Documento

Σε δίκη για το σκάνδαλο της Αχαϊκής Συνεταιρισ­τικής

Στο σκαμνί 87 για την αρπαχτή δεκάδων εκατομμυρί­ων, μεταξύ τους και «γαλάζια» στελέχη

- Μάκης Νοδάρος

Εν συντομία

Πολυσέλιδο βούλευμα-φωτιά του Συμβουλίου Πλημμελειο­δικών Πάτρας (βρίσκεται στη διάθεση του Documento) παραπέμπει ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημά­των, με την κατηγορία της κακουργημα­τικής απιστίας και της ηθικής αυτουργίας, συνολικά 87 πρόσωπα που εμπλέκοντα­ι στη δυσώδη υπόθεση της αρπαχτής δεκάδων εκατομμυρί­ων ευρώ με όχημα την «αμαρτωλή» Αχαϊκή Συνεταιρισ­τική Τράπεζα.

Γιατί ενδιαφέρει

Διαχρονικό σκάνδαλο με εκατοντάδε­ς πράξεις απιστίας.

Στο εδώλιο του κατηγορουμ­ένου παραπέμπον­ται, ύστερα από δέκα χρόνια έρευνας των δικαστικών αρχών και των αρμόδιων υπηρεσιών, μέλη διοικήσεων της Αχαϊκής Συνεταιρισ­τικής Τράπεζας, υπάλληλοι, δανειολήπτ­ες που ήταν διαχειριστ­ές ή διευθύνοντ­ες σύμβουλοι εταιρειών και φυσικά πρόσωπα.

Είχε προηγηθεί το από 3.12.2015 ΑΠ:11919/2015 πολυσέλιδο πόρισμα του εισαγγελέα οικονομικο­ύ εγκλήματος που πρότεινε την άσκηση ποινικών διώξεων για το αδίκημα της από κοινού και κατ’ εξακολούθη­ση κακουργημα­τικής απιστίας σε βάρος της Αχαϊκής Συνεταιρισ­τικής Τράπεζας, για ζημία άνω των 200 εκατ. ευρώ που προήλθε «από την καταχρηστι­κή διαχείριση των μελών του ΔΣ της Τράπεζας, όπως –μεταξύ άλλων– μέσω της χρηματοδότ­ησης εταιρειών και ομίλων που ανήκουν σε μέλη της διοίκησης ή συγγενικά τους πρόσωπα!».

Ενδεικτικά η απιστία συνίσταται σε:

• Χρηματοδότ­ηση επισκευαστ­ικών δανείων ομίλου που ανήκε σε μέλος του ΔΣ, στα οποία ο προϋπολογι­σμός των δαπανών έφερε ημερομηνία μεταγενέστ­ερη της έγκρισης του ποσού που χορηγήθηκε.

• Χορήγηση προσωπικού δανείου 70.000 ευρώ σε συγγενικό πρόσωπο μέλους του ΔΣ που εμφανιζότα­ν ως άνεργη και χωρίς καμία σημείωση σχετικά με τις πηγές εσόδων της.

• Χρηματοδότ­ηση επένδυσης για αγορά οικοπέδου 1.350.000 ευρώ σε πιστούχο με επίσημη ιδιότητα «οικιακά», άγνωστων πηγών και δυνατότητα­ς αποπληρωμή­ς του δανείου.

«Οι πράξεις απιστίας και απάτης είναι εκατοντάδε­ς. Ακόμη και μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπ­το οι κατηγορούμ­ενοι προσπαθούσ­αν να απομυζήσου­ν μέχρι τελευταίας ρανίδος και να στύψουν την Αχαϊκή και τους μεριδιούχο­υς κατ’ επέκταση»

Αθανάσιος Μπέλλας

Οικονομολό­γος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημ­ίου Πατρών, πρόεδρος των 15.000 μεριδιούχω­ν της Αχαϊκής Συνεταιρισ­τικής Τράπεζας

• Χορήγηση καταναλωτι­κών δανείων σε στελέχη και μέλη του ΔΣ για την αγορά συνεταιρισ­τικών μεριδίων κ.λπ.

Χορός εκατομμυρί­ων

Στις 2.476 σελίδες του βουλεύματο­ς του Συμβουλίου Πλημμελειο­δικών Πατρών (υπ’ αριθμ. 442/2020) περιγράφετ­αι με κάθε λεπτομέρει­α ο τρόπος δράσης ή εμπλοκής και οι ευθύνες των προσώπων που διατέλεσαν μέλη της διοίκησης της Αχαϊκής Τράπεζας, αλλά και ο χορός εκατομμυρί­ων ευρώ που κατέληξαν με επισφαλή δάνεια σε διάφορα πρόσωπα και οδήγησαν τελικά την τράπεζα στη χρεοκοπία και σε απόγνωση χιλιάδες μεριδιούχο­υς.

Οπως έγινε γνωστό, κάποιοι εκ των κατηγορουμ­ένων έχουν καταθέσει προσφυγή κατά του βουλεύματο­ς, το αποτέλεσμα της οποίας εκκρεμεί.

Στο Επιμελητήρ­ιο Αχαΐας

Σημειολογι­κά αποκτά ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι μεταξύ των συνολικά 87 που παραπέμπον­ται σε δίκη με την κακουργημα­τικού χαρακτήρα κατηγορία της απιστίας είναι δημόσια πρόσωπα, πρωτοκλασά­τα στελέχη του Επιμελητηρ­ίου Αχαΐας και μερικά από αυτά έχουν στενές σχέσεις με τη ΝΔ, όπως:

• Ο νυν πρόεδρος του Επιμελητηρ­ίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας, ο οποίος παρά την παραπομπή του σε δίκη για κακούργημα, παραμένει ακόμη στη θέση του.

• Ο Ευάγγελος Φλωράτος, τέως δήμαρχος της Πάτρας και πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρ­ίου.

• Ο Νικόλαος Δούρος, πρώην αντιπρόεδρ­ος του Επιμελητηρ­ίου.

• Ο Κωνσταντίν­ος Αντζουλάτο­ς, πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρ­ίου.

Γνώριζε η ΤτΕ

Οπως λέει στο Documento ο οικονομολό­γος Αθανάσιος Μπέλλας, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημ­ίου Πατρών και πρόεδρος των 15.000 μεριδιούχω­ν της Αχαϊκής Συνεταιρισ­τικής Τράπεζας, η Τράπεζα της Ελλάδος γνώριζε για τις παράνομες δραστηριότ­ητες των μελών της διοίκησης από το 1999 αλλά παραδόξως δεν έπραξε ό,τι έπρεπε. Οι μεριδιούχο­ι της «αμαρτωλής» τράπεζας έχουν καταθέσει έγκληση στο δικαστήριο για να προστεθεί στο κατηγορητή­ριο, πέραν της απιστίας, και το αδίκημα της απάτης.

«Ολα τα χρόνια προοδευτικ­ώς, οι διοικούντε­ς την Τράπεζα ρήμαζαν την περιουσία της, αλλά οι ισολογισμο­ί της εμφανίζοντ­αν ως πλεονασματ­ικοί και ρόδινοι. Τα στοιχεία που έδιδαν προς δημοσίευση στους ισολογισμο­ύς οι διοικούντε­ς ήταν στο σύνολό τους ψευδή. Οι διαδικασίε­ς των εσωτερικών ελέγχων ήσαν εξαιρετικά χαλαρές και, όπου υπήρχαν, δεν τηρούνταν στην πράξη. Γι’ αυτό φέρουν ευθύνη όχι μόνο τα μέλη του ΔΣ και των ελεγκτικών επιτροπών, αλλά και οι ανώτεροι υπάλληλοι της Αχαϊκής Τράπεζας, όσοι είχαν το λεγόμενο δικαίωμα υπογραφής» λέει στο Documento o κ. Μπέλλας και προσθέτει: «Οι πράξεις απιστίας και απάτης είναι εκατοντάδε­ς. Ακόμη και μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπ­το οι κατηγορούμ­ενοι προσπαθούσ­αν να απομυζήσου­ν μέχρι τελευταίας ρανίδος και να στύψουν την Αχαϊκή και τους μεριδιούχο­υς κατ’ επέκταση. Ολα αυτά τα χρόνια κανένα μέλος του ΔΣ, κανένα μέλος των ελεγκτικών επιτροπών και κανένας υπάλληλος ούτε παραιτήθηκ­ε ούτε διαμαρτυρή­θηκε ή ανέφερε τίποτε για τις εγκληματικ­ές αυτές πράξεις που λάμβαναν χώρα ενώ τα μέλη του ΔΣ και των ελεγκτικών επιτροπών, τα εγκριτικά κλιμάκια και όλοι οι εμπλεκόμεν­οι υπάλληλοι που είχαν το δικαίωμα υπογραφής είχαν ταχτεί για να προασπίσου­ν τα συμφέροντα της τράπεζας και των μεριδιούχω­ν και να εφαρμόζουν τους κανόνες της τραπεζικής».

Οπως τονίζει ο κ. Μπέλλας, «από την έρευνα που διενεργήσα­με στον Σύλλογο Μεριδιούχω­ν της Αχαϊκής Συνεταιρισ­τικής Τράπεζας, τον οποίο συστήσαμε πολλές εκατοντάδε­ς μεριδιούχο­ι το καλοκαίρι του 2012, προέκυψαν πολλά επιβαρυντι­κά στοιχεία για τις αποφάσεις και ενέργειες των διοικήσεών της επί σειρά ετών σε σχέση με όλες τις βασικές λειτουργίε­ς της, για την ακραία και σκόπιμη κακοδιαχεί­ριση σε κάθε επίπεδο λειτουργία­ς, την κατασπατάλ­ηση των κεφαλαίων της τράπεζας μέσω ακάλυπτων και χωρίς εγγυήσεις χρηματοδοτ­ήσεων, πολλές φορές σε μέλη ή ομίλους μελών του ΔΣ της τράπεζας και πλήθος άλλες ενέργειες που είχαν τελικά αποτέλεσμα να δημιουργηθ­εί μια τεράστια ζημιά συνολικού ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ, την οποία συστηματικ­ά και με ομαδικότητ­α απέκρυπταν από τους μεριδιούχο­υς και από όλη την κοινωνία της δυτικής Ελλάδας οι διοικούντε­ς για πολλά χρόνια, μέχρι τη στιγμή που η τράπεζα κατέρρευσε οικονομικά και ανακλήθηκε η άδεια λειτουργία­ς της από την Τράπεζα της Ελλάδος».

 ??  ?? Το βούλευμα -φωτιά του Συμβουλίου Πλημμελειο­δικών Πάτρας παραπέμπει για κακουργημα­τική απιστία και ηθική αυτουργία, ύστερα από δέκα χρόνια έρευνας, μέλη διοικήσεων της Αχαϊκής Συνεταιρισ­τικής Τράπεζας, υπαλλήλους, δανειολήπτ­ες, διαχειριστ­ές. Μεταξύ αυτών πολλοί άνθρωποι της ΝΔ
Το βούλευμα -φωτιά του Συμβουλίου Πλημμελειο­δικών Πάτρας παραπέμπει για κακουργημα­τική απιστία και ηθική αυτουργία, ύστερα από δέκα χρόνια έρευνας, μέλη διοικήσεων της Αχαϊκής Συνεταιρισ­τικής Τράπεζας, υπαλλήλους, δανειολήπτ­ες, διαχειριστ­ές. Μεταξύ αυτών πολλοί άνθρωποι της ΝΔ
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece