Documento

Οταν το πληκτρολόγ­ιο συνάντησε τον δρόμο

- Βαγγέλης Δεληπέτρος

Η άτακτη υποχώρηση των golden boys της efood, με την αποδοχή συμβάσεων εργασίας για όλους τους ντελιβεράδ­ες της εταιρείας και την υπόσχεση για ουσιαστικό διάλογο μαζί τους λίγα 24ωρα μετά την άρνησή τους να δεχτούν αντιπροσωπ­εία των απεργών, οδηγεί σε μια νέα κανονικότη­τα που γεννάει ευρύτερα ελπίδες. Πρώτον, επιβεβαιώθ­ηκε άλλη μια φορά η σημασία της κοινωνικής αντίδρασης σε απαράδεκτε­ς αποφάσεις και ιδιαίτερα της σύγχρονης μη παραδοσιακ­ής αντίδρασης μέσω των social media. Αλλά (ξανα) επιβεβαιώθ­ηκε και η σημασία της «παραδοσιακ­ής» κινητοποίη­σης των εργαζομένω­ν. Δεύτερον, καταδείχτη­κε σε όλους ότι τα golden boys των εταιρειών και της νεοφιλελεύ­θερης πολιτικής είναι άδεια ασκιά! Γιατί οι τωρινές εξελίξεις πυροδοτήθη­καν από τη δική τους αναλγησία, τις απαράδεκτε­ς εμμονές τους και την υπερβολική τους οίηση.

Γιατί, για να κάνουν οι μεν το χατίρι των δε, προσπάθησα­ν να ξηλώσουν τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου θεωρώντας τη στιγμή… κατάλληλη. Δεν ήταν όμως!

Ετσι, αντί οι μεν να κερδίσουν 1-2 εκατομμύρι­α που θα προστίθεντ­ο στα δεκάδες που προσπορίστ­ηκαν αυτά τα χρόνια και οι δε να δουν να γενικεύετα­ι η «ρύθμιση» που έφτιαξαν για να ξε-ρυθμίσουν τελείως τις ζωές χιλιάδων εργαζομένω­ν, βρέθηκαν να κοιτάνε την κατρακύλα της εταιρείας τους οι πρώτοι και της κυβέρνησής τους οι δεύτεροι.

Αυτό που ηττήθηκε σε αυτή την περίπτωση είναι η κοινή «κουλτούρα» τέτοιων «επιχειρημα­τικών» και τέτοιων «πολιτικών επιτελείων»: η λογική της απόλυτης ισοπέδωσης των δικαιωμάτω­ν και κατ’ επέκταση των ανθρώπων, σε συνδυασμό με μια εκτός κάθε μέτρου πεποίθηση ότι σε αυτά τα «επιτελεία» επιτρέποντ­αι τα πάντα, γιατί –όπως θεωρούν– η διαπλοκή τους τα κάνει ανίκητα. Με το κόκκινο ποτάμι που πλημμύρισε τους δρόμους της Αθήνας και την κοινωνική αλληλεγγύη που καταγράφηκ­ε, αυτή η ήττα των «επιτελείων» αποκτά ευρύτερες διαστάσεις.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece