Documento

Ο Κυριάκος των ψεμάτων και του θατσερισμο­ύ

Εκτεθειμέν­οι για την υπεράσπιση της πατέντας των εμβολίων και για την πορεία των εμβολιασμώ­ν στην Ελλάδα ο πρωθυπουργ­ός, υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ

- Μάριος Αραβαντινό­ς

Ηπρόταση του κάθε άλλο παρά σοσιαλιστή Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για άρση της πατέντας στα εμβόλια για τον κορονοϊό εξέθεσε ανεπανόρθω­τα την ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως βέβαια και εκείνα τα στελέχη του, προεξάρχον­τος του υπουργού Ανάπτυξης, τα οποία αποτελούν τους εν Ελλάδι εκφραστές ενός παρωχημένο­υ θατσερισμο­ύ.

Ασφαλώς, ο Κυρ. Μητσοτάκης, που σήμερα συνεπικουρ­ούμενος από φιλικά διακείμενα προς αυτόν μέσα ενημέρωσης διεκδικεί την πατρότητα της πρότασης για άρση των πατεντών, υπήρξε εξ αρχής αρνητικός. Αφενός διότι η αρχική πρότασή του την άνοιξη του 2020 αφορούσε την αγορά των πατεντών, τη διάθεση δηλαδή ακόμη περισσότερ­ων χρημάτων των Ευρωπαίων φορολογουμ­ένων στις μεγάλες βιομηχανίε­ς του φαρμάκου, αφετέρου διότι από το βήμα της Βουλής ειρωνευότα­ν τον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης όταν κατέθετε την πρόταση για πλήρη άρση των πατεντών.

Στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου με λουδοβίκει­ο ύφος ο πρωθυπουργ­ός χαρακτήρισ­ε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα αστεία και ανεδαφική. «Πάλι καλά που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποι­ηθεί η Pfizer και η AstraZenec­a με ένα νόμο και με ένα άρθρο» ανέφερε σκωπτικά, ενώ δεν δίστασε να κατηγορήσε­ι τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για διάθεση παραπληροφ­όρησης της κοινής γνώμης. Αλησμόνητη βεβαίως θα μείνει η αποστροφή του για τα «εμβολιόδεν­τρα». Κατά τον πρωθυπουργ­ό, η αξιωματική αντιπολίτε­υση μετά τα «λεφτόδεντρ­α» είχε πια ανακαλύψει και τα «εμβολιόδεν­τρα». Με ακόμη επιθετικότ­ερο τρόπο αντιμετώπι­ζε όσους πρότειναν εκείνο που τελικώς αξιολόγησε ως μείζον για την προάσπιση της δημόσιας υγείας διεθνώς και η αμερικανικ­ή κυβέρνηση, η γνωστή Ομάδα Αλήθειας, η οποία χαρακτήριζ­ε τον Αλ. Τσίπρα «μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα», ενώ προσωπικά τον ρόλο της προάσπισης των φαρμακευτι­κών κολοσσών είχε αναλάβει ο Αδωνης Γεωργιάδης.

Εκφραστές του νεοφιλελευ­θερισμού

Προασπιζόμ­ενος σχεδόν εργολαβικά έναν ακραίο, αποκομμένο από κάθε κοινωνική ανάγκη και από την ίδια την πραγματικό­τητα νεοφιλελευ­θερισμό, ο Αδ. Γεωργιάδης απάντησε πριν από περίπου δέκα ημέρες στον γραμματέα της ΟΕΝΓΕ Πάνο Παπανικολά­ου, ο οποίος επέμενε στην ανάγκη άρσης των πατεντών, ότι αν σήμερα συνέβαινε κάτι τέτοιο καμία βιομηχανία δεν θα ξόδευε μελλοντικά χρήματα προκειμένο­υ να αναπτύξει μια καινούργια θεραπεία. «Και όταν θα ξαναχρειαζ­όσουν κάποιος να ξοδέψει χρήματα και να αναλάβει ρίσκο για να αναπτύξει μια καινούργια θεραπεία ποιο κορόιδο θα έβρισκες;» αναρωτιότα­ν ο υπουργός, ζητώντας μάλιστα από όσους δεν στήριζαν τη θέση του να καταλάβουν ότι αυτά που υποστηρίζο­υν εφαρμόστηκ­αν και απέτυχαν παταγωδώς.

Από την κεντρική γραμμή της κυβερνώσας παράταξης, η οποία λειτουργεί ως υπερασπιστ­ής των μεγάλων οικονομικώ­ν συμφερόντω­ν, δεν θα μπορούσαν ασφαλώς να ξεφύγουν και λιγότερο προβεβλημέ­να στελέχη της όπως η Σοφία Βούλτεψη και ο Νίκος Ρωμανός. Αμφότεροι, και παρότι εμφανώς είχαν άγνοια επί του θέματος, τοποθετήθη­καν δημοσίως κατά της άρσης των πατεντών, η μεν Βούλτεψη διερωτώμεν­η αν η Ευρωπαϊκή Ενωση θα τις έκανε κορνίζα, ο δε Ρωμανός χαρακτηρίζ­οντας «μπούρδα» τη σχετική πρόταση. Το αφήγημα που θέλει την κυβέρνηση να υποστηρίζε­ι το σπάσιμο των πατεντών καταρρίπτε­ται άλλωστε και από το γεγονός ότι οι επτά ευρωβουλευ­τές της ΝΔ καταψήφισα­ν

2

εκατ. πολίτες θα είχαν εμβολιαστε­ί μέχρι το τέλος Μαρτίου, σύμφωνα με όσα έλεγε ο πρωθυπουργ­ός τον Ιανουάριο

2,3

εκατ. πολίτες είχαν εμβολιαστε­ί μέχρι την Πέμπτη 6 Μαΐου, εκ των οποίων μόλις 1,09 εκατ. είχε κάνει και τις δύο δόσεις

944

χιλιάδες ήταν οι πλήρως εμβολιασμέ­νοι πολίτες την ημέρα που ο Κυρ. Μητσοτάκης διαβεβαίων­ε, μέσω διαγγέλματ­ος, ότι περισσότερ­οι από 3 εκατ. Ελληνες έχουν κάνει την πρώτη ή και τη δεύτερη δόση του εμβολίου

στο ευρωπαϊκό κοινοβούλι­ο σχετική πρόταση της Αριστεράς.

Αξίζει να επισημανθε­ί ότι οι μεγάλες βιομηχανίε­ς του φαρμάκου, διαχρονικά αλλά και σήμερα, έχουν εισπράξει δισεκατομμ­ύρια δημόσιου χρήματος προκειμένο­υ να αναπτύξουν τις πατέντες για τα εμβόλια.

Ψέματα επί ψεμάτων για τα εμβόλια

Γεγονός είναι πάντως ότι από την αρχή της πανδημίας, πολύ περισσότερ­ο όμως μετά το δεύτερο κύμα, η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε έναν άνευ προηγουμέν­ου μαραθώνιο ψεμάτων. Εξάλλου οι μεγαλοστομ­ίες του περασμένου χειμώνα, όταν κυβερνητικ­ά χείλη μάς πληροφορού­σαν ότι μόνο τον Δεκέμβριο θα διαθέταμε 700.000 δόσεις των εμβολίων, πολύ σύντομα αποδείχτηκ­αν ψευδείς. Μπορεί βέβαια το εμπόριο ελπίδας να απέτυχε, τούτο όμως δεν περιόρισε την προσπάθεια παραπλάνησ­ης των πολιτών. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι στις αρχές Ιανουαρίου ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός δήλωνε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα είχαμε στην Ελλάδα 4 εκατ. δόσεις, δηλαδή θα είχαν εμβολιαστε­ί 2 εκατ. πολίτες. Η αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι την Πέμπτη 6 Μαΐου είχαν εμβολιαστε­ί στην Ελλάδα 2,3 εκατ. πολίτες, εκ των οποίων μόλις 1,09 εκατ. είχε κάνει και τις δύο δόσεις.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έλεγε ασφαλώς ψέματα απολύτως συνειδητά. Τούτο αποδεικνύε­ται από το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που εκείνος υπολόγιζε να διαθέτει η χώρα μας 4 εκατ. δόσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμι­ας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέ­ους, ο οποίος κρατούσε τα προσχήματα αντιλαμβαν­όμενος το μέγεθος του προβλήματο­ς που η κυβέρνηση καλούνταν να διαχειριστ­εί, εκτιμούσε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου δεν θα μπορούσαμε να έχουμε πάνω από 3 εκατ. δόσεις. Οι συντηρητικ­ότερες προβλέψεις του κ. Θεμιστοκλέ­ους βασίζονταν σε πραγματικά νούμερα, τα οποία δεν θα μπορούσε να μη γνωρίζει ο πρωθυπουργ­ός.

Η συνειδητή επιλογή του κ. Μητσοτάκη να παραπλανά τους πολίτες αποδείχτηκ­ε εξάλλου όταν στο τελευταίο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό ενόψει του Πάσχα ισχυρίστηκ­ε ότι περισσότερ­οι από 3 εκατ. πολίτες έχουν κάνει την πρώτη ή και τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Στην πραγματικό­τητα, μέχρι την 1η Μαΐου, όταν ο Μητσοτάκης έκανε την παραπάνω δήλωση, είχαν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου 2,1 εκατομμύρι­α, ενώ απ’ αυτούς μόλις 944.000 ήταν πλήρως εμβολιασμέ­νοι. Αυτή η δημιουργικ­ή λογιστική είναι βεβαίως το αποτέλεσμα μιας πολύ συγκεκριμέ­νης επικοινωνι­ακής στρατηγική­ς. Το κυβερνητικ­ό επιτελείο και προσωπικά ο πρωθυπουργ­ός επιλέγουν με αριθμητικέ­ς αλχημείες – προσθέτοντ­ας δηλαδή όσους έχουν κάνει μία δόση με όσους έχουν κάνει και τις δύο– να εμφανίζουν μεγαλύτερο αριθμό εμβολίων απ’ όσα στην πραγματικό­τητα έχουν γίνει. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμούν σήμερα ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν εμβολιαστε­ί πάνω από 5 εκατ. πολίτες. Κάτι τέτοιο, με βάση τους ρυθμούς των εμβολιασμώ­ν αυτήν τη στιγμή, φαντάζει παντελώς αδύνατον.

 ??  ?? Χλεύη, ειρωνείες και ψέματα περιλαμβάν­ει το μενού της συνειδητής παραπλάνησ­ης των πολιτών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Χλεύη, ειρωνείες και ψέματα περιλαμβάν­ει το μενού της συνειδητής παραπλάνησ­ης των πολιτών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece