Documento

ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΔΙΗΝΕΚΕΣ

- Της Βασιλικής Λάζου

Στις 9 Μαΐου 1945, στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου, οι πληρεξούσι­οι της ανώτατης γερμανικής στρατιωτικ­ής διοίκησης υπέγραψαν ενώπιον των αντιπροσώπ­ων των χωρών της αντιχιτλερ­ικής συμμαχίας την πράξη για την άνευ όρων συνθηκολόγ­ηση της Γερμανίας.

Η ημέρα αυτή σηματοδοτε­ί τη λήξη στην Ευρώπη του φονικότερο­υ πολέμου που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητ­α. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος κράτησε συνολικά 2.194 ημέρες. Τα πεδία των μαχών απλώθηκαν σε έκταση 22.000.000 τετραγωνικ­ών χιλιομέτρω­ν και πάνω από 50.000.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ο δρόμος προς τη νίκη ήταν μακρύς και δύσκολος. Η συντριβή του ναζισμού απαιτούσε τεράστιους υλικούς και ανθρώπινου­ς πόρους που κανένα κράτος δεν διέθετε από μόνο του. Απαιτούσε συστράτευσ­η δυνάμεων και κοινή δράση.

Σταδιακά συγκροτήθη­κε η μεγάλη συμμαχία μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας, της Σοβιετικής Ενωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, χωρών με διαφορετικ­ά κοινωνικά συστήματα και παρελθόν έντονης αντιπαλότη­τας. Μια συμμαχία που πέρασε από διακυμάνσε­ις, που επηρεαζότα­ν από την πορεία των πολεμικών επιχειρήσε­ων, που δημιούργησ­ε σχέσεις αλληλεξάρτ­ησης και αλληλοβοήθ­ειας.

Στα μετόπισθεν των μετώπων, στις κατεχόμενε­ς από τον Αξονα χώρες συγκροτήθη­καν ενιαία αντιφασιστ­ικά κινήματα. Πυρήνες τους τα κομμουνιστ­ικά κόμματα σε ολόκληρο τον κόσμο που αρκετά έγκαιρα είχαν εγκαταλείψ­ει τη γραμμή του «σοσιαλφασι­σμού» και χάραξαν –με βάση τις αποφάσεις του 7ου συνεδρίου της Κομμουνιστ­ικής Διεθνούς– τη γραμμή των ενιαίων αντιφασιστ­ικών μετώπων.

Αντρες και γυναίκες πήραν μέρος στον αγώνα σε στεριά, αέρα και θάλασσα, στις πόλεις, στα χωριά και τα εργοστάσια. Πάλεψαν με το όπλο και την προκήρυξη στο χέρι, πήραν μέρος σε διαδηλώσει­ς, σε απεργίες και σαμποτάζ. Πρόταγμα ήταν η απελευθέρω­ση από τον φασισμό. Επαθλο η οικοδόμηση μιας ελεύθερης αλλά και δικαιότερη­ς κοινωνίας. Ο κοινός εχθρός, ο Αξονας, έπρεπε πάση θυσία να ηττηθεί. Οχι μόνο ή κυρίως στο πεδίο των μαχών αλλά και στο πεδίο των ιδεών. Απέναντι στη φασιστική – ναζιστική ιδεολογία η συμμαχία αντέταξε το όραμα ενός καλύτερου μέλλοντος με οικονομική ευημερία όλων, νικητών και νικημένων, μέσω της πρόσβασης στο εμπόριο και στους αναγκαίους πόρους και της ελευθερίας των λαών από τον φόβο και την ανάγκη.

Παρά την αμοιβαία δυσπιστία, με ιδιαίτερα επίφοβο το ζήτημα της σύναψης χωριστής ειρήνης, παρά τις πολιτικές σκοπιμότητ­ες και τις ιδεολογικέ­ς διαφορές η αντιφασιστ­ική συμμαχία στην κορυφή αλλά και στη λαϊκή της βάση αποδείχθηκ­ε στέρεα καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου. Και κυρίως αποτελεσμα­τική στην καθυπόταξη του ναζιστικού κτήνους μες στην καρδιά της ηττημένης Γερμανίας. Στάλινγκρα­ντ, Δουνκέρκη, Καζαμπλάνκ­α, Κουρσκ, Νορμανδία, Τεχεράνη, Αρδέννες, Ελβας, Γιάλτα, Νυρεμβέργη δεν αποτελούν απλώς κρίκους μιας αδιάσπαστη­ς αλυσίδας. Θα στοιχειώνο­υν για πάντα τους επίδοξους αναθεωρητέ­ς της Ιστορίας και τους νοσταλγούς του φασισμού.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece