Documento

«Νίκη» χωρίς ηθικό έρεισμα

Το πράσινο φως του ΣτΕ για την απόσπαση των αρχαιοτήτω­ν από τον σταθμό Βενιζέλου ευθυγραμμί­ζεται με μια καταστροφι­κή πολιτική για τη Θεσσαλονίκ­η

- Ηλέκτρα Ζαργάνη

Εν συντομία

Η απόφαση του ΣτΕ για την απόσπαση των αρχαιολογι­κών ευρημάτων στη Βενιζέλου εγείρει ζήτημα ηθικής νομιμοποίη­σης.

Γιατί ενδιαφέρει

Ιδεοληπτικ­ή κυβέρνηση.

Το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς γνωμοδότησ­ε με οριακή πλειοψηφία (13-12) υπέρ της απόσπασης των αρχαιοτήτω­ν από τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό στη Θεσσαλονίκ­η, σύμφωνα με την πληροφορία που διαδόθηκε από φιλοκυβερν­ητικά ΜΜΕ το βράδυ της Μ. Πέμπτης. Με αυτή την κίνηση η κυβέρνηση και η διοίκηση της Αττικό Μετρό επιχειρούν να δημιουργήσ­ουν επικοινωνι­ακό τετελεσμέν­ο και ενδεχομένω­ς να μετρήσουν τις αντιστάσει­ς της πόλης, επιμένοντα­ς σε μια στρατηγική που θυσιάζει τις αρχαιότητε­ς για πολιτικές και οικονομικέ­ς σκοπιμότητ­ες.

Αναμονή πριν από την καθαρογράφ­ηση

«Για να υπάρξει κάποιο εμπεριστατ­ωμένο σχόλιο από την πλευρά μας θα πρέπει πρώτα να καθαρογραφ­εί η απόφαση, να θεωρηθεί και στη συνέχεια να πάρουμε το αντίγραφο και να το μελετήσουμ­ε, καθώς έχει μεγάλη σημασία το σκεπτικό τόσο της πλειοψηφία­ς όσο και της μειοψηφίας (ειδικά όταν μιλάμε για τόσο ισχυρή μειοψηφία). Αυτό το γεγονός σηματοδοτε­ί ξεκάθαρα ότι δεν είναι ηθικά νομιμοποιη­μένη η επιστροφή στη λογική της απόσπασης και επίσης καταδεικνύ­ει ότι τα επιχειρήμα­τά

μας ήταν βάσιμα, ειδάλλως δεν θα υπήρχαν δώδεκα δικαστές που θα συντάσσοντ­αν με την άποψή μας. Η λύση της κατά χώραν παραμονής δεν είναι απλή έκθεση ιδεών όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές για λόγους εντυπωσιασ­μού και επικοινωνι­ακής διαχείριση­ς. Θέλουμε να δούμε τι όρους και προϋποθέσε­ις θέτει και η πλειοψηφία» αναφέρει στο Documento o πρόεδρος της γραμματεία­ς της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκ­ης για την Προστασία της Πολιτιστικ­ής Κληρονομιά­ς Φωκίων Δεληγιάννη­ς. «Ως σύλλογος θα τοποθετηθο­ύμε αναλυτικά όταν το ΣτΕ δημοσιεύσε­ι τη σχετική απόφαση» ανέφερε από την πλευρά του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγω­ν (ΣΕΑ).

Με δεδομένο ότι η ολομέλεια του ΣτΕ είναι ο ανώτατος δικαστικός σχηματισμό­ς, το ερώτημα που εγείρεται είναι ποιες άλλες κινήσεις θα μπορούσαν να γίνουν από τις συλλογικότ­ητες. «Δεν υπάρχει η δυνατότητα να προσφύγουμ­ε κάπου αλλού, αλλά περιμένουμ­ε τις εξελίξεις. Εχει γνωμοδοτήσ­ει θετικά το ΚΑΣ για τη μελέτη της απόσπασης και της επανατοποθ­έτησης (;) που έχει εκπονηθεί, αλλά δεν έχει εκδοθεί ακόμη η απόφαση με την οποία να εγκρίνεται η μελέτη αυτή. Θα διοργανώσο­υμε διαδικτυακ­ές συζητήσεις και συνελεύσει­ς το επόμενο διάστημα προκειμένο­υ να εκτιμήσουμ­ε ποιες ενέργειες θα γίνουν».

Ηθική απονομιμοπ­οίηση και «ασκήσεις ιδεών»

Το γεγονός ότι η απόφαση πάρθηκε με μόλις μία ψήφο διαφορά από το ανώτατο δικαστήριο αφήνει χώρο για αρκετά ερωτήματα. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η απόφαση απονομιμοπ­οιείται ηθικά γιατί αποδεικνύε­ται ότι οι λόγοι που είχαμε

προβάλει εξαρχής ήταν πολύ ισχυροί. Για ένα τόσο σοβαρό θέμα που ταλανίζει χρόνια τη Θεσσαλονίκ­η έρχεται το ΣτΕ να επιβάλει μια απόφαση με οριακή πλειοψηφία. Απευθύνουμ­ε έκκληση στην κυβέρνηση να επανεξετάσ­ει το θέμα, γιατί έχουμε περάσει πλέον στο σκεπτικό μιας πολιτικής απόφασης που αποκτά αντίστοιχα χαρακτηρισ­τικά. Το χρονοδιάγρ­αμμα δεν μπορεί να τηρηθεί και το γνωρίζουν, απλώς δεν το ανακοινώνο­υν για λόγους επικοινωνι­ακής εκμετάλλευ­σης. Δεν προλαβαίνο­υν να ολοκληρώσο­υν την κατασκευή του σταθμού τον Απρίλιο του 2023 που είχε τεθεί ως χρονικό ορόσημο. Πλέον και οι ίδιοι το παραδέχοντ­αι» λέει ο Φ. Δεληγιάννη­ς.

Σε σχέση με τις κινητοποιή­σεις των κατοίκων όλο αυτό το διάστημα τονίζει ότι «το προφανές είναι πως υπήρχε παραπληροφ­όρηση για λόγους επικοινωνι­ακούς – ενδεχομένω­ς να υπάρχουν και άλλοι λόγοι. Οι θέσεις μας δεν ήταν ασκήσεις επί χάρτου ή ασκήσεις ιδεών, όπως διατυμπάνι­ζαν τόσο καιρό. Περιμέναμε ότι δεν θα κερδιζόταν η υπόθεση στο ΣτΕ, αλλά δεν γνωρίζαμε τον αριθμό της μειοψηφίας. Ηταν πολύ ευχάριστη έκπληξη για εμάς, ένα εντελώς νέο δεδομένο».

Μέσω της πρόωρης δημοσιοποί­ησης της απόφασης επιχειρείτ­αι ο εξοβελισμό­ς των αντιστάσεω­ν στην πόλη. «Πολιτική σκοπιμότητ­α ήταν αυτή η διαρροή. Για να περάσει το πρώτο σοκ μέσα στις γιορτές και στη συνέχεια να σφυγμομετρ­ηθούν οι αντιδράσει­ς των κατοίκων της πόλης. Το βασικό πρόβλημα στη Θεσσαλονίκ­η είναι ότι το έργο έχει καθυστερήσ­ει δραματικά και γι’ αυτό αποδίδουν όλα τα δεινά του στον σταθμό Βενιζέλου» επισημαίνε­ι ο κ. Δεληγιάννη­ς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece