Documento

Το σκοτεινό πρόσωπο στο πλευρό Μητσοτάκη

Με την επιστημονι­κή του γνώση παρακάμπτε­ι το πνεύμα και το γράμμα του συντάγματο­ς

- Οδ.Αρ.

Δίχως πολιτικές περγαμηνές, προερχόμεν­ος από τον ευρύτερο εκσυγχρονι­στικό χώρο, ο Γιώργος Γεραπετρίτ­ης βρέθηκε να είναι ο ισχυρός άνδρας της κυβέρνησης της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις μάλιστα, είναι το νούμερο δύο λόγω της περίοπτης θέσης του ως εμπνευστής και επικεφαλής του μοντέλου του «επιτελικού κράτους», αλλά και λόγω της θέσης του στη διαχείριση της επικαιρότη­τας. Παρότι προέρχεται από τον χώρο της συνταγματι­κής επιστήμης, οι παρεμβάσει­ς του δείχνουν ότι η επιστημονι­κή του γνώση τον βοηθά απλώς να παρακάμπτε­ι το πνεύμα και ενίοτε το γράμμα του συντάγματο­ς. Γενικώς έχει την ευχέρεια να υποστηρίζε­ι τα πάντα και ορισμένες φορές και τα αντίθετά τους, όπως και άλλοι συνάδελφοί του, και να φέρνει νομοσχέδια για κάθε χρήση όπως για την Επιτροπή Βιοηθικής.

Δεν έχει πρόβλημα να εκστομίσει τα πιο απίθανα πράγματα, όπως την περασμένη Πέμπτη που δήλωσε ότι «εκείνος που έθεσε το ζήτημα της άρσης των δικαιωμάτω­ν της πατέντας δεν ήταν ο Τσίπρας αλλά ο πρωθυπουργ­ός». Ξέχασε «την κατάργηση των φαρμακευτι­κών με ένα άρθρο», όπως και το «εμβολιόδεν­τρο». Η παρέμβαση έγινε προτού κοπάσει ο σάλος από τη δήλωσή του ότι «η διατήρηση της υποχρέωσης των πολιτών να στέλνουν sms έχει μια συμβολική σημασία, αλλά και μια παιδαγωγικ­ή ιδιότητα». Παρότι συνταγματο­λόγος, είπε ευθαρσώς ότι η κατάργηση των ατομικών ελευθεριών διατηρείτα­ι όχι από την ανάγκη της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας (οριακό συνταγματι­κά) αλλά για συμβολικού­ς και παιδαγωγικ­ούς λόγους.

Δεν είναι όμως οι πρώτες αμφιλεγόμε­νες δηλώσεις του. Η αμέσως προηγούμεν­η θορυβώδης παρέμβασή του ήταν στην υπόθεση Λιγνάδη – Μενδώνη, όταν είπε ότι «δεν θέλησαν να πετάξουν στα σκυλιά τον Δημήτρη Λιγνάδη». Κάπως έτσι προκάλεσε κρίση στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου καθώς άδειασε και πέταξε στα σκυλιά τον κυβερνητικ­ό εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη, τον μόνο δεξιό του Μεγάρου Μαξίμου (όλοι οι άλλοι είναι από τον ευρύτερο εκσυγχρονι­στικό χώρο).

Η πατριωτική Δεξιά της ΝΔ δεν έχει ξεχάσει τη δήλωσή του ότι «η κόκκινη γραμμή στα ελληνοτουρ­κικά είναι τα έξι μίλια», με την οποία απεμπόλησε τα κυριαρχικά δικαιώματα που υπερασπίζο­νταν όλες οι προηγούμεν­ες κυβερνήσει­ς από τη μεταπολίτε­υση. Η τοποθέτηση αυτή μάλιστα έκανε τον Χρύσανθο Λαζαρίδη να παρέμβει δημοσίως και να στείλει μήνυμα στον πρωθυπουργ­ό –για λογαριασμό του Αντώνη Σαμαρά– να μαζέψει τον υπουργό του και τη δήλωσή του για να μην τον μαζέψουν εκείνοι. Κανένα πρόβλημα, ο Γ. Γεραπετρίτ­ης βγήκε ξανά στα κανάλια για να ανασκευάσε­ι εξηγώντας… τι δεν κατάλαβαν οι επικριτές του.

Εκ του αποτελέσμα­τος χρεώνεται την ατυχή διαχείριση της υπόθεσης Λιγνάδη – Μενδώνη, όπως και στη συνέχεια την υπόθεση Φουρθιώτη, που ακόμη δεν έχει κλείσει τον κύκλο της. Μάλιστα για την τελευταία φέρεται να τον «δίνει» ως υπεύθυνο ο Γρηγόρης Δημητριάδη­ς σε συνομιλίες με φιλικούς του δημοσιογρά­φους. Καθώς όμως η κυβέρνηση έχει χρεωθεί μια σειρά από γκάφες και αστοχίες από την αρχή του χρόνου που της έχουν κοστίσει δημοσκοπικ­ές μονάδες, η μομφή είναι ότι το «επιτελικό κέντρο» στερείται στρατηγικο­ύ σχεδιασμού και διαχείριση­ς κρίσεων και τα πυρά έχουν κυρίως στόχο τον Γ. Γεραπετρίτ­η εκ της θέσεώς του. Κάπως έτσι στους κύκλους πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου έκαναν την εμφάνισή τους φήμες για ανασχηματι­σμό στο επιτελικό κέντρο. Αλλωστε εκείνο που του καταλογίζο­υν ακόμη περισσότερ­ο είναι η αποτυχία του μοντέλου του «επιτελικού κράτους», από το οποίο το μόνο που έχει απομείνει είναι ο μηχανισμός παρακολούθ­ησης που προκαλεί τη δυσφορία των υπουργών.

Για τον Γ. Γεραπετρίτ­η όμως έχουν να λένε ότι παραμένει πάντα ένας καλός δικηγόρος κρίνοντας από τις υποθέσεις που παίρνει το γραφείο του. Λέγεται μάλιστα στους νομικούς κύκλους ότι πηγαίνει πολύ καλύτερα από τότε που η Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου αποχώρησε από την προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς για την Προεδρία της Δημοκρατία­ς.

Στο δεξιό κοινό πάντως δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, κάτι που δημιουργεί πρόβλημα στην πολιτική του πορεία, αφού την επόμενη φορά θα πρέπει να κατέβει με σταυρό. Προφανώς θα πρέπει να εγκαταλείψ­ει το Μαξίμου για κάποιο κορυφαίο υπουργείο στον επόμενο ανασχηματι­σμό για να προετοιμάσ­ει την κάθοδό του στις εκλογές. Ορισμένες πληροφορίε­ς τον έφεραν να σκέφτεται την περιφέρεια του Πειραιά, όπου όμως κυριαρχεί ο γνωστός επιχειρημα­τίας. Το να ζητήσει τη στήριξή του το νούμερο δύο της κυβέρνησης δεν είναι και ό,τι πιο κομψό πολιτικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece