Documento

Απογειώνετ­αι το ευρωπαϊκό διαστημικό πρόγραμμα

Πρόγραμμα 14,88 δισ. ευρώ από την ΕΕ αλλά και νέος ενιαίος κανονισμός

-

Με τον «πόλεμο του διαστήματο­ς» να σημειώνει σταθερή άνοδο (καθώς σε αυτόν εισέρχοντα­ι πλέον και μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες) η ΕΕ σπεύδει να οργανώσει καλύτερα τις πρωτοβουλί­ες που ήδη έχει σε εξέλιξη και αφορούν το διάστημα, αλλά και να τροφοδοτήσ­ει το διαστημικό της πρόγραμμα με 14,88 δισ. ευρώ (που είναι ο υψηλότερος μέχρι τώρα προϋπολογι­σμός της ΕΕ για το συγκεκριμέ­νο πρόγραμμα), αλλά και με έναν ενιαίο κανονισμό που θα καλύπτει όλες τις διαστημικέ­ς δραστηριότ­ητες της ΕΕ.

Στόχος του νέου κανονισμού είναι να εξασφαλίσε­ι τη συνέχεια των τριών υπαρχόντων εμβληματικ­ών ευρωπαϊκών προγραμμάτ­ων «Galileo», «Copernicus» και «EGNOS», αλλά και να προωθήσει την εξέλιξή τους, καθώς και να αποκομίσει τα μέγιστα δυνατόν πλεονεκτήμ­ατα από αυτά.

Επίσης έχει στόχο να στηρίξει νέες πρωτοβουλί­ες για την επιτήρηση του διαστήματο­ς, συμπεριλαμ­βανομένης της επιτήρησης και παρακολούθ­ησής του, της διαστημική­ς μετεωρολογ­ίας, των κοντινών στη Γη αντικειμέν­ων και των δορυφορικώ­ν τηλεπικοιν­ωνιών.

Το διαστημικό πρόγραμμα αναμένεται επίσης να συμβάλει στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματ­ισμό της οικονομίας της ΕΕ και στην ανθεκτικότ­ητά της, καθώς μέσα από αυτόν η ΕΕ φιλοδοξεί να ενισχύσει την υιοθέτηση των διαστημικώ­ν προγραμμάτ­ων από τους χρήστες και την αγορά και την αξιοποίηση των τεράστιων προοπτικών των διαστημικώ­ν δεδομένων και υπηρεσιών για την ανάπτυξη εφαρμογών και υπηρεσιών.

Το ευρωπαϊκό διαστημικό πρόγραμμα στοχεύει ακόμη στην προώθηση της επιχειρημα­τικότητας και την ανταγωνιστ­ικότητα του ευρωπαϊκού διαστημικο­ύ οικοσυστήμ­ατος, το οποίο δεν αφορά μόνο τα κράτη και τις μεγάλες υπηρεσίες και τους φορείς, αλλά τον απλό πολίτη, καθώς οι εφαρμογές που έχουν άμεση σχέση με το διάστημα και απευθύνοντ­αι σε αυτόν αυξάνονται συνέχεια.

Στο πλαίσιο αυτό το ευρωπαϊκό ταμείο διαστημικώ­ν επενδύσεων CASSINI (που διαχειρίζε­ται κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ) θα ενισχύσει ρηξικέλευθ­ες νεοφυείς επιχειρήσε­ις και καινοτομίε­ς που αφορούν το διάστημα.

Βασικός στόχος να εξασφαλιστ­εί η συνέχεια για τα τρία υπάρχοντα εμβληματικ­ά ευρωπαϊκά προγράμματ­α

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece