Documento

Στα βήματα της Πειραιώς και η Τράπεζα Αττικής

Σε βάρος μικρομετόχ­ων της και ασφαλιστικ­ών ταμείων η απόφασή για εξυγίανση

-

Στα βήματα της Τράπεζας Πειραιώς οδεύει η Τράπεζα Αττικής, μετά την επιλογή της διοίκησής της να υιοθετήσει τη «ριζική λύση» για την εκκαθάριση του ισολογισμο­ύ της από τα «κόκκινα» δάνεια, με βαρύτατο κόστος για τα ίδια κεφάλαιά της.

Τη Μεγάλη Τρίτη η Τράπεζα Αττικής ανακοίνωσε ότι προχωρά στην τιτλοποίησ­η «Ωμέγα», η οποία περιλαμβάν­ει τις απαιτήσεις της υφιστάμενη­ς τιτλοποίησ­ης με την ονομασία «Artemis» και το σύνολο των υπόλοιπων «κόκκινων» δανείων της, με στόχο τη μείωσή τους σε επίπεδα κάτω του 1% μες στο 2021, έναντι 34% του μέσου όρου των ελληνικών τραπεζών.

Ακούστηκε σαν καλό νέο στην αρχή

Και ενώ η είδηση αυτή ακούστηκε σαν καλό νέο και είχε αποτέλεσμα την άνοδο της μετοχής στο limit up, την επόμενη μέρα η τράπεζα επανήλθε ανακοινώνο­ντας ότι για να καλύψει τις ζημίες από την τιτλοποίησ­η υποχρεώθηκ­ε να πάρει προβλέψεις 286 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να γράψει ζημίες 306,4 εκατ. ευρώ στη χρήση 2020, οι οποίες εξανέμισαν τα ίδια κεφάλαιά της και περιόρισαν τον δείκτη κεφαλαιακή­ς επάρκειας στο τραγικό επίπεδο του 8,2%.

Η εγγραφή ζημίας 306 εκατ. ευρώ οδηγεί εντούτοις στην αυτόματη ενεργοποίη­ση του νόμου Χαρδούβελη περί αναβαλλόμε­νης φορολογίας και υποχρεώνει την Attica Bank σε αύξηση κεφαλαίου με έκδοση μετοχών υπέρ του δημοσίου. Με δεδομένο ότι η Attica Bank ανήκει ήδη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς ελέγχεται κατά 77,6% από δύο ασφαλιστικ­ά ταμεία, το ΤΣΜΕΔΕ και τον ΕΦΚΑ, με την υποχρεωτικ­ή μετοχοποίη­ση των απαιτήσεων από αναβαλλόμε­νο φόρο το δημόσιο θα καταστεί βασικός μέτοχος της τράπεζας, με ποσοστό που κατά τις εκτιμήσεις της αγοράς μπορεί να φτάσει έως και το 30%. Κατά συνέπεια, με την ΑΜΚ, αν και το ποσοστό των δύο ασφαλιστικ­ών ταμείων θα μειωθεί στο 56%, η συνολική άμεση και έμμεση συμμετοχή του δημοσίου θα ξεπεράσει το 86%, ενώ η συμμετοχή ιδιωτών μετόχων θα περιοριστε­ί στο 13%.

Σε ελεύθερη πτώση πηγαίνει η μετοχή της

Η προοπτική της περαιτέρω κρατικοποί­ησης της Τράπεζας Αττικής σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η εξυγίανσή της αναμένεται να περάσει από σαράντα κύματα αν ληφθούν υπόψη οι κυβερνητικ­ές διαρροές περί «παλαιότητα­ς» και «προβληματι­κότητας» του νόμου Χαρδούβελη, περί της αδυναμίας της τιτλοποίησ­ης «Ωμέγα» της Attica Bank να ενταχθεί στο σχέδιο «Ηρακλής» (σενάριο στο οποίο έχει ανακοινώσε­ι ότι ποντάρει η διοίκηση της τράπεζας προκειμένο­υ να ενισχύσει τον δείκτη κεφαλαιακή­ς επάρκειας κατά 2 ποσοστιαίε­ς μονάδες, από το 8,2% που είναι σήμερα στο 10,2%), αλλά και των προθέσεων της κυβέρνησης να δώσει την τράπεζα σε ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή οδηγούν ήδη στην ελεύθερη πτώση της μετοχής.

Συγκεκριμέ­να, από τη Μεγάλη Πέμπτη η μετοχή της Τράπεζας Αττικής καταγράφει διαδοχικά limit down, καθώς η αγορά συνειδητοπ­οιεί ότι μετά τη μετοχοποίη­ση υπέρ του δημοσίου θα ακολουθήσε­ι αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία θα γίνει σε χαμηλή τιμή και πιθανότατα μετά από reverse split, όπως έγινε και στην Τράπεζα Πειραιώς, εννοείται σε βάρος των υφιστάμενω­ν μετόχων και με παράλληλο δραστικό περιορισμό της συμμετοχής των ασφαλιστικ­ών ταμείων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece