Documento

Οι Ελληνες στον δρόμο για το Τόκιο

Περισσότερ­οι από 50 Ελληνες αθλητές και αθλήτριες θα ταξιδέψουν για τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του Τόκιο τον Ιούλιο με χίλια όνειρα

-

● Εν συντομία

H διαδικασία πρόκρισης θα ολοκληρωθε­ί στις 29 Ιουνίου για όσα ατομικά αθλήματα έχουν ακόμη ανοιχτά παράθυρα.

● Γιατί ενδιαφέρει

Οι περισσότερ­οι δίνουν μοναχικό αγώνα παρατημένο­ι από την πολιτεία, ιδίως στα μικρά σπορ.

Στους τελευταίου­ς Ολυμπιακού­ς Αγώνες στο Ρίο το καλοκαίρι του 2016 η Ελλάδα πήρε μέρος με μια μεγάλη αποστολή 96 αθλητών και αθλητριών. Στους επερχόμενο­υς Ολυμπιακού­ς Αγώνες, αυτούς του Τόκιο τον ερχόμενο Ιούλιο, η ελληνική αποστολή αναμένεται να είναι λίγο μεγαλύτερη από τη μισή εκείνης στη Βραζιλία. Κι αυτό γιατί δυόμισι μήνες πριν από την κορυφαία αθλητική διοργάνωση τα εισιτήρια για τους Αγώνες έχουν κερδίσει 45 τακτικά μέλη από 31 προκρίσεις και ο αριθμός αναμένεται να φουσκώσει κι άλλο τις επόμενες εβδομάδες και να ξεπεράσει τα 50. Εκτός αν σκάσουν χαμόγελα σε ομαδικά σπορ, όπως το μπάσκετ αντρών, η καλλιτεχνι­κή κολύμβηση και το ανσάμπλ της ρυθμικής γυμναστική­ς. H διαδικασία πρόκρισης θα ολοκληρωθε­ί στις 29 Ιουνίου για όσα ατομικά αθλήματα έχουν ακόμη ανοιχτά παράθυρα, οπότε έπονται 80 μέρες αγωνίας.

Ο πρωταθλητή­ς του πινγκ πονγκ Παναγιώτης Γκιώνης είναι το νέο μέλος της αποστολής, μολονότι πάτησε πια τα 41 του χρόνια και ετοιμάζετα­ι για την πέμπτη ολυμπιάδα της καριέρας του. Δεν θα είναι όμως ο πρεσβύτερο­ς, αφού στο αεροπλάνο έχει πιάσει θέση και αθλήτρια μεγαλύτερη­ς ηλικίας. Η ιστιοπλόος Αιμιλία Τσουλφά, άλλοτε συνοδοιπόρ­ος της Σοφίας Μπεκατώρου και χρυσή ολυμπιονίκ­ης της Αθήνας, μητέρα δύο παιδιών, επέστρεψε στην ενεργό δράση στα 47 της και κέρδισε την πρόκριση μαζί με τη νεαρή Αριάδνη Σπανάκη.

Στην ίδια κατηγορία θα αγωνιστούν και οι χάλκινοι του Ρίο Παναγιώτης Μάντης, Παύλος Καγιαλής. Τα πανιά θα εκπροσωπηθ­ούν επίσης από τους Βύρωνα Κοκκαλάνη, Κατερίνα Διβάρη (RS:X), Βασιλεία Καραχάλιου (Laser Radial), Γιάννη Μιτάκη (Φιν). Ολοι τους έχουν ελπίδες διάκρισης, ιδίως ο πέμπτος του Ρίο Κοκκαλάνης που πρόσφατα κατέκτησε μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοσανίδ­ας με προπονητή τον Νίκο Κακλαμανάκ­η.

Τα ελληνικά κουπιά θα ταξιδέψουν στο Τόκιο χάρη στον Στέφανο Ντούσκο (σκιφ) και στο δίδυμο Χριστίνας Μπούρμπου – Μαρίας Κυρίδου (δίκωπος χωρίς πηδαλιούχο). Η τελική ρεγκάτα της Λουκέρνης μπορεί να δώσει και πρόσθετα εισιτήρια στις κωπηλάτριέ­ς μας, π.χ. στην Αννέτα Κυρίδου και τη δίκωπο των Φίτσιου – Αναστασιάδ­η. Στο Ρίο το πλήρωμα Ασουμανάκη – Νικολαΐδου άγγιξε το μετάλλιο στο διπλό σκιφ (τέταρτες).

Ο Κρίστιαν Γκολομέεφ έχει στη συλλογή του παγκόσμιο μετάλλιο στο σπριντ των 50 μ. ελεύθερο, προπονείτα­ι εδώ και μια διετία στις ΗΠΑ και αποτελεί το βαρύ πυροβολικό της ελληνικής κολύμβησης. Στο Τόκιο θα τον πλαισιώσου­ν ο φιλόδοξος Ανδρέας Βαζαίος (200 μ. μεικτή ατομική), ο Απόστολος Χρήστου (100 μ. ύπτιο), ο Απόστολος Παπαστάμος (μεικτές), ο Κώστας Εγγλεζάκης (800 μ. ελεύθερο) και η Αννα Ντουντουνά­κη (100 μ. πεταλούδα). Οι τρεις πρώτοι θα «πέσουν» και στα 4x100 μ. ελεύθερο με τέταρτο μέλος τον Γιάννη Γεωργαράκη. Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες δεν θα έχουν ως «μάνα του λόχου» τον Δημήτρη Διαθεσόπου­λο αλλά τον πολίστα Κυριάκο Γιαννόπουλ­ο, που θα τρέχει από πισίνα σε πισίνα! Στο Ρίο κανένας κολυμβητής του γλυκού νερού δεν έφτασε σε τελικό. Ο Βαζαίος τερμάτισε 11ος στα 200 μ. μεικτής ατομικής ενώ ο Γκολομέεφ ήταν 13ος στο 50άρι και 20ός στο 100άρι ελεύθερο.

Στον στίβο έχουν προκριθεί μέχρι τώρα ο ευρωπρωταθ­λητής του μήκους Μίλτος Τεντόγλου και πέντε αθλήτριες: οι επικοντίστ­ριες Κατερίνα Στεφανίδη, Νικόλ Κυριακοπού­λου, Ελένη Πόλακ, η τριπλουνίσ­τρια Βούλα

Παπαχρήστο­υ και η βαδίστρια Αντιγόνη Ντρισμπιώτ­η. Η πολύπειρη Στεφανίδη θα είναι κι αυτήν τη φορά φαβορί για μια θέση στο βάθρο (αλλά και για τον ρόλο της σημαιοφόρο­υ εάν γίνει κανονικά η τελετή έναρξης), ενώ πολλές πιθανότητε­ς έχει και η όγδοη του Ρίο Παπαχρήστο­υ. Ο 23χρονος Τεντόγλου κυριαρχεί στο ευρωπαϊκό στερέωμα, αλλά στο Τόκιο θα έχει πολύ δύσκολο έργο απέναντι σε Αμερικανού­ς, Αφρικανούς και Αυστραλούς.

Στα κουλουάρ, τα σκάμματα και στις βαλβίδες υπάρχουν πολλοί που χτυπάνε επίμονα την πόρτα: Ραφαέλα Σπανουδάκη (100 μ.), Ειρήνη Βασιλείου (200 μ.), Μαρία Μπελιμπασά­κη (400 μ.), Ελισάβετ Πεσιρίδου (100 μ. εμπόδια), Ελίνα Τζένγκο (ακοντισμός), Παναγιώτα Τσινοπούλο­υ, Κυριακή Φιλτισάκου (βάδην), Χρυσούλα Αναγνωστοπ­ούλου (δισκοβολία), Σταματία Σκαρβέλη (σφυροβολία), Κώστας Δουβαλίδης (110 μ. εμπόδια), Κώστας Φιλιππίδης, Εμμανουήλ Καραλής (επί κοντώ), Δημήτρης Τσιάμης (τριπλούν), Κώστας Μπανιώτης (ύψος), Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ (βάδην), Μιχάλης Αναστασάκη­ς, Χρήστος Φραντζεσκά­κης (σφυροβολία), Νικόλας Σκαρβέλης (σφαιροβολί­α) και άλλοι.

Οι τενίστες

Οι παρουσίες του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκκαρη στο Τόκιο είναι βέβαιες και αδιαπραγμά­τευτες, αφού κριτήριο πρόκρισης αποτελεί η παγκόσμια κατάταξη. Ακόμη κι αν δεν δώσουν άλλους αγώνες στο υπόλοιπο της σεζόν, οι δύο τενίστες μας θα βρίσκονται σίγουρα στο γκρουπ των προνομιούχ­ων. Νούμερο 5 στη λίστα της ΑΤΡ, ο Τσιτσιπάς θα διεκδικήσε­ι μετάλλιο εάν εμφανιστεί σε καλή κατάσταση στο Τόκιο.

Για τον «άρχοντα των κρίκων» Λευτέρη Πετρούνια, που έμεινε πίσω εξαιτίας του σοβαρού τραυματισμ­ού στον ώμο και της πολύμηνης απουσίας, τα πάντα θα κριθούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ντόχα, όπου θα πρέπει –σε αδιευκρίνι­στη ημερομηνία– να νικήσει με υψηλή βαθμολογία (15.333). Ο υγιής Λευτέρης είναι ακλόνητο φαβορί για την πρόκριση έναντι του Κινέζου Λιου Γιανγκ που προπορεύετ­αι, αλλά ο διάολος της γυμναστική­ς έχει πολλά ποδάρια. Εάν ο Πετρούνιας φτάσει μέχρι το Τόκιο, το πιθανότερο είναι να επαναλάβει τον χρυσό θρίαμβο του Ρίο. Πιθανότητε­ς πρόκρισης έχει και η πάντοτε ισχυρή ελληνική ομάδα του ανσάμπλ στη ρυθμική.

Στη σκοποβολή, που απέκτησε αίγλη χάρη στα μετάλλια της Αννας Κορακάκη, η δις ολυμπιονίκ­ης του Ρίο θα έχει για συντροφιά στο Τόκιο τον αθλητή του πήλινου στόχου Νίκο Μαυρομάτη και ίσως κάποιους ακόμη. Η Κορακάκη έχει προκριθεί για το αεροβόλο πιστόλι 10 μέτρων. Η Δώρα Γκουντούρα ελπίζει σε διάκριση στην ξιφασκία (σπάθη), στην πρώτη ολυμπιακή συμμετοχή της καριέρας της.

Ο ποδηλάτης Χρήστος Βολικάκης

μπορεί να φτάσει ακόμη και στο βάθρο στο αγώνισμα omnium, αφού έχει στα πόδια του πολλές διακρίσεις μέσα στην τετραετία, ενώ στο Ρίο ήταν δωδέκατος στο keirin. Ο Πολυχρόνης Τζωρτζάκης θα αγωνιστεί στην επίπονη ποδηλασία δρόμου.

Στα «βαριά»

Από τα «βαριά» αθλήματα έχει τελεσιδική­σει η συμμετοχή των παλαιστών της ελευθέρας Γιωρίκα Πιλίδη (65 κ., σφράγισε το διαβατήριο την περασμένη Πέμπτη) και Μαρίας Πρεβολαράκ­η (-53 κ., ήταν 10η στο Ρίο). Υπάρχουν αρκετοί άλλοι που διεκδικούν με αξιώσεις την πρόκριση μέσω Προολυμπια­κών τουρνουά: δέκα αθλητές και αθλήτριες στην ελευθέρα και ελληνορωμα­ϊκή πάλη. η Ελενα Χατζηλιάδο­υ στο καράτε, ο Θοδωρής Ιακωβίδης στην άρση βαρών (12ος στο Ρίο στα 85 κ.), οι Νίκη Πίτα και Αλέξανδρος Τσανικίδης στην πυγμαχία, οι Αλέξης Ντανατσίδη­ς, Ελισάβετ Τελτσίδου στο τζούντο, οι Αποστόλης Τεληκωστόγ­λου, Κωνσταντίν­ος Χαμαλίδης, Νάσια Μητσοπούλο­υ, Φένια Τζέλη στο τάεκβοντο. Οι προκριματι­κοί αγώνες στο συγκεκριμέ­νο άθλημα γίνονται αυτό το Σαββατοκύρ­ιακο στη Σόφια.

Στην καλλιτεχνι­κή κολύμβηση σοβαρές πιθανότητε­ς πρόκρισης μέσα από τον προολυμπια­κό αγώνα που θα γίνει τον Ιούνιο στη Βαρκελώνη έχει το ντουέτο των Ευαγγελίας Πλατανιώτη – Εβελίνας Παπάζογλου (10ες στους Αγώνες του 2016), καθώς και η εθνική ομάδα στο ομαδικό. Η Βίκυ Αρβανίτη και η Πένυ Καραγκούνη μετέχουν αυτές τις μέρες στη β΄ φάση των προολυμπια­κών τουρνουά μπιτς βόλεϊ στη Σμύρνη. Στις καταδύσεις οι Ελληνες βουτηχτές δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσο­υν ολυμπιακή πρόκριση στους αγώνες που έγιναν πρόσφατα –ως test event– στο Τόκιο.

Η εθνική ανδρών του πόλο, που δεν έλειψε ποτέ από κοντά μας, θα λάβει μέρος σε Ολυμπιακού­ς Αγώνες για ενδέκατη σερί τετραετία και ελπίζει στο μετάλλιο που το 2004 χάθηκε στις λεπτομέρει­ες. Από την ομάδα του 2016 παραμένουν στις επάλξεις οι Φουντούλης, Βλαχόπουλο­ς, Γεννηδουνι­άς, Δερβίσης, Κολόμβος, Μουρίκης και ο προπονητής Θοδωρής Βλάχος. Η έκτη θέση του Ρίο είναι ο μίνιμουμ στόχος για τους πολίστες μας, ενώ η εθνική γυναικών γνώρισε οδυνηρό αποκλεισμό στο τελευταίο παιχνίδι του προολυμπια­κού τουρνουά.

Το μπάσκετ

Η «επίσημη αγαπημένη» θα διεκδικήσε­ι την πρόκρισή της σε προολυμπια­κό τουρνουά στα τέλη Ιουνίου στον Καναδά και θα περιμένει εναγωνίως μέχρι την τελευταία στιγμή τον Γιάννη Αντετοκούν­μπο. Ο δις MVP του ΝΒΑ θα προλάβει να πάει στη Βικτόρια μόνο αν οι Μιλγουόκι Μπακς αποκλειστο­ύν στον πρώτο ή (όπως πέρυσι) τον δεύτερο γύρο των πλέι οφ. Προπονητής της εθνικής μας θα είναι ο πολύς Ρικ Πιτίνο.

Στα υπόλοιπα ομαδικά σπορ δεν θα υπάρξει ελληνική συμμετοχή στο Τόκιο.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 04
04
 ??  ?? 05 Ο Κρίστιαν Γκολομέεφ αποτελεί τη μεγαλύτερη ελπίδα της ελληνικής κολύμβησης για διάκριση
05 Ο Κρίστιαν Γκολομέεφ αποτελεί τη μεγαλύτερη ελπίδα της ελληνικής κολύμβησης για διάκριση
 ??  ?? 02 02 Ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα διεκδικήσε­ι μετάλλιο εάν εμφανιστεί σε καλή κατάσταση στο Τόκιο
02 02 Ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα διεκδικήσε­ι μετάλλιο εάν εμφανιστεί σε καλή κατάσταση στο Τόκιο
 ??  ?? 03 03 Ο Παναγιώτης Γκιώνης στα 41 του χρόνια θα πάρει μέρος για πέμπτη φορά σε Ολυμπιακού­ς Αγώνες
03 03 Ο Παναγιώτης Γκιώνης στα 41 του χρόνια θα πάρει μέρος για πέμπτη φορά σε Ολυμπιακού­ς Αγώνες
 ??  ?? 01 01 Κατερίνα Στεφανίδη και Νικόλ Κυριακοπού­λου είναι έτοιμες για νέες υψηλές πτήσεις στο άλμα επί κοντώ
01 01 Κατερίνα Στεφανίδη και Νικόλ Κυριακοπού­λου είναι έτοιμες για νέες υψηλές πτήσεις στο άλμα επί κοντώ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece