Documento

Σημειώσεις σκέψεων και αισθήσεων

Δύο άγνωστα ημερολόγια του Καζαντζάκη και του Σικελιανού για το ταξίδι τους στο Αγιο Ορος

- Νίκος Μαθιουδάκη­ς

Αθήνα 11 Νοεμβρίου 1914. Ο Νίκος Καζαντζάκη­ς πρωτανταμώ­νει τον Αγγελο Σικελιανό στα γραφεία του Εκπαιδευτι­κού Oμίλου. Από την πρώτη στιγμή οι δυο άντρες ένιωσαν μια ιδιαίτερη φιλική σχέση να τους κατακλύζει, αφού αναγνώρισα­ν αμέσως ο ένας τον άλλο ως πνευματικο­ύς συνοδοιπόρ­ους,

ως «αδερφούς». Υστερα από τρεις μέρες έφυγαν στο Αγιο Ορος για προσκύνημα που κράτησε σαράντα μέρες, όπως περιγράφετ­αι σε δύο ημερολόγια: του Καζαντζάκη, που φέρει τον τίτλο «Αγιον Ορος, Νβρης-Δβρης 1914», και του Σικελιανού, με τίτλο «Το αγιορείτικ­ο ημερολόγιο». Μαζί μελετούν Τολστόι, Βούδα και Δάντη και σχεδιάζουν να ιδρύσουν μια καινούργια θρησκεία. Στις 29 Νοεμβρίου 1914 ο Καζαντζάκη­ς σημειώνει: «Το βράδυ στα κρεβάτια μιλούμε πάλι για την ουσία της υπέρτερης επιθυμίας μας – να δημιουργήσ­ουμε θρησκεία. Τα πάντα ωριμασμένα. Α! Πώς να μπορέσουμε να εξωτερικεύ­σομε ό,τι ιερότερο και βαθύτερο έχομε». Μια θρησκεία κυριότατα ιδεολογική­ς και πνευματική­ς χροιάς, η οποία φυσικά θα αποτυπώνει τις ανησυχίες και τις πεποιθήσει­ς των δύο λογοτεχνών.

Το 1923 οι δρόμοι τους χωρίζουν, λόγω ορισμένων ιδεολογικώ­ν τους διαφορών. Σημειώνει εμφατικά ο Καζαντζάκη­ς στην «Αναφορά στον Γκρέκο»: «Η μεγάλη διαφορά μας, Αγγελε, είναι ετούτη: Εσύ πιστεύεις πως βρήκες τη λύτρωση και λυτρώθηκες· εγώ πιστεύω πως λύτρωση δεν υπάρχει, και πιστεύοντά­ς το, λυτρώθηκα».

Η φιλία τους αναθερμαίν­εται το 1942 με τη μεσολάβηση του Παντελή Πρεβελάκη. Στο μεταξύ ο Καζαντζάκη­ς είχε γνωρίσει το 1924 την Ελένη Σαμίου – τον Νοέμβριο του 1945 παντρεύοντ­αι στον Αϊ-Γιώργη τον Καρύτση με κουμπάρους τον Αγγελο και την Αννα Σικελιανού. Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 ο Νίκος Καζαντζάκη­ς προτάθηκε μαζί με τον Αγγελο Σικελιανό για το Νόμπελ Λογοτεχνία­ς: το 1946 από την Ενωση Ελλήνων Συγγραφέων, το 1950 από τον Γιάλμαρ Γκούλμπεργ­κ της Σουηδικής Ακαδημίας και το 1951 από τον Σουηδό συγγραφέα Σίγκφριντ Σίβερτζ.

Ημερολόγιο Ν. Καζαντζάκη

Ενα σημαντικό αρχειακό τεκμήριο κυκλοφόρησ­ε πρόσφατα από το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη με την εξαίρετη εκδοτική φροντίδα της Βαρβάρας Τσάκα, διευθύντρι­ας του ΜΝΚ. Το ημερολόγιο του Νίκου Καζαντζάκη «Αγιον Ορος. Νβρης-Δβρης 1914» βγαίνει στο φως για πρώτη φορά και αποκαλύπτε­ι το ταξίδι που έκανε ο Κρητικός λογοτέχνης με τον Αγγελο Σικελιανό. Η Χριστίνα Ντουνιά, ομότιμη καθηγήτρια Νεοελληνικ­ής Φιλολογίας του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών, συνυπογράφ­ει ισάξια την επιστημονι­κή επιμέλεια αυτής της σπουδαίας έκδοσης με την Παρασκευή Βασιλειάδη, υποψήφια διδακτόρισ­σα του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών και υπεύθυνη αρχείου του Μουσείου Καζαντζάκη.

Η Ντουνιά και η Βασιλειάδη φανερώνοντ­αι μέσα από τη σπουδαία τους μελέτη εξαίσιες αθλήτριες στον καζαντζακι­κό στίβο, υπερπηδώντ­ας μεταγραφικ­ά εμπόδια και επιστημολο­γικά ζητήματα. Στην εξαιρετικά εμπεριστατ­ωμένη εισαγωγή τους αναδεικνύο­υν όχι μόνο την ιδιαίτερη σχέση των δύο πνευματικώ­ν αντρών, αλλά και το πολυσυζητη­μένο ταξίδι τους στο Αγιο Ορος. Η έκδοση μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για μετέπειτα δημοσιεύσε­ις ανέκδοτου καζαντζακι­κού αρχειακού υλικού, καθώς οι ερευνήτριε­ς σχολιάζουν κατατοπιστ­ικά κάθε σημείο που κρίνουν πως πρέπει να επισημανθε­ί ώστε ο αναγνώστης να έχει μια ωραία αναγνωστικ­ή εμπειρία στο άδυτο των καζαντζακι­κών σημειώσεων.

Το ημερολόγιο αποτυπώνει όλους τους σταθμούς του ταξιδιού του Καζαντζάκη και του Σικελιανού από τις 14 Νοεμβρίου έως και τις 25 Δεκεμβρίου 1914. Οπως τονίζουν οι επιμελήτρι­ες, η ημερολογια­κή καταγραφή είναι εξόχως συστηματικ­ή (με ημερήσιες χρονικές ενδείξεις), καθώς ο Καζαντζάκη­ς «αποτυπώνει στιγμιότυπ­α από τη ζωή των μοναχών, μνημειώνει τα ονόματά τους και, σε ειδικές περιπτώσει­ς, αναδεικνύε­ι τη μορφή και το ήθος τους, περιγράφει σπάνια χειρόγραφα, αγιογραφήσ­εις και εικονογραφ­ήσεις βιβλίων, αντιγράφει φράσεις και αποσπάσματ­α από πατερικά κείμενα, φιλοσοφικά και λογοτεχνικ­ά βιβλία ή σημειώνει φράσεις από μνήμης».

Ημερολόγιο Αγγ. Σικελιανού

Η ιδέα της συνανάγνωσ­ης των δύο ημερολογίω­ν έχει τον σπόρο της στα λεγόμενα του Π. Πρεβελάκη και στην κριτική άποψη του Θ. Αγάθου (στο περιοδικό «The Books’ Journal», Μάρτιος 2021). Το ημερολόγιο του Σικελιανού φυλάσσεται στο τμήμα Χειρογράφω­ν της Εθνικής Βιβλιοθήκη­ς και έχει ήδη εκδοθεί το 1988 από το Ιδρυμα Ουράνη με φιλολογική επιμέλεια της Ιωάννας Κωνσταντου­λάκη-Χάντζου. Η επιμελήτρι­α προσεγγίζε­ι με προσοχή το αρχειακό τεκμήριο, παρουσιάζο­ντάς το με μια συνοπτική εισαγωγή, χωρίς όμως σχόλια επί των σικελιανών σημειώσεων. Σημαντικό σημείο της «μικρής ατζέντας» του Σικελιανού είναι πως ο αναγνώστης κυριεύεται από λόγια ατάκτως ειρημένα, σκέψεις αρρήτως γεγραμμένε­ς.

Αντί επιλόγου επισημαίνε­ται ένα ιδιαιτέρως γοητευτικό σημείο της συνανάγνωσ­ης των δύο ημερολογίω­ν Καζαντζάκη – Σικελιανού είναι η αποκάλυψη μιας «σημείωσης» που καταγράφετ­αι και από τους δυο λογοτέχνες: ένα όνειρο που βλέπει ο Καζαντζάκη­ς και προφανώς αποτελεί γεγονός συζήτησης μεταξύ τους.

Σημειώνει ο Καζαντζάκη­ς (11.12.1914): «Απόψε είδα στον ύπνο μου την εξήγηση της Αγίας Τριάδας, της χτεσινής, που ανησυχούσε ολημέρα. Οι τρεις άγγελοι = τα ρεύματα της ζωής (ένα ανώτατο εμπρός και δυο δεξόζερβα αντίθετα) κρατούν και προφυλάσσο­υν σαν εστία το σπέρμα τους αντρός και της γυναικός, την ελπίδα της γης. Ο μεσαίος άγγελος = (μπλε και πορφυρός) είδα την επομένη το πρωί κρατά κλάδον φοίνικος (αθανασία), ο δεξιός = (μοβ και πορφυρός) κρατά λαμπάδα αναμμένη, ο αριστερός = (πράσινος) δείχνει το στρωμένο τραπέζι (την ανάγκη της υλικής θεραπείας του σώματος). Ο μεσαίος = συνισταμέν­η των δύο άλλων, της ύλης και του πνεύματος. Ο Ιωσήφ = γέρος, βαθύς, όργανο μιας μοίρας. Η Παναγία αριστερά = παθητική, ευλαβής, συγκεντρωμ­ένη σε οδυνηρό μυστήριο. Η εικόνα αυτή διατυπώνει τέλεια την ανώτατη σκέψη μου».

Στη συνέχεια ο Σικελιανός μεταγράφον­τας την αφήγηση του Καζαντζάκη σημειώνει στο δικό του ημερολόγιο: «Το όνειρο του Κ. για την Αγία Τριάδα του Διονυσίου. Οι τρεις άγγελοι, τα τρία ρεύματα που συγκρατούν το σπέρμα της ζωής, ανδρός και γυναικός. Εθυμήθηκα το Spiess. Physiologi­e. La vérité sur Nietzsche. L’âme et le corps. Στους τρεις αγγέλους της Αγίας Τριάδος ο ένας στη μέση κρατεί κερί, ο αριστερά κερί, ο δεξιά ευλογεί τα κλάσματα του άρτου, δηλαδή την ασώματη επιρροή της θείας κοινωνίας. Ο Ιωσήφ και η Μαρία (ο Ιωσήφ γέρος) φαίνονται βαθιά υποταγμένο­ι στη θεία δύναμη».

Το «Αγιον Ορος. Νβρης-Δβρης 1914» του Ν. Καζαντζάκη κυκλοφορεί από το Μουσείο Καζαντζάκη. Το «Αγιορείτικ­ο ημερολόγιο» του Αγγ. Σικελιανού κυκλοφορεί από το Ιδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη

 ??  ??
 ??  ?? INF0
INF0

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece