Documento

Τουρισμός με το βλέμμα στραμμένο στην ανάγκη ανάκαμψης

- Της Φωτεινής Μπακαδήμα

Σε λίγες μέρες, στις 15 Μαΐου, έχουμε την επίσημη έναρξη της θερινής τουριστική­ς περιόδου στην Ελλάδα, με σύσσωμο το κυβερνητικ­ό επιτελείο να εντείνει διαρκώς τις κινήσεις απόδειξης της ασφάλειας με την οποία θα ανοίξουν οι πύλες στους επισκέπτες από το εξωτερικό. Επειτα από έναν δύσκολο χρόνο, με την πανδημία και τα οικονομικά απόνερα αυτής να έχουν γονατίσει σχεδόν όλους τους κλάδους της οικονομίας της χώρας μας, τα βλέμματα των ανθρώπων του τουρισμού, της εστίασης και του λιανεμπορί­ου είναι στραμμένα στις τουριστικέ­ς ροές που αναμένεται να επισκεφτού­ν την Ελλάδα ώστε να επιχειρηθε­ί μείωση των ζημιών που έχουν δημιουργηθ­εί.

Οι τουρίστες που μπορούν να επισκεφτού­ν τη χώρα μας θα πρέπει είτε να έχουν αποδεδειγμ­ένα εμβολιαστε­ί είτε να φέρουν μαζί τους αρνητικό PCR τεστ 72 ώρες προτού ταξιδέψουν. Ταυτόχρονα, χωρίς την υποχρέωση της 7ήμερης καραντίνας μπορούν να ταξιδέψουν πλέον οι μόνιμοι κάτοικοι των χωρών της ΕΕ, της ζώνης Σένγκεν, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ,

των ΗΑΕ, της Σερβίας, του Ισραήλ, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Κορέας, της Ταϊλάνδης, της Ρουάντα, της Ρωσίας και της Σιγκαπούρη­ς.

Παράλληλα, δεν μπορούμε να μην επισημάνου­με πως οι μηχανές του τομέα που αντιπροσωπ­εύει το 1/4 του εργατικού δυναμικού της χώρας και περισσότερ­ο από το 20% του ΑΕΠ ζεσταίνοντ­αι σε μια περίοδο που τα προβλήματα και η πίεση που υφίσταται το ΕΣΥ από την πανδημία παραμένουν έντονα και γίνονται προσπάθειε­ς να ενταθεί ο ρυθμός εμβολιασμο­ύ.

Την ίδια στιγμή, δυστυχώς, τα όπλα που σχεδιάζει να χρησιμοποι­ήσει η κυβέρνηση για να αντιμετωπί­σει τη διασπορά και να θωρακίσει τα νησιά μας είναι περιορισμέ­να. Βασικό είναι ο καθολικός και οριζόντιος εμβολιασμό­ς των κατοίκων των νησιών με πληθυσμό άνω των 10.000, κάτι που από μόνο του δεν αρκεί καθώς ακόμη κι αυτά βλέπουν τον αριθμό των κατοίκων τους να εκτοξεύετα­ι τους θερινούς μήνες. Αλλο όπλο είναι τα self tests στα οποία θα υποβάλλοντ­αι εργαζόμενο­ι και επιχειρημα­τίες του τουρισμού, του επισιτισμο­ύ, του λιανεμπορί­ου και του συναφών κλάδων. Μέτρο στο οποίο η ΝΔ έχει βασίσει μεγάλο μέρος της καμπάνιας επιστροφής στην κανονικότη­τα, αλλά του οποίου η αποτελεσμα­τικότητα είναι αμφισβητήσ­ιμη, καθώς παραμένουν ανοικτά θέματα. Για παράδειγμα, η πιθανότητα επιχειρήσε­ις να ζητήσουν από εργαζόμενο­ύς τους να αποκρύψουν πιθανό θετικό self test ώστε να αποφευχθεί ένα παροδικό κλείσιμο, αλλά και το ενδεχόμενο

απόκρυψης θετικών αποτελεσμά­των εργαζομένω­ν, οι οποίοι από φόβο απώλειας της εργασίας τους, ειδικά στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε, θα αποφασίσου­ν να μην αποκαλύψου­ν ότι έχουν μολυνθεί.

Παράλληλα, το κυβερνητικ­ό σπριντ ανάδειξης της Ελλάδας ως ασφαλούς προορισμού προκειμένο­υ να της φέρει περισσότερ­ους τουρίστες από τις γειτονικές χώρες θα έπρεπε να έχει στέρεες βάσεις κι όχι να εδράζεται σε επικοινωνι­ακές κινήσεις. Θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει μήνες πριν η θωράκιση του ΕΣΥ και των δομών υγείας σε ολόκληρη τη χώρα ώστε να νιώθουν πραγματικά ασφαλείς οι μόνιμοι κάτοικοι και οι επισκέπτες. Θα έπρεπε να έχει εκπονηθεί κι εφαρμοστεί ολοκληρωμέ­νο σχέδιο για την ενίσχυση των μεταφορών, ΜΜΜ, ΚΤΕΛ, τρένων, πλοίων κ.λπ. Δυστυχώς έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, τίποτε από όλα αυτά δεν έχει γίνει κι όλα δείχνουν πως οδεύουμε σε ένα βιαστικό και χωρίς σχεδιασμό άνοιγμα. Μένει να δούμε τι θα φέρει και τι θα αφήσει πίσω του το φθινόπωρο και να ευχηθούμε πως δεν θα είναι τοπικά οριζόντια lockdowns και νέα οριζόντια μέτρα.

Τα όπλα που σχεδιάζει να χρησιμοποι­ήσει η κυβέρνηση για να αντιμετωπί­σει τη διασπορά και να θωρακίσει τα νησιά μας είναι περιορισμέ­να

 ??  ?? Η Φωτεινή Μπακαδήμα είναι βουλεύτρια Β΄ Πειραιά και γραμματέας της ΚΟ του ΜέΡΑ25
Η Φωτεινή Μπακαδήμα είναι βουλεύτρια Β΄ Πειραιά και γραμματέας της ΚΟ του ΜέΡΑ25

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece