Documento

Στη λίμνη της Ακρόπολης

Με το καινούργιο τους πρότζεκτ οι Sinodi Papu στοχεύουν στο ταμπού της παλιάς τε και νέας «ρωμιοσύνης»

- Καλλιτεχνι­κή ομάδα Sinodi Papu

Ανεβαίνεις τον λόφο της Ακρόπολης και φτάνεις στο σημείο όπου κάποτε έστεκαν τα Προπύλαια. Είναι τώρα η άκρη μιας λίμνης, καταφύγιο για κάθε λογής πουλάκια και ψαράκια. Στην ταμπέλα λέει «Ακρόλιμνη» και τα νερά της στάζουν στα πλάγια του βράχου λες κι είναι κάποια πολυτελής πισίνα στη Σαντορίνη. Τα φευγαλέα σύννεφα και ο αττικός ήλιος καθρεφτίζο­νται στα νερά της, άνθρωποι περπατούν στις όχθες της, άλλοι γευματίζου­ν, άλλοι κολυμπούν.

Ακούς το νερό της να εξατμίζετα­ι. Τα νερά της είναι καταπράσιν­α. Εχει πολλά κουνούπια, πάπιες και αδέσποτα σκυλιά. Τα αγριόχορτα

δεν έχουν κοπεί χρόνια τώρα και σε πιάνει φαγούρα αν φοράς κοντά ρούχα. Ο Παρθενώνας, το Ερέχθειο και όλα τα κτίσματα που φιλοξένησε ποτέ αυτός ο βράχος –ό,τι συντρίμμι δηλαδή απέμεινε από αυτά– είναι όλα τώρα βουλιαγμέν­α στον βυθό της. Αυτή είναι η πραγματική λίμνη Βουλιαγμέν­η.

Ολοι οι Ελληνες αγαπούν την Ακρόπολη. Αριστεροί, δεξιοί, αναρχικοί, φασίστες, άντρες, γυναίκες, νέοι, γέροι, παιδιά συμφωνούν πως είναι πάρα πολύ υπερήφανοι γι’ αυτό το αριστούργη­μα που δεσπόζει στο κέντρο της πρωτεύουσά­ς τους. Ασύγκριτο κάλλος και ανθρώπινο μέτρο, μια αρχαιοπληκ­τική χιλιοειπωμ­ένη αφήγηση που παπαγαλίζο­υμε εν χορώ από το νηπιαγωγεί­ο και που καθόλου δεν είμαστε διατεθειμέ­νοι να προβληματο­ποιήσουμε. Δεν πειράζει που η Ελλάδα δεν παράγει σύγχρονη τέχνη, που είμαστε οι ουραγοί της Ευρώπης σε ό,τι άπτεται του πολιτισμού, της δημιουργικ­ότητας

και της καινοτομία­ς. Δεν είμαστε «ο πιο δυστυχισμέ­νος λαός της Ευρώπης», ψέματα λέει η έρευνα, έχουμε την Ακρόπολη και γι’ αυτό μας ζηλεύουν.

Πέρυσι κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, όταν όλοι ήμασταν απολύτως σοκαρισμέν­οι από την πανδημία, η μόνη είδηση που κατάφερε να διαπεράσει το μονοπώλιο των ενημερώσεω­ν για τον κορονοϊό ήταν αυτή για ένα ξενοδοχείο που ήταν πολύ ψηλό και έκρυβε την Ακρόπολη. Οργή, αγανάκτηση, πανικός, «σεντόνια» στα κοινωνικά δίκτυα. «Ευτυχώς» όλα λύθηκαν με έναν νέο νόμο που μειώνει ακόμη περισσότερ­ο –στα 21 μ.– το επιτρεπόμε­νο ύψος των κτιρίων που βρίσκονται γύρω από την Ακρόπολη. Τίποτε δεν πρέπει να είναι πιο ψηλό από εκείνη. Και όχι μόνο ό,τι είναι κοντά της.

Διαβάζουμε ότι «η Ακρόπολη μπλοκάρει τους ουρανοξύστ­ες στο Ελληνικό». Αν προχωρήσει το σχέδιο του Ελληνικού, η Αττική

θα αποκτήσει κτίρια ύψους έως και 200 μ., ανταγωνιστ­ικά ως προς την Ακρόπολη δηλαδή, οπότε μην τα περιμένετε. Οχι ότι μας αφορά ένας πόλεμος μεταξύ Παρθενώνα και καζίνου. Είναι σαν να πρέπει να πάρεις μέρος μεταξύ κράτους και εκκλησίας.

Ο κύριος λόγος που δεν κατασκευάζ­ονται ουρανοξύστ­ες στην Ελλάδα, και ειδικά στην Αθήνα, είναι για να μην υπάρξουν ανταγωνιστ­ικές κατασκευές ως προς την Ακρόπολη. Οποιοδήποτ­ε ψηλό κτίριο θα «κατέστρεφε τις αναλογίες του κλασικού αττικού τοπίου και κυρίως την εμβληματικ­ή εικόνα του ιερού βράχου».

Η Ακρόπολη δεν είναι φυσικά μόνο ένα πολεοδομικ­ό βαρίδι· μακάρι να ήταν μόνο αυτό. Πολύ περισσότερ­ο είναι ένα συμβολικό βαρίδι. Δεν έχουμε ένα Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης –έχουμε δηλαδή, αλλά είναι νεκροζώντα­νο, τείνοντας περισσότερ­ο προς την πρώτη λέξη της ονομασίας του– αλλά δεν μας πειράζει. Η σύγχρονη τέχνη είναι για τους άλλους, τους βαρβάρους, που δεν έχουν Ακρόπολη ναούμε. Βλακείες και εξυπνάδες χωρίς καμία αξία μακριά από εμάς, εμείς έχουμε αιωνιότητα. Επίσης, σύμφωνα με μια άλλη έρευνα, είμαστε οι πλέον σοβινιστές της Ευρώπης.

Αλλά ας επιστρέψου­με στην αρχή. Ανεβαίνεις τον λόφο και φτάνεις στο σημείο όπου κάποτε έστεκαν τα Προπύλαια. Είναι τώρα η άκρη μιας λίμνης, καταφύγιο για κάθε λογής πουλάκια και ψαράκια. Ενα τέρας παίρνει συνεντεύξε­ις από περαστικού­ς, μετά είναι γυμνό, αφηγείται ιστορίες και τραγουδάει. Μια χελωνάνθρω­πος καταρρέει υπό το βάρος ενός χαρτονένιο­υ Παρθενώνα στις πλάτες της. Μια νύμφη χορεύει στα βράχια της νέας λίμνης. Ενας σαλτιμπάγκ­ος περπατά περιμετρικ­ά της κάτοψης του Παρθενώνα, στο πλαίσιο επανάδραση­ς μιας κλασικής εικαστικής περφόρμανς. Τυχαίοι χρήστες του Omegle ακούνε ένα τραπ τραγούδι κατά της Ακρόπολης. Μια μπαλάντα απαριθμεί τρόπους καταστροφή­ς του μνημείου. Πρόκειται για μια απελευθερω­τική βεβήλωση που, όπως γράφει ο Τζόρτζιο Αγκάμπεν, «αποδίδει εκ νέου στην κοινοχρηστ­ία ό,τι είχε διαχωριστε­ί στη σφαίρα του ιερού».

Αυτός είναι ο κόσμος που κατασκευάζ­ουν οι Sinodi Papu, μιας Αθήνας με λίμνη και χωρίς ένδοξο παρελθόν. Μιας πόλης στην οποία όλα είναι δυνατόν να συμβούν και τίποτε δεν θα τα εμποδίσει να συμβούν. Κανένας ιερός βράχος, όσο ψηλά κι αν είναι. Μια πόλη των ποιητών-σαμποτέρ, την πόλη του Γιώργου Μακρή και του Νικόλα Κάλας.

Δεν είμαστε «ο πιο δυστυχισμέ­νος λαός της Ευρώπης», ψέματα λέει η έρευνα, έχουμε την Ακρόπολη και γι’ αυτό μας ζηλεύουν

 ??  ?? Λόγος παρεμβατικ­ός για την Ακρόπολη που ακόμη και αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να την επινοήσουμ­ε για να εξασφαλίζο­υμε τη δικαίωση της «εθνικής» μας οντότητας στο διηνεκές
Λόγος παρεμβατικ­ός για την Ακρόπολη που ακόμη και αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να την επινοήσουμ­ε για να εξασφαλίζο­υμε τη δικαίωση της «εθνικής» μας οντότητας στο διηνεκές

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece