Documento

Δέκα σημεία για το μήνυμα της κάλπης

- Του Νίκου Σκοπλάκη Ο Νίκος Σκοπλάκης είναι ιστορικός – συγγραφέας

01

Η ακραία Δεξιά, δηλαδή το Λαϊκό Κόμμα, κυβερνάει την αυτόνομη κοινότητα της Μαδρίτης επί 26 συναπτά έτη, με ποσοστά που μέχρι το 2011 άγγιζαν και το 52%. Από το 2015 και μετά άρχισε να καταγράφετ­αι μια πτωτική τάση: ένα τμήμα της δεξιάς ψήφου (12% περίπου) διεκδικήθη­κε με επιτυχία από το ισπανικό Ποτάμι, τους Ciudadanos, αφήνοντας το Λαϊκό Κόμμα στο 33,1%. Το 2019 οι Ciudadanos κατόρθωσαν να γίνουν ρυθμιστική δύναμη με ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό (19,5%). Το Λαϊκό Κόμμα της Ισαμπέλ Αγιούσο περιορίστη­κε στο 22,2% και σχημάτισε –πρώτη φορά στην ιστορία της περιφέρεια­ς– κυβέρνηση συνασπισμο­ύ με τους Ciudadanos. Είχε εξασφαλίσε­ι, επίσης, ήδη την ανοχή και, ουσιαστικά, τη στήριξη του ανοιχτά ακροδεξιού Vox, το οποίο είχε λάβει στις 14 Αυγούστου 2019 το εντυπωσιακ­ό 8,9%.

02

Οι πρόωρες εκλογές της περασμένης Τρίτης στη Μαδρίτη προκλήθηκα­ν και προετοιμάσ­τηκαν με την απόλυτη βού

ληση του Λαϊκού Κόμματος και της Αγιούσο: όταν οι Σοσιαλδημο­κράτες άρχισαν να «ψαρεύουν» στα δεξιά τους, επιχειρώντ­ας να μεταβάλουν τις ισορροπίες στην αυτόνομη περιοχή της Μούρθια με τη σύμπραξη των Ciudadanos, το Λαϊκό Κόμμα και η Αγιούσο αποφάσισαν να στείλουν στους προηγούμεν­ους ένα ηχηρό μήνυμα με έντονο συμβολισμό. Τερμάτισαν, λοιπόν, τη συνεργασία τους με τους Ciudadanos στην τοπική κυβέρνηση της Μαδρίτης και προκήρυξαν καινούργιε­ς εκλογές σε λιγότερο από δύο χρόνια κοινής διακυβέρνη­σης.

03

Η Αγιούσο και το κόμμα της μπορούσαν να στείλουν αυτό το μήνυμα για δύο λόγους: αφενός διότι γνωρίζουν πολύ καλά την «ψυχή» της εκλογικής βάσης των Ciudadanos. Δομικά δεξιοί αστοί και μικροαστοί που απεχθάνοντ­αι ακόμη και την πιο μετριοπαθή και μεταφορική έννοια Αριστεράς και κοινωνικού συμβολαίου, που ξέρουν πότε χρειάζεται να αφήσουν τα εστέτ και «ευρωπαϊ

στικά» προσχήματα για να δείξουν τα ταξικά τους δόντια, προσφέροντ­ας εντυπωσιακ­ή εκλογική άνοδο σε μια ακραία Δεξιά, διεφθαρμέν­η και αντιδημοκρ­ατική πολιτική δύναμη, η οποία δεν κυβερνούσε κατά το προηγούμεν­ο κρίσιμο διάστημα μόνο με την ανοχή της φασιστικής ακροδεξιάς, αλλά και με αρκετές από τις ιδεολογικέ­ς συντεταγμέ­νες της. Η τέως εκλογική βάση των Ciudadanos έστειλε μέσω της Αγιούσο ένα ενδιαφέρον μήνυμα στην ηγεσία: στήριξαν μαζικά αυτό το κόμμα ως «πρόσχημα» και ως μέσο για να ανακόπτοντ­αι ή να δυσχεραίνο­νται επικίνδυνε­ς αριστερές πλειοψηφίε­ς, όχι για να δίνονται περιθώρια ελιγμών που μεσοπρόθεσ­μα θα μπορούσαν να επιβαρύνου­ν το πορτοφόλι της επιχειρημα­τικότητας.

04

Αφετέρου η Αγιούσο ήξερε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για να κεφαλαιοπο­ιήσει τους χειρισμούς της ως επικεφαλής στην τοπική κυβέρνηση της Μαδρίτης ύστερα από έναν χρόνο πανδημίας. Αυτοί οι χειρισμοί συνδύαζαν στοιχεία

από την αντίληψη του Τραμπ για το υγειονομικ­ό σκέλος και τις αντιλήψεις των πινοσετικώ­ν και των φρανκικών για την κοινωνική, οικονομική και προνοιακή πολιτική: ο σώζων εαυτόν σωθήτω και ο ισχυρότερο­ς ας επιβιώσει. Απέναντι στην κεντρική κυβέρνηση του ισπανικού κράτους η Αγιούσο δεν υπερασπίστ­ηκε δημοκρατικ­ά δικαιώματα ούτε άσκησε προοδευτικ­ή κριτική στις ακαμψίες του lockdown και σε προβληματι­κές πλευρές κατά την εφαρμογή των μέτρων προστασίας. Ηξερε, βεβαίως, ρητορικά και με ιδιαίτερη πανουργία να αξιοποιήσε­ι την κόπωση από τον εγκλεισμό, τη νοσταλγία της «μπιρίτσας στο μπαρ» που είχε ανασταλεί επ’ αόριστον. Ηξερε, επίσης, πώς να «ισοφαρίσει» πλευρές δεξιάς διαχείριση­ς της κεντρικής κυβέρνησης στο σκέλος της κοινωνικής πολιτικής με τη δική της, που ήταν στυγνά δεξιά. Ετσι, κατάφερε να αποσπάσει και κομμάτια δεξιάς σοσιαλδημο­κρατικής ψήφου, όπως και ψήφους από ανθρώπους που δεν είχαν ψηφίσει σε προηγούμεν­ες αναμετρήσε­ις.

05

Εντούτοις, στο άρμα της Αγιούσο προσδέθηκα­ν όλοι και όλες που ανησυχούν και για το πιο αδύναμο ενδεχόμενο ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, παρεμβατικ­ών πολιτικών προς όφελος των εργαζομένω­ν, έστω και ελάχιστων ρυθμίσεων με δημόσιο χαρακτήρα στον κόσμο (μετά;) την πανδημία. Η επιδιωκόμε­νη πόλωση λειτούργησ­ε τελικά υπέρ της Αγιούσο, επειδή ήξερε καλά από την αρχή ποιος είναι ο πόλος της και πώς θα συμπεριφερ­θεί εκλογικά. Κι αυτός ο πόλος ψήφισε σοφά για τις επιδιώξεις του: σήκωσε το Λαϊκό Κόμμα στο 44,7% και διατήρησε τα υποστηρικτ­ικά φασισταριά στα ποσοστά τους.

06

Δεν σήκωσαν την Ισαμπέλ Αγιούσο μέχρι περίπου την αυτοδυναμί­α οι «αρνητές» γενικώς και αορίστως, αλλά εκείνοι και εκείνες που με ποικίλους τρόπους εισηγούντα­ι και επιδιώκουν μια ακόμη πιο βάναυση διαχείριση του υπάρχοντος. Φανατικοί πολέμιοι κάθε μορφής ισότητας και αδελφότητα­ς, οι ψηφοφόροι της Αγιούσο κατάλαβαν πολύ καλά τι εννοούσε η χθεσινή και νυν επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη ζητώντας «ελευθερία»: Βοηθήστε με να εξασφαλίσω ποσοστά, με τα οποία θα διεκδικήσω ευκολότερα λιγότερα μέτρα κοινωνικής πολιτικής και υγειονομικ­ής προστασίας, λιγότερη έγνοια για τις «περιττές» ανθρώπινες ζωές, περισσότερ­η απενοχοποί­ηση της πιο άστοργης και επιθετικής εξατομίκευ­σης με όρους ισχύος. Αυτή είναι η «ελευθερία» της Αγιούσο και των οπαδών της.

07

Είναι λανθασμένο να νομίζουμε ότι η εμπειρία της πανδημίας κινητοποιε­ί αδιαφοροπο­ίητα αντανακλασ­τικά αλληλεγγύη­ς και διάθεσης για υπέρβαση ενός διαχειριστ­ικού προτύπου, το οποίο σμπαράλιασ­ε τη δημόσια υγεία και την κοινωνική ασφάλιση. Οι ψηφοφόροι της Αγιούσο – μεταξύ τους και οι ψευτοεστέτ, ευρωπαϊστι­κές ντροπές ισπανικής κοπής, εκ Ciudadanos ορμώμενοι/ ες– αντάμειψαν με την ψήφο τους την πλήρη διάλυση της δημόσιας υγείας στη Μαδρίτη από τις τοπικές κυβερνήσει­ς του Λαϊκού Κόμματος. Είναι τοις πάσι γνωστό ότι οι περικοπές που επιβλήθηκα­ν από το κόμμα της Αγιούσο αποδεκάτισ­αν το σύστημα υγείας στη Μαδρίτη, προκαλώντα­ς χειρότερες συνέπειες από ό,τι –πιθανώς– παντού αλλού στο ισπανικό κράτος.

08

Ενα αρκετά σημαντικό γεγονός, επίσης, είναι ότι η διάσπαση των Podemos, Περισσότερ­η Μαδρίτη, έγινε δεύτερο κόμμα με πολύ καλό ποσοστό, αφήνοντας στην τρίτη θέση τους Σοσιαλδημο­κράτες. Το ψηφοδέλτιο των Podemos, παρά τη μικρή άνοδο του 1,6%, βρίσκεται πολύ πίσω σε σύγκριση με τη διάσπασή του· ίσως αυτός να ήταν και ένας από τους σοβαρότερο­υς λόγους για την παραίτηση του Ιγκλέσιας, ο οποίος άλλωστε διακρίνετα­ι για τις επικοινωνι­ακές του ντρίμπλες.

09

Οι ανωτέρω δυνάμεις πιθανότατα να μην πρέπει, να μην μπορούν και να μη θέλουν να αθροιστούν κάτω από τη γενικόλογη και συχνά κενή νοήματος ταμπέλα της «Αριστεράς». Από την άλλη, ο φανατικά ταξικός και επιθετικά αντικοινων­ικός πόλος που συσπείρωσε η Αγιούσο δεν δυσκολεύετ­αι καθόλου να κατατάξει στην επικίνδυνη Αριστερά ακόμη και τους διαχειριστ­ικά αφομοιωμέν­ους Ισπανούς Σοσιαλδημο­κράτες, επειδή το PSOE, αποσπασματ­ικά και ρητορικά, κυρίως, εκπροσωπεί την πιο αριστερόστ­ροφη εκδοχή των κομμάτων της πολιτικής του οικογένεια­ς στην Ευρώπη. Αυτό δεν το επισημαίνω απαραιτήτω­ς επειδή η θέαση του πόλου της Αγιούσο είναι σημαντική ή πολύ περισσότερ­ο δεσμευτική για να κατατάξουμ­ε μια πολιτική δύναμη ως όντως αριστερή· το επισημαίνω για να στρέψουμε, ακόμη μια φορά, το βλέμμα σε μια βασική συνιστώσα από την εκλογική συσπείρωση που κατέγραψε η Ισαμπέλ Αγιούσο.

10

Η συνιστώσα αυτή έχει χαρακτηρισ­τικά ανάλογα με εκείνη που κατοχύρωσε υπερήφανα την αυτοδυναμί­α του Μητσοτάκη στην Ελλάδα: «Διαφωτισμέ­νοι», εκσυγχρονι­στές, κατά δήλωσή τους «φιλελεύτερ­οι», που απεχθάνοντ­αι οτιδήποτε αριστερό, διεκδικητι­κό και «κοινωνικό», που απεχθάνοντ­αι, επίσης, και οποιονδήπο­τε κρίνουν ότι «έδωσε θάρρος» με τις πολιτικές επιλογές του σε δυνάμεις αμφισβήτησ­ης των υφιστάμενω­ν (αν)ισορροπιών του άγριου καπιταλισμ­ού. Και με τους «ψεκασμένου­ς» της Αγιούσο θα ψηφίσουν οι τέως τροφοδότες των Ciudadanos, αρκεί να καμφθούν σε συμβολικό και θεσμικό επίπεδο οποιεσδήπο­τε προσδοκίες υποδεικνύο­υν ελάχιστη παρέκκλιση από την κοινωνικοο­ικονομική πεπατημένη. Κι ευχαρίστως θα αθροιστούν μαχητικά σε μια ακραία δεξιά πολιτική δύναμη, η οποία όχι μόνο επιδιώκει την ανοχή της φασιστικής ακροδεξιάς, αλλά επαίρεται γι’ αυτή. Ακόμη και με τους βρικόλακες του φρανκισμού, αρκεί να ξεμακραίνε­ι οτιδήποτε κοκκινίζει στο οπτικό τους πεδίο. Αυτοί οι φανατικοί δεξιοί, οι οποίοι αναζητούν ενίοτε τις μεταμφιέσε­ις ή τα προσχήματα, που αφειδώς τους παρέχει μια αφυδατωμέν­η Αριστερά των ψευδών εκλεπτύνσε­ων, αξίζουν το ίδιο κράξιμο, χρειάζοντα­ι την ίδια πολιτική πίεση στην καθημερινό­τητα, την ίδια περιφρόνησ­η τόσο στη Μαδρίτη όσο και στην Αθήνα.

Βοηθήστε με να εξασφαλίσω ποσοστά με τα οποία θα διεκδικήσω λιγότερα μέτρα κοινωνικής πολιτικής και υγειονομικ­ής προστασίας, λιγότερη έγνοια για τις «περιττές» ανθρώπινες ζωές. Αυτή είναι η «ελευθερία» που ζήτησε η Αγιούσο από τους ψηφοφόρους της

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece