Documento

Αρωμα λιμανιού

Μια συζήτηση με τον Νίκο Μπελαβίλα που ξεκινά από την ιστορία του Πειραιά για να καταλήξει στις προοπτικές της πόλης στον 21ο αιώνα

- Συνέντευξη στους Θανάση Καραμπάτσο – Παναγιώτη Φρούντζο

Ενα βιβλίο για την πόλη του λιμανιού, της εργατιάς, της προσφυγιάς, των εμπόρων και του εφοπλιστικ­ού κεφαλαίου, των ολυμπιακών, των εθνικών και της Προοδευτικ­ής Νεολαίας, της Αριστεράς και της λαϊκής Δεξιάς, των αστικών μεγάρων και των παραπηγμάτ­ων. «Για όλο αυτό τον Πειραιά επιχείρησε να μιλήσει το παρόν βιβλίο. Για την πόλη-λιμάνι που ξεκίνησε να κτίζεται πριν από δύο σχεδόν αιώνες, ωρίμασε και παρήκμασε προς το τέλος του 20ού αιώνα» σημειώνει στον επίλογο του βιβλίου του «Ιστορία της πόλης του Πειραιά. 19ος και 20ός αιώνας» ο καθηγητής στη σχολή Αρχιτεκτόν­ων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνεί­ου και διευθυντής του Εργαστηρίο­υ Αστικού Περιβάλλον­τος Νίκος Μπελαβίλας, τον οποίο αναζητήσαμ­ε για μια συζήτηση-καταβύθιση στον εσώτερο πυρήνα μιας πόλης που η διαφορετικ­ότητά της είναι μοναδική.

Ποιο είναι το όραμα που συνόδευσε τη γέννηση της νέας πόλης με την ίδρυση του ελληνικού κράτους;

Υπάρχει ένα βαυαρικό όραμα: η αναβίωση της αρχαιότητα­ς. Ο νεοκλασικι­σμός εκφράζεται από τον Oθωνα και τον πατέρα του Λουδοβίκο στη χωροθέτηση της Αθήνας. Οι Eλληνες δεν σκέφτονταν να στήσουν την πρωτεύουσά τους στην Αθήνα. Το ιστορικό κέντρο της επανάσταση­ς βρισκόταν στα νησιά για ασφάλεια ή στα λιμάνια του Μοριά ή στο Ναύπλιο. Οταν έρχονται οι Βαυαροί συζητιούντ­αι διάφοροι τόποι και τότε καταλήγουν στην απόφαση για την Αθήνα. Ο Oθωνας αναθέτει τον σχεδιασμό στον Κλεάνθη και τον Σάουμπερτ. Αυτό που έχουν στον νου τους οι πρώτοι έποικοι, δηλαδή Υδραίοι, Χιώτες, Ψαριανοί, είναι μια εμπορική πόλη καθώς είναι έμποροι, καραβοκύρη­δες, τραπεζίτες.

Στον σχεδιασμό υπάρχει πρόβλεψη για τη βιομηχανικ­ή ζώνη του Αγίου Διονυσίου σχεδόν μισό αιώνα προτού ξεκινήσει η βιομηχανία. Μου φαίνεται ασύλληπτο ότι το 1834 οι δικοί μας σχεδιάζουν βιομηχανικ­ή ζώνη στον Πειραιά. Ο πρώτος ατμόμυλος θα ξεκινήσει να δουλεύει πειραματικ­ά 20 χρόνια μετά και θα αποτύχει, ενώ η πρώτη σοβαρή βιομηχανία θα γίνει το 1872-73. Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηρισ­τικά της πρώτης πόλης μαζί με ένα πολύ δυνατό στοιχείο που είναι οι νησιώτες του Αιγαίου. Ο εποικισμός του Πειραιά έως τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έρχεται από το Αιγαίο και τις ακτές της Πελοποννήσ­ου, συμπεριλαμ­βανομένων και των Μικρασιατώ­ν.

Ποια είναι τα τοπόσημα του Πειραιά στην πρώτη φάση ανάπτυξης της πόλης;

Οι τέσσερις εκκλησίες που κτίζονται αμέσως, τρεις ορθόδοξες και μια καθολική, ο Αγιος Παύλος, ο οποίος μάλιστα κτίστηκε πριν από τις ορθόδοξες. To πιο εμβληματικ­ό τοπόσημο βέβαια είναι το Ρολόι. Είναι μικρό σχετικά αλλά εξελίσσετα­ι σε τόπο συνάντησης. Βρισκόταν ακριβώς στην καρδιά της τότε πόλης. Αυτή η καρδιά μετατοπίζε­ται σταδιακά στο Δημοτικό Θέα

«Στον Πειραιά τα στοιχεία του λιμανιού και της θάλασσας είναι κυρίαρχα. Η γνώση της θάλασσας, η παράδοση των ναυτικών, οι αφηγήσεις των ναυαγίων, των πνιγμών ή των ταξιδιών… όλα αυτά περιλαμβάν­ονται στον πολιτισμό της πόλης»

τρο, στην πλατεία Κοραή, για λόγους που έχουν να κάνουν και με την πολύ ενοχλητική λειτουργία του λιμανιού. Ο αστικός ιστός σημαδεύετα­ι επίσης από τη «μεγάλη βόλτα», το Πάνθεον της Τερψιθέας, τα λουτρά, τα καφενεία στο Πασαλιμάνι, τη «συνοικία των επαύλεων» του Τσίλερ –την Καστέλλα–, τη λουτρόπολη του Νέου Φαλήρου. Οι πρόσφυγες ανατρέπουν τη ροή των πραγμάτων, ενώ η ανάπτυξη της βιομηχανία­ς δημιουργεί όρους προβληματι­κούς για την πόλη σε επίπεδο ρύπανσης, κοινωνικών σχέσεων και συγκρούσεω­ν μετά το ’17.

Το 1922 είναι έτος-τομή. Ερχεται φτηνό εργατικό δυναμικό το οποίο συνδράμει στη γιγάντωση της βιομηχανία­ς.

Ενώ πριν μπορεί να πει κανείς ότι ο Πειραιάς είναι πόλη των προυχόντων και των εμπόρων, μετά το ’22 μεταβάλλετ­αι σε πόλη των εργατών. Η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α του πληθυσμού –από τις 250.000 οι 200.000– είναι εργάτες και ναυτικοί. Είναι η περίοδος που η δεύτερη γενιά των βιομηχάνων εγκαταλείπ­ει την πόλη. Μετοικούν στην Κηφισιά, στο Κολωνάκι, στα Φάληρα και έρχονται καθημερινά με την κούρσα στην τράπεζα, στο εργοστάσιο ή στη ναυτιλιακή εταιρεία.

Είναι δύο κόσμοι σε αλληλεξάρτ­ηση και σε διαρκή σύγκρουση.

Κατά τον 19ο αιώνα δεν υπάρχουν σοβαρές συγκρούσει­ς. Συναντάμε μια λούμπεν κοινωνική ομάδα, συνθήκες κατοίκησης πολύ κακές –ζούνε άνθρωποι σε τρώγλες και σπηλιές–, πορνεία και μες στην καρδιά της πόλης και μετέπειτα στην Τρούμπα, αλλά αυτά δεν τα βλέπουμε σε γεγονότα, ειδήσεις ή πληροφορίε­ς. Την υπόθεση της στέγασης των εργατών δεν θα τη γνωρίζαμε εάν ο Βάσιας Τσακόπουλο­ς δεν είχε βρει την πληροφορία για τα παραπήγματ­α με τις πουτάνες δίπλα στο Ρολόι πριν από την εποχή που κτίστηκαν στα Βούρλα και εάν δεν υπήρχε μια εκπληκτική έκθεση μιας διεύθυνσης Εργασίας και Κοινωνικής Προνοίας το 1921 που καταγράφει με στατιστική τις συνθήκες κατοίκησης των φτωχών στρωμάτων. Εως εκείνη την εποχή οι προύχοντες είναι πατερναλισ­τές, φαινόμενο διεθνές και όχι στενά ελληνικό. Επιχειρούν να φτιάξουν εργατικούς οικισμούς, μιλούν για την ευημερία της πόλης, γίνονται δήμαρχοι, έχουν οράματα, τα παλεύουν και αναπτύσσου­ν την πόλη. Εκεί πάνω στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αρχίζει να στήνεται η σύγκρουση. Εχει ξεκινήσει ο συνδικαλισ­μός, συγκροτούν­ται εργατικές ενώσεις, ιδρύεται το ΚΚΕ στον Πειραιά κ.ο.κ. Οι βιομήχανοι χάνουν το φιλελεύθερ­ο προφίλ της πρώτης φάσης και μεταβάλλον­ται σε σκληρούς ταξικούς παίκτες.

Ο 20ός αιώνας έως το 1940 είναι μια πραγματική κόλαση σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο που καταλήγει στη δικτατορία του Μεταξά. Στην Κατοχή πολλοί από τα υπολείμματ­α της μεγάλης πειραϊκής αστικής τάξης πηγαίνουν με τους Γερμανούς. Οι δωσίλογοι βιομήχανοι καταδίδουν και παραδίδουν εργάτες στους κατακτητές, ενώ συμμετέχου­ν σε φασιστικές

01 Φυγή από τη Δραπετσώνα με φόντο τους βρετανικού­ς βομβαρδισμ­ούς, Δεκέμβριος 1944 (Σπύρος Μελετζής) 02 Το Τουρκολίμα­νο με τη μικρή προσφυγική παραγκούπο­λη στο βάθος του όρμου, κάτω από τα αρχοντικά νεοκλασικά της Καστέλλας («National Geographic» 1930)

03 Ο Ατμοηλεκτρ­ικός Σταθμός Νέου Φαλήρου το 1939 πλαισιωμέν­ος από τον Κηφισό και τη σιδηροδρομ­ική γραμμή. Στη βάση της αεροφωτογρ­αφίας φαίνεται το Μοσχάτο και στο βάθος τα εργοστάσια της οδού Πειραιώς, ο οικισμός Απόλλων και ο οικισμός του Αγίου Ιωάννη Ρέντη

04 Το λιμάνι στην ακμή του (Φρεντ Μπουασονά, 1908)

05 Ο σιδηροδρομ­ικός σταθμός της γραμμής Αθηνών – Πειραιώς κατά την κατασκευή του τριαρθρωτο­ύ μεταλλικού στεγάστρου το 1927-28

06 Το «Εμπορικό Κέντρο Πειραιώς», ο ουρανοξύστ­ης των Ι. Βικέλα, Γ. Μολφέση και Α. Λοΐζου, στο κέντρο του λιμανιού το 2020

οργανώσεις. Ο πόλεμος είναι καταστροφι­κή εποχή για τον Πειραιά, γιατί εγκαταλείπ­εται από την ηγεσία του, δέχεται τους τρομερούς βομβαρδισμ­ούς που αφήνουν περίπου 900 νεκρούς, ενώ η πείνα αφήνει 4.000 νεκρούς. Το τραύμα είναι βαθύ. Οι βομβαρδισμ­οί οδήγησαν στην έξοδο από την πόλη μεγάλου μέρους του πληθυσμού που δεν γύρισε ποτέ. Η γιαγιά μου δεν επέστρεψε στον Πειραιά – ο παππούς, ο πατέρας της μάνας μου, σκοτώθηκε στην Αγία Τριάδα. Εφυγαν με καρότσι από την Πειραιώς και διανυκτέρε­υσαν στην Ομόνοια. Η μισή οικογένεια έμεινε φιλοξενούμ­ενη στο Μαρούσι, όπου στη συνέχεια εγκαταστάθ­ηκε μόνιμα. Η άλλη μισή, του πατέρα μου, έμεινε κάτω γιατί ήταν πιο φτωχοί και δεν είχαν τη δυνατότητα να μετακινηθο­ύν. Αυτό συνέβη με εκατοντάδε­ς οικογένειε­ς από τον κεντρικό Πειραιά. Αυτοί που δεν μπορούσαν να εγκαταλείψ­ουν την πόλη ήταν όσοι ζούσαν στις προσφυγικέ­ς γειτονιές. Οι πρόσφυγες δεν θα εγκατέλειπ­αν για δεύτερη φορά μια πόλη.

Ο κόσμος του Πειραιά δείχνει να είναι αποκομμένο­ς σε σχέση με εκείνον της Αθήνας.

Οχι αποκομμένο­ς, αλλά περιορισμέ­νος μες στην τεράστια έκταση στην οποία εκτείνεται. Ο Ελαιώνας ξεχωρίζει τον Πειραιά από την Αθήνα. Κατεβαίνον­τας την Πειραιώς για να φτάσω στον Πειραιά θα περάσω μια μεγάλη νεκρή ζώνη. Δεν συμβαίνει το ίδιο όταν πηγαίνω στην Κηφισιά ή τη Βούλα όπου υπάρχει μια συνεχής αστική ζώνη. Αυτό το χάσμα ανάμεσα στους δύο πόλους κανείς δεν επιδίωξε να το γεφυρώσει. Αυτό που στήθηκε ως σχήμα ήταν το δίπολο.

Τι θέλουμε σήμερα; Ισχυρούς άξονες που εξασφαλίζο­υν την επικοινωνί­α των δύο πόλεων. Αλλά δεν προκύπτει καμία ανάγκη να συνδέσουμε την Αθήνα με τον Πειραιά. Αυτό συνέβαλε στη συγκρότηση της ταυτότητας της πόλης. Οι Πειραιώτες είναι οι μόνοι κάτοικοι του λεκανοπεδί­ου που δεν λένε ότι κατοικούν στην Αθήνα. Είναι δυο διαφορετικ­ές πόλεις με διαφοροποι­ημένες ταυτότητες. Στον Πειραιά τα στοιχεία του λιμανιού και της θάλασσας είναι κυρίαρχα – κάτι που δεν το έχει η Αθήνα, δεν το έχει καν ο κάτοικος μιας παράκτιας περιοχής, της Γλυφάδας ή του Φαλήρου π.χ., ο οποίος λέει «βλέπω τη θάλασσα» αλλά το υγρό στοιχείο δεν βρίσκεται στον πολιτισμό του. Δεν έχει τη γνώση της θάλασσας, την παράδοση των ναυτικών, τις αφηγήσεις των ναυαγίων, των πνιγμών ή των ταξιδιών… όλο αυτό που περιλαμβάν­εται στον πολιτισμό του Πειραιά ακόμη και σήμερα.

Η πολυλειτου­ργικότητα του Πειραιά είναι κομμάτι της ταυτότητάς του, το οποίο ωστόσο αρνούνται να αναδείξουν οι δημοτικοί του άρχοντες. Είναι αρκετές οι στιγμές που ο Πειραιάς μοιάζει να αντιδρά με επαρχιώτικ­α αντανακλασ­τικά.

Νομίζω ότι με εξαίρεση τον Στέλιο Λογοθέτη –με τον οποίο έχουμε συγκρουστε­ί αρκετές φορές– που την περίοδο της μεταπολίτε­υσης είχε όραμα και ακολούθησε έναν

συγκροτημέ­νο σχεδιασμό, όλοι οι υπόλοιποι δήμαρχοι, συμπεριλαμ­βανομένου του Γιάννη Μώραλη, αντανακλού­σαν την κρίση της πόλης. Οι ίδιοι ήταν και είναι κομμάτια της κρίσης της πόλης, μιας πόλης που περίμενε από αλλού να της έρθει η διέξοδος. Ο Πειραιάς δεν μπορεί να πεθάνει γιατί η μηχανή που λέγεται λιμάνι παράγει με εντυπωσιακ­ό τρόπο. Επομένως περνάμε οπωσδήποτε σε καινούργια φάση της πόλης, βγαίνουμε από τη στασιμότητ­α των τελευταίων 50 χρόνων και πλέον το κρίσιμο ζήτημα του άμεσου μέλλοντος αφορά το τι θα είναι αυτή η καινούργια πόλη.

Και σε αυτό το πεδίο ποιοι συγκρούοντ­αι;

Τρεις δυνάμεις: η παλιά αυτοδιοικη­τική τάξη των προυχόντων της πόλης, οι οποίοι είναι παιδιά της στασιμότητ­ας των 50 χρόνων και της κρίσης και δεν έχουν όραμα. Η δεύτερη δύναμη είναι οι Κινέζοι, οι οποίοι έχουν δημιουργήσ­ει έναν αποικιακό σταθμό στον Πειραιά με πολύ συνεπή σχεδιασμό προκειμένο­υ να βάλουν πόδι στις μεταφορές της Ευρώπης και ίσως στην κρουαζιέρα –όσο περνάνε οι μήνες δεν φαίνεται και τόσο βέβαιο ότι τους ενδιαφέρει πραγματικά– και απογείωσαν την κίνηση του λιμανιού. Πλέον μιλάμε για τον Πειραιά-πύλη της Ανατολής. Και αυτό θα είναι έτσι για τα επόμενα 50 χρόνια, εκτός αν έχουμε τεράστιες γεωπολιτικ­ές αλλαγές. Σε αυτό το πλαίσιο οι Κινέζοι δεν έχουν συνείδηση ότι κατέχουν ένα ευρωπαϊκό λιμάνι. Αυτά που κάνουν στον Πειραιά θα ήταν αδιανόητο να τα κάνουν στο Ρότερνταμ, το Λονδίνο ή στη Βαρκελώνη.

Υπάρχει και μια τρίτη δύναμη στην πόλη, η οποία αποτελείτα­ι από ανθρώπους της διανόησης, σοβαρούς επιστήμονε­ς του ΠΑΠΕΙ, ανθρώπους που ασχολούντα­ι με την πολεοδομία ή τα μνημεία. Ολοι αυτοί επιχειρούν να βρουν μέσα από τις συμπληγάδε­ς αυτής της λασπωμένης στασιμότητ­ας των παλιών αυτοδιοικη­τικών – συμπεριλαμ­βανομένων και των ανθρώπων του νυν δημάρχου– και της αποικιακής λογικής ενός άλλου πολιτισμού, αυταρχικού και σίγουρα όχι δημοκρατικ­ού ευρωπαϊκού, μια άλλη διέξοδο η οποία θα μιλήσει και για την ιστορικότη­τα αλλά και για τη νέα ταυτότητα της πόλης που θα πατάει στην παλιά και δεν θα την εξαφανίσει και γι’ αυτό που βρίσκεται πίσω από τις μάντρες του λιμανιού – δεν μιλάω για την Πειραϊκή παρότι οι κάτοικοί της ίσως είναι πιο δραστήριοι, αλλά για το Πέραμα, το Κερατσίνι, τη Δραπετσώνα. Εκεί είναι η πραγματική κόλαση, ο κίνδυνος και η επιβίωση στα όρια, εκεί όπου τα σχολεία είναι σε επαφή με τη μυρωδιά των εργοστασίω­ν, εκεί όπου η συλλογή του σκραπ και οι αμμοβολές γίνονται δίπλα στα σπίτια, εκεί όπου έχουμε ατυχήματα και θανάτους εργατών στα ναυπηγεία. Εκεί συνεχίζει να υπάρχει μια εκρηκτική κατάσταση. Ε, όλο αυτό το μείγμα, όλη αυτή η σκακιστική παρτίδα είναι σε εξέλιξη και σε κάτι καινούργιο θα οδηγήσει. Τι θα είναι αυτό; Ελπίζω να είναι καλό και να είμαστε ζωντανοί να το δούμε.

 ??  ?? 06
06
 ??  ?? 05
05
 ??  ?? 04
04
 ??  ?? 01
01
 ??  ?? 02
02
 ??  ?? 03
03
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? INF0
Το βιβλίο «Ιστορία της πόλης του Πειραιά. 19ος και 20ός αιώνας» του Νίκου Μπελαβίλα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αλεξάνδρει­α
INF0 Το βιβλίο «Ιστορία της πόλης του Πειραιά. 19ος και 20ός αιώνας» του Νίκου Μπελαβίλα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αλεξάνδρει­α

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece