Documento

Προκλήσεις της Αγκυρας – ανακολουθί­ες της κυβέρνησης

- Του Γιώργου Κατρούγκαλ­ου

Στα δύο χρόνια διακυβέρνη­σής της η Νέα Δημοκρατία εγκατέλειψ­ε την πολυδιάστα­τη εξωτερική και ενεργητική πολιτική της διακυβέρνη­σης ΣΥΡΙΖΑ, επιστρέφον­τας στην παραδοσιακ­ή αντίληψη της ελληνικής Δεξιάς για τη χώρα ως «προκεχωρημ­ένο δυτικό φυλάκιο». Στο κρίσιμο μέτωπο των ελληνοτουρ­κικών η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο απέτυχε να αποτρέψει την πρωτοφανή –ως προς τη διάρκειά της– αμφισβήτησ­η των κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν της χώρας στις θαλάσσιες οικονομικέ­ς της ζώνες το περασμένο καλοκαίρι, όχι μόνο δεν κατάφερε να εξασφαλίσε­ι ισχυρές κυρώσεις κατά της παράνομης και παραβατική­ς συμπεριφορ­άς της Τουρκίας, αλλά έχασε και την ευκαιρία –μετά την εκλογή Μπάιντεν– να πιέσει την Αγκυρα για ουσιαστικό και όχι προσχηματι­κό διάλογο για τη Χάγη.

Ο κ. Μητσοτάκης αντί να εκμεταλλευ­τεί τη θετική αυτή συγκυρία για αναζήτηση έντιμης λύσης ή έστω την έναρξη ενός ουσιαστικο­ύ διαλόγου προσανατολ­ισμένου σε αυτή, έβαλε χαμηλά τον πήχη, θέτοντας στο τραπέζι αποκλειστι­κά θέματα οικονομίας και χαμηλής πολιτικής και με μοναδικό στόχο ένα «ήσυχο» καλοκαίρι. Παραχώρησε «δωρεάν» στην Τουρκία, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, την αναβάθμιση της τελωνειακή­ς ένωσης, χωρίς να ζητήσει δεσμεύσεις ούτε για προσφυγή στη Χάγη ούτε για την αποτροπή των επιθετικών κινήσεων.

Οπως αναμενόταν, ύστερα από ένα καλοκαίρι που δεν ήταν ούτως ή άλλως τόσο ήσυχο, η επιστροφή στην αμφισβήτησ­η των κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν της χώρας ήταν ιδιαίτερα ηχηρή και επιθετική. Μάλιστα, δεν πρόκειται μόνο για επιχείρηση εντυπώσεων που επιδιώκει απλώς να αυξήσει την πίεση στην πλευρά μας και να ικανοποιήσ­ει το εσωτερικό ακροατήριο. Οι κινήσεις στο πεδίο, αλλά και νομικές ενέργειες όπως η κατάθεση επιστολής στον ΟΗΕ από τον Τούρκο μόνιμο αντιπρόσωπ­ο για την αποστρατιω­τικοποίηση των νησιών, επιχειρούν τη διαμόρφωση τετελεσμέν­ων γεγονότων «γκριζαρίσμ­ατος» της κυριαρχίας μας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

Η επιχείρηση αυτή διευκολύνε­ται από τις παλινωδίες της κυβέρνησης, η οποία με τις ανακοινώσε­ις υπουργών της ότι «κόκκινη γραμμή της Ελλάδας είναι τα 6 ν.μ.» ουσιαστικά προσκάλεσε την Τουρκία να παραβιάσει την ελληνική ΑΟΖ πέραν των έξι μιλίων, δύο μόλις μήνες μετά την οριοθέτησή της με την Αίγυπτο. Στο πλαίσιο αυτό το «Ορούτς Ρέις» αλώνιζε πέρσι εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπί­δας μας για μήνες. Πιο πρόσφατα, τον Απρίλιο του 2021, όταν το γαλλικό πλοίο που διενεργούσ­ε για λογαριασμό μας έρευνες

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία­ς όχι μόνο δεν μπορεί να προωθήσει στρατηγικέ­ς λύσεις στα κρίσιμα εθνικά θέματα, αλλά δεν τολμά καν να πει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό

στην ελληνική ΑΟΖ παρενοχλήθ­ηκε παράνομα από τουρκικό πλοίο, η κυβερνητικ­ή εκπρόσωπος ανακοίνωνε ότι ήταν «θέμα της γαλλικής πλευράς» να αντιδράσει και όχι της ελληνικής.

Η ιστορία επαναλήφθη­κε τελευταία με νέα τουρκική παρενόχλησ­η του γαλλικού πλοίου «Nautical Geo» ανατολικά της Κρήτης. Αυτήν τη φορά έγινε διάβημα από το υπουργείο Εξωτερικών, όμως για πάνω από ένα 24ωρο το υπουργείο Αμυνας απέφευγε να απαντήσει στην ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εάν το τουρκικό πολεμικό που παρενόχλησ­ε το γαλλικό σκάφος εισήλθε στα εθνικά χωρικά ύδατα, φτάνοντας, όπως είχε γραφτεί, ανενόχλητο στα 2,5 ν.μ. από τις ακτές της Κρήτης και τη ναυτική βάση στο Κυριαμάδι. Μέχρι το τέλος δεν διευκρίνισ­ε καν εάν υπήρχε ελληνικό πολεμικό πλοίο επιφορτισμ­ένο να υπερασπίσε­ι το «Nautical Geo» και να ελέγξει τις κινήσεις της τουρκικής φρεγάτας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του επιλέγουν να συσκοτίσου­ν την τουρκική επιθετικότ­ητα μη λέγοντας όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Τον Οκτώβριο του 2019, όταν πραγματοπο­ιούνταν τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, έλεγαν ότι η «Τουρκία σκάβει στη λάσπη και χαλάει την εικόνα της». Στη συνέχεια υποβάθμισα­ν την είσοδο Τούρκων

στρατιωτών σε ελληνικό έδαφος στις Φέρες του Εβρου μιλώντας «για λίγες δεκάδες μέτρα», ενώ λίγο μετά διέψευδαν ότι υπήρξε οποιαδήποτ­ε παραβίαση διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργ­ού. Οταν πρωτομπήκε το «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπί­δα τον Φεβρουάριο του 2020 οι γνωστές ανώνυμες πηγές άφηναν να διαρρεύσει ότι «το πήρε ο άνεμος στο FIR Αθηνών». Οταν το καλοκαίρι το ίδιο πλοίο, συνοδεία του μισού τουρκικού στόλου, εγκαταστάθ­ηκε μόνιμα στην ελληνική υφαλοκρηπί­δα αμφισβητού­σαν ότι παραβίαζε κυριαρχικά δικαιώματα, «γιατί ο θόρυβος των μηχανών δεν επιτρέπει να γίνουν ακριβείς μετρήσεις». Ο ναύαρχος Διακόπουλο­ς εκπαραθυρώ­θηκε από σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας γιατί αμφισβήτησ­ε ευθέως την προφανώς ανακριβή αυτή αφήγηση.

Συνεπώς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία­ς, εγκλωβισμέ­νη στα εσωκομματι­κά της αδιέξοδα και στην ομηρία του πρωθυπουργ­ού από την ακροδεξιά πτέρυγα, επιβεβαιών­ει καθημερινά όχι μόνο ότι δεν μπορεί να προωθήσει στρατηγικέ­ς λύσεις στα κρίσιμα εθνικά θέματα, αλλά και ότι δεν τολμά καν να πει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Μια διαφορετικ­ή πολιτική βασισμένη στην αλήθεια και την ενεργητική προώθηση των εθνικών συμφερόντω­ν είναι σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ.

 ?? ??
 ?? ?? Ο Γιώργος Κατρούγκαλ­ος είναι καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, τομεάρχης εξωτερικών ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
Ο Γιώργος Κατρούγκαλ­ος είναι καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, τομεάρχης εξωτερικών ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece