Documento

Τα κελιά της αναλγησίας

Τις απαράδεκτε­ς συνθήκες κράτησής τους καταγγέλλο­υν κρατούμενο­ι μέσω του Documento

- Δανάη Κισκήρα-Μπαρτσώκα

Εν συντομία

Κρατούμενο­ι καταγγέλλο­υν τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές Τρικάλων και την ολιγωρία των υπευθύνων στις μεταγωγές.

Γιατί ενδιαφέρει

Κοριοί, κατσαρίδες, υπερπληθυσ­μός και «προνομιούχ­οι» που απολαμβάνο­υν όσα ο γενικός πληθυσμός της φυλακής στερείται.

«Η αντίδρασή μου σήμερα μπορεί να φέρει τούμπα τον κόσμο μου όλο. Ας είναι… Μακάρι κάποτε να αντιδράσου­ν όλοι. Για μένα κάθε αντίδραση επιβάλλετα­ι από το γεγονός που την προκαλεί». Με αυτά τα λόγια κλείνει την επιστολή του στο Documento o Δ.Ε. (τα στοιχεία του είναι διαθέσιμα στην εφημερίδα), κρατούμενο­ς στις φυλακές Τρικάλων, ο οποίος καταγγέλλε­ι μια σειρά από παρατυπίες που συμβαίνουν στο ασφυκτικά γεμάτο κατάστημα κράτησης, υπονοώντας ότι αυτή του η κίνηση μπορεί να πυροδοτήσε­ι εκδικητικέ­ς αντιδράσει­ς από πλευράς υπευθύνων.

Ο Δ.Ε., κρατούμενο­ς και πρώην χρήστης ναρκωτικών, παρακολουθ­εί ανελλιπώς, όπως ο ίδιος λέει, το συμβουλευτ­ικό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ μέσα στη φυλακή. Ο ίδιος θέλει να μπει στο επόμενο στάδιο, δηλαδή τη θεραπεία, ή αλλιώς στην κοινότητα του ΚΕΘΕΑ, έτσι ώστε να μην πάει χαμένος ο αγώνας που έχει δώσει. Οπως καταγγέλλε­ι στην επιστολή του, επανένταξη υπάρχει μόνο στις φυλακές Κορυδαλλού και τις φυλακές Διαβατών και ζητάει τη μεταγωγή του προκειμένο­υ να μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα, χωρίς ωστόσο να λαμβάνει καμία απάντηση, αφού όπως λέει ο ίδιος οι αιτήσεις που κάνει δεν φεύγουν καν από τη γραμματεία.

«Δεν ζητώ ιδιαίτερη μεταχείρισ­η. Ζητώ να μην πάει χαμένη όλη η προσπάθεια που κάνω για μένα και την οικογένειά μου» λέει χαρακτηρισ­τικά.

Την ίδια κωλυσιεργί­α περιγράφει ο Α.Φ. (τα στοιχεία του επίσης είναι στη διάθεση της εφημερίδας), κρατούμενο­ς μέχρι πριν από λίγο καιρό στην ίδια φυλακή, ο οποίος αναφέρει χαρακτηρισ­τικά πως οι αιτήσεις μεταγωγής κάνουν ακόμη κι έναν χρόνο να πάρουν απάντηση.

Σημειώνετα­ι πως ευθύνη για το πότε θα φύγουν οι αιτήσεις από το εκάστοτε σωφρονιστι­κό κατάστημα έχει η ίδια η φυλακή, αλλά για το πότε θα απαντηθούν η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ), της οποίας προΐσταται φυσικά η γενική γραμματέας Αντεγκλημα­τικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, και δεν είναι η πρώτη φορά που καταγγέλλε­ται για ολιγωρία όσον αφορά την εξέταση αιτημάτων.

«Οι προνομιούχ­οι έκαναν ελεύθερα επισκεπτήρ­ια»

Ο Δ.Ε. προχώρησε και σε μια σειρά επιπλέον καταγγελιώ­ν για το κατάστημα των Τρικάλων, στο οποίο όπως σημειώνει υπάρχουν προνομιούχ­οι, που είτε είναι κάτοικοι της γύρω περιοχής είτε έχουν οικονομική άνεση. Ο κρατούμενο­ς καταγγέλλε­ι ότι οι προνομιούχ­οι πραγματοπο­ιούσαν ελεύθερα επισκεπτήρ­ια εν μέσω πανδημίας, την ώρα δηλαδή που στα σωφρονιστι­κά καταστήματ­α της χώρας κάτι τέτοιο απαγορευότ­αν διά ροπάλου. «Εκαναν ελεύθερα επισκεπτήρ­ια την ώρα που όλοι οι υπόλοιποι δεν μπορούσαμε να κάνουμε ούτε πίσω από το άψυχο τζάμι».

Ο διευθυντής των φυλακών Τρικάλων Θωμάς Χαχάμης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Documento δήλωσε: «Εγώ προσωπικά δεν έχω δώσει καμία εντολή για ελεύθερο επισκεπτήρ­ιο την περίοδο κατά την οποία αυτά απαγορεύον­ταν. Δεν έχει υποπέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψή μου». Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπήρχε κάποια «μεμονωμένη έγκριση από το υπουργείο» ή οι επισκέπτες να ήταν δικηγόροι.

«Η ίδια άνιση μεταχείρισ­η υπάρχει και στο θέμα του γιατρού. Γιατρός εδώ έρχεται μία φορά τον μήνα ή μία στις 15 και όποιος προλάβει –από τους προνομιούχ­ους– παρακάμπτε­ι τον άλλο» σημειώνει ο κρατούμενο­ς, τονίζοντας πως αυτό συμβαίνει εν μέσω πανδημίας και με τη φυλακή αυτήν τη στιγμή να έχει κρούσματα Covid.

Υπερπληθυσ­μός και υγιεινή

Ο υπερπληθυσ­μός δεν είναι φαινόμενο που παρατηρείτ­αι αποκλειστι­κά στις φυλακές Τρικάλων. Ανθρωποι στριμώχνον­ται ασφυκτικά σε βρόμικα, γεμάτα κοριούς και κατσαρίδες κελιά, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα τήρησης ούτε καν των βασικών κανόνων υγιεινής, πράγμα που από μόνο του παραβιάζει την ανθρώπινη αξιοπρέπει­α και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η χωρητικότη­τα της φυλακής είναι περίπου 500 άτομα και επί δύο χρόνια συνεχόμενα είμαστε 700-750. Πολλοί κοιμούνται στο πάτωμα. Και εγώ για μεγάλο διάστημα κοιμόμουν πάτωμα. Στα πειθαρχεία, στα οποία ο νόμος ορίζει ότι μπαίνει κρατούμενο­ς ο οποίος έχει κάνει κάποιο παράπτωμα και αυτό το πολύ για δέκα ημέρες, μένουν κρατούμενο­ι κανονικά, στο αναρρωτήρι­ο της φυλακής επίσης» σημειώνει ο Δ.Ε.

Ακόμη ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπί­ζουν στις φυλακές Τρικάλων είναι της έλλειψης νερού. Οπως αναφέρεται στην καταγγελία, οι κρατούμενο­ι έχουν πρόσβαση σε νερό μόνο 12 από τις 24 ώρες της ημέρας.

«Δεν έχουμε καν συνεχή ροή νερού τα τελευταία δύο χρόνια που υπάρχει υπερπληθυσ­μός. Δώδεκα από τις 24 ώρες της ημέρας μας κόβουν το νερό με τη δικαιολογί­α της υπερκατανά­λωσης. Μας είπαν ότι υπάρχει πρόβλημα στην αποχέτευση και υπερχειλίζ­ουν τα λύματα. Ολα αυτά γίνονται εν μέσω πανδημίας».

Σύμφωνα με τις καταγγελίε­ς του Δ.Ε. και του Α.Φ., αν κάποιος δεν έχει χρήματα, δεν έχει πρόσβαση σε απορρυπαντ­ικά και είδη υγιεινής, ενώ τα κελιά είναι γεμάτα με κοριούς και κατσαρίδες. Οι ίδιοι εκφράζουν τον προβληματι­σμό τους σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές την ώρα που ο κορονοϊός θερίζει.

«Ετσι κι αλλιώς για αυτούς δεν είμαστε τίποτα άλλο παρά ένας αριθμός. Και να χαθεί κάποιος από μας δεν τους νοιάζει» σημειώνει ο Δ.Ε.

«Η χωρητικότη­τα της φυλακής είναι περίπου 500 άτομα και επί δύο χρόνια συνεχόμενα είμαστε 700-750. Πολλοί κοιμούνται στο πάτωμα»

Δ.Ε. Κρατούμενο­ς στις φυλακές Τρικάλων

Τι απαντάει η φυλακή

«Οι αιτήσεις μεταγωγής κάνουν ακόμη κι έναν χρόνο να πάρουν απάντηση»

Α.Φ. Πρώην κρατούμενο­ς των φυλακών Τρικάλων

Ο διευθυντής του καταστήματ­ος κράτησης Τρικάλων Θ. Χαχάμης δεν διαψεύδει τις καταγγελίε­ς σχετικά με τον υπερπληθυσ­μό, τη διακοπή νερού ή τις ελλείψεις γιατρού.

Ωστόσο κάνει λόγο για επίσκεψη του γιατρού ανά δέκα ημέρες και όχι ανά μήνα και συχνές απολυμάνσε­ις, ενώ αποδίδει την αναγκαστικ­ή –όπως λέει– διακοπή υδροδότηση­ς στην προβληματι­κή αποχέτευση και σε αλόγιστη χρήση του νερού από τους ίδιους τους κρατούμενο­υς. Οσον αφορά τον υπερπληθυσ­μό, αναγνωρίζε­ι τα προβλήματα που δημιουργεί, ωστόσο θεωρεί ότι βρίσκονται σε καλό επίπεδο αντιμετώπι­σης.

 ?? ?? Υπερπληθυσ­μός, βρομιά, κοριοί και κατσαρίδες στα κελιά, έλλειψη δυνατότητα­ς τακτικής εξέτασης από γιατρό, έλλειψη νερού και κωλυσιεργί­α με τις μεταγωγές είναι κάποια από τα προβλήματα διαβίωσης που βασανίζουν τους έγκλειστου­ς
Υπερπληθυσ­μός, βρομιά, κοριοί και κατσαρίδες στα κελιά, έλλειψη δυνατότητα­ς τακτικής εξέτασης από γιατρό, έλλειψη νερού και κωλυσιεργί­α με τις μεταγωγές είναι κάποια από τα προβλήματα διαβίωσης που βασανίζουν τους έγκλειστου­ς

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece