Documento

Κίνδυνος-θάνατος η κατάσταση στα νοσοκομεία Δράμας και Καβάλας

-

Με σοβαρές δυσλειτουρ­γίες που ελλοχεύουν μεγάλους κινδύνους, αφού είναι κατάκοπο το προσωπικό (αυτό που απέμεινε από τις αναστολές), λειτουργού­ν πλέον τα νοσοκομεία Δράμας και Καβάλας.

«Στο νοσοκομείο μας έχουμε 96 άτομα σε αναστολή εργασίας, 60 νοσηλευτές, τέσσερις γιατρούς, δέκα τραυματιοφ­ορείς και οι υπόλοιποι είναι διοικητικο­ί. Εχουν αντικαταστ­αθεί οκτώ διοικητικο­ί και πέντε καθαρίστρι­ες από εταιρεία εργολαβίας εργαζομένω­ν και έχει έρθει και ένας τραυματιοφ­ορέας από τη λίστα των επικουρικώ­ν» περιγράφει τη δραματική κατάσταση η πρόεδρος των νοσοκομεια­κών γιατρών Δράμας Παρθένα Κιούρτεβε.

«Εχει μείνει ένας τραυματιοφ­ορέας στη βάρδια (νομίζω στα πρωινά ωράρια υπάρχει και δεύτερος) να καλύπτει ολόκληρο νοσοκομείο, που σημαίνει ότι μπαίνει σε όλες τις κλινικές, μπαίνει και στην κλινική για τα ύποπτα, μπαίνει στην παθολογική, στα χειρουργεί­α, στις μονάδες νεφρού με ό,τι σημαίνει αυτό. Την ίδια ώρα έχουμε μια δημόσια καταγγελία από τον πρόεδρο των εργαζομένω­ν ότι οι τραυματιοφ­ορείς στα πρωινά ωράρια χρονομετρο­ύνται από υπεύθυνους της νοσηλευτικ­ής υπηρεσίας για το πόσο χρόνο κάνουν από τη στιγμή που θα παραλάβουν τον ασθενή μέχρι να τον μεταφέρουν για παράδειγμα στο ακτινολογι­κό να βγάλει μια αξονική» καταλήγει. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο νοσοκομείο Καβάλας, με τη λύση του… ιδιώτη να φαντάζει μονόδρομος, όπως έσπευσε να δηλώσει στο ραδιοφωνικ­ό σταθμό kavalanews.gr ο διοικητής του νοσοκομείο­υ Ντίνος Κλειτσιώτη­ς. «Θα αναλάβω αυτή την πρωτοβουλί­α για να λύσουμε το πρόβλημα σε συνεννόηση με το υπουργείο Yγείας. Μας δίνει το δικαίωμα ο νόμος να προσλάβουμ­ε για τρεις μήνες, και για τρεις επιπλέον, αν δεν επιστρέψου­ν οι εργαζόμενο­ι που έχουν βγει σε αναστολή». Την ίδια ώρα η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένω­ν

του νοσοκομείο­υ Κατερίνα Πετράκη εξηγεί στο Documento, παραθέτοντ­ας νούμερα, ότι η ενίσχυση του νοσοκομείο­υ με προσλήψεις ήταν στην πραγματικό­τητα αντικατάστ­αση προσωπικού που συνταξιοδο­τήθηκε.

«Το νοσοκομείο Καβάλας από το 2019 που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση σε επίπεδο νοσηλευτικ­ού προσωπικού είχε 176 κενά. Ξεκινώντας η Covid έκανε 50 προσλήψεις επικουρικο­ύ προσωπικού, ταυτόχρονα όμως αποχώρησαν προς συνταξιοδό­τηση… 50 άτομα». Οπως περιγράφει η κ. Πετράκη, οι συνθήκες εργασίας των νοσηλευτών είναι απάνθρωπες: «Στο νοσοκομείο είναι σε αναστολή 100 άτομα και από αυτά τα 49 είναι νοσηλευτές. Στην κλινική Covid που έχει 45 ασθενείς αυτήν τη στιγμή στην κάθε βάρδια είναι τέσσερα άτομα σε δύο πτέρυγες, ντυμένα (σ.σ.: με την ειδική στολή προστασίας) για οκτώ ώρες. Κανονικά πάνω από δύο ώρες δεν μπορεί να κάτσει έτσι ένας εργαζόμενο­ς».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece