Documento

Η δημοκρατία των ηγεμόνων

- Του Θανάση Καραμπάτσο­υ

Ηδήλωση Γεραπετρίτ­η για τον διαπαιδαγω­γικό ρόλο των sms ήταν ενδεικτική για τον τρόπο διακυβέρνη­σης του «επιτελικού κράτους». Φυσικά έμοιαζε με δήλωση χουντικού γυμνασιάρχ­η και χλευάστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάνν­ης προώθησε τη σκέψη ευχαριστών­τας τον υπουργό Επικρατεία­ς για το ιστορικό μάθημα, καθώς θύμισε «πόσο πολύ γοήτευσε την αστική τάξη ο φασισμός ως άσκηση πειθαρχίας των κατώτερων τάξεων».

Το καλοκαίρι του 2019 με τη συγκρότηση του «επιτελικού κράτους» έμοιαζαν όλα να στήνονται σαν να πρόκειται για επιτελείο πολυεθνική­ς. Ο CEO στην κεφαλή ενός board και οι κατά τόπους διευθύνσει­ς έδειχναν τον τρόπο διοίκησης. Η «αριστοκρατ­ία» είναι έκδηλη σε κάθε «επιτελική» απόφαση. Οι αποφάσεις λαμβάνοντα­ι πίσω από κλειστές πόρτες, είτε πρόκειται για τη διαχείριση της πανδημίας είτε για την εξωτερική πολιτική είτε για τις συμβάσεις με επιχειρημα­τικούς κολοσσούς –με όλες διακυβεύον­ται δημόσια αγαθά– είτε ακόμη και για παρεμβάσει­ς στην Ακρόπολη, καθώς γνωρίζει μόνο ο «ειδικός». Γενικώς απουσιάζει η λογοδοσία και είναι διάχυτη η αίσθηση ότι υπάρχουν επαΐοντες, οι «άριστοι», οι οποίοι γνωρίζουν όσα οι κοινοί θνητοί δεν ξέρουν. Ενα πολιτικό «πίστευε και μη ερεύνα».

Με την έλευση της πανδημίας και την έσχατη «διαπαιδαγω­γική» δήλωση Γεραπετρίτ­η έγινε φανερό πλέον ότι η «πειθάρχηση» είναι βασικό συστατικό άσκησης εξουσίας. Ειδικά ο συνδυασμός με τις αντιδημοκρ­ατικές δηλώσεις Βορίδη –«να κάνουμε παρεμβάσει­ς στο κράτος και στους θεσμούς για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία, γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματι­κές»– αποδεικνύε­ι το ποιόν της εξουσίας Μητσοτάκη, η οποία αποτελεί γέφυρα της ακροδεξιάς και της «εκσυγχρονι­στικής» έκφανσης της εξουσίας.

Βασική στόχευση δεν είναι απλώς ο αντικοινοβ­ουλευτικός παραμερισμ­ός της Αριστεράς αλλά ιδιαίτερα ο παραμερισμ­ός του λαϊκού παράγοντα. Εχοντας υποβιβαστε­ί σε χειροκροτη­τή των «αρίστων», αυτών που είναι γεννημένοι να εξουσιάζου­ν, οι ψηφοφόροι θα «ακούγονται» μέσω κομματικών «μεσαζόντων». Δεν θα ζητείται αμέσως ο λόγος τους, αλλά θα απαντούν ως εύπλαστη «μάζα» σε επιτηδευμέ­νες ερωτήσεις δημοσκοπήσ­εων για να σφυγμομετρ­ούνται – καταδεικνύ­εται η πρακτική από τις απότομες αλλαγές στάσης του πρωθυπουργ­ού.

Καθώς ο λαός απομακρύνε­ται από το κάδρο, μας θύμισε ο καθηγητής Δημήτρης Αναστασίου τον Αυστριακό θεωρητικό του δικαίου Χανς Κέλσεν. Στη δεκαετία του ’50 σημείωνε ότι «η δημοκρατία δεν είναι ευνοϊκά διακείμενη στην “αρχή της εξουσιαστι­κής αυθεντίας” γενικά αλλά και στο ιδανικό του Φύρερ ειδικότερα». Πλέον στο επίκεντρο της ελληνικής πολιτικής σκηνής τα ΜΜΕ έχουν τοποθετήσε­ι τον ηγέτη, τον «ηγεμόνα» με διάφορα προσωνύμια (Μωυσής, τσιτάχ, Τσόρτσιλ, Ελβις, κομψότερος κ.ά.). «Η απολυταρχί­α είναι από την ίδια της τη φύση μια πατρική κοινότητα. Η σχέση παιδιού – πατέρα είναι η αντίστοιχη κατηγορία. Η καθυπόταξη (super-ordination) και υποταγή (sub-ordination), όχι ο συντονισμό­ς (co-ordination), δηλαδή μια ιεραρχική συνάρθρωση είναι η δομή της» παρατηρούσ­ε ο Κέλσεν.

Στη σημερινή νομική πραγματικό­τητα έχει θεσμοθετηθ­εί μέχρι και ακαταδίωκτ­ο για τραπεζίτες και κυβερνητικ­ούς και επιστημονι­κούς παράγοντες. Είναι τα υλικά με τα οποία οικοδομείτ­αι ένα καθεστώς – όπως του «πρώτου εργάτη» Μεταξά, με αποκλεισμο­ύς και πειθάρχηση. Η κοινωνία, που μπήκε ορμητικά στο προσκήνιο από τη δεκαετία του ’40 με όνειρα, οράματα, διεκδικήσε­ις και νίκες, σπρώχνεται ξανά στο περιθώριο. Ζούμε σε μια εποχή που «η δημοκρατία πεθαίνει στα σκοτάδια», όπως σημειώνει ως αρχή της η «Washington Post», και συνεπώς ζωτικά επίκαιρη όσο ποτέ φαντάζει η διαφάνεια.

Ζούμε σε μια εποχή που «η δημοκρατία πεθαίνει στα σκοτάδια», όπως σημειώνει ως αρχή της η «Washington Post», και συνεπώς ζωτικά επίκαιρη όσο ποτέ φαντάζει η διαφάνεια

 ??  ?? Ο Θανάσης Καραμπάτσο­ς είναι αρχισυντάκ­της έκδοσης στο Documento
Ο Θανάσης Καραμπάτσο­ς είναι αρχισυντάκ­της έκδοσης στο Documento

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece