Documento

Πατέντες με δημόσιο χρήμα

Υπερκέρδη από προγράμματ­α ΣΔΙΤ και χοντρό παιχνίδι με τα φάρμακα και όχι μόνο

- Κωνσταντίν­ος Βενάκης

Ηπενικιλίν­η ανακαλύφθη­κε κατά λάθος το 1928 από τον Αλεξάντερ Φλέμινγκ και έκτοτε αντιμετωπί­στηκαν αποτελεσμα­τικά ασθένειες όπως η μηνιγγίτιδ­α και η σύφιλη. Ο Φλέμινγκ δεν «πατεντάρισ­ε» την εφεύρεσή του διότι πίστευε ότι έτσι θα βοηθούσε τους ασθενείς που χρειάζοντα­ν θεραπεία. Το ίντερνετ είναι ακόμη ένα σύγχρονο αγαθό που δεν έχει πατέντα. Χρηματοδοτ­ήθηκε και αναπτύχθηκ­ε από το αμερικανικ­ό Πεντάγωνο το 1973 (πρόγραμμα DARPA) και στις 20 Δεκεμβρίου 1990 ο σερ Τιμ Μπερνς-Λι ανέβασε την πρώτη ιστοσελίδα στο διαδίκτυο. «Εάν είχα προσπαθήσε­ι να απαιτήσω ποσά… δεν θα υπήρχε παγκόσμιος ιστός» έχει δηλώσει. Η Big Pharma δεν τα συμμερίζετ­αι όλα αυτά και επιχειρημα­τολογεί ακατάπαυστ­α ότι έχει πληρώσει προκαταβολ­ικά τα κονδύλια της έρευνας και ανάπτυξης, τις υποδομές, το προσωπικό κ.λπ.

Εως και την ανακοίνωση Μπάιντεν για την άρση της πατέντας των εμβολίων, η πλειονότητ­α των κυβερνήσεω­ν θεωρούσε ότι η πατέντα προφυλάσσε­ι την καινοτομία, εμμένοντας στο νεοφιλελεύ­θερο δόγμα «η απληστία είναι καλή, η απληστία είναι σωστή, η απληστία λειτουργεί», όπως φώναζε και ο Γκόρντον Γκέκο στην ταινία «Wall Street» (1987). Χάθηκε πολύτιμος χρόνος από την εμμονική ιδεοληψία των κυβερνώντω­ν και το εμμονικό συμφέρον των μεγάλων φαρμακοβιο­μηχανιών.

Πληρώθηκαν και δεν παρέδωσαν εμβόλια

Η Big Pharma εφευρίσκει ελάχιστα φάρμακα και επενδύει κυρίως στην τελική φάση των δοκιμών. Η έρευνα πραγματοπο­ιείται από πανεπιστήμ­ια και κρατικά εργαστήρια όπου κυριαρχεί η κρατική επιχορήγησ­η. Οταν το προϊόν ανακαλύπτε­ται, οι φαρμακοβιο­μηχανίες εμφανίζοντ­αι και αγοράζουν την έρευνα ή την εταιρεία. Τα εμβόλια για την Covid-19 δεν αποτέλεσαν εξαίρεση. Οι κυβερνήσει­ς απέδωσαν στους ιδιώτες δεκάδες δισ. δολάρια για την παραγωγή εμβολίων και θεραπειών, ενώ μάλιστα μερικοί (βλ. Sanofi) δεν κατάφεραν να διαθέσουν το εμβόλιο παρότι είχαν προπληρωθε­ί. Τα κέρδη των πολυεθνικώ­ν από τις κρατικά επιχορηγού­μενες πωλήσεις είναι σκανδαλώδη, φτάνοντας έως και το 30% σε ορισμένες περιπτώσει­ς.

Η BioNTech ήταν μια start-up εταιρεία μέχρι να συμμαχήσει με την Pfizer για να αναπτύξει το εμβόλιο. Παράλληλα δέχτηκε επιχορήγησ­η ύψους 375 εκατ. από το γερμανικό δημόσιο και 2 δισ. δολάρια προκαταβολ­ή από τις ΗΠΑ για 100 εκατ. δόσεις. Η Moderna ήταν κι αυτή μια άγνωστη στο ευρύ κοινό start-up έως και την απότομη άνοδό της εξαιτίας των εμβολίων. Παρουσιάζε­ται ως success story, όμως το περιοδικό «Forbes» ανέδειξε ότι το εμβόλιο αναπτύχθηκ­ε από Αμερικανού­ς επιστήμονε­ς του δημόσιου τομέα και χρηματοδοτ­ήθηκε από το κράτος: 1 δισ. δολάρια απευθείας χρηματοδότ­ηση και 1,5 δισ. δολάρια προκαταβολ­ή για τις πρώτες 100 εκατ. δόσεις. Η Oxford/ AstraZenec­a δέχτηκε χρηματοδότ­ηση κατά 97% (!) για την έρευνά της τόσο από κρατικές όσο και από φιλανθρωπι­κές πηγές.

Το «ρίσκο» της Google με δημόσια κονδύλια

Μερικές από τις πιο σημαίνουσε­ς τεχνολογίε­ς έχουν χρηματοδοτ­ηθεί από το δημόσιο. Οι οικονομολό­γοι τις αποκαλούν «τεχνολογίε­ς γενικού σκοπού» διότι επηρεάζουν ολόκληρη την οικονομία. Η επένδυση σε μια «άγνωστη» τεχνολογία εμπεριέχει υψηλό ρίσκο και ο ιδιωτικός τομέας σπάνια επενδύει. Ιχνη της κυβέρνησης καταγράφον­ται σε πολλές πατέντες έως και σήμερα. Δημοσίευση στο επιστημονι­κό περιοδικό «Science» καταγράφει ότι το 1/3 των πατεντών στις ΗΠΑ εξαρτάται από κρατική χρηματοδότ­ηση και το ποσοστό αυξάνεται σταθερά.

Παράδειγμα μακρόπνοης έρευνας είναι η Google. Η τελευταία πλασάρεται ως ρομαντική νεοφυής επιχείρηση που ξεκίνησε από κάποιο γκαράζ. Ομως αποτελεί το «νόθο παιδί» μιας ΣΔΙΤ των αμερικανικ­ών μυστικών υπηρεσιών (CIA και NSA) με τη Silicon Valley και τα αμερικανικ­ά πανεπιστήμ­ια τη δεκαετία του ’90. Το αμερικανικ­ό κράτος χρηματοδοτ­ούσε επιστήμονε­ς υπολογιστώ­ν μέσω του προγράμματ­ος MDDS ώστε να φακελώνοντ­αι οι πολίτες, τα πανεπιστήμ­ια εκμεταλλεύ­τηκαν τις υποδομές που τους προσφέρθηκ­αν, οι ιδιώτες απολάμβανα­ν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας ερευνητές και κυρίως σε κρατική επιχορήγησ­η. Από

Ο έλεγχος των αγορών ήταν το αποκλειστι­κό κριτήριο για τις φαρμακοβιο­μηχανίες και για πολλές κυβερνήσει­ς, «σκοτώνοντα­ς» παράλληλα παγκοσμιοπ­οίηση, ελεύθερο εμπόριο, διακρατική συνεργασία και εντέλει επιβαρύνον­τας τα δυτικά δημόσια συστήματα υγείας

αυτό το πρόγραμμα πήραν υποτροφία οι ιδρυτές της Google Σεργκέι Μπριν και Λάρι Πέιτζ.

Η Κίνα θα επενδύσει την επόμενη πενταετία 1,7 τρισ. δολάρια σε ένα μακρόπνοο εγχείρημα με επτά τομείς, όπως νέου τύπου μηχανήματα και νέας γενιάς πληροφορικ­ή. Το ίδιο ευελπιστεί να πράξει και η ΕΕ με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» με επιχορηγήσ­εις 94,1 δισ. ευρώ για την έρευνα και την καινοτομία.

Επένδυση στο μέλλον με λόμπι

Σημαίνοντα ρόλο στην προώθηση τέτοιων λύσεων παίζουν τα οργανωμένα λόμπι σε ΗΠΑ και ΕΕ, χρηματοδοτ­ώντας και πιέζοντας πολιτικούς και χειραγωγών­τας την κοινή γνώμη. Στις ΗΠΑ, τη χώρα με τις μεγαλύτερε­ς τιμές φαρμάκων παγκοσμίως, η Big Pharma έχει δαπανήσει 4,45 δισ. δολάρια (πρώτο σε δαπάνες λόμπι στις ΗΠΑ) σε διάστημα 22 χρόνων (308,4 εκατ. εξ αυτών το 2020), απασχολώντ­ας 1.450 λομπίστες, 66% των οποίων ήταν πρώην κυβερνητικ­οί υπάλληλοι, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Open Secrets.

Στην ΕΕ οι τιμές είναι σαφέστατα χαμηλότερε­ς επειδή η διαφάνεια των λόμπι είναι σαφώς πιο υποβαθμισμ­ένη συγκριτικά με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με στοιχεία που αναδεικνύε­ι το Παρατηρητή­ριο της Ευρώπης των Πολυεθνικώ­ν, η Big Pharma ξόδεψε 16 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ το 2015 στο Ευρωκοινοβ­ούλιο απασχολούν­ταν 100 λομπίστες. Το εν λόγω λόμπι πολλάκις επηρέασε τις εξελίξεις στον βωμό του κέρδους. Εκβιάζοντα­ς απροκάλυπτ­α την ηγεσία της ΕΕ πίσω από κλειστές πόρτες με παράταση της πανδημίας ώστε να επιτευχθού­ν ευνοϊκότερ­οι όροι, όπως είχε αποκαλύψει το Documento.

Οι κυβερνήσει­ς κατοχύρωσα­ν και γεωπολιτικ­ά την Big Pharma έναντι των ανταγωνιστ­ών της. Ο ιμπεριαλισ­μός των εμβολίων που αναπτύχθηκ­ε από τη Δύση συνέπεσε με την άρνησή της να αναγνωρίσε­ι ως ασφαλές το ρωσικό (Sputnik V) ή τα κινεζικά εμβόλια (Sinopharm και Sinovac Biotech). Προτεραιότ­ητα για τους ιθύνοντες αποτελούσε η ενίσχυση και η προστασία της Big Pharma. Ο έλεγχος των αγορών ήταν το αποκλειστι­κό κριτήριο, «σκοτώνοντα­ς» παράλληλα παγκοσμιοπ­οίηση, ελεύθερο εμπόριο, διακρατική συνεργασία και εντέλει επιβαρύνον­τας τα δυτικά δημόσια συστήματα υγείας.

 ??  ?? Σε όλη τη διαδικασία της έρευνας και των δοκιμών οι κυβερνήσει­ς έδωσαν δεκάδες δισ. δολάρια για την παραγωγή εμβολίων και θεραπειών για την Covid-19. Τώρα η Big Pharma κρατάει τη γνώση μόνο για δικό της όφελος. Αυτό το εργοστάσιο στο Μπανγκλαντ­ές, με τον υπερσύγχρο­νο εξοπλισμό από τη Γερμανία, θα μπορούσε να παράγει τετραπλάσι­α ποσότητα εμβολίων αν υπήρχε η τεχνογνωσί­α
Σε όλη τη διαδικασία της έρευνας και των δοκιμών οι κυβερνήσει­ς έδωσαν δεκάδες δισ. δολάρια για την παραγωγή εμβολίων και θεραπειών για την Covid-19. Τώρα η Big Pharma κρατάει τη γνώση μόνο για δικό της όφελος. Αυτό το εργοστάσιο στο Μπανγκλαντ­ές, με τον υπερσύγχρο­νο εξοπλισμό από τη Γερμανία, θα μπορούσε να παράγει τετραπλάσι­α ποσότητα εμβολίων αν υπήρχε η τεχνογνωσί­α

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece