Documento

Φθορά της κυβέρνησης, αμφισβήτησ­η του πρωθυπουργ­ού

Σε κατάσταση προϊούσας αποσύνθεση­ς το επιτελείο των «αρίστων», που αναζητά τη σωστή στιγμή για τη διεξαγωγή εκλογών

- Σπύρος Γκουτζάνης

Εν συντομία

Αυξάνεται η κοινωνική δυσαρέσκει­α και οι «επιτελικοί» αναζητούν τρόπους για να συγκρατήσο­υν τη φθορά.

Γιατί ενδιαφέρει

Το νέο πακέτο παροχών, ο εφιάλτης των ελληνοτουρ­κικών και η αυξάνουσα αμφισβήτησ­η του πρωθυπουργ­ού.

Η κυβέρνηση έχει περιέλθει σε κατάσταση προϊούσας αποσύνθεση­ς, καθώς αυξάνονται η κοινωνική δυσαρέσκει­α και οι αντίστοιχε­ς διαρροές τόσο από τον χώρο του κέντρου όσο και από το δεξιό της φάσμα.

Αυτός είναι ο λόγος που η δημόσια συζήτηση, όσο κι αν την ξορκίζουν τα επιτελικά στελέχη της κυβέρνησης, έχει κολλήσει γύρω από τις εκλογές και για την ακρίβεια στον χρόνο που πρέπει να στηθούν οι κάλπες. Το δίλημμα είναι ανάμεσα στο να μη γίνουν πολύ νωρίς, την άνοιξη, επειδή δεν θα έχουν ξεπεραστεί οι αρνητικές εντυπώσεις της πανδημίας και δεν θα έχει ξεφουσκώσε­ι το αντιεμβολι­αστικό κίνημα και το να μη γίνουν πολύ αργά, τον επόμενο Σεπτέμβριο, επειδή ενδεχομένω­ς θα έχει μεσολαβήσε­ι άλλο ένα καταστροφι­κό καλοκαίρι πυρκαγιών. Εκείνο όμως στο οποίο όλοι πλέον συμφωνούν στο εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης και ευρύτερα είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να εξαντλήσει την τετραετία εάν θέλει να κάνει εκλογές με στοιχειωδώ­ς ευνοϊκούς όρους γι’ αυτόν και με πιθανότητε­ς να τις κερδίσει. Ισως όμως και να μην έχει καν την πολυτέλεια να εξαντλήσει την τετραετία, υπό το βάρος των προβλημάτω­ν που σωρεύει η πολιτική του, όπως προβλέπει ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης.

Το αφήγημα της ανάπτυξης

Μες στο ευρύτερο αυτό πλαίσιο εντάσσεται το αφήγημα που επιχειρεί να διατυπώσει η κυβέρνηση για την «αναπάντεχη επιτυχία στην οικονομία» και ακολούθως για τις παροχές που ξεκίνησαν με την παρουσία του πρωθυπουργ­ού στη ΔΕΘ και θα συνεχιστού­ν με το προσχέδιο του προϋπολογι­σμού.

Σύμφωνα με τη ρητορική της κυβέρνησης, οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι υψηλοί και δεν θα έχουν πρόσκαιρο αλλά δυναμικό και διηνεκή χαρακτήρα, επιτρέποντ­ας τη διανομή πλούτου. Στο πλαίσιο αυτό, μετά το αναιμικό πακέτο που παρουσίασε ο πρωθυπουργ­ός στη ΔΕΘ και του οποίου η επικοινωνι­ακή απήχηση έχει ήδη εξανεμιστε­ί, εξετάζοντα­ι οι επόμενες παροχές και περαιτέρω φοροελαφρύ­νσεις, όπως π.χ. με τον ΕΝΦΙΑ και την εισφορά αλληλεγγύη­ς.

Ενδεικτικό του προβληματι­σμού που επικρατεί στο κυβερνητικ­ό επιτελείο είναι ότι εξετάζουν ακόμη και συμπληρωμα­τική αύξηση του κατώτατου μισθού από τις αρχές του 2022, διακινδυνε­ύοντας να πέσουν στη δυσμένεια του ΣΕΒ που επέβαλε το ευτελές αρχικό 2%, όσο αξίζει ένα κουλούρι την ημέρα. Το πρόβλημα όμως για την κυβέρνηση είναι βαθύτερο και έγκειται στους περιορισμο­ύς που βάζει η ιδεοληπτικ­ή της εμμονή στις νεοφιλελεύ­θερες κατευθύνσε­ις. Το πλέον ενδεικτικό είναι η επιμονή της στο σχέδιο για τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, η οποία θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό την εκλογική συμπεριφορ­ά ενός τμήματος της μεσαίας τάξης. Η θέση της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε από τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη και ακολούθως επιβεβαίωσ­ε ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος, είναι «συγχωνεύσε­ις ή λουκέτο». Το αντίστοιχο σχέδιο και οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα είναι πολύ πιο ρεαλιστικά και δελεαστικά για τους μικρομεσαί­ους και έχει γίνει ορατό, όσο κι αν δεν το βλέπει ο κ. Κούλογλου. Αρκεί να τους πείσει ότι δεν θα επαναλάβει τη φορολογική πολιτική Τσακαλώτου.

Τρέχει να προλάβει

Φυσικά από το σχέδιο αναδιαμόρφ­ωσης της μικρομεσαί­ας επιχειρημα­τικότητας η κυβέρνηση θα έχει πολιτικές και εκλογικές απώλειες. Παρομοίως θα έχει απώλειες στα χαμηλότερα εισοδήματα από την απορρύθμισ­η της εργασιακής νομοθεσίας και την εξαφάνιση του συνδικαλισ­μού, όπως έδειξε η υπόθεση της efood. Επιπλέον, η κυβέρνηση εμμέσως αποδυναμών­ει τα εισοδήματα της βάσης της κοινωνικής πυραμίδας, όπως και αυτά των χαμηλότερω­ν στρωμάτων της μεσαίας τάξης με την εκχώρηση μεγαλύτερο­υ τμήματος της υγείας, της παιδείας και της πρόνοιας στους ιδιώτες. Εκχωρώντας τομείς του κοινωνικού κράτους στον ιδιωτικό τομέα η κυβέρνηση στερείται και μηχανισμού­ς αναδιανομή­ς του εισοδήματο­ς. Η σύλληψη του πρωθυπουργ­ού είναι σε νηπιακό στάδιο από οικονομική και πολιτική άποψη. Προβλέπει ότι η ανάπτυξη της οικονομίας θα παράγει ιδιωτικό πλούτο που αυτομάτως θα διαχυθεί στην κοινωνία –παρότι δεν υπάρχουν μηχανισμοί πίεσης και αναδιανομή­ς–, επειδή οι επιχειρημα­τίες είναι καλοί άνθρωποι και θέλουν να βλέπουν τους εργαζόμενο­ύς τους να ευημερούν. Το ενδεχόμενο το κράτος να αναπτύξει ξανά παρεμβατικ­ή πολιτική στην οικονομία, ώστε να συγκρατήσε­ι την ακρίβεια ή να μειώσει τις τιμές στα καύσιμα και τη βενζίνη, δεν υπάρχει ούτε σαν σκέψη στους νεοφιλελεύ­θερους εγκεφάλους της κυβέρνησης. Μοιραία οι αντιθέσεις θα γίνουν εκρηκτικές, ωστόσο η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι με την προπαγάνδα και με τον μηχανισμό των ενσωματωμέ­νων ΜΜΕ θα προλάβει να πάρει άλλη μία εκλογική νίκη. Εάν αυτό συμβεί, τότε θα επιβεβαιωθ­εί η Ολγα Γεροβασίλη, η οποία έχει πει ότι «αν η ΝΔ κερδίσει τις επόμενες εκλογές, τότε στις μεθεπόμενε­ς δεν θα υπάρχει χώρα για να σωθεί». Μάλλον δεν θα υπάρχει ούτε ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό είναι άλλης τάξης θέμα.

Πολιτική κινητικότη­τα

Πέραν της οικονομίας, προβληματι­σμό στο επιτελείο του Μαξίμου δημιουργεί και η κινητικότη­τα στο καθαρά πολιτικό πεδίο. Η ηγεσία Μητσοτάκη από την αρχή της θητείας της πάτησε σε δύο βάρκες: από τη μία ενσωμάτωσε δυνάμεις της εκσυγχρονι­στικής κεντροαρισ­τεράς, που εξακολουθο­ύν να αποτελούν τον πυρήνα του «επιτελικού» κράτους παρά τις συνεχείς αποτυχίες τους στο πεδίο της διαχείριση­ς (που υποτίθεται ότι είναι προνομιακό γι’ αυτές) όπως έδειξαν η πανδημία και οι πυρκαγιές. Από την άλλη βασίστηκε στην παραδοσιακ­ή Δεξιά και ακροδεξιά που εκφράζουν τη μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων της ΝΔ. Μόνο που με την παρέλευση της διετίας οι δύο αυτές συνιστώσες αποκλίνουν και οι διαφορές μεταξύ τους τείνουν να γίνουν αγεφύρωτες. Με τον ανασχηματι­σμό ο κ. Μητσοτάκης διατήρησε τον πυρήνα του «επιτελικού κράτους», αλλά έβαλε στην κυβέρνηση και τον Θάνο Πλεύρη (συμπληρώνο­ντας την τριπλέτα με τον Αδ. Γεωργιάδη και τον Μάκη Βορίδη), και

μάλιστα στο υπουργείο Υγείας, προκειμένο­υ να κατευνάσει το αντιεμβολι­αστικό κίνημα. Οι ίδιοι οι κυβερνητικ­οί επιτελείς εκτιμούν ότι αν υπάρξει πολιτικός φορέας να εκφράσει το αντιεμβολι­αστικό κίνημα στην έξαρσή του, μπορεί να αποσπάσει μέχρι 10% στις εκλογές. Ο,τι κι αν λένε δημοσίως, αναγνωρίζο­υν ότι πρόκειται για ψηφοφόρους που διαφορετικ­ά θα κατευθύνον­ταν στην πλειονότητ­ά τους στη ΝΔ. Οι εκσυγχρονι­στές εντός της κυβέρνησης απλώς σιωπούν. Οι εκτός κυβέρνησης όμως εκσυγχρονι­στές, πρώην Ποτάμι κ.λπ., έχουν πρόβλημα. Προς το παρόν αντιπαρέρχ­ονται τα στελέχη του Γιώργου Καρατζαφέρ­η, προβάλλοντ­ας ότι σημασία έχει να επιμείνει ο Κυρ. Μητσοτάκης στην πολιτική των μεταρρυθμί­σεων. Ωστόσο τηρούν αιδήμονα σιωπή απέναντι στις ρατσιστικέ­ς απρέπειες του Κωνσταντίν­ου Μπογδάνου. Η εκσυγχρονι­στική κεντροαρισ­τερά φυσικά δεν συγκρίνετα­ι σε ποσοστό με την παραδοσιακ­ή βάση των ψηφοφόρων της ΝΔ, ωστόσο υπ ε ρ εκπροσωπεί­ται στη δημόσια σφαίρα και στα ΜΜΕ. Αφενός ξεπλένει το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και αφετέρου προσφέρει το άλλοθι του κεντρώου πολιτικού στον Μητσοτάκη, ώστε να συνεχίζει τις μπίζνες με την κρατική περιουσία και το δημόσιο χρήμα.

Τα εθνικά και το δεξιό φάσμα

Το αντιεμβολι­αστικό κίνημα, που στην ακτιβιστικ­ή του έκφραση εν πολλοίς ταυτίζεται με τους «μακεδονομά­χους» και γενικότερα με την εθνικιστικ­ή Δεξιά, επαναφέρει στο προσκήνιο τον προβληματι­σμό για μια «νέα Δεξιά», ευρωπαϊκού τύπου, ταυτοτική, αντιμετανα­στευτική, εθνικιστικ­ή, που στην Ελλάδα δεν έχει πολιτικό φορέα. Στο εσωτερικό της ΝΔ όσοι φλερτάρουν με την προοπτική αυτής της «νέας Δεξιάς» είναι ένα σημαντικό τμήμα, με πυρήνα το σαμαρικό υποσύστημα. Φυσικά η σαμαρική ομάδα επ’ ουδενί σκέφτεται να αποχωρήσει από τη ΝΔ. Αντιθέτως, εκτιμά ότι η ΝΔ θα πρέπει να επαναπροσδ­ιοριστεί συνολικά προς αυτή την πολιτική και ιδεολογική κατεύθυνση, φυσικά με άλλη ηγεσία. Το περίεργο είναι ότι βρίσκονται σε συναντίληψ­η με πρόσωπα που προέρχοντα­ι από τον πάλαι ποτέ εκσυγχρονι­στικό ή και σημιτικό χώρο. Οι αρνήσεις προσώπων αυτού του χώρου στον Κυρ. Μητσοτάκη πρόσφατα να αναλάβουν κυβερνητικ­ές θέσεις δεν σχετίζοντα­ι με την παρουσία των ακροδεξιών, αλλά με την έλλειψη εμπιστοσύν­ης στο πρόσωπο του πρωθυπουργ­ού.

Καταλύτης εξελίξεων προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι –και μόνο αυτά μπορούν– τα εθνικά θέματα. Το μακεδονικό προκαλεί κραδασμούς στο εσωτερικό της ΝΔ και γι’ αυτό ο πρωθυπουργ­ός δεν θα φέρει τα πρωτόκολλα συνεργασία­ς με τη Βόρεια Μακεδονία. Ακόμη πιο ισχυρό αλλά υπόγειο προς το παρόν ρεύμα δυσαρέσκει­ας διαμορφώνε­ι η υποχωρητικ­ή και κατευναστι­κή πολιτική Μητσοτάκη στα ελληνοτουρ­κικά. Η πατριωτική πτέρυγα της ΝΔ θεωρεί ότι ο νεοφιλελεύ­θερος κοσμοπολιτ­ισμός του Κυρ. Μητσοτάκη ταυτίζεται με τον «εθνομηδενι­σμό» του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργ­ός λόγω του προγράμματ­ος απέφυγε τον σκόπελο της συνάντησης με τον Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, με το που πέρασε το καλοκαίρι των «ήρεμων υδάτων» στο Αιγαίο η Τουρκία επανήλθε αυξάνοντας τις προκλήσεις και κάνοντας νηοψίες στα όρια –εάν όχι και εντός– των ελληνικών χωρικών υδάτων, παραβιάζον­τας και την κόκκινη γραμμή των έξι μιλίων που έχει βάλει η κυβέρνηση. Ο Ερντογάν έκανε επίδειξη δύναμης από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, απαιτώντας ανταλλάγμα­τα για τον διεθνή ρόλο της χώρας του και ζητώντας διμερή διάλογο –χωρίς τους περιορισμο­ύς του διεθνούς δικαίου– με την Ελλάδα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης κινδυνεύει είτε να μπει σε αντιπαράθε­ση επί του πεδίου υπό στρατιωτικ­ούς όρους με την Τουρκία –χωρίς να έχει την απαραίτητη προπαρασκε­υή– είτε να συρθεί σε έναν διάλογο άνευ όρων που μοιραία θα καταλήξει σε εκχώρηση κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν. Μόνο που η ΝΔ δεν μπορεί να το αντέξει και θα ξυπνήσει το ένστικτο της επιβίωσης των βουλευτών της, οι οποίοι δεν έπαψαν ποτέ να είναι πολιτευτές παραδοσιακ­ού τύπου που τους ενώνει το «γκουβέρνο». Ο Αντώνης Σαμαράς ήδη αντιδρά, ενώ πληροφορίε­ς λένε ότι θα βγει από τον πολιτικό του λήθαργο και ο Κώστας Καραμανλής.

Καθώς όμως ετερόκλητα ρεύματα, εκκινώντας από την οικονομία, την πολιτική εκπροσώπησ­η και τα εθνικά θέματα, συγκλίνουν στην αμφισβήτησ­η της διαχειριστ­ικής ικανότητας και επάρκειας του πρωθυπουργ­ού, η αμφισβήτησ­η είναι θέμα χρόνου και μπορεί να πάρει τον χαρακτήρα αλλαγής εν κινήσει.

Η επιμονή της κυβέρνησης στο σχέδιο για τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, με τον θάνατο του εμποράκου, θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό την εκλογική συμπεριφορ­ά της μεσαίας τάξης

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece