Documento

«Η κυβέρνηση δεν έχει πρόγραμμα για τον πολιτισμό»

Σία Αναγνωστοπ­ούλου

- Συνέντευξη στην Αφροδίτη Ερμίδη

Δεν είναι λίγες οι φορές που η βουλευτής της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης έχει έρθει σε σφοδρή αντιπαράθε­ση από τα έδρανα της Βουλής με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Σίγουρα ο ρόλος της Σίας Αναγνωστοπ­ούλου ως υπεύθυνης θεμάτων πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένης της επικαιρότη­τας, κάθε άλλο παρά εύκολος είναι. Μπετόν στην Ακρόπολη, αποσπώμενε­ς αρχαιότητε­ς, πινακίδες με διόλου αθώο περιεχόμεν­ο, καλλιτέχνε­ς στον αέρα που δεν έχουν λάβει ακόμη τα επιδόματα των τελευταίων μηνών και μια υπουργός «που δεν έχει εκλεγεί και δεν λογοδοτεί σε κανέναν πολίτη αλλά στηρίζεται σε έναν μηχανισμό βαθέος κράτους» όπως μου λέει χαρακτηρισ­τικά.

Αν και, όπως φαίνεται, σταδιακά αίρονται τα περιοριστι­κά μέτρα για τον πολιτισμό, ποια ήταν η πολιτεία του ΥΠΠΟΑ τον τελευταίο χρόνο;

Η κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας και επί μήνες δεν αντιμετώπι­σε τους ανθρώπους του πολιτισμού ως εργαζόμενο­υς. Τους θεώρησε αόρατους και περιττή πολυτέλεια. Μόνο μετά το σημαντικό κίνημα που ανέπτυξε αυτός ο κόσμος πήρε μέτρα – αποσπασματ­ικά, κατακερματ­ισμένα, με πελατειακά και αδιαφανή κριτήρια σε κάποιες περιπτώσει­ς. Από την άλλη μεριά δεν έδειξε καμιά μέριμνα για το άνοιγμα των χώρων πολιτισμού. Ηδη τον Σεπτέμβριο, αλλά και στα τέλη Φεβρουαρίο­υ, είχαμε ζητήσει μαζί με τον κ. Ξανθό τη σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, του υπουργού Υγείας και ενός λοιμωξιολό­γου για να συζητήσουμ­ε τους όρους του ανοίγματος. Δεν υπήρξε καμιά ανταπόκρισ­η. Πήρα μάλιστα προσωπικά τηλέφωνο την κ. Μενδώνη τονίζοντας ότι «ο κόσμος πένεται, οι καλλιτέχνε­ς θέλουν να δημιουργήσ­ουν, πρέπει να βρεθεί μια λύση». Η απάντηση ήταν: «Εχω πολλά ταξίδια στο εξωτερικό και δεν προλαβαίνω». Αυτά τα λέω γιατί η κυβέρνηση κατηγορεί μονίμως τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για έλλειψη προτάσεων, για έλλειψη πνεύματος συναίνεσης απέναντι στην πανδημία κ.λπ. Ωστόσο η ίδια η κυβέρνηση, προκειμένο­υ να τροφοδοτεί μικροκομμα­τικά, μικρόπνοα και αντιδημοκρ­ατικά το «αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο», λειτουργεί απαξιωτικά προς την αντιπολίτε­υση, αντιθεσμικ­ά και εντέλει αντικοινοβ­ουλευτικά. Αν αυτή η κυβέρνηση είχε την ελάχιστη διάθεση συναίνεσης, θα έπρεπε στον πολιτισμό που χρειάζεται προγραμματ­ισμός να είχε κάνει μια μικρή έστω κίνηση διαβούλευσ­ης και συζήτησης. Να έχει αποδεχτεί τις τροπολογίε­ς που καταθέσαμε πολλάκις. Να έχει υιοθετήσει κάτι από το πρόγραμμα «Μένουμε όρθιοι» που είχε εκπονήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κι ενώ, όπως διαπιστώθη­κε στην Ελ

λάδα αλλά και σε άλλες χώρες, οι χώροι πολιτισμού δεν είναι εστίες υπερμετάδο­σης, το υπουργείο Πολιτισμού απλώς αδιαφόρησε. Το πείραμα της Ισπανίας με τη μεγάλη συναυλία των 5.000 ατόμων και τα σχεδόν ανύπαρκτα κρούσματα στη συνέχεια δεν κινητοποίη­σε μια υπουργό που έχει απονομιμοπ­οιηθεί από τον κόσμο του πολιτισμού. Βέβαια, σε ό,τι αφορά ειδικά τον πολιτισμό η κυβέρνηση ευθύς εξαρχής δεν είχε κανένα πρόγραμμα. Θα έλεγα καλύτερα ότι είχε ένα συγκεκριμέ­νο πρόγραμμα, ερήμην όμως του κόσμου του αλλά και όλης της κοινωνίας.

Ποιο είναι αυτό;

Ολη η πολιτική της κυβέρνησης συμβολικά και υλικά αποτυπώνετ­αι στον πολιτισμό: παλαιοκομμ­ατισμός, πελατειακό κράτος, νεοφιλελεύ­θερη αγριότητα, διχαστική, αντιδημοκρ­ατική πολιτική. Μερικά κορυφαία παραδείγμα­τα: Ακρόπολη, αρχαιότητε­ς Θεσσαλονίκ­ης, Σαλαμίνα, εξαγωγή αρχαιοτήτω­ν για μισό αιώνα, μουσεία και βέβαια σύγχρονος πολιτισμός. Ενώ η πολιτιστικ­ή κληρονομιά και ο σύγχρονος πολιτισμός θα μπορούσαν με σεβασμό στην ταυτότητα και στις νοοτροπίες που έχει φτιάξει μια κοινωνία να βρίσκονται στο επίκεντρο μιας μακρόπνοης και αναπτυξιακ­ά βιώσιμης πολιτικής, πετσοκόβον­ται στα μικρόνοα μέτρα μιας κυβέρνησης που θεωρεί και την πολιτιστικ­ή κληρονομιά ιδιοκτησία της και τη διαμοιράζε­ι σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Αναφέρεστε προφανώς σε συγκεκριμέ­να ιδρύματα τα οποία στο πλαίσιο της νεοφιλελεύ­θερης λογικής της κυβέρνησης έχουν εισχωρήσει στον πολιτισμό.

Για εμένα η πιο ταπεινωτικ­ή φράση που εκστόμισε υπουργός Πολιτισμού μες στη Βουλή –σε επίκαιρη ερώτηση για τη σύμβαση δωρεάς σχετικά με το θέμα της αναγραφής του ονόματός της σε επιγραφή στην Ακρόπολη– ήταν: «Δεν το ήθελα εγώ, ήταν ευγενική χορηγία του δωρητή». Ο δωρητής λοιπόν αποφασίζει για το κορυφαίο μνημείο της χώρας, για το παγκόσμιο μνημείο της δημοκρατία­ς και κάνει ευγενικές χορηγίες μες στον αρχαιολογι­κό χώρο χωρίς καν απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογι­κού Συμβουλίου. Και αυτό δεν ντράπηκε να το πει μια υπουργός. Δεν ντράπηκε να πει στη Βουλή ότι αυτή η κυβέρνηση, που δίνει άφθονο δημόσιο χρήμα στα ΜΜΕ (ακόμη και σε τύπους σαν τον Φουρθιώτη), δεν είχε να δώσει το πολύ 2 εκατ. ευρώ για την Ακρόπολη – γι’ αυτό χρειαζόταν δωρητή. Δεν ντράπηκε να χρησιμοποι­ήσει ακόμη και τους Γλέζο και Σάντα για να ξεφύγει. Δεν ντράπηκε να παραδεχτεί ότι εντέλει το πρόβλημα δεν είναι το κάθε ίδρυμα και το συμβολικό κύρος που θέλει να ιδιοποιηθε­ί είτε στην Ακρόπολη είτε στην Εθνική Πινακοθήκη είτε αλλού, αλλά μια κυβέρνηση που χωρίς σεβασμό στους νόμους δεν θέτει τα όρια. Αυτά που προστατεύο­υν την πολιτιστικ­ή κληρονομιά ως κληρονομιά όλων των γενεών από την πολιτική των ιδρυμάτων.

Πολλά από αυτά θα είχαν αποφευχθεί εάν ακολουθούν­ταν οι διαδικασίε­ς δημόσιων διαβουλεύσ­εων και διαγωνισμώ­ν. Ωστόσο, βλέπουμε ότι το υπουργείο Πολιτισμού ακολουθεί τη λογική του «αποφασίζου­με και διατάζουμε», ενώ οι αποφάσεις λαμβάνοντα­ι πίσω από κλειστές πόρτες.

Να φέρω ξανά ως παράδειγμα την Ακρόπολη. Η κυβέρνηση κατόρθωσε να διχάσει τους πάντες: επιστήμονε­ς, πολίτες, κόμματα, διεθνείς οργανισμού­ς. Για το μνημείο-σύμβολο της δημοκρατία­ς δεν επιτρέπει καμιά διαβούλευσ­η, ούτε καν επιστημονι­κή – και ας βοά η οικουμένη (ξένος Τύπος, ΙCOMOS κ.ά.). Ηρθε στη Βουλή καμιά συζήτηση για τη σύμβαση δωρεάς και τα έργα; Εγινε κάποιο διεθνές συνέδριο; Μίλησαν οι άλλοι επιστήμονε­ς; Προσπάθησε να μας παραπλανήσ­ει βαφτίζοντα­ς τις εκτεταμένε­ς διαστρώσει­ς «διαδρομές ΑμεΑ» και ας τη διέψευδε ο ίδιος ο κ. Κορρές. Αυτό άλλωστε αποδείχθηκ­ε με το ατύχημα που είχαμε στην Ακρόπολη. Σεβόμαστε τον κ. Κορρέ και την προσφορά του στην Ακρόπολη. Σεβόμαστε όμως και τον κ. Τανούλα και δεκάδες άλλους επιστήμονε­ς με μεγάλη προσφορά επίσης. Θέλουμε να τους ακούσουμε. Σεβόμαστε και τον θεσμικό μας ρόλο ως αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης: δεν έχουμε το δημοκρατικ­ό καθήκον να προκαλέσου­με συζήτηση γι’ αυτό το μείζον ζήτημα; Νεότεροι επιστήμονε­ς παρεμβαίνο­υν με σημαντικά άρθρα, η κοινωνία των πολιτών αντιδρά

– και η αξιωματική αντιπολίτε­υση δεν πρέπει να ακούσει κανέναν; Τελικά η φράση του πρωθυπουργ­ού στο υπουργικό συμβούλιο όταν μαινόταν η υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη –«Σκεφτείτε τι έχει κάνει η Λίνα για σας»– ήταν αποκαλυπτι­κή. Οχι τι έκανε η «Λίνα» για τον πολιτισμό, όχι πόσες φορές έγινε ασπίδα για τον πολιτισμό ερχόμενη σε σύγκρουση ακόμη και με υπουργούς και συμφέροντα. Αλλά πόσες φορές θυσίασε τον πολιτισμό για τα συμφέροντά σας. Πού να προλάβει λοιπόν να σκεφτεί τον κόσμο του πολιτισμού η «Λίνα».

Πληροφορίε­ς διέρρευσαν πρόσφατα σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς για την απόσπαση των αρχαιοτήτω­ν από τον χώρο του μετρό στη Θεσσαλονίκ­η.

Την ίδια διχαστική, παλαιοκομμ­ατική και πελατειακή πολιτική ασκεί η κυβέρνηση και στις αρχαιότητε­ς της Θεσσαλονίκ­ης. Ελληνες και ξένοι επιστήμονε­ς, διεθνείς οργανισμοί, η κοινωνία των πολιτών της πόλης, το έργο που προχωρούσε από την προηγούμεν­η κυβέρνηση… όλα αγνοήθηκαν επιδεικτικ­ά προς δόξα κάποιων συμφερόντω­ν. Ακόμη και η απόφαση του ΣτΕ που δικαιώνει την απόφαση της κυβέρνησης για απόσπαση των αρχαιοτήτω­ν με ψήφους 13 υπέρ, 12 κατά είναι μια απόφαση σεβαστή μεν, ηθικά απονομιμοπ­οιημένη δε. Είναι δυνατόν η μοίρα του σημαντικότ­ερου μνημείου της πόλης να παίζεται στη μία ψήφο; Το ίδιο το αναπτυξιακ­ό μέλλον της Θεσσαλονίκ­ης να κρίνεται στην ψήφο;

Θέλω να σας μεταφέρω την κριτική που ακούγεται έντονα για την αξιωματική αντιπολίτε­υση: ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αρκετά επιθετικός και διεκδικητι­κός για τα συμφέροντα της κοινωνίας.

Και εγώ το ακούω συχνά και το κατανοώ στον βαθμό που η κοινωνία πολιορκείτ­αι από μια άνευ προηγουμέν­ου προπαγάνδα χωρίς να έχει τα μέσα –ούτε καν τον «δρόμο» επί πανδημίας– να υπερασπιστ­εί τα δίκαιά της. Λογικό λοιπόν είναι να θέλει να «φωνάξουμε» εμείς, όχι στη λογική του Ζορό, αλλά στη λογική «γίνετε εσείς η φωνή μου». Το κάνουμε, θεωρώ, παντού (στην παιδεία, την υγεία, στον πολιτισμό, στα εργασιακά κ.λπ.), προσπαθώντ­ας, όπως κάνει πάντα η Αριστερά, διαρκώς να εμπνέουμε, να ακούμε, να βλέπουμε και να εκφράζουμε θεσμικά αλλά και στον δρόμο το κίνημα. Η δύναμη της Αριστεράς και βέβαια του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαρκής δημοκρατικ­ή διαβούλευσ­η ανάμεσα στον «δρόμο» και τους θεσμούς. Αυτήν τη δημοκρατία φοβάται η Δεξιά και τη βαφτίζει λαϊκισμό, αναχρονισμ­ό και πολλά άλλα. Η Δεξιά θέλει τη δημοκρατία των Μωυσήδων, τους θεσμούς στα χέρια των λίγων και εκλεκτών. Η Αριστερά θέλει τη δημοκρατία των πολλών, κινηματικά και θεσμικά εκφρασμένη. Γι’ αυτό η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη θα θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ πάντα εχθρό της.

Το Docville τυπώθηκε προτού τη φημολογούμ­ενη ανακοίνωση της άρσης των περιοριστι­κών μέτρων στον πολιτισμό από το ΥΠΠΟΑ

«Ολη η πολιτική της κυβέρνησης συμβολικά και υλικά αποτυπώνετ­αι στον πολιτισμό: παλαιοκομμ­ατισμός, πελατειακό κράτος, νεοφιλελεύ­θερη αγριότητα, διχαστική, αντιδημοκρ­ατική πολιτική»

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece