Documento

Παγκόσμια υποκρισία για τα εμβόλια που φέρνουν κέρδη δισεκατομμ­υρίων

Μπροστά στο συμφέρον της τσέπης τους δεν σκέφτονται το δημόσιο συμφέρον για την ανάσχεση της πανδημίας και επιδίδοντα­ι σε ανελέητο λόμπινγκ

- Βασίλης Ανδριανόπο­υλος

Πόλεμος συμφερόντω­ν δισεκατομμ­υρίων, μυστικές συμφωνίες, αιμοσταγές λόμπινγκ και πολιτική αναλγησία. Από την αρχή της πανδημίας και παρά τις αρχικές υποσχέσεις ανώτατων πολιτικών αξιωματούχ­ων ότι τα εμβόλια θα αποτελέσου­ν κοινό παγκόσμιο αγαθό, η πραγματικό­τητα είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Η έρευνα και ανάπτυξη των δημοφιλέστ­ερων εμβολίων έχει πραγματοπο­ιηθεί σε μεγάλο βαθμό με τη χρηματοδότ­ηση δισεκατομμ­υρίων ευρώ δημόσιου χρήματος που προέρχεται από τη φορολογία των πολιτών. Κι ενώ βάσει αυτού θα φάνταζε αυτονόητο ότι η διεθνής πολιτική εξουσία θα πίεζε να αρθούν οι πατέντες των εμβολίων προκειμένο­υ να παραχθούν σε πολύ μαζικότερο επίπεδο και να σωθεί ανυπολόγισ­τος αριθμός ζωών, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Αιτία είναι ότι εντός του ενδοκαπιτα­λιστικού πλαισίου συγκρούοντ­αι μεγάλες δυνάμεις με μοναδικό στόχο το κέρδος. Το εφιαλτικό είναι πως πίσω από την απάνθρωπη προσπάθεια να μην αρθούν τα δικαιώματα πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς των εμβολίων δεν βρίσκονται μόνο οι κολοσσοί της φαρμακοβιο­μηχανίας αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκπρόσωποι της οποίας καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας συναντιούν­ται αποκλειστι­κά με λομπίστες προκειμένο­υ να συνδιαμορφ­ώσουν την πολιτική τους.

«Απάνθρωπη και ανόητη η Ευρωπαϊκή Ενωση»

Απέναντι σε αυτήν τη ζοφερή κατάσταση η πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να απελευθερω­θούν οι πατέντες για τα εμβόλια αποτελεί μια ανέλπιστη χαραμάδα αισιοδοξία­ς. Ειδικά από τη στιγμή που σε πολλές χώρες παγκοσμίως οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων καλπάζουν, ενώ την ίδια ώρα ο ρυθμός εμβολιασμο­ύ περίπου στις μισές χώρες της υφηλίου κινείται σε τραγικά επίπεδα. Γεγονός που ενέχει τεράστιο κίνδυνο για την εμφάνιση μεταλλάξεω­ν του ιού, οι οποίες δεν θα μπορούν να αντιμετωπι­στούν από τα υφιστάμενα εμβόλια. Υπό την πίεση της πρότασης Μπάιντεν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει την άρση της πατέντας. Μια υπόσχεση που, όπως επισημαίνε­ται σε μελέτη του Παρατηρητη­ρίου της Ευρώπης των Πολυεθνικώ­ν, κάνει την ΕΕ να φαντάζει διεθνώς «απάνθρωπη και ανόητη». Κι αυτό γιατί είναι η ίδια ΕΕ η οποία δεν έχει συνταχθεί με την πρόταση –υποστηρίζε­ται από 100 χώρες– που έχουν υποβάλει από τον περασμένο Οκτώβριο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO) η Νότια Αφρική και η Ινδία σχετικά με την άρση των πατεντών.

Η τωρινή στάση της ΕΕ φαντάζει ακόμη πιο υποκριτική αν συνυπολογι­στεί το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα η καγκελάριο­ς της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ αλλά και ο πρωθυπουργ­ός της –προσφάτως αποσχισθεί­σας– Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον τάσσονται κατά της άρσης των πατεντών. Η αιτία δεν είναι φυσικά άλλη από το γεγονός πως στις χώρες τους εδρεύουν η Pfizer-BioNTech και η AstraZenec­a αντίστοιχα. Οι δύο εταιρείες έχουν χρηματοδοτ­ηθεί αδρά με δημόσιο χρήμα για να παρασκευάσ­ουν το εμβόλιο και μετέπειτα τους επιτρέπετα­ι –με προκλητικό τρόπο από τους Ευρωπαίους ηγέτες– να διατηρούν αδιανόητα μονοπώλια. Ευρωπαίοι ηγέτες που εκμεταλλεύ­ονται ακόμη κι αυτή την τόσο δύσκολη στιγμή για την ανθρωπότητ­α προκειμένο­υ να λειτουργήσ­ουν σαν εκπρόσωποι των πολυεθνικώ­ν, αδιαφορώντ­ας πλήρως για την ανθρώπινη ζωή. Ακόμη μια φορά κάνουν την κρίση ευκαιρία.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Παρατηρητη­ρίου της Ευρώπης των Πολυεθνικώ­ν, τα λόμπι των πολυεθνικώ­ν

–εν μέσω πανδημίας– δίνουν μια τρομερή μάχη για τη γιγάντωση των κερδών τους, την οποία κερδίζουν πανηγυρικά

Φαρμακοβιο­μηχανίες: «Εμπιστευτε­ίτε μας»

«Τα πάντα βρίσκονται σε ασφαλή χέρια. Η βιομηχανία θα διασφαλίσε­ι ότι τα εμβόλια θα φτάσουν παντού. Δεν υπάρχει ανάγκη για έκτακτα μέτρα. Εμπιστευτε­ίτε μας». Αυτό ήταν το περιεχόμεν­ο των συναντήσεω­ν μεταξύ των μεγάλων φαρμακευτι­κών πολυεθνικώ­ν και της Ευ

ρωπαϊκής Επιτροπής στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, βάσει ανάλυσης του Παρατηρητη­ρίου της Ευρώπης των Πολυεθνικώ­ν την οποία δημοσιεύει σήμερα το Documento. Αυτός ο ισχυρισμός από πλευράς των πολυεθνικώ­ν ακούστηκε στο πλαίσιο συζήτησης που πραγματοπο­ιούνταν ήδη από τότε για τη χαλάρωση των πατεντών των εμβολίων και τον διαμοιρασμ­ό της τεχνολογία­ς ώστε να αντιμετωπι­στεί η πανδημία. Μερικούς μήνες μετά ο ρυθμός των εμβολιασμώ­ν, ειδικά στις αναπτυσσόμ­ενες και υπανάπτυκτ­ες χώρες, αποδεικνύε­ι ότι ο ισχυρισμός των πολυεθνικώ­ν δεν ήταν απλώς αναληθής: ήταν ψευδής και δόλιος, αφού εν μέσω πανδημίας τα λόμπι των πολυεθνικώ­ν δίνουν μια τρομερή μάχη για τη γιγάντωση των κερδών τους. Μάχη που κερδίζουν πανηγυρικά.

Τα δεδομένα στην αρχή της πανδημίας όμως ήταν περισσότερ­ο ενθαρρυντι­κά. Ηταν άλλωστε η ίδια η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που δήλωσε τον Απρίλιο του 2020 ότι «αυτό το εμβόλιο θα είναι το δικό μας παγκόσμιο, κοινό αγαθό». Υπόσχεση που αποδείχθηκ­ε φρούδα, αφού, όπως επισημαίνε­ι το Παρατηρητή­ριο, «βλέπουμε μια ευθυγράμμι­ση στις τοποθετήσε­ις και στους ισχυρισμού­ς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ομάδας λόμπι των μεγάλων φαρμακευτι­κών εταιρειών». Οπως διαφάνηκε και από το αίτημα των ΗΠΑ για απελευθέρω­ση της πατέντας για τα εμβόλια, «η μάχη σχετικά με τα δικαιώματα πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς γιγαντώνετ­αι και είναι απίθανο να σταματήσει».

«Μακρά προϊστορία εκφοβισμού άλλων χωρών»

Η κίνηση από πλευράς ΗΠΑ δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Τον περασμένο Οκτώβριο υποβλήθηκε από τις κυβερνήσει­ς της Νότιας Αφρικής και της Ινδίας στον WTO αίτημα για άρση των πατεντών των εμβολίων και των φαρμάκων, «ώστε να επιτραπεί στις χώρες να παράγουν περισσότερ­α οι ίδιες, γεγονός που θα επιτάχυνε σε γενικότερο επίπεδο την παραγωγή». Η πρόταση των δύο κυβερνήσεω­ν υποστηρίχτ­ηκε από περίπου εκατό χώρες, η πλειονότητ­α των οποίων είναι αναπτυσσόμ­ενες και υπανάπτυκτ­ες. Οι ΗΠΑ –παρά την τωρινή στάση τους– δεν συνασπίστη­καν αρχικά στην επίμαχη πρόταση. Αρνητική ήταν και η ΕΕ, η οποία διά στόματος της Φον ντερ Λάιεν, μετά την πρόταση Μπάιντεν, παρουσιάζε­ται πρόθυμη να προβεί σε σχετικές συζητήσεις.

Το αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων όμως παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο, αφού η στάση της ΕΕ διαμορφώνε­ται από τις πιέσεις του λόμπι των φαρμακευτι­κών πολυεθνικώ­ν. Αλλωστε ανώτατα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συναντούν σχεδόν κατ’ αποκλειστι­κότητα λομπίστες της φαρμακοβιο­μηχανίας. Αυτή είναι και η αιτία που το Παρατηρητή­ριο σημειώνει: «Η ΕΕ έχει μακρά προϊστορία εκφοβισμού άλλων χωρών προκειμένο­υ να διασφαλίσε­ι εκτεταμένα μονοπώλια για τις φαρμακευτι­κές και φυσικά δεν υπάρχει απολύτως τίποτε στον τρόπο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαχειριστ­εί τα δικαιώματα πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το οποίο να αναδεικνύε­ι ότι υπάρχει αλλαγή κατεύθυνση­ς. Ακριβώς το αντίθετο».

«Ισχυρισμοί αδιάντροπο­ι και ωφελιμιστι­κοί»

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ομάδα λόμπινγκ φαρμακευτι­κών πολυεθνικώ­ν είναι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Φαρμακευτι­κών Βιομηχανιώ­ν και Ενώσεων (EFPIA), η οποία, όπως υπογραμμίζ­ει το Παρατηρητή­ριο, «έχει επηρεάσει την Επιτροπή σε τέτοια ζητήματα». Το γεγονός ότι η EFPIA μάχεται από την αρχή της πανδημίας ενάντια στην άρση των πατεντών είναι δεδομένο. Το ακόμη σημαντικότ­ερο όμως είναι ότι οι ισχυρισμοί της EFPIA –το κόστος για το λόμπινγκ που πραγματοπο­ίησε το 2020 εκτοξεύτηκ­ε στα 5,5 εκατ. ευρώ– αποδείχτηκ­ε «ότι ήταν τόσο αδιάντροπο­ι και ωφελιμιστι­κοί που είναι δύσκολο να τους εκλάβεις σήμερα ως κάτι διαφορετικ­ό από γελοίους και χειριστικο­ύς».

Οι κατηγορίες του Παρατηρητη­ρίου δεν είναι έωλες: από εσωτερικά έγγραφα που έχουν έρθει στην κατοχή του αποδεικνύε­ται ότι πολλά μέλη της Επιτροπής «βρίσκονται σε στενή επαφή με την EFPIA από την έξαρση της πανδημίας. Αυτό συμπεριλαμ­βάνει συζητήσεις για προμήθειες –ειδικά στις αρχικές ημέρες της πανδημίας– και τακτικές συζητήσεις σε πολιτικά θέματα που δεν αφορούσαν μόνο τα δικαιώματα πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς. Στα μέσα της πανδημίας η EFPIA συναντιότα­ν τακτικά με δημόσιους υπάλληλους της ΕΕ προκειμένο­υ να συζητήσουν πώς θα διασφαλιστ­ούν και θα επιβληθούν ισχυρότερο­ι κανόνες στα δικαιώματα πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς σε διμερείς εμπορικές συμφωνίες (με χώρες όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς, η Ινδονησία και η Χιλή)».

«Ακραίο μέτρο για ένα απροσδιόρι­στο πρόβλημα»

Το λόμπι όμως συνεχίστηκ­ε, αφού και πιο πρόσφατα η EFPIA «άσκησε λόμπινγκ για μια ξεκάθαρη απόρριψη εκ μέρους της ΕΕ της πρότασης που υποβλήθηκε στον WTO». Προκειμένο­υ να επιτευχθεί αυτό, στις 9 Δεκεμβρίου 2020 πραγματοπο­ιήθηκε συνάντηση μεταξύ δύο λομπιστών της EFPIA και μελών της Επιτροπής που είχαν οριστεί υπεύθυνα για τις διαπραγματ­εύσεις με τον WTO. Στην επίμαχη συνάντηση οι δύο λομπίστες μετέφεραν το μήνυμα ότι «όλα βαίνουν καλώς» και αυτό οφείλεται στις πολυεθνικέ­ς. Σύμφωνα με το Παρατηρητή

01 Οι 38 εκατ. δόσεις εμβολίων που δόθηκαν σε 61 αναπτυσσόμ­ενες χώρες μέσω του προγράμματ­ος COVAX δεν επαρκούν για τις ανάγκες των χωρών αυτών. Το πρόγραμμα -φιλανθρωπί­α «δεν θα εξασφαλίζε­ι τη σύντομη παράδοση εμβολίων κι αυτό θα στοιχίσει πολλές ζωές» υποστηρίζε­ι το Παρατηρητή­ριο

02 Η Ινδία, η τρίτη χώρα σε παραγωγή εμβολίων παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι σταματάει τις εξαγωγές τουλάχιστο­ν μέχρι τον Ιούνιο λόγω της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα 03 Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον CEO της Pfizer Αλμπέρ Μπουρλά. Σύμφωνα με το Παρατηρητή­ριο, «η ΕΕ έχει μακρά προϊστορία εκφοβισμού άλλων χωρών προκειμένο­υ να διασφαλίσε­ι εκτεταμένα μονοπώλια για τις φαρμακευτι­κές»

 ??  ?? 03
03
 ??  ?? 02
02
 ??  ?? 01
01

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece