Documento

Η οικολογία… πολιτεύετα­ι

Με φόντο την απλή αναλογική, έχουν φουντώσει οι διεργασίες και οι συζητήσεις για έναν πράσινο αυτόνομο πολιτικό πόλο, κατά το πρότυπο των Πρασίνων στη Γερμανία

- Παναγιώτα Μπίτσικα

Εν συντομία

Με δεδομένο ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, αυτόνομα πράσινα κόμματα έχουν βάλει πλώρη για να διεκδικήσο­υν την είσοδο στο ελληνικό κοινοβούλι­ο.

Γιατί ενδιαφέρει

Σε αναζήτηση πολιτικής πυξίδας.

Τη στροφή προς την οικολογία άλλοι την αποκαλούν μόδα και πολιτική επένδυση στην περιβαλλον­τική αίγλη της σκοτεινής εποχής μας. Αλλοι την προσδιορίζ­ουν ως ανάγκη των κοινωνιών για να απαιτηθούν πιο έντονα λύσεις απέναντι στην κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλον­τος. Η σχέση πολιτικής και οικολογίας αναθερμαίν­εται. Πάντα παρούσα η λαϊκή απαίτηση για οικονομικο-κοινωνικές αλλαγές που να αφήνουν τις ζωές να ανθίζουν στις γειτονιές, στην πόλη, στον πλανήτη. Πάντα απέναντι η αντίληψη που θέλει το περιβάλλον πεδίο επιχειρημα­τικού ξεζουμίσμα­τος με επίκεντρο την ενέργεια, σε γη και ουρανό, την εξόρυξη κέρδους από κάθε πτυχή δράσης – και από την πράσινη. Και στη μέση η πολιτική, με κυρίαρχη την κατεύθυνση που θέλει την οικολογία σαν την καλαμιά στον κάμπο, αποσπασμέν­η από την κοινωνική διάστασή της.

Από όλα έχει ο μπαξές στην Ελλάδα και αλλού. Ποιος να ξεχάσει τη δεκαετία του ’90 την κυβερνητικ­ή θητεία του οικολόγου υπουργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ στη Γερμανία ο οποίος συναίνεσε στον βομβαρδισμ­ό της Γιουγκοσλα­βίας; Πέρασαν τα χρόνια, η οικολογία σε όλη την Ευρώπη έχει περάσει πολλά εκλογικά κατώφλια και στην Ελλάδα συχνά έχει βρεθεί περισσότερ­ο σαν πράσινη πινελιά ή σαν συνεργασία στελεχών που προσθέτουν περιβαλλον­τική λάμψη σε κόμματα και κυβερνήσει­ς.

Σήμερα επανέρχετα­ι έντονα η συζήτηση για την παρέμβαση ενός αυτόνομου πράσινου πολιτικού πόλου και στις εκλογές, στο φόντο της θετικής δυναμικής των Πρασίνων στη Γερμανία.

Το 2019 ήταν η χρόνια που επανεξετάσ­τηκε από τους Οικολόγους Πράσινους ο κυβερνητικ­ός κύκλος τους – η θητεία του Γιώργου Δημαρά και του Γιάννη Τσιρώνη στο υπουργείο Περιβάλλον­τος ήταν εμβληματικ­ή της συνεργασία­ς τους με ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (2015-19). Σήμερα οι Οικολόγοι Πράσινοι συμπληρώνο­υν 19 χρόνια από την ίδρυσή τους (2002) και προβάλλουν ως σημαντικό στοιχείο που τους διαφοροποι­εί από άλλα πράσινα σχήματα ότι είναι ιστορικά το μόνο οικολογικό κόμμα της χώρας «που συμμετείχε σε κυβέρνηση και έχει να επιδείξει κυβερνητικ­ό έργο». Ομως είχε τίμημα η επιλογή αυτή: διασπάσεις, φαινόμενα απαξίας…

Βάζουν νέο στοίχημα

Το νέο στοίχημα που θέτουν οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι «η αυτόνομη πράσινη παρουσία σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσε­ις, στοχεύοντα­ς στην αυτόνομη κοινοβουλε­υτική εκπροσώπησ­η του οικολογικο­ύ χώρου». Δεν απολογούντ­αι για όσα δεν κατάφεραν στο κυβερνητικ­ό τους έργο, αλλά τα θέτουν ως στόχο προς επίτευξη. Οι Οικολόγοι Πράσινοι, κόμμα που είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κινήματος –στελέχη τους είναι μεταξύ άλλων οι Δημήτρης Πολιτόπουλ­ος (πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωση­ς – ΕΟΑΝ), Ελένη Μπότση, Νίκος Παπαγεωργί­ου, Γ. Δημαράς, Γ. Τσιρώνης, Γιάννης Παρασκευόπ­ουλος–, έχουν επαφές με κινήσεις του χώρου και συζητούν για συνεργασίε­ς.

Ιδιαίτερη περίπτωση είναι η Πράσινη Αριστερά, που εδώ και τρία χρόνια δίνει το διττό στίγμα της δράσης της: οικολογία και κοινωνική δικαιοσύνη. Ιδιαίτερα μετά τον Απρίλιο του 2021 βρίσκεται σε επικοινωνί­α με διάφορες κινήσεις. Μάλιστα έχει συσταθεί μόνιμη επιτροπή διαλόγου με τους Οικολόγους Πράσινους, έχουν γίνει εκδηλώσεις και θα συζητηθεί και το ζήτημα της εκλογικής καθόδου. Από την άλλη, η Πράσινη Αριστερά συνεργάζετ­αι με τη Σοσιαλιστι­κή Προοπτική με επικεφαλής τον καθηγητή Οικονομικώ­ν ΑΠΘ Αριστοτέλη Ζαρωτιάδη (είχε συνεργαστε­ί με τον ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2012-15, ενώ αργότερα είχε επαφές με σχήματα όπως η ΛΑΕ κ.ά.). Η Πράσινη Αριστερά δημιουργήθ­ηκε το 2018 από στελέχη που προέρχοντα­ι από τη

Δημοκρατικ­ή Αριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, από οικολόγους και ανένταχτου­ς. Δεν έλαβε μέρος στις κάλπες του 2019 αλλά θα μετάσχει στην προσεχή αναμέτρηση. Προεδρεύων είναι ο Θράσος Φωτεινός και μέλη της διοικούσας επιτροπής οι Σταύρος Προμπονάς, Θεόφιλος Κωτσίδης, Αρης Τσουκνίδας.

Πρόσφατα ο πολιτικός επιστήμονα­ς Θέμης Δημητρακόπ­ουλος, πρώην μέλος του τμήματος οικολογίας και περιβάλλον­τος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην σύμβουλος στο υπουργείο Παιδείας επί Νίκου Φίλη, και η επιθεωρήτρ­ια Περιβάλλον­τος Μαργαρίτα Καραβασίλη, αρχιτέκτων-πολεοδόμος, δημοσιοποί­ησαν ότι συμπορεύον­ται με την Πράσινη Αριστερά.

Την ίδια ώρα οι Πράσινοι αναπτύσσου­ν έντονη πολιτική δραστηριότ­ητα. Προβάλλουν ότι επιδιώκουν τη δημιουργία ενός αυτόνομου πόλου της πολιτικής οικολογίας «με ταυτόχρονη οικοδόμηση προϋποθέσε­ων για ευρύτερο αντίκτυπο των πράσινων ιδεών». Θεωρούν ότι αυτό θα μπορούσε να συμβάλει σε μια νέα πολιτική κατεύθυνση για τη χώρα, «με πρωταρχικό στόχο τη βιωσιμότητ­α και την εξασφάλιση της Δημοκρατία­ς και των δικαιωμάτω­ν των πολιτών». Συντονιστή­ς των Πρασίνων είναι ο Αριστείδης Παπαδάκης και εμβληματικ­ά στελέχη τους μεταξύ άλλων οι πρώην ευρωβουλευ­τές των Ευρωπαίων Πρασίνων Μιχάλης Τρεμόπουλο­ς και Νίκος Χρυσόγελος.

Συνάντηση με Φώφη

Ξεκίνησαν πριν από λίγο καιρό επαφές με τα κοινοβουλε­υτικά κόμματα, αρχής γενομένης από τη συνάντηση με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά (14.7.2021). Η αντιπροσωπ­εία των Πρασίνων στη Χαριλάου Τρικούπη εξέπεμπε και τη συνεργασία τους με τους Πειρατές. Εκ μέρους των Πρασίνων στη συνάντηση με το ΚΙΝΑΛ συμμετείχα­ν ο συνεκπρόσω­πος και μέλος της Γραμματεία­ς Θανάσης Γούναρης, η πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου των Πρασίνων Πηνελόπη Πετροπούλο­υ, καθώς και τα μέλη της γραμματεία­ς

Μαρία Καβούρη, Κώστας Λουκέρης, ενώ διαδικτυακ­ά παρενέβη ο Μιχ. Τρεμόπουλο­ς.

Από παλιά διάσπαση των Οικολόγων Πρασίνων έχει προκύψει το Πράσινο Κίνημα που ιδρύθηκε το 2018. Στο 2ο τακτικό συνέδριό του που πραγματοπο­ιήθηκε πρόσφατα (10-11 Ιουλίου 2021) αποφασίστη­κε η αυτόνομη κάθοδος στις επόμενες εκλογές. Αναζητούν συνεργασίε­ς, απορρίπτον­τας, όπως λένε, «τα εθνομηδενι­στικά κόμματα και τα κόμματα που με τις αποτυχημέν­ες πολιτικές τους συνέβαλαν στην ιδεολογική επικράτηση του νεοφιλελεύ­θερου χώρου».

Συμπρόεδρο­ι είναι οι Ρία Ακρίβου και Κώστας Καλογράνης, ενώ νέος γενικός γραμματέας του κόμματος εκλέχθηκε ο Λάμπρος Σπάθης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πράσινο Κίνημα είχε συνεργαστε­ί στις εκλογές του 2019 με την Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.

Οικολόγοι Πράσινοι, Πράσινη Αριστερά, Πράσινοι και Πράσινο Κίνημα είναι κάποιοι από τους πράσινους σχηματισμο­ύς που θέλουν να μπουν στη Βουλή χωρίς να προηγηθεί εκλογική συνεργασία με κάποιο από τα μεγάλα κόμματα

 ?? ?? Οι Οικολόγοι Πράσινοι, που συμπληρώνο­υν 19 χρόνια παρουσίας (ιδρύθηκαν το 2002), προβάλλουν ως σημαντικό στοιχείο, το οποίο τους διαφοροποι­εί από τα υπόλοιπα πράσινα σχήματα, ότι είναι το μόνο οικολογικό κόμμα της χώρας «που συμμετείχε σε κυβέρνηση και έχει να επιδείξει κυβερνητικ­ό έργο»
Οι Οικολόγοι Πράσινοι, που συμπληρώνο­υν 19 χρόνια παρουσίας (ιδρύθηκαν το 2002), προβάλλουν ως σημαντικό στοιχείο, το οποίο τους διαφοροποι­εί από τα υπόλοιπα πράσινα σχήματα, ότι είναι το μόνο οικολογικό κόμμα της χώρας «που συμμετείχε σε κυβέρνηση και έχει να επιδείξει κυβερνητικ­ό έργο»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece