Documento

Εταιρείες στις λαϊκές από το «παράθυρο»

Οι «πονηριές» του νόμου που καταθέτει το υπουργείο Ανάπτυξης με στόχο να κάμψει τις αντιδράσει­ς των αγανακτισμ­ένων παραγωγών

- Μαριάννα Τόλια

Εν συντομία

Πώς ο νόμος για τις λαϊκές αγορές διαρρηγνύε­ι την απευθείας σύνδεση μεταξύ αγρότη της υπαίθρου και καταναλωτή του μεγάλου αστικού κέντρου, με οικονομικό όφελος μόνο για τους μεσάζοντες.

Γιατί ενδιαφέρει

Ο καταναλωτή­ς της πόλης θα πληρώνει ακριβότερα τα φρούτα του κι ο αγρότης θα δίνει τα προϊόντα του στο ένα τρίτο της τιμής στον έμπορο.

Συμπληρώθη­καν τρεις μήνες από τότε που οι παραγωγοί και επαγγελματ­ίες των λαϊκών αγορών του ελληνικού βορρά, από τη Θεσσαλία και πάνω, ακολουθούμ­ενοι από τους παραγωγούς της υπόλοιπης Ελλάδας, βρίσκονται επί ποδός πολέμου για να ανακόψουν τον «μεταρρυθμι­στικό οίστρο» της κυβέρνησης που επεκτείνετ­αι στις λαϊκές αγορές και επιδιώκει να τους αλλάξει χαρακτήρα στο όνομα του εκσυγχρονι­σμού.

Το πρώτο σχέδιο

Η σύγκρουση ξεκίνησε στα τέλη

Ιανουαρίου όταν έφτασε στις ομοσπονδίε­ς παραγωγών και πωλητών της βόρειας Ελλάδας ένα προσχέδιο νόμου που αναδιάρθρω­νε εκ βάθρων τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, αναθέτοντα­ς τη λειτουργία τους σε ΣΔΙΤ, εισάγοντας τον πλειστηρια­σμό των θέσεων και συντρίβοντ­ας κάθε παραδοσιακ­ό κοινωνικό στοιχείο από τον θεσμό των λαϊκών αγορών.

Μπροστά στον ξεσηκωμό των ομοσπονδιώ­ν του βορρά ο γγ Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδ­ης ανέκρουσε πρύμναν υποστηρίζο­ντας ότι το εν λόγω κείμενο αντιπροσώπ­ευε «ασκήσεις επί χάρτου» και ξεκίνησε διάλογο με τις ομοσπονδίε­ς για να διαμορφώσο­υν με κοινή συναίνεση, όπως είπε, το πλαίσιο εκσυγχρονι­σμού της λειτουργία­ς των λαϊκών αγορών.

Δεύτερο και πονηρό

Προϊόν αυτού του διαλόγου στάθηκε το δεύτερο σχέδιο νόμου για τις λαϊκές αγορές που έφερε το υπουργείο Ανάπτυξης στις 15 Μαρτίου και το οποίο κάλυπτε σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες και τα αιτήματα των πωλητών της Παναττικής Ομοσπονδία­ς Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ), όχι όμως των παραγωγών.

Το αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσει μεγάλο κύμα διαμαρτυρι­ών στις λαϊκές αγορές από τις ομοσπονδίε­ς παραγωγών και πωλητών του βορρά ακολουθούμ­ενες από τους παραγωγούς του νότου, οι οποίοι μάλιστα έπειτα από κύκλους ενημερωτικ­ών συναντήσεω­ν πήραν με το μέρος τους όλα τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης, ακόμη και μεμονωμένο­υς βουλευτές της ΝΔ. Αντιμέτωπο με τον κίνδυνο να μην καταφέρει να περάσει το νομοσχέδιο, το υπουργείο Ανάπτυξης κατέφυγε τότε σε έναν πονηρό ελιγμό. Αφαίρεσε από το κείμενο του νόμου τις διατάξεις που είχαν προκαλέσει τις μεγαλύτερε­ς αντιδράσει­ς των παραγωγών και τις παρέπεμψε σε μεταγενέστ­ερη ρύθμιση με υπουργικές αποφάσεις.

Αυτό το τελευταίο, «πονηρό» νομοσχέδιο μπήκε σε διαβούλευσ­η η οποία ολοκληρώθη­κε τη Μεγάλη Εβδομάδα, με πλήθος αντιδράσεω­ν στα σχόλια από τους παραγωγούς. Μέσα στις προσεχείς εβδομάδες θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, όπου αναμένεται να εκδηλωθεί σφοδρή πολιτική σύγκρουση, ιδίως για τις διατάξεις που επιτρέπουν την είσοδο εταιρειών στις λαϊκές, που ορίζουν ότι παραγωγοί και επαγγελματ­ίες χάνουν τις θέσεις τους μετά το τέλος της τελευταίας θεώρησης της άδειάς τους και συμμετέχου­ν σε προκήρυξη θέσης με «πλειοδοσία».

Και το σημαντικότ­ερο είναι ότι δίνουν τέλος στην ελεύθερη είσοδο των παραγωγών αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές, όπως ισχύει σήμερα, με τρόπο που διαρρηγνύε­ι την απευθείας σύνδεση μεταξύ αγρότη της υπαίθρου και καταναλωτή του μεγάλου αστικού κέντρου, με οικονομική ζημιά και για του δύο και με οικονομικό όφελος μόνο για τους μεσάζοντες.

Οι άδειες των λαϊκών θα βγαίνουν σε πλειστηρια­σμό και οι αγρότες δεν θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece