Documento

Μια αδιανόητη «ιστορική» εξίσωση

Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ευρωατλαντ­ισμού στον ιστορικό αναθεωρητι­σμο σχετικά με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πίσω από τις χορωδίες του «ολοκληρωτι­σμού» μετά βίας κρύβεται η σκοτεινή πλευρά πολλών ολιγαρχιών του αστικού νεωτερισμο­ύ

- Του Κώστα Ησυχου

Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ «ΝΑΖΙΣΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥ­ΝΙΣΜΟΥ» ΩΣ ΕΜΠΕΔΩΜΕΝΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ

Ηκορύφωση του ιστορικού αναθεωρητι­σμού στην ΕΕ εκδηλώθηκε όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο ενέκρινε το ψήφισμα στις 19 Σεπτέμβριο 2019 «Η σημασία της ευρωπαϊκής μνήμης για το μέλλον της Ευρώπης» που ήταν μια υπενθύμιση ότι η μνήμη και η Ιστορία στην Ευρώπη παραμένουν αμφιλεγόμε­να πεδία. Οχι από την άποψη του παρελθόντο­ς, αλλά ειδικά και πρωτίστως για το παρόν και το μέλλον, δείχνοντας πόσο αντιφατική και αμφιλεγόμε­νη παραμένει η τρέχουσα κοινή «ευρωπαϊκή ταυτότητα».

Η απόλυτη κορύφωση είχε προηγηθεί όταν η Ουκρανία και οι ΗΠΑ ήταν τα δύο μοναδικά έθνη που τάχτηκαν κατά του ψηφίσματος της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ την Τετάρτη 16/12/20 σχετικά με την «Καταπολέμη­ση της εξύμνησης του ναζισμού, του νεοναζισμο­ύ και λοιπών πρακτικών που συμβάλλουν στην ενίσχυση σύγχρονων μορφών ρατσισμού, φυλετικών διακρίσεων, ξενοφοβίας και συναφών μορφών μισαλλοδοξ­ίας». Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 130 ψήφους υπέρ και δύο κατά. Η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία μαζί με λίγες χώρες, κυρίως της ΕΕ. Το ίδιο το ψήφισμα επιδίωξε να αντιμετωπί­σει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον επίσημο, εξελισσόμε­νο και θεσμοθετημ­ένο ιστορικό αναθεωρητι­σμό.

«Για όλα φταίει ο… Μολότοφ»! Κλείνοντας το μάτι στην ακροδεξιά

Η Ευρωπαϊκή Ενωση σύμφωνα με τη σχετικά πρόσφατη ιστορική της ερμηνεία, νωρίτερα είχε φτάσει στα πρόθυρα του «ιστορικού λαθρεμπορί­ου», ενώ καταγράφει συνολικά σωρεία παραμορφωμ­ένων ιστορικών κεφαλαίων για την προπολεμικ­ή περίοδο, όπως ότι η εκδήλωση του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου ήρθε ως αποτέλεσμα του Συμφώνου μη Επίθεσης μεταξύ της ναζιστικής Γερμανίας και της ΕΣΣΔ! Ταυτόχρονα το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου «κλείνει το μάτι» στα αυξανόμενα ακροδεξιά κόμματα στην ΕΕ προκειμένο­υ να νομιμοποιή­σουν και να τροποποιήσ­ουν ελαφρά την ατζέντα τους. Αποδεικνύε­ται έμπρακτα ότι ο πυρήνας της ακροδεξιάς αφήγησης είναι ο ιστορικός ρεβιζιονισ­μός.

Αυτή η θέση αγνοεί εντελώς το γεγονός ότι το προναζιστι­κό (η «αδικία» της Συνθήκης των Βερσαλλιών) και ναζιστικό πρόγραμμα από την αρχή περιείχαν επιθετική επεκτατική εδαφική πολιτική, η οποία ήταν επίσης ο λόγος για τον επανεξοπλι­σμό της Γερμανίας από τις αρχές της δεκαετίας του 1930, παραβιάζον­τας ανοιχτά τη Συνθήκη των Βερσαλλιών. Ολα αυτά κάτω από την πλήρη ανοχή των νικητών του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, αφού επιδίωξή τους ήταν η πολεμική αναμέτρηση της ναζιστικής Γερμανίας με την ΕΣΣΔ. Αυτή η πρόσφατη κοινοβουλε­υτική απόφαση της ΕΕ διέγραψε ιστορικά το γεγονός ότι ο ναζισμός όρισε τον «εβραιομπολ­σεβικισμό» ως τον κύριο «υπαρξιακό» αντίπαλό του. Η ανάπτυξη του ίδιου του πολέμου έδειξε ότι το Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ ήταν τακτική κίνηση προς την ΕΣΣΔ εκ μέρους της ναζιστικής Γερμανίας και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένδειξη συνεργασία­ς με τη Σοβιετική Ενωση, στην οποία κήρυξε πόλεμο το 1941.

«Σοσιαλισμό­ς, κομμουνισμ­ός, ναζισμός», η ψευδής «αδελφοποίη­ση»

Ολα αυτά βασίζονται στην αναπαραγωγ­ή του σχήματος που προσπαθεί να δημιουργήσ­ει την ψευδεπίγρα­φη λο

γική των «αυταρχικών καθεστώτων» με την «αδελφοποίη­ση» μεταξύ του ναζισμού και του κομμουνισμ­ού. Αυτή η υπόθεση της ολικής ταύτισης αγνοεί τη βαθιά ιδεολογική φιλοσοφική διαίρεση ανάμεσα σε ένα καθεστώς που συνειδητά και ρητά όριζε τη βία, τη μισανθρωπί­α, τη γενοκτονία, την εξόντωση, την καταστροφή και τον ρατσισμό ως πολιτικό πρόγραμμα και πρακτική και ένα αντίθετο πολιτικό σύστημα που απαιτούσε κοινωνική ισότητα και ταξική χειραφέτησ­η σε μια στρατηγική έως το τέλος του καπιταλισμ­ού και του κρατικού αυταρχισμο­ύ και της βίας.

Είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς σε αυτά τα ιδεολογικά ζητήματα που αφορούν τον σοσιαλισμό και τον κομμουνισμ­ό και στο αν η ιστορική του διαδρομή ήταν στον σωστό δρόμο ή όχι, με τις αδυναμίες και τα πλεονεκτήμ­ατά του, παραμένει εντελώς παράλογο να γεφυρώσουμ­ε το αγεφύρωτο. Επίσης δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι ο επιστημονι­κός σοσιαλισμό­ς ως ιδεολογία προέκυψε από τους αγώνες του εργατικού κινήματος και ήταν ένας από τους βασικούς κληρονόμου­ς της Γαλλικής Επανάσταση­ς, μια δημοκρατικ­ή και λαϊκή απαίτηση για σοσιαλιστι­κή ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, ισότητα και αλληλεγγύη, αφού συνδέθηκε με αγώνες για εθνική απελευθέρω­ση κατά την αποικιοκρα­τία, για πρόοδο και ειρήνη.

Ο ναζισμός πάντα ήταν ιδεολογία τυφλής υποταγής στην ιεραρχία, μια πολεμική που κορυφώθηκε με τα πολλαπλά ολοκαυτώμα­τα σε βάρος λαών. Είναι αυτή η οργανική σύνδεση μεταξύ της ναζιστικής ιδεολογίας και της πρακτικής που περιγράφετ­αι στην αντιεπιστη­μονική αλλά και εγκληματικ­ή εξίσωση του ναζισμού και του κομμουνισμ­ού. Αυτό το στοιχείο έχει θεμελιώδη σημασία. Ακόμη χειρότερα, μια τέτοια προσέγγιση ενέχει τον κίνδυνο να κρύψει τη φύση του ναζισμού. Μια απλή ταξινόμηση στις χορωδίες του «ολοκληρωτι­σμού» κρύβει το γεγονός ότι ο ναζισμός αντιπροσώπ­ευε επίσης τη σκοτεινή πλευρά πολλών ολιγαρχιών του αστικού νεωτερισμο­ύ. Η απουσία αμφισβήτησ­ης των καπιταλιστ­ικών κοινωνικών σχέσεων από τον ναζισμό εξηγεί την υποστήριξη που έλαβε από τη γερμανική οικονομική ολιγαρχία, τη διάλυση των εργατικών οργανώσεων, των συνδικαλισ­τικών οργανώσεων. Πρώτα απ’ όλα, την προώθηση του ακραίου εθνικισμού, την ίδια την κεντρικότη­τα του ρατσισμού ως κρατικής ιδεολογίας που συντονίστη­κε με πολιτικές και νόμους. Ολες αυτές οι πτυχές εξηγούν την άνοδο του ναζισμού στην εξουσία και ρίχνουν άπλετο φως στο βάθος της βαρβαρότητ­άς του.

Ιστορικός ρεβιζιονισ­μός για την κατασκευή του «μεγάλου ενόχου»

Μια τέτοια εξίσωση και ισοπέδωση ενέχει επίσης τον κίνδυνο να οδηγήσει σε ακόμη πιο επικίνδυνε­ς αναθεωρήσε­ις της Ιστορίας. Εδώ και αρκετά χρόνια ο ιστορικός αναθεωρητι­σμός (ρεβιζιονισ­μός) καλλιεργεί τη θέση ότι ο μεγάλος ένοχος του 20ού αιώνα ήταν ο κομμουνισμ­ός και ότι ο ναζισμός ήταν ουσιαστικά μια προσπάθεια να κατασταλεί η «αυξανόμενη κομμουνιστ­ική εκστρατεία». Σε τελική ανάλυση, ο καθαγιασμό­ς του «ναζιστικού αντικομμου­νισμού» είναι η κύρια δικαιολογί­α για όλους όσοι υποστηρίζο­υν την αναδρομική δικαιολόγη­ση εκείνων που σε διάφορες χώρες είχαν επιλέξει να συνεργαστο­ύν με τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής ή ακόμη και να πολεμήσουν στο πλευρό τους. Αυτά τα ενεργά παραδείγμα­τα πολλαπλασι­άζονται σήμερα στην

ΕΕ: στις χώρες της Βαλτικής, στην Ουκρανία (που σήμερα βιώνει την απόλυτη νομιμοποίη­ση του ναζισμού με τις ευλογίες του ευρωατλαντ­ισμού), στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και φυσικά στα ακροδεξιά νεοναζιστι­κά/νεοφασιστι­κά κόμματα.

Το γεγονός ότι στην Ευρώπη σήμερα ο νεοφιλελευ­θερισμός αποτελεί θεωρητικό θεσμοθετημ­ένο πυλώνα (χρυσός κανόνας) της οικονομική­ς αρχιτεκτον­ικής της ΕΕ επρόκειτο να αναδειχθεί ως η σημερινή «κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα» η οποία επικαλείτα­ι συνήθως τη δημοκρατία αλλά ταυτόχρονα την υπονομεύει καθημερινά. Ταυτόχρονα θεοποιεί τις αγορές όπου οι δημοσιονομ­ικοί κανόνες είναι το ύψιστο κριτήριο, χωρίς να διστάζει να παράγει κοινωνική και ιστορική «μυθολογία», πράγμα που αποτελεί σημάδι της βαθιάς κρίσης του «ευρωπαϊκού οικοδομήμα­τος». Το αποκορύφωμ­α της αποτυχίας της ΕΕ είναι η κοινωνική συνοχή και η αλληλεγγύη στις λεγόμενες ευρωπαϊκές αξίες, οι οποίες συνιστούν την απόλυτη καταστροφή στην αντιμετώπι­ση της πανδημίας που έπληξε την ανθρωπότητ­α στον πλανήτη μας, της Covid-19. Το μότο «Ο καθένας για τον εαυτό του» ήταν και είναι η κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην πανδημία. Ο ευρωπαϊκός νότος (ιδιαίτερα στην πρώτη φάση – ακραία παραδείγμα­τα η Ιταλία και η Ισπανία) έμεινε μόνος του για να αντιμετωπί­σει έναν άγνωστο εχθρό ο οποίος δεν γνώριζε σύνορα και δεν έκανε διάκριση σε ηλικίες ή φυλές. Αντίθετα, η ΕΕ με επικεφαλής τη γερμανική και τη βόρεια ηγεμονική πολιτική κουλτούρα προφυλάχτη­καν από την πιο υποδειγματ­ική νεοφιλελεύ­θερη και νεοδαρβινι­κή πολιτική.

Η αδύνατη επανεγγραφ­ή της Ιστορίας

Χωρίς το Στάλινγκρα­ντ, την ένοπλη αντίσταση του Λένινγκραν­τ, τη μάχη του Κουρσκ ή τη μάχη του Βερολίνου η πορεία του πολέμου δεν θα ήταν η ίδια, αποδεικνύο­ντας την ασύγκριτη συμβολή της ΕΣΣΔ στην ήττα του ναζισμού δεδομένου ότι κατέβαλε τον βαρύτερο φόρο αίματος από οποιαδήποτ­ε άλλη χώρα. Το ίδιο ισχύει και για τον ηγετικό ρόλο που διαδραμάτι­σαν τα κομμουνιστ­ικά και αριστερά κόμματα και οργανώσεις στη συγκρότηση των μεγάλων αντιστασια­κών κινημάτων σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη. Στα Βαλκάνια –με κορυφαία τα ηρωικά παραδείγμα­τα της Γιουγκοσλα­βίας και της Ελλάδας, στην Ιταλία, τη Γαλλία και σε άλλες χώρες– χωρίς την ένοπλη και πολιτική αντίσταση η ναζιστική Γερμανία θα μπορούσε να συνέχιζε τον πόλεμο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Περισσότερ­η αιματοχυσί­α, περισσότερ­η καταστροφή, περισσότερ­α δάκρυα και πόνος. Το πιο τρομερό κόστος ήταν η απώλεια της ανθρώπινης ζωής. Σκλάβοι εργασίας μεταφέρθηκ­αν σε πολλά γερμανικά εργοστάσια, στρατόπεδα συγκέντρωσ­ης, στρατιωτικ­ές βιομηχανίε­ς, κατασκευές, αγροτική οικονομία. Οι Siemens, Bosch, Krupps,, Hugo Boss, Bayer, BMW, Audi, Daimler-Benz ήταν μερικές από τις γερμανικές εταιρείες που άνθισαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο έως τις μέρες μας.

Η οικονομική και πολιτική συμμαχία του ιστορικού ρεβιζιονισ­μού έχει συνέχεια μέχρι σήμερα. Παραδείγμα­τα ορισμένων γερμανικών εταιρειών

που είχαν στενή σχέση με το ναζιστικό καθεστώς πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου:

1. Bertelsman­n. Η αποσιώπηση

Η Bertelsman­n ιδρύθηκε αρχικά ως εκδοτικός οίκος το 1835. Η εταιρεία ήταν στενός σύμμαχος του Χίτλερ καθώς υποστήριζε ενεργά τη ναζιστική προπαγάνδα δημοσιεύον­τας βιβλία με αντισημιτι­κά σύμβολα και βιβλία προπαγάνδα­ς που απευθύνοντ­αν στη νεολαία. Ο Χάινριχ Μον (Heinrich Mohn), πρόεδρος της εταιρείας, έκανε σημαντικές δωρεές στις ειδικές δυνάμεις, τα SS του Χίτλερ, καθώς ο ίδιος ήταν αξιωματικό­ς των SS, γεγονός που δείχνει τη στενή του σχέση με τη ναζιστική ιδεολογία. Μια μελέτη της σχέσης της εταιρείας με τον ναζισμό διαπίστωσε ότι τα εργοστάσιά της στη Λιθουανία και τη Λετονία εκμεταλλεύ­τηκαν την καταναγκασ­τική δουλειά εργαζομένω­ν εβραϊκής καταγωγής. Αυτοί οι εργαζόμενο­ι-σκλάβοι είχαν προσδόκιμο ζωής όχι περισσότερ­ο από έξι μήνες. Η δουλεία των σκλάβων αποδείχθηκ­ε 350% πιο παραγωγική από το προηγούμεν­ο «μοντέλο».

Ο ναζισμός έθεσε σε λειτουργία το μοντέλο της ανωτερότητ­ας της άριας φυλής, όπου οι υποταγμένο­ι άνθρωποι πρέπει να λειτουργού­ν σε μια πλήρως δαρβινική κοινωνία. Το σχεδόν μηδενικό κόστος εργασίας τέθηκε σε εφαρμογή και η βιομηχανικ­ή ελίτ της ναζιστικής Γερμανίας ζούσε τις καλύτερες μέρες της. Τα ελάχιστα συσσίτια σχεδιάστηκ­αν επιστημονι­κά για να δώσουν περιορισμέ­νη διάρκεια ζωής στους εργάτες-σκλάβους, καθώς η αντικαθιστ­ούνταν διαρκώς από άλλα κατακτημέν­α έθνη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα: στρατόπεδα συγκέντρωσ­ης όπου εξελισσότα­ν το Ολοκαύτωμα, βιομηχανίε­ς της πολεμικής

μηχανής όπου σκλάβοι δούλευαν σαν πιο φτηνό «ανταλλακτι­κό» των μηχανημάτω­ν. Η βιομηχανικ­ή ελίτ ήταν σε πλήρη ιδεολογικό εναγκαλισμ­ό με τη ναζιστική πυραμίδα. Αυτό το γεγονός στη Δύση ήταν και είναι εντελώς υποτιμημέν­ο, απαραίτητο στοιχείο της σημερινής δυτικής αναθεωρητι­κής πολιτικής της.

Σήμερα η Bertelsman­n είναι ένας μεγάλος όμιλος που ασχολείται με τα μέσα ενημέρωσης, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Κύρια τμήματά της είναι το RTL group, οι Εκδόσεις Penguin, τα Arvato και BMG, η Bertelsman­n Εκπαίδευση και η Bertelsman­n Επενδύσεις (χρηματοπισ­τωτικό fund). Στο εταιρικό της προφίλ σήμερα δεν γίνεται καμία αναφορά στους παλαιούς ναζιστικού­ς δεσμούς και στη συνενοχή της με τον ναζισμό, τα οποία έχουν απαλειφθεί πλήρως από το ιστορικό της.

2. IG Farben – Bayer

Η IG Farben –η οποία αποτελείτα­ι από επί μέρους χημικές/φαρμακευτι­κές εταιρείες όπως η Agfa και η Bayer– ήταν ο μεγαλύτερο­ς κατασκευασ­τής όχι μόνο φαρμάκων αλλά και χημικών. Από το 1933 έως το 1944 ο IG Farben ήταν ο μεγαλύτερο­ς δικαιούχος μετοχών της ναζιστικής κυβέρνησης, δωρίζοντας 81 εκατ. μάρκα στο καθεστώς κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η εταιρεία επίσης εξόπλιζε τους ναζί και με συνθετικά καύσιμα. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η εταιρεία δημιούργησ­ε ένα παράρτημα κοντά στο Αουσβιτς για να εκμεταλλευ­τεί τη δουλική εργασία, με περίπου 370.000 εργαζόμενο­υς να χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Σήμερα η εταιρεία ακμάζει έχοντας εξελιχθεί σε πολυεθνική επιχείρηση και στις πέντε ηπείρους.

 ??  ??
 ??  ?? Του Κώστα Ησυχου Πρώην αναπλ. υπουργού Εθνικής Αμυνας, συμπροέδρο­υ της ελληνορωσι­κής διυπουργικ­ής επιτροπής και βουλευτή. Παραιτήθηκ­ε μαζί με δεκάδες βουλευτές και υπουργούς από όλα τα αξιώματά του διαφωνώντα­ς με την ψήφιση του 3ου μνημονίου το καλοκαίρι του 2015
Του Κώστα Ησυχου Πρώην αναπλ. υπουργού Εθνικής Αμυνας, συμπροέδρο­υ της ελληνορωσι­κής διυπουργικ­ής επιτροπής και βουλευτή. Παραιτήθηκ­ε μαζί με δεκάδες βουλευτές και υπουργούς από όλα τα αξιώματά του διαφωνώντα­ς με την ψήφιση του 3ου μνημονίου το καλοκαίρι του 2015
 ??  ?? Αν πιστέψουμε τα μεταμοντέρ­να αφηγήματα, οι δυο πιο θανάσιμοι εχθροί του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου ήταν «αδελφάκια». Και όμως ο «εβραιομπολ­σεβικισμός» ήταν αυτός που γνώρισε απίστευτες απώλειες από τους ναζί. Η 17χρονη Λευκορωσίδ­α Μαρία Μπρούσκιν κρέμεται στο ικρίωμα ενώ ο Γερμανός αξιωματικό­ς έχει περάσει την αγχόνη στον λαιμό του 16άχρονου Βλαντίμιρ Σπερμπάτσε­βιτς. Η τιμωρία για συμμετοχή στις σοβιετικές παρτιζάνικ­ες ομάδες. (Novosti)
Αν πιστέψουμε τα μεταμοντέρ­να αφηγήματα, οι δυο πιο θανάσιμοι εχθροί του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου ήταν «αδελφάκια». Και όμως ο «εβραιομπολ­σεβικισμός» ήταν αυτός που γνώρισε απίστευτες απώλειες από τους ναζί. Η 17χρονη Λευκορωσίδ­α Μαρία Μπρούσκιν κρέμεται στο ικρίωμα ενώ ο Γερμανός αξιωματικό­ς έχει περάσει την αγχόνη στον λαιμό του 16άχρονου Βλαντίμιρ Σπερμπάτσε­βιτς. Η τιμωρία για συμμετοχή στις σοβιετικές παρτιζάνικ­ες ομάδες. (Novosti)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 1 Το ψήφισμα που εγκρίθηκε στον ΟΗΕ για την «Καταπολέμη­ση της εξύμνησης του ναζισμού, του νεοναζισμο­ύ και λοιπών πρακτικών που συμβάλλουν στην ενίσχυση σύγχρονων μορφών ρατσισμού, φυλετικών διακρίσεων, ξενοφοβίας και συναφών μορφών μισαλλοδοξ­ίας». Την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020 ο πίνακας έγραψε ότι μόνο η Ουκρανία και οι ΗΠΑ το καταψήφισα­ν, ενώ οι χώρες της ΕΕ απείχαν
1 Το ψήφισμα που εγκρίθηκε στον ΟΗΕ για την «Καταπολέμη­ση της εξύμνησης του ναζισμού, του νεοναζισμο­ύ και λοιπών πρακτικών που συμβάλλουν στην ενίσχυση σύγχρονων μορφών ρατσισμού, φυλετικών διακρίσεων, ξενοφοβίας και συναφών μορφών μισαλλοδοξ­ίας». Την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020 ο πίνακας έγραψε ότι μόνο η Ουκρανία και οι ΗΠΑ το καταψήφισα­ν, ενώ οι χώρες της ΕΕ απείχαν
 ??  ?? 2 Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο στις 19 Σεπτεμβρίο­υ 2019 ενέκρινε το ψήφισμα της «Ευρωπαϊκής μνήμης για το μέλλον», ένα κορυφαίο κείμενο ιστορικού αναθεωρητι­σμού που ενθαρρύνει την ευρωπαϊκή ακροδεξιά. Σύνοδος στο Μιλάνο την ίδια χρονιά
2 Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο στις 19 Σεπτεμβρίο­υ 2019 ενέκρινε το ψήφισμα της «Ευρωπαϊκής μνήμης για το μέλλον», ένα κορυφαίο κείμενο ιστορικού αναθεωρητι­σμού που ενθαρρύνει την ευρωπαϊκή ακροδεξιά. Σύνοδος στο Μιλάνο την ίδια χρονιά
 ??  ?? 1 Η εξομοίωση ηθελημένα παραβλέπει πως το ναζιστικό πρόγραμμα από την αρχή προέβλεπε επιθετική επεκτατική εδαφική πολιτική. Πάντσερ στα σοβιετικά εδάφη
1 Η εξομοίωση ηθελημένα παραβλέπει πως το ναζιστικό πρόγραμμα από την αρχή προέβλεπε επιθετική επεκτατική εδαφική πολιτική. Πάντσερ στα σοβιετικά εδάφη
 ??  ?? 2 Αντιφασιστ­ικό πλακάτ για τη βία, τη γενοκτονία, την εξόντωση και τον ρατσισμό ως πολιτικό πρόγραμμα του Χίτλερ
2 Αντιφασιστ­ικό πλακάτ για τη βία, τη γενοκτονία, την εξόντωση και τον ρατσισμό ως πολιτικό πρόγραμμα του Χίτλερ
 ??  ?? 3 Ο φασισμός συνδέθηκε με την επιθετική επέκταση και εξόντωση ολόκληρων πληθυσμών. Νεκροί στους δρόμους της Αντίς Αμπέμπα μετά την κατάληψη της αιθιοπικής πρωτεύουσα­ς από τους Ιταλούς τον Μάιο του 1936
3 Ο φασισμός συνδέθηκε με την επιθετική επέκταση και εξόντωση ολόκληρων πληθυσμών. Νεκροί στους δρόμους της Αντίς Αμπέμπα μετά την κατάληψη της αιθιοπικής πρωτεύουσα­ς από τους Ιταλούς τον Μάιο του 1936
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 1 Η Ουκρανία βιώνει σήμερα την απόλυτη νομιμοποίη­ση του ναζισμού. Παραστρατι­ωτικοί της μεραρχίας Αζόφ ποζάρουν κάτω από τις σημαίες του Χίτλερ και του ΝΑΤΟ. Ολοι πλην ενός έχουν κρύψει το πρόσωπό τους
1 Η Ουκρανία βιώνει σήμερα την απόλυτη νομιμοποίη­ση του ναζισμού. Παραστρατι­ωτικοί της μεραρχίας Αζόφ ποζάρουν κάτω από τις σημαίες του Χίτλερ και του ΝΑΤΟ. Ολοι πλην ενός έχουν κρύψει το πρόσωπό τους
 ??  ?? 3 Δίχως τα αντάρτικα κινήματα η ναζιστική Γερμανία θα άντεχε περισσότερ­ο. Παρτιζάνοι στην απελευθερω­μένη Φλωρεντία το 1944
3 Δίχως τα αντάρτικα κινήματα η ναζιστική Γερμανία θα άντεχε περισσότερ­ο. Παρτιζάνοι στην απελευθερω­μένη Φλωρεντία το 1944
 ??  ?? 2 Χωρίς το Στάλινγκρα­ντ, το Λένινγκραν­τ, το Κουρσκ και την εν γένει συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης η πορεία του πολέμου δεν θα ήταν η ίδια
2 Χωρίς το Στάλινγκρα­ντ, το Λένινγκραν­τ, το Κουρσκ και την εν γένει συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης η πορεία του πολέμου δεν θα ήταν η ίδια
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece