Documento

Κόβουν τα όνειρα και την ελπίδα στους μαθητές

- Της Ευαγγελίας Μανιτσούδη

Ηπανδημία έχει εισβάλει στη ζωή μας περισσότερ­ο από έναν χρόνο, αφήνοντας πρωτόγνωρο αποτύπωμα σε όλους τους τομείς της καθημερινό­τητάς μας. Ως πολίτες είχαμε πρώτα από όλα να διαχειριστ­ούμε μια επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία κρίση που μας επέφερε απροσδόκητ­ο εγκλεισμό, χάσιμο της ελευθερίας, φόβο, οικονομική και εργασιακή επισφάλεια, αλλά και φοβερή ανασφάλεια στα νέα παιδιά τα οποία σε έναν μήνα περίπου ρίχνονται στη μάχη των πανελλήνιω­ν εξετάσεων.

Πιστεύω ότι είναι άδικο, άνισο και απολύτως πιεστικό γι’ αυτά τα παιδιά να εξετάζοντα­ι με δυσμενείς όρους λόγω ελλιπούς προετοιμασ­ίας – με ευθύνη της κυβέρνησης. Επιπλέον, η ανάλγητη νεοφιλελεύ­θερη κυβέρνηση αποφάσισε με το έτσι θέλω και εν μέσω πανδημίας αλλαγές στο σύστημα των πανελλαδικ­ών και θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, κάτι που θα πετάξει εκτός πανεπιστημ­ίων 25.000 υποψήφιους, τα παιδιά

της πανδημίας, τα αδικημένα παιδιά. Αγνοώντας τις έντονες αντιδράσει­ς της εκπαιδευτι­κής κοινότητας, είναι από μόνο του απόδειξη της έγνοιας που έχουν για τους μαθητές και την ψυχολογική πίεση που έχουν υποστεί τα δύο τελευταία σχολικά έτη. Προβάλλουν δε ως ισχυρισμό ότι με αυτό τον τρόπο εισάγονται στο πανεπιστήμ­ιο φοιτητές που πληρούν ελάχιστες ακαδημαϊκέ­ς προϋποθέσε­ις και κατευθύνου­ν τους υπόλοιπους στην ιδιωτική εκπαίδευση αφού πρώτα εξίσωσαν τα πτυχία των πανεπιστημ­ίων με κάθε είδους κολέγια.

Φυσικά από όλο αυτό το νεοφιλελεύ­θερο αφήγημα απουσιάζει παντελώς η μέριμνα για τον μαθητή και για ισότητα ευκαιριών και στη συγκεκριμέ­νη περίοδο απουσιάζει πλήρως η αυτοκριτικ­ή για την ποιότητα της παρεχόμενη­ς εκπαίδευση­ς σε όλα τα παιδιά.

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η διδασκαλία διά ζώσης είναι αναντικατά­στατη, ενώ η τηλεκπαίδε­υση είναι υποβοηθητι­κό εργαλείο και λύση ανάγκης. Σε έρευνα του ΚΕΜΕΤΕ το 61,4% των εκπαιδευτι­κών δηλώνει

ότι η τηλεκπαίδε­υση έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία των μαθητών και επιπλέον να μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν παιδιά τα οποία δεν έκαναν μάθημα γιατί δεν είχαν τον αναγκαίο εξοπλισμό ή τον απέκτησαν πολύ καθυστερημ­ένα. Είναι επίσης γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας κατέστησε τη χώρα μας πρωταθλήτρ­ια στα κλειστά σχολεία, ξεκινώντας από τον Μάρτιο του 2020 την αναστολή λειτουργία­ς τής διά ζώσης εκπαίδευση­ς και το ξεκίνημα της εξ αποστάσεως, το οποίο στην ουσία συνεχίζετα­ι μέχρι σήμερα με μικρά διαλείμματ­α επιστροφής στην τάξη. Από τις 39 σχολικές εβδομάδες έχουν μείνει κλειστά τα σχολεία μέχρι και 22, ανάλογα και με τη βαθμίδα εκπαίδευση­ς.

Τα παιδιά δικαίως νιώθουν αδικημένα και λίγο πολύ πειραματόζ­ωα εμμονικών και στενόμυαλω­ν που δεν νοιάζονται πώς νιώθει και σκέφτεται ένας/μια μαθητής/τρια που δίνει πανελλήνιε­ς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μεγεθύνουν το άγχος τους και διαλύουν την ψυχολογία τους.

Αυτή η τελευταία «παροχή» τους

στα παιδιά μαζί με τις προηγούμεν­ες γιγάντωσαν τα μαθησιακά κενά και τις εκπαιδευτι­κές ανισότητες, αμφισβητών­τας έμπρακτα το δικαίωμα της ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση. Ποτέ δεν νοιάστηκαν για επίλυση των αυτονόητων, όπως μείωση των μαθητών στις τάξεις αντί των 25 ή και 27, επιπλέον αίθουσες διδασκαλία­ς, απαραίτητο­υς διορισμούς σε προσωπικό καθαριότητ­ας και τους 10.000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτι­κών.

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση επιλέγει να εκδικείται τα παιδιά δημιουργών­τας ένα σχολείο αποκλεισμώ­ν, ανισοτήτων και ακραίου ανταγωνισμ­ού. Είναι μια ακραία αυταρχική και δογματική κυβέρνηση, που στο όνομα της δήθεν αριστείας και των προσόντων τσαλαπατά νέα παιδιά, τους κόβει το μέλλον, δημιουργεί και δεν επιλύει προβλήματα.

Απέναντι στο νεοφιλελεύ­θερο αποκορύφωμ­ά τους αγωνιζόμασ­τε για το σχολείο που σκέφτεται πρώτα τον μαθητή, την ευαίσθητη ηλικία του και το δικαίωμα στο όνειρο και στην ελπίδα.

 ??  ?? H Ευαγγελία Μανιτσούδη είναι εκπαιδευτι­κός
H Ευαγγελία Μανιτσούδη είναι εκπαιδευτι­κός

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece