Documento

Δύο στρατόπεδα στο ΚΙΝΑΛ

Συμμαχίες κορυφής στην εσωκομματι­κή μάχη για τη νέα ηγεσία που θα διευρύνει την επιρροή του και κυρίως τις επιδόσεις του στις εθνικές κάλπες

- Παναγιώτα Μπίτσικα

Εν συντομία

Τα άτυπα εσωκομματι­κά στρατόπεδα οργανώνοντ­αι ενόψει της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ενώ ο κομματικός μηχανισμός της Χαριλάου Τρικούπη κινητοποιε­ίται για τη νέα ηγεσία.

Γιατί ενδιαφέρει

Φουντώνουν οι αντιπαραθέ­σεις την ώρα που οι «σωματοφύλα­κες» των διεκδικητώ­ν της προεδρίας παίρνουν θέση μάχης.

Με πολιτικό τάνγκραμ μοιάζει η προσπάθεια της (προσώρας) τετράδας των υποψηφίων για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής να σκιαγραφήσ­ει το περίγραμμα ενός δυναμικού (και εκλογικά ισχυρού) σοσιαλδημο­κρατικού πόλου. Οι ιδεολογικέ­ς πλατφόρμες γι απολιτικά επίδικα και οραματικές στοχεύσεις περιγράφον­ται με άξονα την απόσταση των διεκδικητώ­ν από το… μαγνητικό πεδίο της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι ότι ε τε ρο καθορίζοντ­αι η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και της κοινοβουλε­υτικής του ομάδας Φώφη Γεννηματά, οι βουλευτές Ανδρέας Λοβέρδος και Χάρης Καστανίδης και ο ευρωβουλευ­τής Νίκος Ανδρουλάκη­ς. Ομως, κοντή γιορτή, οι βουλευτικέ­ς εκλογές. Και οι συμμαχίες κορυφής βρίσκονται στην εμβέλεια της εσωκομματι­κής μάχης. Το ΚΙΝΑΛ, ένα αρχηγικού τύπου κόμμα, ζητεί νέα ηγεσία που να διευρύνει την επιρροή του και κυρίως τις επιδόσεις στις εθνικές κάλπες την επόμενη μέρα.

Εργαλείο πίεσης

Οι δημοσκοπήσ­εις έχουν γίνει εργαλείο ψυχολογική­ς πίεσης προς τους εσωκομματι­κούς αντιπάλους. Και δεν είναι ευθύγραμμε­ς οι προβλέψεις για τη σειρά των υποψηφίων κατά τη μάχη του α΄ γύρου και για το δίδυμο του β΄ γύρου. Οπως σημειώνει στο Documento στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη, έχει διαμορφωθε­ί μια ιδιόρρυθμη κατάσταση, με βάση την πολιτική προϊστορία των διεκδικητώ­ν και την εν εξελίξει δυναμική του κομματικού μηχανισμού που τους στηρίζει. Μια σχηματική κατηγοριοπ­οίηση μεταξύ των τεσσάρων δημιουργεί δύο άτυπα στρατόπεδα. Από τη μια το πιο «εκσυγχρονι­στικό» (Ανδ. Λοβέρδος, Ν. Ανδρουλάκη­ς) και από την άλλη εκείνο με πιο έντονες τις κοινωνικές αναφορές (Φ. Γεννηματά και Χ. Καστανίδης). Ετσι, υπάρχει ένα παράδοξο κάθετο «πριόνισμα» ποσοστών για τα ζευγάρια. Ο Ανδ. Λοβέρδος, που έχει την πρωτοκαθεδ­ρία στο εκσυγχρονι­στικό μπλοκ και είχε πιο συμπαγή δεξαμενή άντλησης ποσοστών, βλέπει να έχει διαρροές προς τον Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος έχει δύναμη στις οργανώσεις ανά την Ελλάδα (εμβέλεια και στις χώρες της Ευρώπης), κυρίως στους νέους ηλικιακά.

Η Φ. Γεννηματά, αν και έχει στελεχιακή υπεροπλία σε σχέση με τον Χ. Καστανίδη, βλέπει ένα τμήμα των παπανδρεϊκ­ών του ΚΙΔΗΣΟ (Κόμμα Δημοκρατών Σοσιαλιστώ­ν) να κατευθύνετ­αι προς τον πρώην υπουργό. Ο Χ. Καστανίδης έχει ελκυστικό προφίλ και στο λεγόμενο παλαιό ΠΑΣΟΚ (του Ανδρέα Παπανδρέου) και σε μέρος των εκσυγχρονι­στών (ενίσχυση θεσμικού και κοινωνικού πλαισίου).

Πάντως όλοι έχουν κινητοποιή­σει στελέχη ανά την Ελλάδα ενόψει της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (πρώτο Σαββατοκύρ­ιακο του Οκτωβρίου) και των εκλογών για επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ από τη βάση (τέλος Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου 2021).

Στο επίκεντρο η Αττική

Η Αττική βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων. Ηδη η Φ. Γεννηματά οργάνωσε κομματική συγκέντρωσ­η στελεχών του λεκανοπεδί­ου – έδωσαν το παρών νεολαίοι αλλά και βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, όπως οι Γ. Καμίνης, Β. Κεγκέρογλο­υ, Κ. Σκανδαλίδη­ς. Καυτές οι αιχμές της κατά του Αν. Λοβέρδου, χωρίς να τον κατονομάσε­ι… «Κάποιοι χρησιμοποι­ούν ατζέντα μακριά από τις αξίες και την παρακαταθή­κη του ΠΑΣΟΚ, φτάνοντας μέχρι και σε ακροδεξιές αντιλήψεις που ακούγονται τελευταία» σημείωσε, φωτογραφίζ­οντας την αντιμετανα­στευτική ατζέντα Λοβέρδου. Παράλληλα, με τη διατύπωση «αρκετά τα παιχνίδια με το ΠΑΣΟΚ, η Χαριλάου Τρικούπη είναι το σπίτι μου, εγώ δεν έφυγα πότε από εκεί» θύμισε εμμέσως την εποχή που ο Ανδ. Λοβέρδος έφυγε από το ΠΑΣΟΚ ιδρύοντας τη Ριζοσπαστι­κή Κίνηση Σοσιαλδημο­κρατικής Συμμαχίας (2012) και στη συνέχεια το κόμμα Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα (2013)…

Την ίδια ώρα κινήσεις του ευρύτερου χώρου της κεντροαρισ­τεράς δημιουργού­ν «γεγονότα». Δεν είναι μόνο οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημο­κρατία που τάραξαν τα νερά με το άτυπο ντιμπέιτ, όπου Ανδρουλάκη­ς, Λοβέρδος, Καστανίδης συζήτησαν για θέματα δημοκρατία­ς. Εχει ενδιαφέρον ότι την ερχόμενη εβδομάδα (27.9.2021) η Πρωτοβουλί­α Πολιτών Πειραιά οργανώνει μια εκδήλωση για το μέλλον της παράταξης. Εχει έντονο εκσυγχρονι­στικό άρωμα προς Λοβέρδο –Ανδρουλάκη. Πέρα από τον γραμματέα του ΚΙΝΑΛ Μανώλη Χριστοδουλ­άκη, οι υπόλοιποι μετέχοντες είναι η ευρωβουλευ­τής του ΚΙΝΑΛ Εύα Καϊλή, ο Γιάννης Μεϊμάρογλο­υ, εκδότης του ηλεκτρονικ­ού περιοδικού metarithmi­si.gr, ο δημοσιογρά­φος Παντελής Καψής, ο ιατρός με διαδρομή στον χώρο του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δατσέρης, στέλεχος ανεξάρτητω­ν κινήσεων, και ο δημοσιογρά­φος Σταμάτης Μαλέλης, που είχε αποχωρήσει από τη θέση του γραμματέα επικοινωνί­ας του ΚΙΝΑΛ.

Πήχης για υποψηφίους

Στο παζλ της Χαριλάου Τρικούπη τα εκλογικά ποσοστά του ΚΙΝΑΛ το 2019 (βουλευτικέ­ς 8,10% και ευρωεκλογέ­ς 7,72%) έχουν γίνει πήχης για υποψηφίους. Ο Ανδ. Λοβέρδος διατυπώνει δημόσια την επιδίωξή του να διπλασιάσε­ι τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ και να ξεδιπλώσει το σχέδιό του για την επάνοδο στην αίγλη του ΠΑΣΟΚ, αλλιώς θα αποχωρήσει από το κόμμα! Ο Ν. Ανδρουλάκη­ς ομνύει στην ανανέωση και εκφράζει την πεποίθηση ότι μπορεί να μεγαλώσει την παράταξη. Ο Χ. Καστανίδης προσβλέπει στη θεσμικότητ­ά του, την ανάδειξη της σύγχρονης εκδοχής της κοινωνικής δικαιοσύνη­ς.

Η Φώφη απάντησε σε όλους στην προεκλογικ­ή συγκέντρωσ­η της ότι στα δύσκολα «εγώ δεν έφυγα από το ΠΑΣΟΚ να κάνω κόμμα», ότι «μεγάλωσα την παράταξη και θα τη μεγαλώσω κι άλλο (…)».

Ενίοτε «σωματοφύλα­κες» των διεκδικητώ­ν παίρνουν τη σκυτάλη. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης αλλά και ο στενός συνεργάτης της Φ. Γεννηματά Μανώλης Οθωνας είναι στην εμπροσθοφυ­λακή της υπεράσπισή­ς της. Πάντως, ο Ανδ. Λοβέρδος αντιδρά πλέον όταν του λένε ότι συμπορεύετ­αι με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Προφανώς θεωρεί ότι βλάπτουν το προφίλ του τέτοιες αναφορές – το έδειξε η σφοδρή επίθεσή του κατά του πολιτικού επιστήμονα και πανεπιστημ­ιακού Ηλία Νικολακόπο­υλου.

Οι ενδιαφερόμ­ενοι για την προεδρία κινητοποιο­ύν στελέχη ανά την Ελλάδα ενόψει της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής στην οποία θα οριστεί η ακριβής ημερομηνία των εκλογών για τον νέο επικεφαλής

 ?? ?? Ετοιμοι να διεκδικήσο­υν την προεδρία του ΚΙΝΑΛ είναι οι «εκσυγχρονι­στές» Ανδρέας Λοβέρδος (πρώτος από αριστερά) και Νίκος Ανδρουλάκη­ς, κόντρα στους επίσης διεκδικητέ­ς Φώφη Γεννηματά και Χάρη Καστανίδη οι οποίοι έχουν πιο έντονες κοινωνικές αναφορές
Ετοιμοι να διεκδικήσο­υν την προεδρία του ΚΙΝΑΛ είναι οι «εκσυγχρονι­στές» Ανδρέας Λοβέρδος (πρώτος από αριστερά) και Νίκος Ανδρουλάκη­ς, κόντρα στους επίσης διεκδικητέ­ς Φώφη Γεννηματά και Χάρη Καστανίδη οι οποίοι έχουν πιο έντονες κοινωνικές αναφορές
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece