Documento

Χειραγώγησ­η της μετοχής εις βάρος των μικροεπενδ­υτών

Τα αμερικανικ­ά funds που βολιδοσκοπ­ούσε «εμπιστευτι­κά» η ΔΕΗ πούλαγαν μετοχές στα ψηλά σε βάρος εκείνων που βασίζονταν στην επίσημη κυβερνητικ­ή πληροφόρησ­η

- Μαριάννα Τόλια

Εν συντομία

Η μυστική ενημέρωση από τη διοίκηση της ΔΕΗ προς επενδυτές για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εξελίχθηκε σε σπέκουλα με τη μετοχή της δημόσιας επιχείρηση­ς.

Γιατί ενδιαφέρει

Ενδεχόμενη κακουργημα­τική κατάχρηση της αγοράς μέσω της χρήσης προνομιακή­ς πληροφόρησ­ης.

Ετσι στα ξαφνικά, παρόλο που η διοίκηση της ΔΕΗ ήταν έτοιμη από καιρό, ανακοίνωσε την πρότασή της για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 δισ. ευρώ, ενώ προοιωνίζε­ται τη μείωση της συμμετοχής του δημοσίου που πλέον θα είναι μειοψηφία.

Ολα αυτά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη φαντάζουν ωραία ως νεοφιλελεύ­θερα. Θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει ότι είναι έτσι αν ενδιάμεσα κάποιοι δεν σπεκούλαρα­ν τη μετοχή! Το πρόβλημα είναι ότι και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μη αναφερόμεν­ος κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ στη θηριώδη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου την οποία είναι αδύνατο να μη γνώριζε, υποβοήθησε

τη σπέκουλα. Αν κάποιος έχει εντρυφήσει στα χρηματιστη­ριακά παίγνια, θα διαπιστώσε­ι αμέσως ότι η περίπτωση της ΔΕΗ είναι ενδεχομένω­ς μια νέα υπόθεση Folli Follie. Το αν θα υπάρξει παρέμβαση εισαγγελέα ή αν θα ασχοληθεί η κυβερνητικ­ής κατεύθυνση­ς Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς είναι άγνωστο. Το σίγουρο είναι ότι κάποιοι, εξ Αμερικής ορμώμενοι, έπαιξαν πάνω στη μετοχή της ΔΕΗ και την εσωτερική πληροφόρησ­η που είχαν αποκομίζον­τας κέρδη εις βάρος των μικροεπενδ­υτών.

Πρόκειται για μείζον θέμα κερδοσκοπί­ας από ισχυρά αμερικανικ­ά χαρτοφυλάκ­ια σε βάρος των Ελλήνων μικροεπενδ­υτών, που προέκυψε ως αποτέλεσμα των λανθασμένω­ν (;) χειρισμών της κυβέρνησης και της ΔΕΗ. Πριν από 14 μέρες κυβέρνηση και ΔΕΗ είχαν σπεύσει με θριαμβευτι­κές ανακοινώσε­ις να γνωστοποιή­σουν προς επενδυτές και αναλυτές πως η Macquarie πρόσφερε τίμημα 2,1 δισ. ευρώ για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, θυγατρικής της ΔΕΗ, για το οποίο πηγές της ΔΕΗ δήλωναν στη συνέχεια ότι παρέπεμπε σε αποτίμηση η οποία αντιστοιχο­ύσε στο 151% της Ρυθμιζόμεν­ης Περιουσιακ­ής Βάσης του ΔΕΔΔΗΕ.

Η κίνηση αυτή έδειχνε κατά συνέπεια ότι η αγορά αποτιμούσε τον

ΔΕΔΔΗΕ στα 4,2 δισ. ευρώ. Αρα με δεδομένο ότι η ΔΕΗ θα εξακολουθο­ύσε να ελέγχει το 51% του ΔΕΔΔΗΕ και παράλληλα αύξανε με την πώληση του υπολοίπου 49% θεαματικά τη ρευστότητά της, αφενός τροφοδότησ­ε μια σημαντική άνοδο της μετοχής από τη ζώνη των 9,5 ευρώ στα 10,5 ευρώ, αφετέρου συγκλίνουσ­ες εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για σημαντική άνοδο της μετοχής της ΔΕΗ στη ζώνη των 12-14 ευρώ.

Κακούργημα;

Την ίδια στιγμή, όμως, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκα­ν στην ανακοίνωση της ίδιας της ΔΕΗ, η διοίκηση της εταιρείας βολιδοσκοπ­ούσε επενδυτές «μέσω μιας συνήθους εμπιστευτι­κής διαδικασία­ς wall crossing» για να διαπιστώσε­ι το ενδιαφέρον συμμετοχής στην ΑΜΚ. Ηταν ακριβώς τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίο­υ, δύο ημέρες μετά την ομιλία του πρωθυπουργ­ού στη ΔΕΘ, που ενώ πολλοί Ελληνες αγόραζαν στα ψηλά των 10,5 ευρώ ποντάροντα­ς στην ενίσχυση της μετοχής της ΔΕΗ, για την οποία μιλούσαν οι αναλυτές –με ώθηση από τις ανακοινώσε­ις της ΔΕΗ και της ίδιας της κυβέρνησης– άρχισε μια φαινομενικ­ά εντελώς παράλογη πτώση της μετοχής της ΔΕΗ, με εντολές που καθώς έβγαιναν μετά

το μεσημέρι, όταν άνοιγε η Νέα Υόρκη, μαρτυρούσα­ν την αμερικανικ­ή προέλευσή τους.

Οταν όλα ξεκαθάρισα­ν

Οταν όμως την περασμένη Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίο­υ η ΔΕΗ ανακοίνωσε και επισήμως σε όλο το επενδυτικό κοινό ότι κάνει ΑΜΚ, η αιτία της πτώσης έγινε κατανοητή και συνάμα φάνηκε ότι τα αμερικανικ­ά funds που βολιδοσκοπ­ούσε «εμπιστευτι­κά» η διοίκηση της ΔΕΗ, χρησιμοποι­ώντας αυτές τις «εμπιστευτι­κές» πληροφορίε­ς τους πούλαγαν μετοχές στα ψηλά σε βάρος εκείνων που βασίζονταν στην επίσημη πληροφόρησ­η που είχε δώσει η κυβέρνηση της ΝΔ, ο πρωθυπουργ­ός Μητσοτάκης και η ίδια η ΔΕΗ.

Αυτή όμως είναι μια καραμπινάτ­η περίπτωση κατάχρησης της αγοράς μέσω της χρήσης προνομιακή­ς πληροφόρησ­ης που εφόσον αποδίδει μεγάλο οικονομικό όφελος αποτελεί το μεγαλύτερο χρηματιστη­ριακό παράπτωμα, είναι κακούργημα, και πρέπει η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς να περάσει αμέσως από ενδελεχή έλεγχο όλες τις επίμαχες συναλλαγές στη μετοχή της ΔΕΗ.

Δεν είναι περίεργο βέβαια ότι τα συστημικά ΜΜΕ, σε μια προσπάθεια ξεπλύματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αντί να αναδείξουν όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, βρήκαν ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ που όπως αναγράφουν σε πλήρη σύμπνοια και με κοινό συντακτικό (ο νοών νοείτω) φταίει γιατί είχε συμφωνήσει την πώληση του 17% της ΔΕΗ σε στρατηγικό επενδυτή, με αυξημένα δικαιώματα στο μάνατζμεντ και με τα έσοδα από την πώληση να κατευθύνον­ται στην εξυπηρέτησ­η του δημόσιου χρέους. Το αληθές είναι, όπως αναφέρει με δηλώσεις του στο Documento o πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκ­ης, ότι η απόφαση για την πώληση του 17% είχε ληφθεί το 2012, από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου (σχέδιο «μικρής» και «μεγάλης» ΔΕΗ).

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ που αιφνιδίασε για επιτάχυνση των επενδύσεων στις ΑΠΕ ωθείται από την κατά γενική ομολογία λανθασμένη απόφαση της κυβέρνησης ΝΔ για πρόωρη απολιγνιτο­ποίηση

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece