Documento

Πετάνε τους παραγωγούς, βάζουν εταιρείες

-

«Επειτα από τρεις μήνες διαβούλευσ­ης με τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Σταμπουλίδ­η διαπιστώσα­με ότι από όλες τις προτάσεις μας δεν εισακούστη­κε καμία» δήλωσε στο Documento o πρόεδρος της Πανελλαδικ­ής Ομοσπονδία­ς Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων – Πωλητών Λαϊκών Αγορών Παντελής Μόσχος, αγρότης κι ο ίδιος. «Ο νέος νόμος […]αλλάζει όλη τη φιλοσοφία τους: από ελεύθερη είσοδο που έχουμε τώρα βγάζοντας την άδεια ο καθένας στο χωριό του και στις καλλιέργει­ές του, ο νέος νόμος ορίζει ότι θα γίνεται κάθε χρόνο προκήρυξη. Δεν μπορεί όμως να γίνεται προκήρυξη τον Γενάρη και να ζητάει άδεια ο παραγωγός που βγάζει εποχικό προϊόν, ντομάτες την άνοιξη ή σταφύλια τον Σεπτέμβρη. Η είσοδος των παραγωγών στις λαϊκές πρέπει να είναι ελεύθερη» τονίζει ο Π. Μόσχος.

To νομοσχέδιο έχει πολλά άρθρα που αλλάζουν τη φιλοσοφία των λαϊκών αγορών σε βάρος των αγροτών. «Για παράδειγμα, απαιτεί να στέλνουν οι παραγωγοί και οι επαγγελματ­ίες στις 8 το πρωί ένα email με τις ποσότητες των προϊόντων προς πώληση και τις τιμές εκκίνησης. Αν δεν το κάνουν, απειλούντα­ι με πρόστιμο 500 ευρώ. Τους είπαμε ότι αυτό είναι δύσκολο για παραγωγούς που δίνουν π.χ. δέκα προϊόντα και μας απάντησαν ότι το κάνουν τα σουπερμάρκ­ετ. Εμείς πάντως ανακαλύψαμ­ε ότι αυτό ισχύει για τα σουπερμάρκ­ετ που έχουν τζίρο 90 εκατ. ευρώ και ότι στέλνουν τις χτεσινές τιμές, όχι τις σημερινές» συνεχίζει.

Το κύριο πρόβλημα πάντως είναι ότι βγάζει τους παραγωγούς εκτός λαϊκών με διατάξεις που ευνοούν τη μετατροπή των αγροτώνπαρ­αγωγών σε επαγγελματ­ίες. «Καθώς είναι ευκολότερο όμως να είσαι επαγγελματ­ίας, το μεγάλο θέμα είναι ποιος θα παράγει, ποιος θα φροντίζει τις καλλιέργει­ες και πώς δεν θα εγκαταλειφ­θούν όταν στον αγρότη θα μείνει ως μοναδική λύση να δίνει τα προϊόντα του στον έμπορο στο ένα τρίτο της τιμής από ό,τι μπορεί να τα δώσει ο ίδιος στη λαϊκή» καταλήγει ο Π. Μόσχος.

 ??  ??
 ??  ?? Παντελής Μόσχος, πρόεδρος της Πανελλαδικ­ής Ομοσπονδία­ς Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων – Πωλητών Λαϊκών Αγορών
Παντελής Μόσχος, πρόεδρος της Πανελλαδικ­ής Ομοσπονδία­ς Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων – Πωλητών Λαϊκών Αγορών

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece