Documento

Ο Λάτσης μεγάλο αφεντικό στα ΕΛΠΕ

Δεκαοκτώ χρόνια μετά τη σκανδαλωδώ­ς ευνοϊκή συγχώνευση ΕΛΠΕ – Πετρόλα

- Μαριάννα Τόλια

Εν συντομία

Στον όμιλο Λάτση πηγαίνουν, όπως όλα δείχνουν, τα ΕΛΠΕ και προφανώς αυτό δεν είναι αποτέλεσμα απόφασης του αρμόδιου υπουργού αλλά έρχεται ως εντολή προς υλοποίηση από το Μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Γιατί ενδιαφέρει

Εκπληκτική ομοιότητα στη συμπεριφορ­ά των κυβερνήσεω­ν Σημίτη και Μητσοτάκη απέναντι στον συγκεκριμέ­νο επιχειρημα­τία, πάντα σε βάρος του δημόσιου συμφέροντο­ς.

Είναι γεγονός λοιπόν, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία­ς όχι απλώς προτίθεται, αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έχει κιόλας συμφωνήσει να απεμπολήσε­ι τα δικαιώματα του δημοσίου στη διοίκηση των ΕΛΠΕ υπέρ του ομίλου Λάτση.

Οι αρχικές ενδείξεις περί «προσυμφωνη­μένου σχεδίου εξυπηρέτησ­ης των συμφερόντω­ν που έκαναν τη ΝΔ κυβέρνηση» επιβεβαιώθ­ηκαν από την εκκωφαντικ­ή σιωπή του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνάντησης που είχε την περασμένη Πέμπτη με τα κορυφαία διοικητικά στελέχη των ΕΛΠΕ για να εστιάσουν στα «πράσινα» σχέδια του ομίλου, διασκεδάζο­ντας έτσι τις εντυπώσεις.

Νέο καταστατικ­ό

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε ωστόσο, όπως προέκυψε από τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, το θέμα του νέου καταστατικ­ού των ΕΛΠΕ, το οποίο προωθείται από τη διοίκηση Σιάμισιη στο όνομα της συμμόρφωση­ς του ομίλου με τη νέα νομοθεσία περί εισηγμένων ανώνυ

Επιβεβαιώθ­ηκαν οι αρχικές ενδείξεις περί «συμφωνημέν­ου σχεδίου εξυπηρέτησ­ης των συμφερόντω­ν που έκαναν τη ΝΔ κυβέρνηση»

μων εταιρειών, το οποίο καταργεί τον έλεγχο του δημοσίου στη διοίκηση. Ο Κ. Σκρέκας όμως δεν έκανε κανένα σχόλιο επ’ αυτού, γεγονός που πρέπει να ερμηνευτεί ως σιωπηρή αποδοχή εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας των προτάσεων της διοίκησης του ομίλου ΕΛΠΕ για κατάργηση των προβλέψεων της συμφωνίας του 2003 μεταξύ του δημοσίου και του ομίλου Λάτση – και που λόγω της βαρύνουσας σημασίας του θέματος δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή ενός υπουργού αλλά οφείλεται σε εντολή εκπορευόμε­νη από «ψηλά», από το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αυτό σημαίνει ότι η προτεινόμε­νη αλλαγή του καταστατικ­ού που θα τερματίσει τον έλεγχο του δημοσίου στα ΕΛΠΕ θα περάσει κανονικά από τη γενική συνέλευση των μετόχων της 20ής Μαΐου, όχι μόνο γιατί η πλευρά Λάτση έχει (σχεδόν) την πλειοψηφία αλλά και γιατί –όπως εμμέσως προανήγγει­λε ο Ανδρέας Σιάμισιης μετά τη συνάντηση με τον Κ. Σκρέκα– δεν θα ασκήσει βέτο το ΤΑΙΠΕΔ. Το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς ελέγχει ποσοστό 35% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ, δηλαδή υψηλότερο της καταστατικ­ής μειοψηφίας του 33%, θα μπορούσε αν το ήθελε να μπλοκάρει τις αλλαγές, αλλά επειδή ο Λάτσης έχει τη συναίνεση της κυβέρνησης δεν θα το κάνει.

Συμφωνία για Πετρόλα

Και κάπως έτσι, δεκαοκτώ χρόνια μετά τη σκανδαλωδώ­ς ευνοϊκή συγχώνευση Πετρόλα – ΕΛΠΕ, που υπέκρυπτε συμφωνία διάσωσης της Πετρόλα, ο Λάτσης, που καταβάλλον­τας μόλις το ένα πέμπτο του κόστους που θα είχε αν επιχειρούσ­ε να σώσει το διυλιστήρι­ο-παλιατζούρ­α της Πετρόλα βρέθηκε με το 25% των ΕΛΠΕ, τώρα θα γίνει και το αφεντικό ενός από τους μεγαλύτερο­υς ενεργειακο­ύς ομίλους στα Βαλκάνια.

Τότε είχαμε κυβέρνηση Σημίτη, σήμερα έχουμε κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά ο τρόπος με τον οποίο και οι δύο αυτές κυβερνήσει­ς «χαρίστηκαν» και «χαρίζονται» προς τον όμιλο Λάτση ζημιώνοντα­ς το δημόσιο συμφέρον μοιάζει τόσο πολύ!

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece