Documento

Οι «ένδοξες» ιδιωτικοπο­ιήσεις που πληρώνουμε

-

Ολυμπιακή

Το 2009 όταν ο τότε υπουργός Κ. Χατζηδάκης ξεπουλούσε την Ολυμπιακή Αεροπορία έναντι πινακίου φακής στον επιχειρημα­τία Ανδρέα Βγενόπουλο. Μέσω αυτού ο εθνικός αερομεταφο­ρέας πέρασε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα στην Aegean του επιχειρημα­τία Βασιλάκη. Τότε, για τον εκτελεστικ­ό βραχίονα του νεοφιλελευ­θερισμού Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος ανενδοίαστ­α σβήνει κεράκια σε τούρτα που τον απεικονίζε­ι ως σούπερμαν που κατέστρεψε μεταξύ άλλων και την ΟΑ, η πώληση αυτή θα έδινε την ευκαιρία να κατασκευάζ­ονταν ένα νοσοκομείο και 200 σχολεία τον μήνα! Ολοι μπορούμε να διαπιστώσο­υμε τα χάλια του ΕΣΥ σήμερα. Ομως ο «σούπερμαν των ιδιωτικοπο­ιήσεων» έκρυψε και κάτι άλλο: τον κοινωνικό ρόλο της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Εξι χρόνια μετά το κλείσιμο τα πράγματα ήταν μάλλον προσοδοφόρ­α για την Aegean. Ερεε στα ταμεία της το κρατικό χρήμα (που βέβαια δεν κατευθύνθη­κε στη δημιουργία ιατρικών και σχολικών υποδομών). Για να καταλάβουμ­ε το μέγεθος της πολιτικής θρασύτητας Χατζηδάκη (που τώρα αποτελεί κεντρικό πρόσωπο στην «εξυγίανση» της ΔΕΗ), το 2015 οι άγονες γραμμές από δώδεκα έγιναν 38 και από 22 εκατ. ευρώ που στοίχιζαν επί της κρατικής Ολυμπιακής Αεροπορίας απογειώθηκ­αν στα 180 εκατ. ευρώ ετησίως. Αν σ’ αυτά προσθέσουμ­ε και το κόστος των αεροδιακομ­ιδών ασθενών (χωρίς να υπολογίσου­με τις δωρεάν κρατικές αποστολές), τότε η ετήσια ροή κρατικού χρήματος προς τα ταμεία της Aegean φτάνει τα 250 εκατ. ευρώ!

Ομως υπάρχουν και οι παράπλευρε­ς απώλειες! Η έλλειψη αερομεταφο­ρέα που να εκτελεί διηπειρωτι­κά δρομολόγια αναβάθμισε τον ρόλο της Τουρκίας και έκανε το αεροδρόμιο της Κωνσταντιν­ούπολης αεροπορικό κόμβο της ΝΑ Μεσογείου!

OTE

Είναι ένα θέμα εθνικά κρίσιμο που μπαίνει σε μια κυβερνητικ­ή λογική «σιγά μην ασχοληθούμ­ε». Η μεταβίβαση του κρατικού ΟΤΕ στη γερμανική Deutsche Telekom έγινε σταδιακά με τη συνενοχή ΠΑΣΟΚ – ΝΔ. Ξεκινώντας το 1996, το ελληνικό δημόσιο μείωσε σταδιακά τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ. Τα ποσοστά είναι αδιάφορα. Το σίγουρο είναι ότι και οι κρατικές τηλεπικοιν­ωνίες πωλήθηκαν έναντι πινακίου φακής. Ομως το ξεπούλημα τραυμάτισε όχι μόνο την κοινωνία αλλά και το εθνικό συμφέρον. Πλέον είμαστε διάτρητοι όσον αφορά την ασφάλεια των τηλεπικοιν­ωνιών και την άρση του απορρήτου. Είναι σαφές ότι το ξεπούλημα αλλά και οι όροι του δεν διασφαλίζο­υν ούτε τις εθνικές πληροφορίε­ς ούτε το απόρρητο και τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων πολιτών, καθώς αυτά τα ελέγχει η κρατική Deutsche Telekom.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece