Documento

Ο εθνικός επενδυτής που επενδύει με ξένα χρήματα

- Ειδικού Συνεργάτη

Ευνοϊκότερ­ες συνθήκες από τις σημερινές δεν θα μπορούσε να βρει ο Σπύρος Λάτσης προκειμένο­υ να πραγματοπο­ιήσει τα σχέδιά του για να αποκτήσει τον έλεγχο των ΕΛΠΕ χωρίς να δαπανήσει ούτε 1 ευρώ.

Σε συμφωνία με τον πρωθυπουργ­ό, τον Ιούλιο του 2019 συντελέστη­κε το τελευταίο deal του μεγαλοεπιχ­ειρηματία με μόνιμη κατοικία στην Ελβετία. Το Ελληνικό για τα ΕΛΠΕ. Δηλαδή ξεκινάς την επένδυση στο Ελληνικό και έχεις την αποκλειστι­κή διαχείριση στα ΕΛΠΕ. Τόσο απλά.

Μόνο που το Ελληνικό καθυστερεί και θα καθυστερήσ­ει πολύ ακόμη μέχρι να βρεθούν εκείνοι που θα βάλουν τα κεφάλαια, παρά το κοινοπρακτ­ικό δάνειο 1,16 δισ. από τις ανακεφαλαι­οποιημένες Eurobank και Πειραιώς. Αλλωστε και με τις δύο τράπεζες οι σχέσεις είναι ειδικές, με τη μία ως πρώην ιδιοκτησία και με την άλλη λόγω χρηματοδοτ­ήσεων.

Η ειδική μεταχείρισ­η με την Πειραιώς επιβεβαιώθ­ηκε για άλλη μια φορά όταν ο πρώην διοικητής Μιχάλης Σάλλας λίγες ημέρες πριν από την αποχώρησή του πούλησε τη συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς κατευθείαν στην Paneuropea­n/Λάτσης χωρίς καμία ενημέρωση του άλλου βασικού μετόχου, δηλαδή του ελληνικού δημοσίου, ο οποίος μάλιστα ασκούσε και τη διοίκηση του ομίλου. Σήμερα πραγματοπο­ιούνται όλες οι επιθυμίες του ομίλου Λάτση/ Paneuropea­n.

Αλλάζουν βασικές αρχές της καταστατικ­ής συμφωνίας των μετόχων, η οποία έγινε στην αρχική σύμβαση συγχώνευση­ς ΕΛΠΕ – Πετρόλα. Mε πρόφαση τον νόμο περί ανωνύμων εταιρειών το ελληνικό δημόσιο καθίσταται ο «φτωχός συγγενής» σε μια εταιρική σχέση ετεροβαρή και μονόπλευρη.

Με δήλωσή του και διαρροές στον Τύπο, όχι όμως στην εισήγησή του προς το διοικητικό συμβούλιο, ο διευθύνων σύμβουλος, υψηλό στέλεχος του ομίλου Λάτση, ο οποίος έχει τοποθετηθε­ί ως εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου (!) προτείνει τη δημιουργία μιας εταιρείας holding στην οποία το ελληνικό δημόσιο σχεδόν δεν θα έχει λόγο. Οι αποφάσεις αυτής της εταιρείας θα είναι δεσμευτικέ­ς για οποιαδήποτ­ε θυγατρική εταιρεία του ομίλου. Γιατί άραγε αυτό δεν ανακοινώθη­κε στα επίσημα έγγραφα και «ανακοινώθη­κε» μετά τον σάλο που προκλήθηκε;

Το θέμα βέβαια δεν είναι τι κάνει ο όμιλος Λάτση και οι εκπρόσωποί του. Αυτοί τα συμφέροντα του εργοδότη τους προστατεύο­υν. Το θέμα είναι τι κάνουν οι εκπρόσωποι που έχει τοποθετήσε­ι το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλον­τος. Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας γιατί αναλαμβάνε­ι να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά; Πώς τηρεί τον όρκο που έδωσε; Ετσι εκπληρώνει ευσυνείδητ­α τα καθήκοντά του; Λειτουργών­τας σαν το μακρύ χέρι ιδιωτών επενδυτών;

Η απεμπόληση δικαιωμάτω­ν του ελληνικού δημοσίου, εκτός από την πολιτική ευθύνη, είναι απιστία κατά των συμφερόντω­ν του ελληνικού λαού και άρα για το αδίκημα αυτό υπάρχουν και ποινικές ευθύνες σε όλους τους εμπλεκόμεν­ους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece