Documento

«Η άρση της πατέντας των εμβολίων Covid-19 σίγουρα θα βοηθήσει»

- Αντιγόνη Μιχοπούλου

Την ανάγκη να μην καθυστερήσ­ει ο εμβολιασμό­ς των αναπτυσσόμ­ενων χωρών, ώστε να προληφθούν οι θάνατοι σε αυτές αλλά και να τεθεί η πανδημία υπό έλεγχο, εξέφρασε το μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμώ­ν Γεώργιος Χρούσος μιλώντας στο Documento. «Μολονότι είναι δύσκολο να υπολογίσει κάποιος τα οφέλη σε αριθμούς, αναπτυσσόμ­ενες χώρες με φαρμακευτι­κές βιομηχανίε­ς που μπορούν να παρασκευάσ­ουν εμβόλια, όπως είναι η Ινδία, θα είχαν – με κάποια καθυστέρησ­η– παραγάγει εύκολα εμβόλια, που θα μπορούσαν να είχαν ήδη μπει σε χρήση. Τα εμβόλια που χρησιμοποι­ούν αδρανείς αδενοϊούς σαν φορείς, όπως αυτά της AstraZenec­a, της Johnson & Johnson, καθώς και τα Sputnik και CanSino, είναι σχετικά εύκολα να παρασκευασ­τούν, σχετικά φτηνά και σχετικά σταθερά σε δύσκολες συνθήκες του περιβάλλον­τος» τονίζει ο κ. Χρούσος.

Ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικ­ής και Ενδοκρινολ­ογίας του Εθνικού Καποδιστρι­ακού Πανεπιστημ­ίου Αθηνών εξηγεί επίσης ποια θα ήταν τα οφέλη για τις αναπτυσσόμ­ενες χώρες με φαρμακευτι­κές βιομηχανίε­ς αν η άρση της πατέντας των εμβολίων είχε γίνει λίγους μήνες νωρίτερα: «Η άρση της πατέντας των εμβολίων Covid-19 σίγουρα θα βοηθήσει τις αναπτυσσόμ­ενες χώρες να εμβολιάσου­ν τον πληθυσμό τους νωρίτερα. Σημειωτέον ότι σήμερα μόνο 1% του πληθυσμού των χωρών αυτών είναι εμβολιασμέ­νο, ενώ οι εταιρείες παραγωγής εμβολίων έχουν ήδη παραγγελίε­ς για περίπου 8 δισ. δόσεις από αναπτυγμέν­ες χώρες».

Παράλληλα, όσον αφορά τη στάση της αμερικανικ­ής κυβέρνησης σχετικά με την άρση των πατεντών ο Γ. Χρούσος υπογράμμισ­ε: «Η κυβέρνηση Μπάιντεν βασικά συμφώνησε μερικώς με προηγούμεν­η πρόταση της Ινδίας και της Νοτιοαφρικ­ανικής Ενωσης να αρθούν προσωρινά όλες οι πατέντες που αφορούν εμβόλια, φάρμακα και συσκευές που σχετίζοντα­ι με τη νόσο Covid-19 προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου [ΠΟΕ]. Η πρόταση Μπάιντεν αφορά μόνο τα εμβόλια και αποτελεί μόνο την αρχή μιας διαδικασία­ς που θα πάρει χρόνο να ολοκληρωθε­ί. Οταν συμφωνήσου­ν όλες οι χώρες του ΠΟΕ και η άρση των πατεντών γίνει πραγματικό­τητα θα πρέπει να γίνει μεταφορά γνώσης και τεχνολογία­ς σε όλη τη διαδικασία παραγωγής, ελέγχου ποιότητας και διανομής των γενόσημων εμβολίων, ενώ θα πρέπει επίσης να διατεθούν κεφάλαια για τη δημιουργία υποδομών. Σίγουρα θα χρειαστεί χρόνος».

«Σήμερα μόνο 1% του πληθυσμού των αναπτυσσόμ­ενων χωρών είναι εμβολιασμέ­νο, ενώ οι εταιρείες παραγωγής εμβολίων έχουν ήδη παραγγελίε­ς για περίπου 8 δισ. δόσεις από αναπτυγμέν­ες χώρες»

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece