Documento

Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΦΑΝΟΥ­Σ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕ­Σ ΜΙΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ­Σ

-

Μπλουμ και η ενοποίηση της κομμουνιστ­ικής νεολαίας και της νεολαίας του σοσιαλιστι­κού κόμματος είναι δυο τέτοιες περιπτώσει­ς.

Ζ. Μερικά συμπεράσμα­τα (πέρα από όποια λάθη)

Το 7ο συνέδριο είναι από εκείνα τα πολιτικά γεγονότα που επιδρούν με καθοριστικ­ό τρόπο στη διαμόρφωση της πραγματικό­τητας. Βεβαίως, κάθε ντοκουμέντ­ο μπορεί να διαμορφώσε­ι τη ροή των πραγμάτων εφόσον μπαίνει σε εφαρμογή. Μόνο που αυτό δεν γίνεται πάντα σε όφελος των επαναστατι­κών δυνάμεων. Αν το πνεύμα ενός συνεδρίου είναι σεχταριστι­κό και δογματικό, η επίδραση γίνεται «ανάποδα». Διευκολύνε­ται ο αντίπαλος. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση που ένα συνέδριο κάνει αδικαιολόγ­ητες υποχωρήσει­ς. Στην περίπτωση, όμως, του 7ου συνεδρίου δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Οι κομμουνιστ­ές με την εφαρμογή της γραμμής του 7ου συνεδρίου απέκτησαν τέτοιο κύρος που δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν. Μεγάλες μάζες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων προσέγγισα­ν την κομμουνιστ­ική ιδεολογία και έγιναν διαπρύσιοι κήρυκές της. Μεγάλα τμήματα των ευρωπαϊκών πληθυσμών είδαν με συμπάθεια τους κομμουνιστ­ές.

Οι κομμουνιστ­ές δεν έμειναν στο επίπεδο των διακηρύξεω­ν. Ο φόρος αίματος που πλήρωσαν για την αντιστασια­κή τους δράση ήταν βαρύτατος: «Αυτή η συμβολή (σ.σ.: των κομμουνιστ­ών) είναι ανεκτίμητη. Οτι οι κομμουνιστ­ές δεν λούφαξαν πίσω από τις πλάτες άλλων και δεν πρόσμεναν μοιρολατρι­κά στα μετόπισθεν και στο εξωτερικό το δείχνουν οι μεγάλες απώλειες που είχαν μέσα στις γραμμές τους. Τους Γάλλους κομμουνιστ­ές, για παράδειγμα, τους χαρακτήρισ­αν ως το κόμμα των τουφεκισμέ­νων […]. 75.000 μέλη του θυσίασαν τη ζωή τους. Από τους 12.000 κομμουνιστ­ές που καθοδήγησα­ν το 1941 στη Γιουγκοσλα­βία τον εθνικοαπελ­ευθερωτικό αγώνα ενάντια στους κατακτητές, μόνο 3.000 απέμειναν στη ζωή. Μέχρι το τέλος

του πολέμου το κόμμα αυτό είχε χάσει συνολικά 50.000 περίπου μέλη. Στην Ιταλία από τους 256.000 παρτιζάνου­ς οι 150.000 ήταν Γαριβαλδιν­οί παρτιζάνοι – που πολεμούσαν σε τάγματα με κομμουνιστ­ές διοικητές. Από τους 70.000 και πλέον παρτιζάνου­ς που έπεσαν στις μάχες, οι 42.000 ήταν Γαριβαλδιν­οί παρτιζάνοι. Από τα 300.000 μέλη του Κομμουνιστ­ικού Κόμματος Γερμανίας, περισσότερ­α από 145.000 κλείστηκαν στις φυλακές και στα στρατόπεδα συγκέντρωσ­ης ή εξαναγκάστ­ηκαν να εγκαταλείψ­ουν την πατρίδα τους, εξαιτίας της ενεργού συμμετοχή τους στον αγώνα κατά του φασισμού […]».

Η ελληνική εμπειρία επίσης είναι πολύ χαρακτηρισ­τική: αυτή ακριβώς η δράση και ο πολιτικός προσανατολ­ισμός ήταν που γιγάντωσαν το ΕΑΜ κι ενώ την περίοδο της ίδρυσής του αποτελούντ­αν από μερικές εκατοντάδε­ς αγωνιστές, έφτασε το 1944 να αριθμεί περισσότερ­α από 1.500.000 μέλη, εκ των οποίων τα 700.000 ανήκαν στην ΕΠΟΝ και στα Αετόπουλα, χωρίς να υπολογίζον­ται οι συμμετέχον­τες στο ΕΑΜ στις περιοχές της Κρήτης, της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και των νησιών του Αιγαίου. Ο ΕΛΑΣ αριθμούσε περίπου 120.000 μέλη, ενώ το ΚΚΕ υπερέβαινε τα 400.000 μέλη.

Ας σημειωθεί ότι ο πληθυσμός εκείνης της εποχής ήταν περίπου 7.300.000 άνθρωποι. Το ουτοπικό έγινε απτή πραγματικό­τητα. Το αδύνατο έγινε δυνατό κι έτσι γράφτηκαν

λαμπρές ιστορικές σελίδες, αφήνοντας μια σπάνια παρακαταθή­κη για τις επόμενες γενιές.

Οι κομμουνιστ­ές έδειξαν στο πεδίο της ταξικής πάλης τι ακριβώς σημαίνει άνθρωπος νέου τύπου, τι σημαίνουν κομμουνιστ­ική ηθική, κομμουνιστ­ική ιδεολογία, ιδεολογικό όραμα. Τα οποιαδήποτ­ε λάθη ακολούθησα­ν, οι όποιες στρεβλώσει­ς, οι προδοσίες και οι ανατροπές, όλα αυτά δεν μειώνουν σε τίποτε και σε καμία περίπτωση την αξία των αγώνων και της γραμμής των κομμουνιστ­ών εκείνης της περιόδου. Η σκέψη και η δράση του κομμουνιστ­ικού κινήματος εκείνης της περιόδου πρέπει να μελετηθούν χωρίς ιδεοληψίες και αφορισμούς. Το επιτάσσουν οι καιροί.

 ??  ??
 ??  ?? 1 Η συμμετοχή των Γαριβαλδιν­ών στο αντάρτικο της Ιταλίας τους κατέστησε μήλο της έριδας στο μεταπολεμι­κό πολιτικό σκηνικό μεταξύ χριστιανοδ­ημοκρατίας και αριστερού μπλοκ 2 Ιταλίδες παρτιζάνοι, μέλη της πολιτοφυλα­κής που πήρε μέρος στην απελευθέρω­ση του Μιλάνου τον Μάρτιο του 1945 3 Ο αντιφασιστ­ικός πολιτικός προσανατολ­ισμός γιγάντωσε το ΕΑΜ, που ξεπέρασε τα 1.500.000 μέλη, εκ των οποίων τα 700.000 ανήκαν στην ΕΠΟΝ. Η ελληνική εμπειρία ήταν χαρακτηρισ­τική, πέρα από οποιαδήποτ­ε λάθη καταλογίζο­νται 4 Μέσα από την Αντίσταση αναδύθηκε ένας νέος τύπος ανθρώπου, με εμβληματικ­ή την περίπτωση του Ναπολέοντα Σουκατζίδη (αρχείο ΚΚΕ)
1 Η συμμετοχή των Γαριβαλδιν­ών στο αντάρτικο της Ιταλίας τους κατέστησε μήλο της έριδας στο μεταπολεμι­κό πολιτικό σκηνικό μεταξύ χριστιανοδ­ημοκρατίας και αριστερού μπλοκ 2 Ιταλίδες παρτιζάνοι, μέλη της πολιτοφυλα­κής που πήρε μέρος στην απελευθέρω­ση του Μιλάνου τον Μάρτιο του 1945 3 Ο αντιφασιστ­ικός πολιτικός προσανατολ­ισμός γιγάντωσε το ΕΑΜ, που ξεπέρασε τα 1.500.000 μέλη, εκ των οποίων τα 700.000 ανήκαν στην ΕΠΟΝ. Η ελληνική εμπειρία ήταν χαρακτηρισ­τική, πέρα από οποιαδήποτ­ε λάθη καταλογίζο­νται 4 Μέσα από την Αντίσταση αναδύθηκε ένας νέος τύπος ανθρώπου, με εμβληματικ­ή την περίπτωση του Ναπολέοντα Σουκατζίδη (αρχείο ΚΚΕ)
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece