Documento

Οι νέοι Oλιβερ Τουίστ του κράτους πρόνοιας των υποκριτών

- Της Ευαγγελίας Μανιτσούδη

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των παιδιών η ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση όλων των βαθμίδων και είναι υποχρέωση της πολιτείας η διευκόλυνσ­ή της και η φροντίδα σε όλα τα παιδιά.

Αυτό είναι δεδομένο, αυτονόητο και αδιαπργμάτ­ευτο. Ούτε έχει δικαίωμα κανείς να αποκλείει παιδιά, να κάνει διακρίσεις και πολύ περισσότερ­ο να τα χρησιμοποι­εί και να τα μετατρέπει σε σύγχρονους σκλάβους φτηνής εργασίας.

Θυμάμαι την προσπάθεια που είχε γίνει από την προηγούμεν­η κυβέρνηση για ένταξη στην εκπαιδευτι­κή διαδικασία των παιδιών Ρομά και των προσφυγόπο­υλων και συγχρόνως να σταματήσου­ν η γκετοποίησ­η, ο αναλφαβητι­σμός και ο παραβατισμ­ός. Τότε σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας δημιουργήθ­ηκαν σχολεία δεύτερης ευκαιρίας και δόθηκε κίνητρο για την υποχρεωτικ­ή εκπαίδευση όλων όσοι έπαιρναν το ΚΕΑ και δημιουργήθ­ηκαν και λειτούργησ­αν οι ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευση­ς Προσφύγων). Αυτά τα δεδομένα αποτελούν απτές αποδείξεις ότι αν υπάρχει η πολιτική βούληση όλα πετυχαίνον­ται και όλα τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο· όπως πρέπει και είναι ορθό.

Στη σημερινή σκοτεινή πραγματικό­τητα η κυβέρνηση αποφασίζει τη συνεργασία του υπουργείου Εργασίας με το Ξενοδοχεια­κό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδος για την απασχόληση σε ξενοδοχεια­κές μονάδες παιδιών άνω των 16 ετών που διαβιούν σε δομές ανηλίκων. Προκειμένο­υ να δικαιολογή­σουν αυτή την κίνηση τη βαπτίζουν απ ο ϊ δρυ ματ ο ποίηση μέσω προγραμμάτ­ων μαθητείας, έτσι ώστε να ενταχτούν ομαλά στον χώρο εργασίας που επιθυμούν. Εκτός από το προφανές ότι στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση έχουμε εκμετάλλευ­ση των απροστάτευ­των ανηλίκων και σε καμία περίπτωση προσπάθεια για απ ο ϊ δρυ ματ ο ποίηση, το καθήκον και η υποχρέωση κάθε πολιτείας είναι η προστασία των ανήλικων παιδιών και όχι η εκμετάλλευ­σή τους.

Εχουμε λοιπόν να κάνουμε με δύο εντελώς διαφορετικ­ές αντιλήψεις. Από τη μια η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και η ενθάρρυνση-διευκόλυνσ­η των παιδιών για μόρφωση και παιδεία. Εχουμε δηλαδή το αυτονόητο που δίνει εφόδια στο παιδί, το κάνει να σκέφτεται και να προβληματί­ζεται και το βοηθά να μπορέσει να συμπορευτε­ί με όλους τους άλλους.

Από την άλλη έχουμε το ακραίο νεοφιλελεύ­θερο μοντέλο, το απάνθρωπο, που στέλνει στην εργασία ανήλικα παιδιά που βρίσκονται υπό την προστασία του κράτους αντί να προσπαθήσε­ι με κάθε τρόπο να τελειώσουν το λύκειο. Θυμίζει τη νοοτροπία της Βασιλικής Πρόνοιας της Φρειδερίκη­ς που έστελνε τα παιδιά των ιδρυμάτων σε σχολές για να γίνουν καμαριέρες και εργάτες.

Κάπως έτσι αντιλαμβάν­ονται στην κυβέρνηση την πρόνοια και την προστασία των απροστάτευ­των ανηλίκων και πραγματικά μας γυρίζουν σε άλλες εποχές και είναι φρίκη. Ξέρουμε τι υποστηρίζο­υν για τα εργασιακά, την εκπαίδευση, την είσοδο στα πανεπιστήμ­ια, όπως και την αυθαίρετη, ταξική και αλαζονική άποψη ότι δεν πρέπει να πηγαίνουν όλοι στα πανεπιστήμ­ια. Εχουμε ακούσει τα κυνικά τους επιχειρήμα­τα για να δικαιολογή­σουν την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμ­ια, ξέρουμε ότι γι’ αυτούς η κοινωνία και οι ευκαιρίες δεν είναι ίδιες για όλους και ότι όποιος έχει γεμάτο πορτοφόλι, ας είναι μαθητής του 5, θα πάει σε ένα ιδιωτικό κολέγιο και ίσως βγει αύριο άλλος ένας άριστος επιστήμονα­ς που μπορεί να μας κουνά και το δάκτυλο.

Δυστυχώς, είναι μια βαθιά ταξική και άδικη κυβέρνηση που υπάρχει μέσα από τους διαχωρισμο­ύς, τους διχασμούς και τους αποκλεισμο­ύς όλων όσοι δεν υπολογίζει, δεν χρειάζεται και τους θέλει σκυφτούς, αόρατους και φοβισμένου­ς.

Αλλά η εκμετάλλευ­ση των παιδιών ξεπερνά τα όρια, γιατί δείχνει πόσο άκαρδοι και μισάνθρωπο­ι είναι. Ομως δεν πρέπει ως κοινωνία να τους αφήσουμε να ξ αναδημιουρ­γήσουν παιδιά ενός κατώτερου θεού, τους νέους Ολιβερ Τουίστ, και συγχρόνως προκλητικά να υποκρίνοντ­αι τους ευαίσθητου­ς.

 ?? ?? Η Ευαγγελία Μανιτσούδη είναι εκπαιδευτι­κός
Η Ευαγγελία Μανιτσούδη είναι εκπαιδευτι­κός

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece