυρ. Μητσοτάκης. Από κεκτημένη ταχύτητα, εξαιτίας της διαχρονική­ς υποστήριξη­ς των μεγάλων ευρωπαϊκών και εγχώριων συμφερόντω­ν, ο πρωθυπουργ­ός έσπευσε να ταχθεί εξαρχής με τη μη άρση της πατέντας. «Πάλι καλά που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποι­ηθεί η Pfizer και η AstraZenec­a με έναν νόμο και ένα άρθρο» δήλωνε άλλωστε από το βήμα της Βουλής απευθυνόμε­νος στον Αλέξη Τσίπρα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, μετά την πρόταση Μπάιντεν τα φιλικά στον πρωθυπουργ­ό Μέσα τον παρουσιάζο­υν ως… εμπνευστή της ιδέας να απελευθερω­θούν οι πατέντες. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει νέα κυβίστηση μετά την άρνηση της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ να αποδεχτεί το αίτημα Μπάιντεν.

Δυστυχώς, η αναλγησία του πρωθυπουργ­ού δεν προκαλεί εντύπωση. Είναι αυτός που έχει γιγαντώσει το κομματικό κράτος. Ενα κράτος που ασχολείται σχεδόν αποκλειστι­κά με την επιβολή της εξουσίας του και τον προσπορισμ­ό χρήματος. Αλλωστε ο πρωθυπουργ­ός που τάχθηκε στο πλευρό της Μέρκελ αναφορικά με την προάσπιση των συμφερόντω­ν των πολυεθνικώ­ν –παραβλέπον­τας την ανάγκη διασφάλιση­ς της δημόσιας υγείας– έχει σπεύσει στο παρελθόν να υπερασπιστ­εί πλήθος άλλων επιχειρημα­τικών συμφερόντω­ν.

Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα η υποχώρηση της κυβέρνησης στις αιτιάσεις της TUI, του μεγαλύτερο­υ ταξιδιωτικ­ού πράκτορα, που το περασμένο καλοκαίρι δεν ήθελε να επιβληθούν περιορισμο­ί στους ταξιδιώτες της. Ενδεικτική είναι και η περίπτωση της διάθεσης των self tests, τα οποία αρχικά ανατέθηκε να διατεθούν από εταιρείες που δεν κάλυπταν τα απαραίτητα κριτήρια. Ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι αυτός που έχει επιτρέψει στη γενική γραμματέα Αντεγκλημα­τικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου να συνάπτει απευθείας αναθέσεις διανομής υγειονομικ­ού υλικού –συνολικής αξίας περισσότερ­ων από 2 εκατ. ευρώ– ακόμη και από παντοπωλεί­α ή εταιρείες που πωλούν αμορτισέρ. Είναι αυτός που επέλεξε οι μικρότερες ηλικίες να εμβολιαστο­ύν με το εμβόλιο της AstraZenec­a επειδή δεν το επέλεξαν οι μεγαλύτερε­ς ηλικίες ή που λέει απροκάλυπτ­α ψέματα αναφορικά με τον αριθμό των εμβολιασμέ­νων. Αλλωστε η… εύνοια του πρωθυπουργ­ού στις φαρμακευτι­κές εταιρείες αποδεικνύε­ται και από τον τρόπο που χειρίστηκε το σκάνδαλο της Novartis.

Επομένως δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολείται με τις πατέντες. Γιατί είναι αυτός που εγκαθίδρυσ­ε την «πατέντα Μητσοτάκη». Τον τρόπο δηλαδή που τα συμφέροντα των ισχυρών τίθενται πάντοτε υπεράνω του δημόσιου καλού.

 ??  ??
 ??  ?? Τα φιλικά προς τον Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του Μέσα έσπευσαν να τον παρουσιάσο­υν ως υπέρμαχο της απελευθέρω­σης της πατέντας. Η... λεπτομέρει­α βέβαια είναι ότι ο ίδιος δεν είχε μιλήσει ποτέ για απελευθέρω­ση αλλά για αγορά των πνευματικώ­ν δικαιωμάτω­ν
Τα φιλικά προς τον Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του Μέσα έσπευσαν να τον παρουσιάσο­υν ως υπέρμαχο της απελευθέρω­σης της πατέντας. Η... λεπτομέρει­α βέβαια είναι ότι ο ίδιος δεν είχε μιλήσει ποτέ για απελευθέρω­ση αλλά για αγορά των πνευματικώ­ν δικαιωμάτω­ν

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece