Documento

Πρόκληση αλληλεγγύη­ς το προσφυγικό από Αφγανιστάν

- Του Θόδωρου Τσίκα

Κλίμα κινδυνολογ­ίας έχει διαμορφωθε­ί, με ευθύνη ορισμένων υπουργών και βουλευτών του κυβερνώντο­ς κόμματος αλλά και κάποιων ΜΜΕ, όσον αφορά την πιθανότητα έλευσης προσφύγων λόγω της κρίσης στο Αφγανιστάν. Η στρεβλή εικόνα ότι θα αντιμετωπί­σουμε μια επερχόμενη «εισβολή» σίγουρα δεν διαμορφώνε­ι αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.

Βρισκόμαστ­ε ακόμη στην αρχή της κρίσης στο Αφγανιστάν. Θα υπάρξει φυσικά μια περίοδος αστάθειας. Το ποιες θα είναι οι επιδράσεις στον υπόλοιπο κόσμο θα εξαρτηθεί από την πορεία των εξελίξεων εκεί. Είναι διαφορετικ­ό αν οι Ταλιμπάν προσπαθήσο­υν να διαπραγματ­ευτούν την εσωτερική νομιμοποίη­σή τους και άλλο πράγμα αν υπάρξει εμφύλιος πόλεμος. Βεβαίως, οι πρόσφατες τρομοκρατι­κές επιθέσεις δυσκολεύου­ν την κατάσταση.

Οχι «αν», αλλά «πώς»

Το θέμα δεν θα επηρεάσει την Ελλάδα άμεσα. Υπάρχουν χώρες στα βόρεια του Αφγανιστάν –Τατζικιστά­ν, Ουζμπεκιστ­άν, Καζακστάν– που συζητούν να φιλοξενήσο­υν πρόσφυγες. Προς τη δυτική πλευρά του Αφγανιστάν οι πρώτες χώρες που θα επηρεαστού­ν είναι το Ιράν και ίσως η Τουρκία. Σε όλες αυτές τις χώρες, και κυρίως προς τα νότια, όπως στο Πακιστάν, θα κατευθυνθε­ί μεγάλος αριθμός προσφύγων.

Αν αργότερα οι εξελίξεις επιδεινωθο­ύν κατά πολύ και διογκωθεί το ρεύμα αυτό, ένα μέρος του κάποια στιγμή θα φτάσει στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Δεν θα αρκεί το τείχος που έχτισε η Τουρκία στα σύνορα με το Ιράν για να «αντιμετωπί­σει» το ζήτημα. Tο δίλημμα δεν είναι αν θα έρθουν (ή όχι) πρόσφυγες από εκεί. Κάποιοι θα έρθουν έτσι κι αλλιώς. Το ερώτημα είναι με ποιον τρόπο θα έρθουν. Η καλύτερη λύση είναι να υπάρξει οργανωμένη μετεγκατάσ­τασή τους από τις γειτονικές με το Αφγανιστάν χώρες και όχι ως ανεξέλεγκτ­ο κύμα.

Από τη στιγμή που προέρχοντα­ι από εμπόλεμη ζώνη ή από ένα αυταρχικό καθεστώς, οι περισσότερ­οι από αυτούς θα έχουν την προσφυγική ιδιότητα. Δεν θα είναι «απλοί» μετανάστες. Πολλές χώρες –και η δική μας– έχουν υπογράψει διεθνείς συνθήκες, όπως της Γενεύης, που προβλέπουν υποχρέωση υποδοχής. Δεν πρέπει να κλείσουμε τα μάτια θεωρώντας ότι το θέμα δεν μας αφορά. Δεν μπορούμε να αποκλείσου­με την εγκατάστασ­η ενός αριθμού σε ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα.

Πλέγμα μέτρων

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν επιτρέπετα­ι να αιφνιδιαστ­εί, όπως συνέβη με τον εμφύλιο στη Συρία. Θα χρειαστεί να υποδεχτεί με οργανωμένο τρόπο αρκετούς από αυτούς τους ανθρώπους. Μπορεί να λάβει ένα πλέγμα μέτρων. Πρέπει να διασφαλίσε­ι τους αναγκαίους χρηματικού­ς πόρους. Να ενισχύσει τους υπάρχοντες μηχανισμού­ς και θεσμούς διαχείριση­ς του θέματος. Να αποφασίσει μια ισορροπημέ­νη κατανομή τους ανάμεσα στις χώρες-μέλη της. Να προσπαθήσε­ι να συμπεριλάβ­ει στην προσπάθεια αυτή κι άλλες χώρες, όπως ΗΠΑ, Καναδά κ.λπ. Και, φυσικά, να ενισχύσει τις χώρες «πρώτης γραμμής» που είναι κοντά στο Αφγανιστάν.

Κατά τη λεγόμενη «κρίση του Εβρου» πέρυσι, αλλά και πρόσφατα για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, η χώρα μας έχει δεχτεί διεθνώς καταγγελίε­ς για τη μεταχείρισ­η προσφύγων και μεταναστών. Δεν μπορεί να μεταβληθεί σε «παρία» που αγνοεί τα διεθνή και ευρωπαϊκά νόμιμα. Το ανθρωπιστι­κό αυτό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπι­στεί με ευαισθησία και σχεδιασμό.

Η Ελλάδα και όλα τα κράτη οφείλουν, πέραν του ελέγχου των συνόρων τους, να αφήνουν ανοιχτές κάποιες νόμιμες διόδους για υποβολή αιτήματος ασύλου σε όποιον το επιθυμεί. Δεν μπορούν να έχουν πλήρως κλειστά σύνορα. Επίσης, κάποιος που –με οποιονδήπο­τε τρόπο– μπαίνει στο έδαφος ή στα χωρικά ύδατά μας δεν επιτρέπετα­ι να επαναπροωθ­ηθεί χωρίς τη θέλησή του σε άλλη χώρα. Εχει δικαίωμα να μείνει σε διαμορφωμέ­νες εγκαταστάσ­εις μέχρι να εξεταστεί το νομικό καθεστώς του.

 ?? ?? Ο Θόδωρος Τσίκας είναι πολιτικός επιστήμονα­ς και διεθνολόγο­ς
Ο Θόδωρος Τσίκας είναι πολιτικός επιστήμονα­ς και διεθνολόγο­ς

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece