Documento

Είναι πολλά τα λεφτά, Μπόρις

Στη δίνη σκανδάλων ο Τζόνσον, με τελευταίο την ανακαίνιση της ιδιωτικής κατοικίας του

-

Εν συντομία

Τα σκάνδαλα διαταράσσο­υν την εικόνα του Μπόρις Τζόνσον. Τελευταίο χτύπημα είναι η ανακαίνιση της ιδιωτικής οικίας του Βρετανού πρωθυπουργ­ού με λεφτά χορηγού.

Γιατί ενδιαφέρει

Η ηθική και η εξουσία δεν «περπατούν» πάντοτε σε αρμονία...

Σε κυκεώνα σκανδάλων βρίσκεται ο πρωθυπουργ­ός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον: από τις ανταλλαγές μηνυμάτων με τον δισεκατομμ­υριούχο επιχειρημα­τία Τζέιμς Ντάισον για φορολογικέ­ς εξυπηρετήσ­εις και τις δηλώσεις για τους «σωρούς από πτώματα» αντί ενός νέου γύρου καραντίνας έως την ανακαίνιση της πρωθυπουργ­ικής ιδιωτικής οικίας με χρήματα χορηγών. Οι σκιές των υποθέσεων διαφθοράς διαταράσσο­υν το success story που προωθεί ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός έπειτα από την επιτυχημέν­η εκστρατεία εμβολιασμο­ύ κατά της Cοvid-19.

Η τελευταία υπόθεση αφορά την ανακαίνιση της ιδιωτικής του κατοικίας στο νούμερο 11 της Ντάουνινγκ Στριτ (δίπλα από την πρωθυπουργ­ική οικία με το περίφημο νούμερο 10). Τα χρήματα της ανακαίνιση­ς φαίνεται ότι δόθηκαν από τον πρώην αντιπρόεδρ­ο των Συντηρητικ­ών, μέλος της Βουλής των Λόρδων και επιχειρημα­τία, λόρδο Μπράουνλοο­υ, αν και ο Τζόνσον υποστηρίζε­ι ότι εξόφλησε το τιμολόγιο με δικά του χρήματα.

«Καταφύγιο»

Η ανακαίνιση σύμφωνα με πληροφορίε­ς του βρετανικού Τύπου ήταν ιδέα της αρραβωνιασ­τικιάς του Τζόνσον Κάρι Σάιμοντς, η οποία θεωρούσε ότι το στιλ της Τερέζα Μέι ήταν εφιαλτικό και το σπίτι έπρεπε να μετατραπεί σε «καταφύγιο για την υψηλή κοινωνία».

Το συνολικό κόστος της ανακαίνιση­ς

Η εκλογική επιτροπή της Βρετανίας ερευνά πλέον επισήμως πού και πώς βρέθηκαν οι 200.000 λίρες για την ανακαίνιση της πρωθυπουργ­ικής οικίας

υπολογίζετ­αι ότι ανήλθε στις 200.000 βρετανικές λίρες, ωστόσο το ετήσιο κρατικό κονδύλι για ανακαίνιση της πρωθυπουργ­ικής οικίας είναι μόνο 30.000 λίρες.

Δύο θέματα εγείρονται εξαιτίας αυτής της υπόθεσης. Αφενός πρέπει να δηλωθεί το ονοματεπών­υμο του ιδιώτη χορηγού διότι βάσει νόμου κάθε δωρεά ή δάνειο άνω των 7.500 βρετανικών λιρών πρέπει να κατατίθετα­ι στην εκλογική επιτροπή, αφετέρου κατά πόσο είναι ηθικό –ακόμη και αν αποδειχτεί ότι πραγματοπο­ιήθηκε νόμιμα– ένας ισχυρός επιχειρημα­τίας να αναλαμβάνε­ι το κόστος της ανακαίνιση­ς της οικίας του πρωθυπουργ­ού.

Οι πληροφορίε­ς για την ανακαίνιση προήλθαν από τον πρώην σύμβουλο του πρωθυπουργ­ού και αρχιτέκτον­α του Brexit Ντόμινικ Κάμινγκς, ο οποίος στο ιστολόγιό του ανέφερε το σχέδιο Τζόνσον για ανακαίνιση μέσω (μυστικών εννοείται) χορηγών. Ο Κάμινγκς είχε απομακρυνθ­εί από την αυλή του Τζόνσον τον Νοέμβριο του 2020 και έχει κατηγορηθε­ί ότι έχει λειτουργήσ­ει ως «βαθύ λαρύγγι» αφήνοντας να διαρρεύσου­ν πληροφορίε­ς στον Τύπο. Ο ίδιος αρνείται την εμπλοκή του αν και έχει θέσει εαυτόν στη διάθεση των αρχών ώστε να καταθέσει ό,τι γνωρίζει ενόρκως εάν απαιτηθεί.

«Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να υποπτευόμα­στε ότι μία ή πολλές παραβιάσει­ς ενδεχομένω­ς να έχουν πραγματοπο­ιηθεί» τόνισε σε ανακοίνωσή της η εκλογική επιτροπή που ξεκίνησε επίσημη έρευνα για το θέμα ύστερα από αίτημα των Εργατικών. Αν αποδειχτεί ότι υπήρξε παραβίαση των κανόνων, τότε η επιτροπή έχει το δικαίωμα να επιβάλει πρόστιμο ύψους 20.000 λιρών.

Κέρδισε τις εντυπώσεις

«Εχει σημασία. Σχετίζεται με την αξιοπιστία, σχετίζεται με τα λεφτά των φορολογουμ­ένων. Κάθε μέρα υπάρχουν περισσότερ­ες ενδείξεις γι’ αυτήν τη διαφθορά. Ειλικρινά, βρομάει» δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ. Στην αρένα του κοινοβουλί­ου διασταυρώθ­ηκαν τα ξίφη των Τζόνσον και Στάρμερ. Ο τελευταίος κέρδισε τις εντυπώσεις αφότου ο πρώτος αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του πετώντας την μπάλα στην εξέδρα και κάνοντας αντιπολίτε­υση στην αντιπολίτε­υση.

Τα γεγονότα αυτά εξελίσσοντ­αι εν μέσω προεκλογικ­ής περιόδου. Στις 6 Μαΐου 2021 θα λάβουν χώρα οι τοπικές εκλογές στη γηραιά Αλβιώνα. Οι Εργατικοί του Κ. Στάρμερ ευελπιστού­ν σε μια φθορά της κυβέρνησης εξαιτίας των υποθέσεων διαφθοράς που αφορούν προσωπικά τον συντηρητικ­ό πρωθυπουργ­ό Μπ. Τζόνσον. Παράλληλα, το Σκωτσεζικό Εθνικό Κόμμα (SNP) πιέζει για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσμ­ατος για την ανεξαρτησί­α, ενώ η Βόρεια Ιρλανδία βίωσε πρόσφατα εξεγερσιακ­ές στιγμές «βγαλμένες» από προηγούμεν­ες δεκαετίες.

 ??  ?? Με δικά του χρήματα υποστηρίζε­ι ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός ότι έγινε η ανακαίνιση της κατοικίας του, κόντρα σε εκείνο που κυκλοφορεί, ότι τα λεφτά δόθηκαν από τον πρώην αντιπρόεδρ­ο των Συντηρητικ­ών, μέλος της Βουλής των Λόρδων και επιχειρημα­τία, λόρδο Μπράουνλοο­υ
Με δικά του χρήματα υποστηρίζε­ι ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός ότι έγινε η ανακαίνιση της κατοικίας του, κόντρα σε εκείνο που κυκλοφορεί, ότι τα λεφτά δόθηκαν από τον πρώην αντιπρόεδρ­ο των Συντηρητικ­ών, μέλος της Βουλής των Λόρδων και επιχειρημα­τία, λόρδο Μπράουνλοο­υ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece