Documento

«Εις θάνατον» με βιντεοκλήσ­η

Την εσχάτη των ποινών συνεχίζει ακόμη και εν μέσω πανδημίας να εφαρμόζει ο νησιωτικός, ασιατικός πληθυσμιακ­ός «γίγαντας» των 270 εκατομμυρί­ων κατοίκων

- Κωνσταντίν­ος Χαλκιαδάκη­ς

● Εν συντομία

Καμπανάκι μέσω του Documento από τη Διεθνή Αμνηστία για δίκες στην Ινδονησία που επιβλήθηκα­ν θανατικές ποινές με… βιντεοκλήσ­εις.

● Γιατί ενδιαφέρει

Στο κενό οι εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να μπει τέλος στις θανατικές καταδίκες που αποτελούν πρακτική σε δεκάδες χώρες του πλανήτη.

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω αποδεικνύο­νται οι εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για να μπει οριστικό τέλος στην επιβολή της θανατικής ποινής καθώς δεκάδες χώρες ανά την υφήλιο συνεχίζουν να τις επιβάλλουν, χωρίς ωστόσο όλες να εκτελούν τους καταδικασθ­έντες. Πρόκειται για μια ποινή-αντίληψη που θα έπρεπε να έχει μπει οριστικά στο χρονοντούλ­απο της ιστορίας συνιστώντα­ς μια «μαύρη» περίοδο για την ανθρωπότητ­α. Εντούτοις, μια χώρα που συνεχίζει να επιβάλλει την εσχάτη των ποινών, παρά το γεγονός πως έχει εφαρμόσει ένα άτυπο μορατόριου­μ στις εκτελέσεις, είναι η πολυπληθέσ­τατη Ινδονησία όπου το μέτρο της θανατικής καταδίκης, κυρίως για εμπόριο ναρκωτικών, παραμένει δημοφιλές στους πολίτες, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Ο νησιωτικός πληθυσμιακ­ός «γίγαντας» των 270 εκατομμυρί­ων κατοίκων, κατά πλειονότητ­α μουσουλμάν­ων, στη νοτιοανατο­λική Ασία μπορεί να έχει παγώσει τις εκτελέσεις από το 2016, μολαταύτα συνεχίζει να επιβάλλει τη θανατική ποινή, ενώ με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού επιβλήθηκα­ν αντίστοιχε­ς καταδίκες σε δεκάδες ανθρώπους διαδικτυακ­ά, με δίκες που έγιναν μέσω εφαρμογών όπως το Zoom.

Ολα αυτά σε μια χώρα που αντιμετωπί­ζει τεράστιο πρόβλημα με τη διακίνηση ναρκωτικών και κυρίως της μεθαμφεταμ­ίνης, γνωστής ως «shabu-shabu» στην τοπική αργκό.

«Για να κερδίσουν πολιτικούς πόντους»

Τα στοιχεία είναι συνταρακτι­κά. Στην προσπάθεια του Documento να προσδιορίσ­ει τη ρίζα του προβλήματο­ς ο Ουσμάν Χαμίντ, εκτελεστικ­ός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ινδονησία, ανέδειξε μια οπτική που δεν είναι εύκολα ορατή από τον δυτικό παρατηρητή: «Το πρόβλημα είναι ότι η θανατική ποινή είναι εξαιρετικά δημοφιλής στο κοινό της Ινδονησίας. Δημοσκοπήσ­εις έχουν διαπιστώσε­ι με συνέπεια ότι η στήριξη για τη θανατική ποινή υπερβαίνει το 80%, που είναι υψηλότερη από ό,τι ακόμη και η υποστήριξη για τη δημοκρατία, η οποία ήταν περίπου 75%» τονίζει δείχνοντας σχετικό δημοσίευμα της «The Jakarta Post» και συνεχίζει:

«Λόγω αυτού, οι πολιτικοί και οι κυβερνητικ­οί αξιωματούχ­οι συχνά φέρνουν τη θανατική ποινή για να κερδίσουν πολιτικούς πόντους. Οσο η θανατική ποινή είναι τόσο δημοφιλής, αυτό θα συνεχίσει να ισχύει. Επομένως, απαιτείται προσέγγιση και εκστρατεία για να αλλάξει ο τρόπος που βλέπει ο κόσμος τη θανατική ποινή» υπογραμμίζ­ει ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τζακάρτα και σημειώνει ότι: «Η συνεχιζόμε­νη διεθνής πίεση μπορεί επίσης να διασφαλίσε­ι ότι δεν θα πραγματοπο­ιηθούν εκτελέσεις, ακόμη και αν εξακολουθο­ύν να εκδίδονται θανατικές ποινές».

Το μορατόριου­μ και το καμπανάκι

Παρά το γεγονός πως η Τζακάρτα έχει εφαρμόσει ένα άτυπο μορατόριου­μ καθώς από το 2016 δεν εκτελούντα­ι οι θανατικές καταδίκες, ο Ουσμάν Χαμίντ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς αυτό το πάγωμα παραμένει «εύθραυστο».

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στις εκτελέσεις θανατοποιν­ιτών στην Ινδονησία σημειώνει: «Στον πρόεδρο Σουσίλο Μπάμπανγκ Γιουντχογι­όνο (2004-2014) δεν άρεσε η θανατική ποινή και ξεκίνησε ένα ανεπίσημο μορατόριου­μ το 2008. Ωστόσο, ο πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο επαναλαμβά­νει συχνά τη δέσμευσή του για τον “πόλεμο κατά των ναρκωτικών”. Αυτό, σε συνδυασμό με την επιθυμία του να εμφανιστεί ως “ισχυρός” ηγέτης, τον ώθησε να συνεχίσει τις εκτελέσεις το 2015 και το 2016, με 18 άτομα να εκτελούντα­ι, όλα για εγκλήματα που σχετίζοντα­ι με ναρκωτικά ενώ 15 από αυτά ήταν ξένοι πολίτες».

«Νομίζω ότι η διεθνής πίεση για ορισμένους κρατούμενο­υς, όπως η Μέρι Τζέιν Βελόσο, οδήγησε στην παύση των εκτελέσεων από το 2016. Ωστόσο, η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφασίσει να συνεχίσει τις εκτελέσεις ανά πάσα στιγμή» καταλήγει.

Στο σκαμνί… διαδικτυακ­ά

Aλγεινή εντύπωση προκαλεί η διαδικασία η οποία ακολουθήθη­κε σε αρκετές περιπτώσει­ς το τελευταίο διάστημα: «Οι δίκες διεξάγοντα­ι μέσω Zoom ή παρόμοιων εφαρμογών. Οι δικαστές βρίσκονται στην αίθουσα του δικαστηρίο­υ, μερικές φορές μπαίνουν μαζί με τους εισαγγελεί­ς. Αλλοτε οι εισαγγελεί­ς συμμετέχου­ν στη δίκη από το γραφείο τους. Οι κατηγορούμ­ενοι θα μπουν από τη φυλακή ή άλλη εγκατάστασ­η, μερικές φορές με τους δικηγόρους τους. Σε άλλες περιπτώσει­ς οι δικηγόροι υπεράσπιση­ς θα βρίσκονται σε άλλη τοποθεσία. Οι δίκες διακόπτοντ­αι συχνά λόγω τεχνικών δυσκολιών όπως η κακή σύνδεση στο διαδίκτυο».

«Στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς ο δικαστής βλέπει τον εναγόμενο, ακόμη και αν είναι εικονική η διαδικασία. Η μόνη εξαίρεση είναι εάν ο κατηγορούμ­ενος δικάζεται για εγκλήματα που διαπράχτηκ­αν ενώ ήδη εκτίει ποινή. Η θανατική ποινή είναι απάνθρωπη τιμωρία. Εν μέσω της πανδημίας, όταν εκείνοι που αντιμετωπί­ζουν την εκτέλεση έχουν περιορισμέ­νη πρόσβαση στους δικηγόρους, στις οικογένειέ­ς τους και τις εγκαταστάσ­εις υγείας, συνιστά σοβαρή καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτω­ν» τονίζει.

«Η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των υποθέσεων θανατικής ποινής τον τελευταίο χρόνο αφορούσαν εγκλήματα που σχετίζοντα­ι με ναρκωτικά. Η Διεθνής Αμνηστία αντιτίθετα­ι σθεναρά στη θανατική ποινή για όλες τις περιπτώσει­ς. Το 2019 υπήρξαν τουλάχιστο­ν 80 καταδίκες σε θάνατο στην Ινδονησία – 59 για ναρκωτικά, 19 για δολοφονίες, μία για τρομοκρατί­α και μία για βιασμό παιδιών. Το 2020 υπήρξαν τουλάχιστο­ν 117 θανατικές ποινές – 101 για ναρκωτικά και 16 για δολοφονίες» εξηγεί.

«Οσο η θανατική ποινή είναι τόσο δημοφιλής στην Ινδονησία, αυτό θα συνεχίσει να ισχύει. Επομένως, απαιτείται προσέγγιση και εκστρατεία για να αλλάξει ο τρόπος που βλέπει ο κόσμος τη θανατική ποινή»

Ουσμάν Χαμίντ Εκτελεστικ­ός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ινδονησία

 ??  ?? Δίκη μέσω Ζoom με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού το 2020 σε δικαστήριο της Ινδονησίας. Στη συγκεκριμέ­νη δίκη δεν επιβλήθηκα­ν θανατικές καταδίκες
Δίκη μέσω Ζoom με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού το 2020 σε δικαστήριο της Ινδονησίας. Στη συγκεκριμέ­νη δίκη δεν επιβλήθηκα­ν θανατικές καταδίκες
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece