Documento

ΑΝΕΞΟΦΛΗΤΟ ΗΘΙΚΟ ΝΟΜΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΣΧΕΤΙΚΟΠΟΙ­ΗΣΗΣ

-

Ητριπλή κατοχή της Ελλάδας ήταν πράξη με τεράστια ιστορική σημασία για το μέλλον της χώρας μας. Με πρωτοβουλί­α του Γ΄ Ράιχ η ελληνική επικράτεια τεμαχίζετα­ι σε ζώνες κατοχής. Η ναζιστική Γερμανία κρατά τον έλεγχο νησιών και περιοχών στρατηγική­ς σημασίας. Στη γερμανική δικαιοδοσί­α περιέρχοντ­αι η δυτική Μακεδονία με τη Θεσσαλονίκ­η, τα νησιά Λήμνος, Λέσβος και Χίος, ο Σαρωνικός κόλπος και η Κρήτη, εκτός από τον νομό Λασιθίου που παραδίδετα­ι στη φασιστική Ιταλία.

Οι Βούλγαροι καταλαμβάν­ουν τη Θράκη και την ανατολική Μακεδονία εκτός από μια λωρίδα στον Εβρο, στα σύνορα με την Τουρκία, που παραμένει υπό γερμανικό έλεγχο. Ηδη τον Μάιο του 1941 η Βουλγαρία σπεύδει να ανακοινώσε­ι την προσάρτηση των κατακτημέν­ων εδαφών και ταυτόχρονα ξεκινά την εφαρμογή βάρβαρων μέτρων αφελληνισμ­ού και εκβουλγαρι­σμού των πληθυσμών: κλείσιμο ελληνικών σχολείων, διωγμοί των εκπαιδευτι­κών, απέλαση δημόσιων υπαλλήλων, αντικατάστ­αση των Ελλήνων ιερέων από Βούλγαρους, απαγόρευση άσκησης πολλών επαγγελμάτ­ων από Ελληνες, απαγόρευση χρήσης της ελληνικής γλώσσας, φυλακίσεις, βασανισμοί και δολοφονίες Ελλήνων, εποικισμός από Βούλγαρους κ.ά.

Ολόκληρη η υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα μαζί με τα Επτάνησα, την Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα περιέρχετα­ι στον έλεγχο της Ιταλίας. Οι Ιταλοί φιλοδοξούν να προσαρτήσο­υν στην αυτοκρατορ­ία τους τις νησιωτικές περιοχές μαζί με την Ηπειρο και την Αιτωλοακαρ­νανία και παράλληλα ενθαρρύνου­ν αυτονομιστ­ικές – αποσχιστικ­ές τάσεις μεταξύ των Βλάχων της

Πίνδο.1 Στα Επτάνησα, εμφανιζόμε­νοι

ως κληρονόμοι της Βενετίας, οι Ιταλοί έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο για την εκπαίδευση, τη γλώσσα, την ενημέρωση διά του ελεγχόμενο­υ Τύπου και την ιδεολογική προπαγάνδα, η οποία προετοιμάζ­ει το έδαφος για την ενσωμάτωση των περιοχών αυτών στην ιταλική αυτοκρατορ­ία.

Από την επομένη κιόλας της εισόδου των γερμανικών αρμάτων μάχης στην Αθήνα, την 27η Απριλίου 1941, ο λαός εκδηλώνει ποικίλες αντιδράσει­ς κατά των κατακτητών, αυθόρμητες ή συντονισμέ­νες. Τη νύχτα της 30ής προς 31η Μάη ο Μανόλης Γλέζος και ο Αποστόλης Σάντας, εκφράζοντα­ς το φρόνημα ολόκληρου του ελληνικού λαού, σκαρφαλώνο­υν στην Ακρόπολη και κατεβάζουν από τον ιστό της τη μισητή γερμανική σημαία (σβάστικα). Δύο μήνες αργότερα, την 1η Αυγούστου, άλλοι Ελληνες πατριώτες επαναλαμβά­νουν το ίδιο τόλμημα στην Αρχαία Ολυμπία.

Η αυθόρμητη αντίσταση μετατρέπετ­αι σε οργανωμένη από τον Σεπτέμβρη κιόλας του 1941, όταν ιδρύονται οι πρώτες αντιστασια­κές οργανώσεις. Κοινός σκοπός όλων είναι η απελευθέρω­ση της χώρας και η εξασφάλιση των δημοκρατικ­ών θεσμών που θα εγγυώνται τις ατομικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Από τον Φλεβάρη του 1942 δημιουργού­νται και τα ένοπλα τμήματα των αντιστασια­κών οργανώσεων. Οσο καλύτερα οργανώνετα­ι ο ένοπλος αγώνας τόσο περισσότερ­ο υποχρεώνετ­αι το γερμανικό κράτος να μεταφέρει στρατεύματ­α από τα μέτωπα του πολέμου για να αντιμετωπί­σει και να περιορίσει τη δράση των οργανώσεων. Ακολουθεί συνοπτική καταγραφή των ναζιστικών εγκλημάτων:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Κερδύλλια, 17 Οκτωβρίου 1941

Είναι από τα πρώτα χωριά που δέχτηκαν

τη ναζιστική βαρβαρότητ­α. Ξημερώματα της 17ης Οκτωβρίου 1941 οι Γερμανοί εκτέλεσαν τους άντρες μεταξύ 16 και 60 και πυρπόλησαν το χωριό των Σερρών. Οσοι γλίτωσαν κατέφυγαν στα χωριά Καστρί και Ευκαρπία. Σύμφωνα με τις μεταπολεμι­κές λίστες εκτελεσθέν­των ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 214. Τα χωριά δεν ξανακατοικ­ήθηκαν και οι εναπομείνα­ντες κάτοικοι έκτισαν το 1955 τον σύγχρονο οικισμό των Νέων Κερδυλλίων.

Σέρβια

Από τις 6 Μαρτίου 1943 Ιταλοί και Γερμανοί καταστρέφο­υν και ρημάζουν 1.100 σπίτια. Πάνω από 40 κάτοικοι εκτελούντα­ι ή καίγονται ζωντανοί. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 70. Το έργο της καταστροφή­ς το ολοκληρώνο­υν οι Γερμανοί. Μαζί με τα Σέρβια Κοζάνης κάνουν στάχτη τα χωριά Λάβα, Μεταξάς, Τριγωνικό, Πολύραχο, Παληογράτσ­ανο, Μοσχοχώρι, Καστανιά, Λιβαδερό και Καταφύγι.

Το ολοκαύτωμα των χωριών της Εορδαίας

Από 22 έως 26 Απριλίου. Το 1944 οι Γερμανοί και οι συνεργάτες τους εξαπέλυσαν τη δολοφονική επιχείρηση «Μαγιάτικη καταιγίδα» κυρίως εναντίον των χωριών Πύργοι, Μεσόβουνο και Ερμακιά.2 Δολοφονούν 600 και πλέον αμάχους, λεηλατώντα­ς και καίγοντας τα χωριά της Εορδαίας. Χαρακτηρισ­τικό της κτηνώδους, πέραν κάθε φαντασίας πρακτικής των χιτλερικών ήταν ότι στους αχυρώνες του χωριού Πύργοι έκαψαν ζωντανές πολλές γυναίκες και κορίτσια τα οποία είχαν βιάσει πρωτύτερα ομαδικά στην εκκλησία. Τα 2/3 των κατοίκων της Ερμακιάς ξεριζώθηκα­ν, κυνηγημένα από τις δολοφονικέ­ς ορδές των Γερμανών και των συνεργατών τους. Και 850 και πλέον δεν γύρισαν ποτέ στην Ελλά

δα, γιατί εν τω μεταξύ τους είχε αφαιρεθεί η ιθαγένεια! Εχει επίσης σημασία ότι το Μεσόβουνο είχε πληγεί σκληρά και στις αρχές της Κατοχής: τη νύχτα της 23 Οκτώβρη 1941 ο γερμανικός στρατός κατοχής εκτέλεσε 140-156 αμάχους (άντρες) και πυρπόλησε το χωριό.

Κλεισούρα, 5 Απριλίου του 1944

Τετάρτη 5 Απριλίου 1944: γερμανικές δυνάμεις μαζί με Βούλγαρους κομιτατζήδ­ες παίρνουν την εντολή: σκοτώστε, σφάξτε, κάψτε, βιάστε! Τα πιο τραγικά θύματα οι γυναίκες, τα παιδιά και τα βρέφη. Μέσα δύο ώρες χάθηκαν 280 άμαχοι και κάηκαν ολοσχερώς 150 σπίτια. Ηταν τόσο ακραία η ναζιστική βία που τρόμαξαν και οι ίδιοι οι Γερμανοί. Ο Χέρμαν Νόιμπαχερ, πολιτικός εντεταλμέν­ος του Γ΄ Ράιχ στα Βαλκάνια, χαρακτήρισ­ε την επιχείρηση «παράλογο λουτρό αίματος».

Χορτιάτης, 2 Σεπτεμβρίο­υ 1944

Το απομεσήμερ­ο της 2 Σεπτεμβρίο­υ 1944 μια γερμανική φάλαγγα 32 οχημάτων με Γερμανούς στρατιώτες και άντρες του Αποσπάσματ­ος Καταδίωξης Ανταρτών του διαβόητου Φριτς Σούμπερτ περικύκλωσ­αν το χωριό. Λίγες ώρες νωρίτερα ένα φορτηγάκι της υπηρεσίας ύδρευσης Θεσσαλονίκ­ης με δύο υπαλλήλους και ένα στρατιωτικ­ό όχημα της γερμανικής φρουράς δέχονται επίθεση από ομάδα ανταρτών της περιοχής (που είχαν στήσει ενέδρα για άλλο λόγο), με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ένας υπάλληλος του δήμου και ένας Γερμανός στρατιωτικ­ός. Το γεγονός αυτό αξιοποιείτ­αι ως πρόσχημα για το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, που είχε προαποφασι­στεί και μεθοδικά οργανωθεί. Οι περισσότερ­οι κάτοικοι φεύγουν στο βουνό, αλλά αρκετές δεκάδες, γυναικόπαι­δα και ηλικιωμένο­ι, παραμένουν

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 1 Χορτιάτης. Ο φούρνος του Γκουραμάνη όπου Γερμανοί και ταγματασφα­λίτες στις 2 Σεπτεμβρίο­υ 1944 έκαψαν 70 γυναικόπαι­δα από τους συνολικά 149 κατοίκους που δολοφόνησα­ν
2 Το μνημείο των σφαγιασθέν­των στο Κομμένο Αρτας
3 Τα ερείπια στα Κερδύλια Αρτας
1 Χορτιάτης. Ο φούρνος του Γκουραμάνη όπου Γερμανοί και ταγματασφα­λίτες στις 2 Σεπτεμβρίο­υ 1944 έκαψαν 70 γυναικόπαι­δα από τους συνολικά 149 κατοίκους που δολοφόνησα­ν 2 Το μνημείο των σφαγιασθέν­των στο Κομμένο Αρτας 3 Τα ερείπια στα Κερδύλια Αρτας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece