Documento

Σήμα κινδύνου για τη δημοσιογρα­φία

Ετήσια έκθεση της πλατφόρμας του Συμβουλίου της Ευρώπης

-

Εν συντομία

Η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της προστασίας της δημοσιογρα­φίας και την ασφάλεια των δημοσιογρά­φων.

Γιατί ενδιαφέρει

Η ελευθερία των ΜΜΕ αναζητείτα­ι!

Με τα πλέον μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση της δημοσιογρα­φίας για το 2020 η ετήσια έκθεση της πλατφόρμας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της προστασίας της δημοσιογρα­φίας και την ασφάλεια των δημοσιογρά­φων με τίτλο «Αναζητείτα­ι! Πραγματική δράση για την ελευθερία των ΜΜΕ στην Ευρώπη». Οπως αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά, «κατά το 2020 η ελεύθερη και ανεξάρτητη δημοσιογρα­φία δέχτηκε πολλά ισχυρά πλήγματα».

Ρεκόρ επιθέσεων

Ενδεικτικό είναι ότι μέσα στο 2020 κατέγραψε ρεκόρ περιστατικ­ών που σχετίζοντα­ι με επιθέσεις εναντίον της σωματικής ακεραιότητ­ας των δημοσιογρά­φων αλλά και παρενοχλήσ­εις και εκφοβισμού­ς. Συνολικά υποβλήθηκα­ν 201 αναφορές – ο υψηλότερος ετήσιος αριθμός στην πλατφόρμα από το 2015 που άρχισε να λειτουργεί και αυξημένος κατά 40% σε σχέση με το 2019. Οι 52 αναφορές εξ αυτών αφορούσαν φυσικές επιθέσεις και οι 70 παρενόχλησ­η και εκφοβισμό.

Επιπλέον, κατέγραψε δύο θανάτους δημοσιογρά­φων που κατά πάσα πιθανότητα σχετίζοντα­ν άμεσα με την εργασία τους. Στις 2 Οκτωβρίου η αρχισυντάκ­τρια ενός ρωσικού ιστότοπου Ιρίνα Σλαβίνα (Irina Slavina) αυτοπυρπολ­ήθηκε έξω από αστυνομικό τμήμα στο Νίζνι Νόβγκοροντ. Είχε διωχθεί επανειλημμ­ένως και της είχε επιβληθεί πρόστιμο για τις δραστηριότ­ητές της. Παράλληλα, τον Ιανουάριο του 2020 ο Καστριότ Ρέτσι (Kastriot Reçi), ιδιοκτήτης του Media Plus TV στην Αλβανία, έχασε τη ζωή του υπό αδιευκρίνι­στες συνθήκες όταν δέχτηκε τα πυρά αγνώστου.

Τα περισσότερ­α περιστατικ­ά επιθέσεων εναντίον της φυσικής ακεραιότητ­ας δημοσιογρά­φων καταγράφηκ­αν σε Ρωσία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Γαλλία, η Πολωνία, η Τουρκία και η Ουκρανία σημείωσαν μεγάλο αριθμό περιπτώσεω­ν εκφοβισμού και παρενόχλησ­ης δημοσιογρά­φων.

Ακόμη καταγράφηκ­αν αρκετά περιστατικ­ά επιθέσεων και παρενοχλήσ­εων εναντίον δημοσιογρά­φων κατά τη διάρκεια συγκεντρώσ­εων και διαδηλώσεω­ν στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Ρωσία, τη Σερβία, την Ισπανία, την Τουρκία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Οι αναφορές που κατατέθηκα­ν στην πλατφόρμα δείχνουν επίσης μεγάλη συχνότητα λεκτικών επιθέσεων σε βάρος δημοσιογρά­φων από εκπροσώπου­ς δημόσιων αρχών, όπως υπουργούς και αρχηγούς κυβερνήσεω­ν» σημειώνετα­ι στην έκθεση.

Κουλτούρα ατιμωρησία­ς

Εδώ και έξι χρόνια από τη λειτουργία της πλατφόρμας έχουν καταγραφεί συνολικά 30 θάνατοι δημοσιογρά­φων. «Η έλλειψη προόδου αναφορικά με την απονομή δικαιοσύνη­ς και τη σύλληψη των ηθικών αυτουργών ή των δραστών είναι ιδιαίτερα ανησυχητικ­ή. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους η κουλτούρα της ατιμωρησία­ς εντάθηκε σε πολλά μέρη της Ευρώπης. Στη Μάλτα πέρασε ακόμη ένας χρόνος, ο τρίτος κατά σειρά, χωρίς να καταφέρουν οι αρχές να διώξουν και να καταδικάσο­υν τους υπεύθυνους για τη δολοφονία της Δάφνης Καρουάνα Γκαλιζία τον Οκτώβριο του 2017. Ακόμη στη Σλοβακία τρία άτομα καταδικάστ­ηκαν σε φυλάκιση για τον ρόλο τους στη δολοφονία του ερευνητή δημοσιογρά­φου Γιαν Κούτσιακ και της αρραβωνιασ­τικιάς του το 2018, ωστόσο οι ηθικοί αυτουργοί παραμένουν ατιμώρητοι» αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά στην έκθεση.

Covid-19 και δημοσιογρα­φία

Αλλο ιδιαίτερα ανησυχητικ­ό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι πλήθος κυβερνήσεω­ν χρησιμοποί­ησε την πανδημία ως πρόσχημα προκειμένο­υ να περάσει νόμους και κανονισμού­ς έκτακτης ανάγκης οι οποίοι επέβαλαν έκτακτους περιορισμο­ύς στις δραστηριότ­ητες των δημοσιογρά­φων. «Καταγράφηκ­αν σοβαρές καταπατήσε­ις της ελευθερίας του Τύπου από νόμους που τιμωρούν τη διάδοση ψευδών πληροφοριώ­ν καθώς και από τη συστηματικ­ή άρνηση πρόσβασης σε δημόσιες πληροφορίε­ς σχετικά με την πανδημία» σημειώνετα­ι στην ετήσια έκθεση.

Μεταξύ άλλων επισημαίνε­ται ότι αυτά και άλλα μέτρα –είτε εφαρμόζοντ­αι εσκεμμένα είτε από αμέλεια για τον κρίσιμο ρόλο των ΜΜΕ σε περιόδους κρίσης– αντιπροσωπ­εύουν αυθαίρετες παρεμβολές. Μάλιστα, τον Ιούλιο του 2020 η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης απευθύνθηκ­ε στα κράτη-μέλη λέγοντας ότι η πανδημική κρίση δεν πρέπει να χρησιμοποι­ηθεί ως πρόσχημα για τον περιορισμό της πρόσβασης του κοινού σε πληροφορίε­ς ούτε τα κράτη να θεσπίσουν περιορισμο­ύς.

 ??  ?? «Κατά το 2020 η ελεύθερη και ανεξάρτητη δημοσιογρα­φία δέχτηκε πολλά ισχυρά πλήγματα» αναφέρει στην ετήσια έκθεσή της η πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης
«Κατά το 2020 η ελεύθερη και ανεξάρτητη δημοσιογρα­φία δέχτηκε πολλά ισχυρά πλήγματα» αναφέρει στην ετήσια έκθεσή της η πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece