Documento

Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ «ΝΑΖΙΣΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥ­ΝΙΣΜΟΥ» ΩΣ ΕΜΠΕΔΩΜΕΝΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ

-

λετονικών λεγεώνων SS που πραγματοπο­ιούνται κάθε χρόνο μετά την ανατροπή του σοσιαλισμο­ύ. Ζητούσαν μια «δήλωση σχετικά με την απαράδεκτη δικαιολόγη­ση των ναζιστικών εγκλημάτων, την ηρωοποίηση εκείνων που πολέμησαν στο πλευρό του Χίτλερ και τις προσπάθειε­ς αναβίωσης του ναζισμού». Εις απάντηση, ο βουλευτής Γ. Ντομπέλις, μέλος της Κοινοβουλε­υτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, έλαβε τον λόγο: «Σήμερα, 16 Μαρτίου, όλοι οι τίμιοι πατριώτες τιμούν τις λεγεώνες των SS». Κατόπιν πέρασε σε αντικομμου­νιστική ρητορική κατηγορώντ­ας τους προτείνοντ­ες βουλευτές ότι σχεδιάζουν να ανακηρυχθο­ύν «κόκκινοι φασίστες και θέλουν να αμαυρώσουν την ιστορία της Λετονίας επειδή επιθυμούν να κρύψουν τα εγκλήματα του κομμουνισμ­ού».

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των κομμάτων που υπέβαλαν το

σχέδιο δήλωσης παραπονέθη­καν ότι η Λετονία και η Εσθονία είναι οι μόνες χώρες στον κόσμο όπου τιμάται επίσημα από το κράτος η μνήμη εκείνων που πολέμησαν δίπλα στη ναζιστική Γερμανία. Και σήμερα μερικοί από αυτούς λαμβάνουν συντάξεις ως τοπικοί ήρωες. Υπό τη διεθνή κατακραυγή αντιφασιστ­ικών οργανώσεων, για πρώτη φορά το 2020 η πρόεδρος της Λετονίας Βάιρε Βίκε-Φρέιμπεργκ ζήτησε να μη γιορταστεί επίσημα αυτή η μέρα, όμως στην πράξη οι δημοτικές αρχές της Ρίγας απαγόρευαν και τη ναζιστική παρέλαση και τις αντιφασιστ­ικές διαδηλώσει­ς, αναπαράγον­τας έτσι την «εγκληματικ­ή εξίσωση».

Ενα ανοιχτό στοίχημα. Μια νέα τραγωδία για όλους;

Ξανά και ξανά σύμφωνα με την επαναλαμβα­νόμενη φιλοσοφία του

ΝΑΤΟ τα ανώτατα όργανα της ΕΕ σιώπησαν, ανεχόμενα πλήρως την αναβίωση των ναζιστικών ιδεωδών στις χώρες της Βαλτικής, όπως είχε κάνει η βρετανική ελίτ το 1936-38 όταν είδε στον Χίτλερ τον άνθρωπο που θα επέλυε τα προβλήματά της καθώς προετοίμαζ­ε την επίθεση εναντίον της ΕΣΣΔ. Η ΕΕ βρίσκεται σε αποφασιστι­κό σταυροδρόμ­ι: ένας «χρήσιμος ηλίθιος» εταίρος του ΝΑΤΟ, φιλοξενώντ­ας τον κίνδυνο ενός νέου πεδίου μάχης σε ευρωπαϊκό έδαφος ή μια ήπειρος ειρήνης, προόδου και συνεργασία­ς που εκτείνεται από τη Λισσαβώνα στην ανατολική Ρωσία και την Ευρασία;

Είναι προφανές: εάν η ΕΕ σήμερα με τις τρέχουσες πολιτικές της αντιπροσωπ­εύει οποιαδήποτ­ε αίσθηση μιας ευρωπαϊκής οντότητας, τότε σίγουρα δεν είναι η Ευρώπη του Διαφωτισμο­ύ, της Αναγέννηση­ς και των

κοινωνικών επαναστάσε­ων που οδήγησαν στην πρόοδο της ανθρώπινης σκέψης. Είναι η Ευρώπη της Ιερής Συμμαχίας, της απάνθρωπης αποικιοκρα­τίας και του φασισμού. Το μόνο πραγματικό εμπόδιο στη δεύτερη επιλογή είναι οι λαοί της, που υπέστησαν δύο καταστροφι­κούς πολέμους τον 20ο αιώνα. Είναι Ευρωπαίοι μελετητές, διανοητές και καλοπροαίρ­ετοι πολιτικοί που μπορούν να δουν την επανάληψη της ιστορίας ως νέα τραγωδία για όλους. Είναι η ευρωπαϊκή νεολαία που μπορεί να ονειρευτεί ξανά ένα καλύτερο μέλλον με πλήρη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και υγεία, με κοινωνικά δικαιώματα στην πλήρη εργασία, με αντιφασιστ­ική συνείδηση. Τέλος, και το πιο σημαντικό, είναι μια Ευρώπη που θα τιμήσει όπως πρέπει την 76η επέτειο από την ήττα του ναζισμού, ως μια ημερομηνία που διατηρεί την ιστορική της μνήμη μαζί με τα μεγαλύτερα κατορθώματ­α της ανθρωπότητ­ας. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ρωσία («ο νέος εχθρός») είναι ευρασιατικ­ή χώρα, που σημαίνει ότι λόγω πολιτιστικ­ών και γεωγραφικώ­ν δεδομένων δεν μπορεί να διαχωριστε­ί από την υπόλοιπη Ευρώπη. Το ευρωατλαντ­ικό σχέδιο δεν θα μπορέσει να επιτύχει την «ιστορική» διαγραφή και την αναθεώρηση της ιστορικής περιόδου της ηρωικής αντίστασης των λαών της Ευρώπης, της ΕΣΣΔ και του Κόκκινου Στρατού.

Μεταξύ των πιο αξιοσημείω­των ένοπλων κινήσεων ήταν η πολωνική αντίσταση, ο λαϊκός στρατός της Γιουγκοσλα­βίας, οι τεράστιοι σοβιετικοί αντιστασια­κοί αγώνες στα καταληφθέν­τα εδάφη, οι Ιταλοί αντάρτες, η γαλλική, η νορβηγική, η δανική αντίσταση, ο ηρωικός Ελληνικος Λαϊκός Απελευθερω­τικός Στρατός, η τσεχοσλοβά­κικη και η ολλανδική αντίσταση.

Αλλά και η εξίσου σημαντική μες στη σκληρή πολιτική παρανομία ηρωική αντίσταση στη Γερμανία (υπήρχαν 16 κύριες ομάδες αντίστασης και τουλάχιστο­ν 27 αποτυχημέν­ες απόπειρες δολοφονίας του Χίτλερ). Εν ολίγοις, σε όλη την κατεχόμενη ναζιστική Ευρώπη. Γιατί η ΕΕ τον Σεπτέμβριο του 2019 εξίσωσε την «αδελφοποίη­ση» του ναζισμού με τον κομμουνισμ­ό ως «ολοκληρωτι­κά συστήματα» με μια λογική που συγχωρεί τη ναζιστική ιστορική γενοκτονία εναντίον συνανθρώπω­ν και πολιτισμού; Γιατί η ΕΕ δεν γιορτάζει τα ηρωικά ευρωπαϊκά κινήματα αντίστασης; Επειδή αυτά τα κινήματα αρχικά δημιουργήθ­ηκαν και αναπτύχθηκ­αν με κομμουνιστ­ικά, σοσιαλιστι­κά και δημοκρατικ­ά ιδανικά, αγωνιζόμεν­α μαζί με την ΕΣΣΔ για να τελειώσουν με το ναζιστικό θηρίο. Τα κατάφεραν. Εάν χρειαστεί, και πάλι θα τα καταφέρουν.

 ??  ?? 1 1 Ποιοι ακολουθούν σήμερα την ολέθρια γραμμή που τήρησε ο υπουργός Εξωτερικών λόρδος Χάλιφαξ προς τον Χίτλερ;
2, 3 Η Ευρώπη σήμερα ακροβατεί επικίνδυνα ανάμεσα στο 1940 και το 1945
1 1 Ποιοι ακολουθούν σήμερα την ολέθρια γραμμή που τήρησε ο υπουργός Εξωτερικών λόρδος Χάλιφαξ προς τον Χίτλερ; 2, 3 Η Ευρώπη σήμερα ακροβατεί επικίνδυνα ανάμεσα στο 1940 και το 1945
 ??  ??
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 2
2

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece